20 Юли, 2017 08:00 1 979 12

И все пак ги има: Разликите в храните

  • храни-
  • кафе-
  • опаковки
И все пак ги има: Разликите в храните - 1
Снимка: БЧК
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западната „Нутела” съдържа повече шоколад, отколкото онази, която се продава в Източна Европа, твърдят четири страни от Източна Европа и заплашват Еврокомисията с радикални мерки.

Темата за по-ниското качество на маркови западни продукти, предназначени за източноевропейските пазари, се превърна в огромен скандал, заяви пред Европейската комисия словашкият премиер Роберт Фицо. И за да демонстрира какво има предвид, той беше поставил на масичката до трибуната два пакета кафе „Якобс”, две бутилки с омекотител за пране „Ленор” и два пакета рибни пръчици на „Игло”.

Словашкият премиер подробно сравни цените, грамажа и съдържанието на продуктите. Тези на пръв поглед идентични продукти са били закупени в един и същ ден, но на различни места, а именно в малкия австрийски град Хайнбург и в словашката столица Братислава. И в трите случая австрийският потребител получава по-голям грамаж, отчасти и по-добро качество срещу по-ниска цена, посочи Фицо.

Така например 990 милилитра „Ленор” струват в австрийския град Хайнбург само 1,99 евро, докато словашките клиенти плащат 2,29 евро и то не за същото количество, а за опаковка, която съдържа 60 милилитра по-малко. И по отношение на рибните пръчици австрийският потребител е по-облагодетелстван - с 65 % съдържание на риба в сравнение със само 58% в словашката опаковка. Словашкият клиент е ощетен също така и по отношение на кафето - той получава 28 грама по-малко при същата цена, на каквато пакет кафе „Якобс” се продава на австрийските клиенти, изтъкна премиерът Фицо.

Заплаха за бойкот

Фицо призна, че Словакия би нарушила правилата на ЕС за защита на свободната конкуренция, ако предприеме наказателни мерки срещу чуждестранните фирми.

Той обаче обяви и това, че ако Европейската комисия не вземе решителни мерки за уеднаквяване на стандартите за качество, неговата страна ще е принудена да бойкотира въпросните продукти.

Вече е насрочено заседание на правителствените шефове на страните от Вишеградската четворка - Словакия, Чехия, Унгария и Полша, на което те ще обсъдят по-нататъшните мерки. Ще се обсъди и възможността за създаването европейска гражданска инициатива.

„Нутела” има по-добър вкус във Виена, отколкото в Будапеща”, твърди например унгарската Агенция за контрол върху качеството на храните. А продаваните в Полша бисквити на фирмата „Лайбниц” имали по-ниско съдържание на масло, отколкото продаваните в Германия. Така нареченият "хранителен расизъм”, заклеймен от полския икономически вестник "Газета Правна", вече беше предмет на обсъждане на Европейската среща на върха през месец март.

Страните от Вишеградската четворка са склонни да приемат идеята на Ангела Меркел за "Европа на различните скорости". Но никак не са съгласни да се примирят с пропагандираната от мултинационалните концерни „Европа на различните вкусове и потребителски очаквания”. Тъкмо този обаче е доводът на големите концерни от хранително-вкусовата индустрия, когато се отвори дума за различното качество на техните хранителни продукти на западните и на източноевропейските пазари. Вкусовете на Изток и на Запад са различни - затова и съдържанието на някои продукти е различно, изтъкват те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моамар

    17 1 Отговор
    То и с българският Лукойл е така, заредете си в Лукойл в чужбина и ще видите каква разлика има
  • 2 Бесарабче

    7 0 Отговор
    за качеството на същите продукти в Украйна въобще ще мълча. Ние имаме голяма разлика и със българската храна)
  • 3 Пазарен Либерализатор

    19 0 Отговор
    Искам да напишат какво съдържа кайма "Народен" :)

    Коментиран от #8

  • 4 Баста

    23 0 Отговор
    Въпросът е принципен - не е толкова фатално дали в шоколада ми има 2 % по-малко какао или бенза е с 3 октана по-слаб , а ОТНОШЕНИЕТО !! Те винаги ще ни имат за второ качество хора! Все ни гледат с презрение !!!

    Коментиран от #11

  • 5 Spec b

    14 0 Отговор
    Това е от как си отворихме пазарите и ни наводниха с евро стоки... А при козметиките извращението е още по голямо... за жалост и при лекарствата... За източна европа всичко е 2 ро, 3то качество:(

    Коментиран от #10

  • 6 Гоуст

    8 4 Отговор
    В източния блок е така. Поздрав с песента на Pet shop boys - go west
  • 7 Гост

    2 12 Отговор
    италианската нутела се различава от германската нутела по вкус! И двете държави са западни! И? Осъзнайте че е въпрос на на суровини! Нашата кока-кола е с фруктозо глюкозов сироп, а не със захар, защото това произвеждаме!! Ако произвждахме захар щеше да е със захар.
  • 8 JEEP

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пазарен Либерализатор":

    Не искаш! ВерваЙ ми.
  • 9 професора

    7 15 Отговор
    Не мога да разбера кво рИвете.
    Първо в Източния блок България винаги е имала най-големите боклуци, визирам продуктите по соца, които се купуваха с висене по опашки и ги имаше от дъжд на вятър, раздухва се мита за "качествените" продукти, да ама в края на 80-те вече се правеше сирене Дунавия, пълно с растителни мазнини, никой не знаеше, какво му слагат. Сега вече всичко е прозрачно и не ни харесва, НО, кога ни тъпчеха с фалшивите газирани, с кремвиршите с тоалетна хартия в началото на 90-те, никой не рИва.
  • 10 професора

    7 15 Отговор

    До коментар #5 от "Spec b":

    Кви пазари сме имали, че сме ги и отворили? Ти ходил ли си на пазар по соца? Там пазаруването е, като игра на кофички, тука има, тука нема, магазините бяха празни, добре, че дойдоха западните вериги, да ни напълнят магазините.
    Вярно е, че се правят на тарикати, но нашите бандити от 90-те насам ни хранят с тотални боклуци, така, че качеството на храната в България се е подобрило чувствително, дано се подобри още. Повечето хранителни вериги и производители са бивши другари, няма никакъв контрол и правят, каквото си искат, техните продукти са направо отровни, но остават в сянката на прожекторите, за разлика от западните производители, далаверата им продължава и никой не ги закача.
  • 11 професора

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Баста":

    Не е принципен въпроса, а е въпрос на ЗДРАВЕ, защото в повечето шоколади за Изтока ръгат палмово масло, а в техният има какаово масло, разликата е огромна, на всичкото отгоре ни го продават по скъпо.
    Българските производители обаче са още по зле, те използват НАЙ ВРЕДНИТЕ НАПЪЛНО ХИДРОГЕНИЗИРАНИ РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ!!!!!!
    Наскоро жената купила едни сухи пасти от Лидъл "Произведено в България", пълни с напълно хидрогенизирани растителни мазнини, които се натрупват в кръвоносните съдове и ги запушват, това са най-големите възможни лайна, които човек може да изяде, внимавайте, винаги четете, съдържанието на опаковката!
  • 12 Ники

    9 1 Отговор
    Никой не споменава че за източна европа в повечето случай продуктите се провеждат в други заводи примерно в Полша или Латвия , да вярно е че, е от логистична гледна точка ама реално стоките не са същите ... Сигурен съм че контрола над храните не е еднакъв в България и Германия и мисля че производителите го знаят ... Като цяло масово се предлагат боклуци на нашия пазар ...