3 761 17

Не съдете Мария. Нещастна е достатъчно

Кадър БНТ
Кадър БНТ
Милен Ганев Главен редактор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като дете бях изумен, как родителите на Хензел и Гретел са ги изоставили в гората. Питах се, какво като нямат пари. Защо да не останат заедно. Да, това бе приказка, а и стандартите на Братя Грим за жестокост от онези векове са доста по-различни от днешните. Излезлите наскоро техни два тома с "Детски и домашни приказки" в оригинал красноречиво показват това. Тогава не познавах стойността и значението на парите.

За приказката на двамата класици ме подсети историята на Мария от Габра, която изостави 4-месечното си бебе в столичния квартал Младост. С бебешко столче, шише вода и малко храна. Майката очаквано бе анатемосана от широката общественост в социалните мрежи и будната съвест на нацията едва ли не поиска линч за безотговорния родител.

В зората на демокрацията един вестник пусна рубрика „Да бъдем хора за пет минути“. И там публикуваха стихове за любов и други вечни стойности. Хайде да опитаме и ние, без да изпадаме в емоционално разточителство.

Ако бях комарджия, бих заложил твърдо, че тази жена обича безкрайно детето си. Тази жена не лъже за нищо. Тя страда. Нещастна е. И засрамена. Направила го е от безизходица. Гледала е детето си няколко месеца. Сама. Лъгана и мамена. С бедната си майка, която живее с 200 лева. Ако не желаеше това дете, Мария можеше да го махне от утробата си. Ако не го обичаше, щеше да го остави още първия ден и да избяга от болницата. Ако не страдаше за него, нямаше първа да се обади, когато разбра, че е открито. А тя се предаде и пое позора на плещите си. Ако не й пукаше за него, щеше да легне и да каже – правете каквото искате с това дете, аз нямам пари. А тя си го иска.

Да, възможно е това да е предвалително обмислен план. С който майката цели да привлече внимание върху детето си, да спечели съжаление и съчувствие и от цялата страна да потекат помощи от просълзени хора. И дори така да е – какво от това? Кой би искал дори за пет минути да е на нейно място, като провален родител, чието първо дете живее при баща си. А за детето, което е при нея, няма пукнат лев. Как да съдиш човек, който е на ръба и иска по-добър живот за детето си от тоталната обреченост на мизерното настояще. И Мария може единствено да се надява, че за разлика от самата нея, то е родено под щастлива звезда.

Социалните служби могат безкрай да обясняват, какви месечни помощи се полагат и как майката си е взела еднократните за второ дете 600 лв. И какво като ги е взела? 600 лв струва една прилична бебешка количка. Обикновените семейства купуват точно това с тази помощ. А после?

България е първа в Европа по изоставени деца, а осиновяванията на захвърлени малчугани от нашенци намаляват. Светлинка няма. Дневният ред на обществото по правило не се пише от народа, а се задава. Отгоре. Сега сме на инфантилната вълна „България на три морета“. Нищо, че Македония няма море.

Не съдете сурово нещастната Мария. Животът й е достатъчен кошмар. Ако помните, приказката на Братя Грим завършва така: "А майка им и баща им не видели бял ден, откакто оставили децата си в гората. Гретел изтърсила престилчицата си и бисерите и скъпоценните камъни се затъркаляли из стаята. Хензел вадел от джобовете си шепа след шепа скъпоценности. Дошъл краят на всичките им грижи и те заживели много щастливо".

Иде ли краят на мъките на Мария и детето й. Ще заживеят ли щастливо. Ако бях комарджия, бих пасувал.

България


Още по темата

 • Обвиниха Мария за изоставяне на дете

  Обвиниха Мария за изоставяне на дете

  Майката Мария Иванова, изоставила тримесечното си бебе в столичния ж.к. Младост, беше привлечена като обвиняема, съобщиха от прокуратурата. Под ...
  1.08.2017
  746
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • една майка
  Отговор
  1 14:32  01.08.17
  Благодаря на автора за тези думи- засядат в гърлото.
 • БолгАрия
  Отговор
  2 15:15  01.08.17
  Браво за хубавата статия и адекватна позиция! Всички знаем какво е да гладуваш и да си в безизходица, вярвам и че над 90% от българите поне веднъж са били в същата ситуация, да не знаят от безпаричие какво да направят. Нека не я съдим, искала е да спаси детето си, излезнала е от болница, гладувала е достатъчно, никой не знае какво са й казали в болницата, може да има фатално заболяване, може дори да влияе на мозъка й, искала е да му помогне, но да не го оставя на "грижите" на Държавата, а на хора, каквито се е надявала да намерят рожбата й. За съжаление замъгленото й съзнание в този момент не й е позволило правилно да прецени, че дори някой добър човек да го намери и иска да вземе, ще трябва да се обади в полицията и да го предаде на властите. Нека не съдим тази жена, а да й помогнем! Вие като журналисти, намерете я в това село, не е толкова сложно, вземете данните й: адрес, име и телефон, които са нужни за изпращане на пратки по куриер, със сигурност ще завалят помощи за тази бедна жена.
 • Злокачествен тумор
  Отговор
  3 15:37  01.08.17
  Жената има тежка диагноза,а това е огромен психологически шок!Това е Големия проблем-болестта и тя обяснява реакцията на Майката!От шока е действала първично и панически!Всичко друго са глупости.Детето и Майката са неразделни до живот,дано Господ е милостив да и даде сили да се справи с коварната и смъртоносна болест.Този стрес на който е подложена от медии и институции,сами ще влоши нещата!Спокойствие,любов и грижа от обществото е истинската помощ,която ще и помогне!Всичко друго я убива и ще рефлектира в детето!Моля се,да е жива и здрава да се грижи за детето си!

  Коментиран от #8

 • ГОСТ
  Отговор
  4 16:25  01.08.17
  даааа съгласна съм,всички оплюха и наругаха майката-никой не се замисля как се живее без пари.може да прибираме всичката сган бежанци, за тях има пари има домове,може да изплащаме на всичките цигани добавките и да се правим че не забелязваме че крадат???????докъде докарахме българия?

 • неутрален
  Отговор
  5 17:01  01.08.17
  Да всеки може да оплюе Мария, но беднотията при българите е безкрайна. Тъпите от социалните служби се юрнаха веднага и се започна сага. На Мария се предлага от корунпираното правителство 300 лева, а тези които печелят от сделките за дадено дете на приемни родители, за да не си прецакат бизнеса веднага го заориентираха на там, а поредната приемна майка започва да точи зъбите си как ще получава за това дете по 600 лева всеки месец, а наглата държавна институция дава на Мария еднократно 300 лева. Проклети да са законодателите - мошеници, коват закони само за техни облаги. ПРОКЛЕТИ ДА СА!!!!
 • гост
  Отговор
  6 18:06  01.08.17
  ЛИЦЕМЕРЦИ С КАКВО ДА СЕ ПРЕТЕГЛИ ОГРОМНОТО ВИ ЛИЦЕМЕРИЕ.
 • Марияна
  Отговор
  7 20:03  01.08.17
  Правителството Борисов1 се помни със самозапалванията ,а Борисов3 ще се запомни с изоставянето на деца поради бедност, болест и немощ.Така се борят управляващите с демографската криза и с увеличаването на раждаемоста.Срамота и отвращение!!!
 • БолгАрия
  Отговор
  8 20:45  01.08.17

  До коментар #3 от "Злокачествен тумор":

  Това ли се оказа, че има злокачествен тумор? Горката жена, Бог да й е на помощ! А вие журналисти, какво се бавите, вдигнете шум до небето, изкарайте данните на тази жена за да й се пратят помощи, вижте как живее и другото дете, бащата сигурно също не е богат!
 • незнайко
  Отговор
  9 21:05  01.08.17
  Крайно време е да спрат да ни занимават с битови проблеми докато ДЪРЖАВАТА потъва ! По този начин отвличат вничманието ни, от много по важни въпроси !
 • Диди
  Отговор
  10 23:18  01.08.17
  Разбира си,че е трагична историята й,но ЖИВОТА И СИГУРНОСТА НА ДЕТЕТО СА НАЙ ВАЖНОТО.ТРЯБВАЛО Е ДА СЕ ОБЪРНЕ ЗА ПОМОЩ ОТ СОЦИЛНАТА СЛУЖБА,ИЛИ ПОЛИЦИЯТА.Обикновено в такъв случай,детето няма да й се даде обратно.
 • Гост
  Отговор
  11 00:59  02.08.17
  И какво стана? Държавата я осъди на 5000 лева!!!!! Та тази жена ако имаше тези пари никога нямаше да чуем за нея!!!! Боже, пази ни от тази държава!!!!
 • Миси
  Отговор
  12 08:27  02.08.17
  За съжаление това е реалността в България.Майките се чудят как да изгледат децата си с 35 лв помощ от държавата.Това й е признанието, че е дала български гражданин.В същото време една ромка няма да отиде до банковата,ако няма поне 500лв.на месец от какви ли не социални помощи и пр.
 • Миси
  Отговор
  13 08:27  02.08.17
  За съжаление това е реалността в България.Майките се чудят как да изгледат децата си с 35 лв помощ от държавата.Това й е признанието, че е дала български гражданин.В същото време една ромка няма да отиде до банковата,ако няма поне 500лв.на месец от какви ли не социални помощи и пр.

 • Миси
  Отговор
  14 08:28  02.08.17
  За съжаление това е реалността в България.Майките се чудят как да изгледат децата си с 35 лв помощ от държавата.Това й е признанието, че е дала български гражданин.В същото време една ромка няма да отиде до банковата,ако няма поне 500лв.на месец от какви ли не социални помощи и пр.
 • Radostina Palchovska
  Отговор
  15 17:06  02.08.17
  Аз лично бих помогнала на тази жена. По -добре да се напише един пощенски адрес- всеки би помогнал с каквото може!
 • Диди
  Отговор
  16 01:56  03.08.17
  Имам желание да й помогна с пари.Напишета данни. НО,никоя майка не може да откъсне детето от сърцето си.Тази постъпка е непростима. Една майка ще направи всичко възможно,детето да не гладува и мръзне.Не става въплос лукс живот и т.н. Въпросът е....кое е най важното в живота? Да оживееш,да оцелееш. Детето няма да се върне на жената.Живота на това дете е по важен от нейният,защото то не може да се бори,съпротивлява за да оживее,но майката може.
 • Пеньо
  Отговор
  17 14:33  03.08.17
  Тя заслужава втори шанс! Но стига с тези пари! На нея и трябва работа! Тя сама ще си ги изработи и ще е по-щастлива!

Напиши коментар:


Публикувай