2 859 25

Русия, а не България ще спаси кирилицата

Достатъчно е английският да се обяви за втори официален език. Това няма да предизвика големи възражения и ще мине по-скоро незабелязано

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако от нечия гледна точка и аз не знам как се пише „античност“ на български, значи положението с образованието в България е сериозно. Не знам с какви очи ще се явя пред студентите наесен. Това коментира в профила си във Фейсбук Николай Гочев по повод на един разговор за правописа .

По този повод се замислих какво ли би станало, ако

Европейската комисия предложи на Гърция да се откаже от своята неудобна, морално остаряла и провинциална азбука,

и я замени с по-съвременната, по-разпространена и ридър-френдли латиница. Иначе – няма заеми.

Предполагам, че след няколко месеца шествия на възмутени из центъра на Атина и „обсада на парламента“ мнозинството ще направи неизбежния компромис.

Това би било културна катастрофа, защото гръцката азбука е една от най-старите в света и е в непрекъсната употреба от поне 27 века. Бъдещето на кирилицата изглежда по-сигурно, защото дори да бъде забранена в България и, очевидно, в Украйна, а в Македония и при сърбите въпросът би бил решен за седмици (с бомбардировки и каквото още е необходимо), то в Русия тя ще си остане.

Не се съмнявам, че по този въпрос се мисли. И ако досега предложението не е направено, то е сигурно защото мярката изглежда половинчата. Защо да се отменя азбуката, ако е възможно да се премахне целият език?

Така че би трябвало да се постъпи иначе.

Достатъчно е английският да се обяви за втори официален език.

Това няма да предизвика големи възражения и ще мине по-скоро незабелязано (нали той и сега си е такъв). Най-много да се обадят двама-трима епископи, на които тъй или иначе никой не обръща внимание. Всички по-важни държавни документи ще се публикуват и на двата езика. В училище всеки ще може да избира дали да бъде обучаван на гръцки или на английски.

Така за няколко десетилетия гръцкият ще бъде изтласкан и към началото на следващия век ще е говорим език на няколко села в Епир. Тогава защо да се занимаваме с азбуката?

Разбира се, целта на тази операция далеч няма да е класическото образование.

Античността тъй или иначе я няма, освен из музеите и книгите. Но християнството го има, а с премахването на гръцкия ще се унищожи живата връзка с най-важните му текстове, които днес се произнасят както са се произнасяли и тогава, преди две хиляди и повече години.

* Заглавието е на редакцията

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 08:15  07.08.17
  Не съм сигурен дали Русия ще спасява "македонската" кирилица,но че България беше неспасяема ако руснаците бяха уважили горещата молба на другарите от висшия ешалон на БКП за провъзгласяването й за 16-та република-две мнения няма.

  Коментиран от #20

 • Истината
  Отговор
  2 08:19  07.08.17
  Тоя май го наболява главата . Ми умнико латиницата в България навлезе с модерните телефони бре анколуу , децата започнаха да си пишат SMSте на латиница щото не можеше на кирилица а не можеше да кирилица ,щото милата ни татковина беше най-големият васал на комунизма който по принцип винаги е бил и ще бъде технологично изостанал строй .

  Коментиран от #6, #23

 • гост
  Отговор
  3 08:26  07.08.17
  голяма глупост и простотия...и по какъв повод е публикувано това.... намирисва пак на руска пропаганда.... то и без това тук е гъмжило от руски патриоти с български имена
 • 4 08:32  07.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Morgoth
  Отговор
  5 10:26  07.08.17
  ЕС никога няма да иска от Гърция да си смени азбуката. Няма да иска това и от България. А "световният език" се мени с времето, преди едва 50 години е бил френският, сега е английски, но утре може да се окаже немски, испански или дори китайски. Въпрос на това чия икономика и чии научни среди са най-силни.
 • Кух
  Отговор
  6 10:46  07.08.17

  До коментар #2 от "Истината":

  Ааа ъъъъ ко каза ко? Кой ся пак ти бил виновен?
 • Георги
  Отговор
  7 11:21  07.08.17
  Какво иска да каже с тази статия - не разбрах
 • Кака Гинка
  Отговор
  8 11:28  07.08.17
  Както вървят нещата (поне в Европа),май много скоро арабският ще е втори официален език - мнозинството винаги печели.А скоростта с която "кротките бежанци" се размножават скоро ще им го осигури!И тогава няма да има спорове - те ги решават със замах...
 • ДАДА
  Отговор
  9 11:31  07.08.17
  Ты охерел? Иди на север, чтоб тебя спасали, а нас оставь здесь - страдать. Ей от такива подлоги ми се драйфа. Кой ще те бомбандира палячо? Щото вече едни ни донесоха освобождение - както на Чечня, Грузия, Осетия, Северна Молдова.
 • Европеец.бг
  Отговор
  10 11:50  07.08.17
  Това че на тоя му грейна комплексарския задник не е за чудене. За чудене е що за медия е Факти, щом не го е изритала много отдавна. Днес незнаенето на английски е функционална неграмотност, водеща до сричане на езика на лъжата - руския. Колкото до българския - не берете грижа. Той е доказано устойчив и държелив.
 • Доста неграмотно
  Отговор
  11 15:40  07.08.17
  Ни бих писал, т.к. темата за смяната на българския с някакъв друг език, да се пише на латиница и подобни, то си е неграмотно, но служи за изместване на темите от КТБ и суджукгейт към толумбичкагейт и други глупости. Но това "Публикувано във факти.бг: с премахването на гръцкия ще се унищожи живата връзка с най-важните му текстове, които днес се произнасят както са се произнасяли и тогава, преди две хиляди и повече години." показва голямо незнание. Преди две хиляди години Исус е бил на 17 години (ако е бил) и за христянство още никой не е чувал. Да не говорим за и повече години.
 • Петър
  Отговор
  12 16:53  07.08.17
  Мили ми господа от ЕК , нима не знаете , че първият европейски език на който е преведена и написана Библията е гръцкия език и от него на латински ! БЪЛГАРИЯ - ΕΛΛΑΔΑ -- ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΑΔΕΡΦΙΑ
 • тъпо
  Отговор
  13 18:56  07.08.17
  доста тъпо.
 • Аззззз
  Отговор
  14 19:50  07.08.17
  Българската азбука има корени дори по-древни от гръцката, но за жалост почти всички историци робуват на клишетата утвърдени през комунизма и още не могат да видят очеизвадни факти, като например силната прилика на кирилицата със символите от пещерата Магура. Който има желаие му препоръчвам да прочете "Българската писменост — известна и непозната"

  Коментиран от #15

 • Azazel
  Отговор
  15 20:34  07.08.17

  До коментар #14 от "Аззззз":

  Ти май си се учил по изхвърляне от македонската историческа школа, а? Кирилицата и за най-побъркания псевдо-патриот няма как да има по-древни корени от гръцката азбука, защото при създаването си, тя се състои от 24-те букви на гръцкото унициално писмо (плюс още 12 букви, които отбелязват най-вече звуковете на българския език), а гръцката азбука датира от около 16 века преди прабългарите да се заселят по тези земи....

  Коментиран от #16

 • Аззззз
  Отговор
  16 22:32  07.08.17

  До коментар #15 от "Azazel":

  Което е още едно (гръцко) клише в българската история
 • 999
  Отговор
  17 22:41  07.08.17
  Е ми то след 40 години няма да има Българи така,че няма как ние да защитава ме каквото и да е.
 • Руски тролак
  Отговор
  18 23:27  07.08.17
  Ревльовци колкото щеш: Единия :децата писли на латиница на модерните телефони ...ами тези с кирилицата като са кухи и неграмотни и не могат да измислят нещо свястно .... Другия : Нямало да има България след 40 г .... ами колко деца имаш ти ...проста математика Ако ги нямаше езиците ,т.е. целия свят да говори само на един(ако ще и танзанийски) щеше да е много по-лесно за всички.
 • Otoplitel
  Отговор
  19 01:15  08.08.17
  Нещо не ми е ясно.Великобритания напуска ЕС.НЕ ви ли е ясно,че ако това стане английският ще отпадне автоматически от официалните езици в ЕС.Включително и от търговските опаковки.Ако това не се случи значи Брекзит е лъжа и съгласуван с с големите в ЕС.Просто ще ни разказват играта на страните на втора и трета скорост.
 • Оптимус
  Отговор
  20 04:03  08.08.17

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Докато има и един на власт като Живков, Боко, Гоце, Цура, Сергей, ДС и останалите на власт досега в тая кочина тук, не България, не азбука, ами и българин може да не остане тук.... И ти си в числото на изброените - тоталните руссофоби като теб сте също толкова глупави и вредни, като крайните руссофили, които все надупени стоят.... Истината е, че ние не пишем и не говорим на оригиналната кирилица, а на част от ния - видоизменило се е правописа и произношението. Да русснаците ще запазят Кирилицата, ние с управници лапачи ще слугуваме на лапачите и на външни колонизатори, понеже и морала ви е такъв и на генерали и на политици и като на теб. Това е тъжната реалност. Ако имахте поне малко разум и справедлив морал, щяхме да сме най-богати и проспериращи в света, но от гайове и лесбосси в характерите като твоят и на политиците повечето, ние сме на заговина хората тук. Честито ти!
 • Пешо
  Отговор
  21 11:16  08.08.17
  Не разбрах, статийката внушава, че не е добре да сме с ЕС за да не си загубим азбуката ли?

 • 1234
  Отговор
  22 20:43  08.08.17
  Много са в днешно време българските предатели,които за пари и власт са готови и майките си да предадат,че какво остана езика и азбуката.Преди десетина петнайсет години,когато Петър Стоянов беше президент,и той беше готов да премахне българската азбука,че да можели чужденците по лесна да си вършели работата у нас?!??Виж му акъла и му скрой шапка би му отговорил българския народ.Под заръката на ,,приятеля му" Ото от австрийски произход нашият така наречен ,,президент на България"беше готов с лека ръка да изхвърли нашата Азбука, и за да се разбере колко обича Родината си ТОЙ след приключване на мандата си като президент замина при ,,своите хора" в щатите.Пролича кой го е избрал за президент и кои интереси е защитавал.
 • Дивуй
  Отговор
  23 22:51  10.08.17

  До коментар #2 от "Истината":

  Сега защо може на кирилица ве умник , щом е за пари и пазари ще ти сложат на телефона и глаголица , виж си смартфона на колко езици може да пишеш и не дрънкай глупости
 • ХАСАН
  Отговор
  24 23:11  10.08.17
  Аз като ви казвам че работите натам отиват..една световна държава,едно световно правителство,една световна банка ,една валута,една религия и един език...ще станем ЗЕМЛЯНИ.
 • Наблюдател
  Отговор
  25 19:15  12.08.17
  Пак патриотарски простотии. Английския виновен на неграмотния българин. Та пак Русия ще ни спасява. Естествено, че кирилицата има световно значение, защото на нея пишат 160 милиона руснаци, а не заради 7 милиона българи. Но заплахата у нас не е от английския, а от неграмотните (в това число и много журналисти) българи, които нито английски, нито български знаят. А ако руснаците трябва да ни спасяват кирилицата, ще стане с цената на порусначване на езика ни. Току виж утре сме осъмнали с падажи. Така както след "Освобождението" осъмнахме с руски министри.

Напиши коментар:


Публикувай