Last news in Fakti

1 Август, 2017 13:53 4 489 17

Не съдете Мария. Нещастна е достатъчно

  • майка-
  • изоставено дете-
  • социални-
  • безизходица
Не съдете Мария. Нещастна е достатъчно - 1
Кадър БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като дете бях изумен, как родителите на Хензел и Гретел са ги изоставили в гората. Питах се, какво като нямат пари. Защо да не останат заедно. Да, това бе приказка, а и стандартите на Братя Грим за жестокост от онези векове са доста по-различни от днешните. Излезлите наскоро техни два тома с "Детски и домашни приказки" в оригинал красноречиво показват това. Тогава не познавах стойността и значението на парите.

За приказката на двамата класици ме подсети историята на Мария от Габра, която изостави 4-месечното си бебе в столичния квартал Младост. С бебешко столче, шише вода и малко храна. Майката очаквано бе анатемосана от широката общественост в социалните мрежи и будната съвест на нацията едва ли не поиска линч за безотговорния родител.

В зората на демокрацията един вестник пусна рубрика „Да бъдем хора за пет минути“. И там публикуваха стихове за любов и други вечни стойности. Хайде да опитаме и ние, без да изпадаме в емоционално разточителство.

Ако бях комарджия, бих заложил твърдо, че тази жена обича безкрайно детето си. Тази жена не лъже за нищо. Тя страда. Нещастна е. И засрамена. Направила го е от безизходица. Гледала е детето си няколко месеца. Сама. Лъгана и мамена. С бедната си майка, която живее с 200 лева. Ако не желаеше това дете, Мария можеше да го махне от утробата си. Ако не го обичаше, щеше да го остави още първия ден и да избяга от болницата. Ако не страдаше за него, нямаше първа да се обади, когато разбра, че е открито. А тя се предаде и пое позора на плещите си. Ако не й пукаше за него, щеше да легне и да каже – правете каквото искате с това дете, аз нямам пари. А тя си го иска.

Да, възможно е това да е предвалително обмислен план. С който майката цели да привлече внимание върху детето си, да спечели съжаление и съчувствие и от цялата страна да потекат помощи от просълзени хора. И дори така да е – какво от това? Кой би искал дори за пет минути да е на нейно място, като провален родител, чието първо дете живее при баща си. А за детето, което е при нея, няма пукнат лев. Как да съдиш човек, който е на ръба и иска по-добър живот за детето си от тоталната обреченост на мизерното настояще. И Мария може единствено да се надява, че за разлика от самата нея, то е родено под щастлива звезда.

Социалните служби могат безкрай да обясняват, какви месечни помощи се полагат и как майката си е взела еднократните за второ дете 600 лв. И какво като ги е взела? 600 лв струва една прилична бебешка количка. Обикновените семейства купуват точно това с тази помощ. А после?

България е първа в Европа по изоставени деца, а осиновяванията на захвърлени малчугани от нашенци намаляват. Светлинка няма. Дневният ред на обществото по правило не се пише от народа, а се задава. Отгоре. Сега сме на инфантилната вълна „България на три морета“. Нищо, че Македония няма море.

Не съдете сурово нещастната Мария. Животът й е достатъчен кошмар. Ако помните, приказката на Братя Грим завършва така: "А майка им и баща им не видели бял ден, откакто оставили децата си в гората. Гретел изтърсила престилчицата си и бисерите и скъпоценните камъни се затъркаляли из стаята. Хензел вадел от джобовете си шепа след шепа скъпоценности. Дошъл краят на всичките им грижи и те заживели много щастливо".

Иде ли краят на мъките на Мария и детето й. Ще заживеят ли щастливо. Ако бях комарджия, бих пасувал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 една майка

    40 0 Отговор
    Благодаря на автора за тези думи- засядат в гърлото.
  • 2 БолгАрия

    40 0 Отговор
    Браво за хубавата статия и адекватна позиция! Всички знаем какво е да гладуваш и да си в безизходица, вярвам и че над 90% от българите поне веднъж са били в същата ситуация, да не знаят от безпаричие какво да направят. Нека не я съдим, искала е да спаси детето си, излезнала е от болница, гладувала е достатъчно, никой не знае какво са й казали в болницата, може да има фатално заболяване, може дори да влияе на мозъка й, искала е да му помогне, но да не го оставя на "грижите" на Държавата, а на хора, каквито се е надявала да намерят рожбата й. За съжаление замъгленото й съзнание в този момент не й е позволило правилно да прецени, че дори някой добър човек да го намери и иска да вземе, ще трябва да се обади в полицията и да го предаде на властите. Нека не съдим тази жена, а да й помогнем! Вие като журналисти, намерете я в това село, не е толкова сложно, вземете данните й: адрес, име и телефон, които са нужни за изпращане на пратки по куриер, със сигурност ще завалят помощи за тази бедна жена.
  • 3 Злокачествен тумор

    29 0 Отговор
    Жената има тежка диагноза,а това е огромен психологически шок!Това е Големия проблем-болестта и тя обяснява реакцията на Майката!От шока е действала първично и панически!Всичко друго са глупости.Детето и Майката са неразделни до живот,дано Господ е милостив да и даде сили да се справи с коварната и смъртоносна болест.Този стрес на който е подложена от медии и институции,сами ще влоши нещата!Спокойствие,любов и грижа от обществото е истинската помощ,която ще и помогне!Всичко друго я убива и ще рефлектира в детето!Моля се,да е жива и здрава да се грижи за детето си!

    Коментиран от #8

  • 4 ГОСТ

    31 0 Отговор
    даааа съгласна съм,всички оплюха и наругаха майката-никой не се замисля как се живее без пари.може да прибираме всичката сган бежанци, за тях има пари има домове,може да изплащаме на всичките цигани добавките и да се правим че не забелязваме че крадат???????докъде докарахме българия?
  • 5 неутрален

    28 0 Отговор
    Да всеки може да оплюе Мария, но беднотията при българите е безкрайна. Тъпите от социалните служби се юрнаха веднага и се започна сага. На Мария се предлага от корунпираното правителство 300 лева, а тези които печелят от сделките за дадено дете на приемни родители, за да не си прецакат бизнеса веднага го заориентираха на там, а поредната приемна майка започва да точи зъбите си как ще получава за това дете по 600 лева всеки месец, а наглата държавна институция дава на Мария еднократно 300 лева. Проклети да са законодателите - мошеници, коват закони само за техни облаги. ПРОКЛЕТИ ДА СА!!!!
  • 6 гост

    8 1 Отговор
    ЛИЦЕМЕРЦИ С КАКВО ДА СЕ ПРЕТЕГЛИ ОГРОМНОТО ВИ ЛИЦЕМЕРИЕ.
  • 7 Марияна

    18 3 Отговор
    Правителството Борисов1 се помни със самозапалванията ,а Борисов3 ще се запомни с изоставянето на деца поради бедност, болест и немощ.Така се борят управляващите с демографската криза и с увеличаването на раждаемоста.Срамота и отвращение!!!
  • 8 БолгАрия

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Злокачествен тумор":

    Това ли се оказа, че има злокачествен тумор? Горката жена, Бог да й е на помощ! А вие журналисти, какво се бавите, вдигнете шум до небето, изкарайте данните на тази жена за да й се пратят помощи, вижте как живее и другото дете, бащата сигурно също не е богат!
  • 9 незнайко

    1 16 Отговор
    Крайно време е да спрат да ни занимават с битови проблеми докато ДЪРЖАВАТА потъва ! По този начин отвличат вничманието ни, от много по важни въпроси !
  • 10 Диди

    2 11 Отговор
    Разбира си,че е трагична историята й,но ЖИВОТА И СИГУРНОСТА НА ДЕТЕТО СА НАЙ ВАЖНОТО.ТРЯБВАЛО Е ДА СЕ ОБЪРНЕ ЗА ПОМОЩ ОТ СОЦИЛНАТА СЛУЖБА,ИЛИ ПОЛИЦИЯТА.Обикновено в такъв случай,детето няма да й се даде обратно.
  • 11 Гост

    15 0 Отговор
    И какво стана? Държавата я осъди на 5000 лева!!!!! Та тази жена ако имаше тези пари никога нямаше да чуем за нея!!!! Боже, пази ни от тази държава!!!!
  • 12 Миси

    8 0 Отговор
    За съжаление това е реалността в България.Майките се чудят как да изгледат децата си с 35 лв помощ от държавата.Това й е признанието, че е дала български гражданин.В същото време една ромка няма да отиде до банковата,ако няма поне 500лв.на месец от какви ли не социални помощи и пр.
  • 13 Миси

    6 0 Отговор
    За съжаление това е реалността в България.Майките се чудят как да изгледат децата си с 35 лв помощ от държавата.Това й е признанието, че е дала български гражданин.В същото време една ромка няма да отиде до банковата,ако няма поне 500лв.на месец от какви ли не социални помощи и пр.
  • 14 Миси

    7 0 Отговор
    За съжаление това е реалността в България.Майките се чудят как да изгледат децата си с 35 лв помощ от държавата.Това й е признанието, че е дала български гражданин.В същото време една ромка няма да отиде до банковата,ако няма поне 500лв.на месец от какви ли не социални помощи и пр.
  • 15 Radostina Palchovska

    4 0 Отговор
    Аз лично бих помогнала на тази жена. По -добре да се напише един пощенски адрес- всеки би помогнал с каквото може!
  • 16 Диди

    0 1 Отговор
    Имам желание да й помогна с пари.Напишета данни. НО,никоя майка не може да откъсне детето от сърцето си.Тази постъпка е непростима. Една майка ще направи всичко възможно,детето да не гладува и мръзне.Не става въплос лукс живот и т.н. Въпросът е....кое е най важното в живота? Да оживееш,да оцелееш. Детето няма да се върне на жената.Живота на това дете е по важен от нейният,защото то не може да се бори,съпротивлява за да оживее,но майката може.
  • 17 Пеньо

    0 1 Отговор
    Тя заслужава втори шанс! Но стига с тези пари! На нея и трябва работа! Тя сама ще си ги изработи и ще е по-щастлива!