Last news in Fakti

4 Август, 2017 14:25 2 238 4

БСП и Тройната коалиция са виновни за Калиакра и НАТУРА 2000

  • натура 2000-
  • бсп-
  • тройната коалиция

Техният генезис започва от анархизма и завършва с тоталитарния контрол

БСП и Тройната коалиция са виновни за Калиакра и НАТУРА 2000 - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зелените партии са като дините – отвън зелени, отвътре червени. Това е нещо общоприето в целия свят и дори в България, където зелените отбягват да говорят за това, то все пак не подлежи на спор, при положение че лидерът им Тома Белев е бил кандидат за евродепутат от Коалиция за България, където една от многото предишни партии превъплъщения на зелената идеология беше коалиционен партньор.

Това коментира Тончо Краевски, анализатор от кръга "Мисъл".

А червените са особени създания. Техният генезис започва от анархизма и завършва с тоталитарния контрол. Защото според тях законите и реда не са подчинени на по-високи морални принципи и от самите себе си. Именно затова те могат за кратко време да се залюлеят от абсолютния хаос към тоталния ред.

От човеколюбивата наивност до човеконенавистната жестокост ги разделя винаги само една крачка – и тази крачка е властта.

Наскоро министерството на околната среда прие устройствен план за Приморско, с който да сложи край на спекулациите и споровете къде може и къде не може да се строи. Веднъж щом има правна сигурност обаче, зелените изгубват възможността си да експлоатират несигурността и да капитализират от произвола – тоест да могат да рекетират всеки потенциален инвеститор на основанието, че не е изрично разрешено да се строи еди-къде-си. Това е най-лошият кошмар на левите по принцип; порядък, който е консистентен, непротиворечив и не оставя място за произвол. Дори лошият ред, ако поне е предвидим, понякога е по-добър от произвола. В много тоталитарни режими, включително в България преди време, властта си е служила с този подход – да създава противоречащи си правила, за да може в създалия се хаос, силата да стане единствения източник на право.

Затова и сега се вдига обичайната бойна тревога – защото министерството спира произвола и очертава ясни и предвидими линии, а с това отнема поминъка на зелените активисти.

Впрочем, в техния протест се споменават територии защитени от Натура 2000, което е забавно, защото днес започна протест на собствениците на земи в Добруджа. Протест съвсем легитимен и основателен, предвид факта, че Натура 2000 ще им забрани не само да строят, но дори да вършат земеделска дейност, да пасат добитъка си и да ловят риба на собствената си територия. И този протест е насочен срещу заповед на министерството на околната среда, което обаче в случая е с вързани ръце – изпълнява съдебно решение, основано на европейски регламент. За който не си спомня, земите блокирани от Натура 2000 покриват повече от една трета от цялата територия на България, но те не са очертани от бюрократи в Брюксел, а от нашето собствено правителство - това на Тройната коалиция, в което тогава Зелената партия участваше.

България е една от държавите с най-голям процент блокирана за обработване и инвестиции земя в цяла Европа, 34% при средно 18%, по волята на нейното собствено правителство през 2007 г., което против Конституцията забрани на собствениците да разполагат със земята си, обезщети ги с жълти стотинки, но пък продължава да ги задължава да плащат данъците й. Защо? Защото ако смажеш дребните собственици на земя и погазиш конституционните им права, ще получиш повече субсидии. Затова Тройната коалиция безразборно вкара една трета от България в тази програма за екологично ТКЗС, само и само да се вземат парите от съотвените фондове.

Екологичното ТКЗС е пример как в определени случаи, държавната намеса става удобна и справедлива за Зелените – само когато е подчинена на техните възгледи и когато е подплатена с пари по европроекти за броене на щурци, които могат да се усвояват. Никой обаче не субсидира правото на частна собственост, никой няма да ти каже „браво” понеже имаш конституционни права – напротив, ще ти вземат и данъци за тях. Междувременно срещу министъра ще протестират и собствениците, и комунистите. Общото между двата случая е, че той е избрал реда – къде добър, къде лош - пред безпорядъка. А да избереш реда е много непопулярен избор, почти като да притежаваш частна собственост – не си мил никому и ще те накарат да си платиш с данък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    5 0 Отговор
    Винаги съм твърдял, че ми е трудно да се ориентирам сред "зелените" организации. Нароиха се всякакви! Но остава факта, че голяма част от курортните кътчета на България са съсипани и продължават да се съсипват!
  • 2 Българин

    6 2 Отговор
    Отвратен съм от следното : всяка година се палят нарочно стърнищата на земеделските ниви и умират хиляди горски животинки в адски мъки, цигани се гаврят с коне, кучета и какви ли не животни от десетилетия; пилетарниците, свинарниците и кравефермите ни са показателни за един садистичен "свят" на ужасите и жестокото извращение върху живи животи и техните малки; по улиците на градовете ни страдат бездомни хиляди животинки - гладни и болни.

    Но за това нищо! Никой не говори нищо! Всеки си мълчи и няма мнение! Моля!

    Тук не коментирам Наура 2000, нито решение на правителство,нито политиката, нито ощетените земеделци и който и да било.

    Тук коментирам, че "ние" като "съвременно общество" допускаме в 21 век неописуема изродска гавра с милиони живи същества, но никой не казва нищо!

    Но когато стане въпрос за регламент за основни- някакви насоки и норми към природата и животните, но в същото време имащи "малко" и "косвено" отношение с "бизнес интересите" на "некоИ", то са пищевици, то са бунтове, то са циркове.

    Жалко!

    Отвратен съм !
  • 3 iorgo

    6 2 Отговор
    в другите страни субсидиите за земеделска земя се дават на собственниците а в Б.Г на арендаторите и всъщност тия панаири ги правят те

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "iorgo":

    Не става ясно кои "други" страни визираш,но в соц. България НИЩО НЕ СЕ ДАВАШЕ НА СОБСТВЕНИЦИГЕ НА ЗЕМЯ,ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ ЗЕМЯТА ИМ БЕ ОТНЕТА СЛЕД 9.СЕПТЕМВРИ,Т.Е. "ОДЪРЖАВЕНА".В момента не знам примерно в Русия и Китай има ли собственици на земя и някой дава ли им нещо,но в ЕС всички държави членки получават всякакъв вид субсидии,включително и СУБСИДИИ ЗА ЕДИНИЦА ПЛОЩ,т.е. "на декар".Въпросните субсидии ВИНАГИ СЕ ПОЛАГАТ И РЕСПЕКТИВНО ИЗПЛАЩАТ НА СОБСТВЕНИКА НА ЗАЯВЕНАТА В МЕСТНИТЕ ПОЗЕМЛЕНИ КОМИСИИ ЗЕМЯ при определени от закона условия,а когато същата е ПРЕДОСТАВЕНА С ДОГОВОР ЗА ОБРАБОТКА НА АРЕНДАТОР,СУБСИДИЯТА СЕ ИЗПЛАЩА ВЪЗ ОСНОВА НА ТОВА- НА АРЕНДАТОРА който пък се задължава да ИЗПЛАЩА ГОДИШНА РЕНТА НА СОБСТВЕНИКА в определен срок и размер,фиксирани в договора за аренда.