1 911 16

Цветан Василев и глобалният закон „Магнитски”

Шансът банкерът от КТБ да попадне официално под закрилата на този закон е почти нулева

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една статия от 3-ти август т.г., свързана с Цветан Василев и публикувана в авторитетния американски уебсайт за политическа журналистика The Hill в раздела „Новини – Бизнес и Лобизъм”, привлече интереса на българската общественост. В статията се обръща внимание, че Цветан Василев, обвиняем от българската прокуратура в крупни измами и пране на пари след фалита на Корпоративна Търговска Банка (КТБ),

търси закрила от САЩ по глобалния закон „Магнитски”.

Това действие превръща Цветан Василев в първия човек, потърсил закрила по този закон.

Това коментира в блога си Благовеста Кенарова.

Законът „Магнитски” , създаден в САЩ през 2012 и актуализиран през 2016, позволява на американското правителство да налага целеви санкции на всеки, който наред с други неща, отмъщава на хора, които сигнализират и разобличават правителствена корупция.

Цветан Василев е сключил 6-месечно споразумение за $50,000 с американската юридическа кантора JWI Inc, която ще съдейства да подготви необходимите документите и да потърси закрилата му по закона „Магнитски”.

Според изявление на американския адвокат на Василев, Джоузеф Огъстин (Joseph Augustyn), вицепрезидент на JWI, дадено по телефона за Би Ай Ти, през ноември 2016-та един човек им обърнал внимание по казуса Василев. Преди да подпишат договор, адв. Огъстин е посетил Василев в Белград и след серия от разговори и разглеждане на неговия случай, се е убедил, че Цветанов и съпругата му може да са жертва на преследване, което е довело до неговото падение. След дълго обмисляни варианти как да помогнат на Василев, адвокатите са решили да повдигнат случая в рамките на закона „Магнитски”. Адв. Огъстин смята, че служителите нарушили човешките права на обвиняемия банкер са депутатът от ДПС Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров.

Тъй като кантората JWI няма пълномощия да придвижи случая по приложението на закона „Магнитски”, това може да бъде направено от фондацията на Бил Ричардсън (Bill Ricardson) Richardson Center for Global Engagement , с която JWI работи в тясно сътрудничество. Бил Ричардсън, бивш губернатор на Демократическата партия в Ню Мексико, познава Василев (според информация на The Hill) от времето, когато двамата са служили в Атлантическия съвет и също е ангажиран със случая. Неговата фондация се занимава с различни каузи по правата на човека, включително и със случаите по закона „Магнитски”.

Процесът по идентификация на случая Василев

като приложим за защита по закона „Магнитски” е дълъг и няма гаранция, че ще бъде разпознат като такъв, въпреки оптимизма на американските му адвокати. Не толкова оптимистично е изявлението на Мики Бергман (Mickey Bergman), вицепрезидент на фондацията на Бил Ричардсън за The Hill: „Не е задължително крайният резултат да доведе до санкции,“ Той се надява, че „ако дори само заплахата от прилагането на закона може да повлияе, това би било силен сигнал, че Актът Магнитски може да работи“.

Това изявление на Мики Бергман звучи като стъпка назад от становището на Бил Ричардсън, публикувано също в The Hill в раздела „Мнения” на 3-ти януари т.г., не повече от два месеца след ноември’16 – времето, като един човек е запознал адвокатите от JWI с Василев и все още не са били минали няколкото месеца проучвания по казуса, които са били необходими на JWI да се убедят, че Василев и съпругата му са жертва на преследване и пр. Това становище е останало незабелязано от българската общественост. В него Бил Ричардсън обосновава ползата и необходимостта от закона „Магнитски” . Той изказва разочарование, че след като президентът Обама е подписал Глобалния закон „Магнитски” през октомври 2016-та, световната общност все още не е видяла първия пример за санкциониране.

По-нататък в статията си той обещава, че в най-скоро време ще предложи на Конгреса пример за заграбване на активи на невинни дисиденти в страна от бившия Съветски блок.

В този пример той обещава да се види как високопоставен правителствен служител, държавен прокурор и член на парламента са насочили заграбване на активитe на председателя на борда на една от най-големите банки в страната. По бързата процедура банката била атакувана от прокуратурата с рутинно търсене на финансови документи, вместо да ги поиска, при положение, че били на разположение и пр. Без да се споменава името на Цветан Василев в становището на Бил Ричардсън, със сигурност всеки запознат със случая ще разпознае обвиняемия банкер.

Вероятно след подробно запознаване с аферата КТБ

и „приноса” на Цветан Василев, едва ли някой в САЩ би рискувал да компрометира закона „Магнитски” с представянето на един криминален тип и крупен измамник като Цветан Василев.

Тук трябва да се отбележи, че законът „Магнитски“ е част от много сериозна политическа борба във Вашингтон, след като наскоро изтече информацията, че синът на президента Тръмп, Дон Тръмп Джуниър, е провел тайна среща с руски представители, на която вероятно се е обсъждала отмяната на този закон. Т.е. в момента „Магнитски“ е в центъра на разразилите се скандали около американския президент и демократическата партия цели да покаже колко важен е законът, който Тръмп потенциално се е опитал да отмени. В този смисъл Цветан Василев, по случайно стечение на обстоятелствата, се е оказал първият опитен заек на този закон, но имайки предвид големите залози, политиците във Вашингтон едва ли ще позволят на компрометирана личност като Василев да служи за експериментален модел на „Магнитски“. Взимайки това предвид,

шансът Цветан Василев да попадне официално под закрилата на този закон е почти нулева.

Въпросите:

- Докога Цветан Василев ще е на свобода и ще се прави на жертва? Не е ли крайно време да бъдат взети всички допустими от законите и дипломацията мерки и той да бъде екстрадиран от сръбските власти в България?

- Докога Цветан Василев ще има наглостта да се представя за разобличител на политическата корупция, при положение, че толкова години вярно ѝ е служил? Защо не проговори за корупция преди фалита на банката, а започна да прави това и то доста неубедително, след като финансовите му престъпления бяха доказани от прокуратурата? Основната цел на Цветан Василев е да спаси кожата си, а не да разобличава политическата и държавна корупция в България.

- Докога отношенията между Цветан Василев и Делян Пеевски ще занимават обществото? Какво може да се очаква от двама представители на модела КОЙ, приели държавната трапеза като лична? Достатъчни поражения са нанесени на имиджа на България, свързан с тях двамата, за да продължават да се натрапват в публичното пространство безнаказано.

Развръзката по аферата КТБ, класифицирана като най-голямата финансова измама в България, се движи мудно и неубедително от българските институции. Вероятно това е причината обществото да реагира с надежда, когато някоя реномирана съдебна система прояви интерес към проблема. Крайно време е българската общественост да разбере, че нито САЩ, нито ЕС могат да разрешат нашите финансови, криминални и политически проблеми. Те могат да ги констатират, да предложат помощ в рамките на законите и споразуменията между нас, но основната част трябва да си решим сами. Нищо не се получава наготово.

Откраднатите милиарди публични средства, загубени безвъзвратно, си остават за сметка на българския данъкоплатец.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • второ полувреме
  Отговор
  1 18:26  07.08.17
  "Шансът банкерът от КТБ да попадне официално под закрилата на този закон е почти нулева" Тая статия за успокоение на Пеевски, Цацаров и Борисов ли я пуснахте ?хахахахах Жега за дебелите, мача става интересен ,Василев може и да изравни ! Разходите за сметка на народа, както винаги !

  Коментиран от #2

 • MasterBoy
  Отговор
  2 18:48  07.08.17

  До коментар #1 от "второ полувреме":

  Тя направо е от неговите медии сякаш -или поне там същите тези развиват
 • дивака
  Отговор
  3 21:11  07.08.17
  ГОЛЕМИ КРАДЦИ ,НЯМА ЩО - ДА ОБЕРЕШ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД
 • Силвия
  Отговор
  4 11:06  08.08.17
  егати наглеца е тоя василев, ама в тоя случай не вярвам да го огрее. ама той и без закрила си е добре, живот си живее, като няма кой да го осъди за престъпленията

 • Мартин
  Отговор
  5 12:11  08.08.17
  Никой няма да даде закрила на доказан престъпник като Цветан Василев! По времето, когато беше съдружник с Пеевски - нима се бореше срещу корупцията или сам я създаваше?!?
 • PST
  Отговор
  6 13:26  08.08.17
  Поръчкови платени т.н. журналисти ! БРАВО на Цв. Василев изигра вс. крадци - остана ЖИВ и с уличав. документи ! Това е КРАЖБА - световен рекорд...близо 5% от БВП....затова ПРОШКА НЯМА ! Замислена от серГЕЯ и Сараите ..подкрепена от Зл.пръст и осъществена от ореха..чобана прокурат..БНБ...писана от данса и компания! Бой до дупка по крадливите политици !На Тръмп ще му се изправи перчема като види как се краде безнаказано в БГ! ....и веднага ще махне визите за бг !

  Коментиран от #7, #8

 • рудоземско централно време
  Отговор
  7 18:07  08.08.17

  До коментар #6 от "PST":

  Алооо пасифик стандарт тайм, много си изтрещял! Свери си часовника да не те изплющя.
 • Трол
  Отговор
  8 19:59  08.08.17

  До коментар #6 от "PST":

  Я, кончето с друг ник!
 • Иван
  Отговор
  9 21:36  08.08.17
  да го вкарат в пандиза този крадец да види магнитски.....
 • Петър
  Отговор
  10 18:16  09.08.17
  Нищо няма да стане, ама нали Василев е платил с крадени пари на лобисти да го изкарват жертва, това е цялата работа.
 • Пешо истината
  Отговор
  11 01:00  10.08.17
  Ами ако докаже че държавата има пръст в унищожаването на банката му? Всеки е прав за себе си. Нашият съд е справедлив и бърз, но нали знаете че има по справедлив и по бърз съд от нашия. Паживиом увидим......
 • Шаран БГ
  Отговор
  12 08:53  10.08.17
  Браво Цветане, браво Василев ! Само за 6 месечно споразумение с юридическа кантора ....50 000 $. Знаех си аз, че "мастора" е скътал някой-друг долар. Ще го направят гражданин на САЩ по две причини. Първа: да му вземат зелените / или голяма част от тях / Втора: Те си имат финансови бандити, ама не е лошо да научат някой нов мурафет ! Ама и да не мине номера с янките - Земя голяма. Ще намери къде да се кротне със ситните стотинки, които има завалията. Викам да не го мислим! Масрафът ще го плащаме пак ние - няма как да е иначе !!!!
 • Тишо
  Отговор
  13 20:22  10.08.17
  Няма никакви шансове да попадне под закрилата на този закон. Той е за репресирани, не за престъпници.
 • Френски
  Отговор
  14 21:15  10.08.17
  Крадецът сега ще се опитва да мине с номера като вика дръжте крадеца. Стар, но изпитам. Само, че на Василев не му минават вече номерата. Българите се измориха от лъжите му и опитите му да заличи миналото. Няма как да си бил част от една корумпирана система, даже да си бил в нейната основа и да си диктувал престъпленията и сега да се правиш на ударен и репресиран от тази система. Не ни минават тези номера тук.
 • Френски
  Отговор
  15 21:17  10.08.17
  Поредната ПР дъвка, която се опитват да сътворят маститите адвокати
 • Пеньо
  Отговор
  16 10:24  14.08.17
  Цялата патардия прилича на "оправдан поради липса на доказателства"! Защо? Защото Василев не иска да бъде съден от корумпираният български съд! Не иска да бъде съден от тези, с които крадеше заедно! И е абсолютно прав! Но най-важното е, че това подобно на липсата на доказателства не го прави невинен. Що се отнася до разкриването на връзки и съпричастия съм дълбоко скептичен! Скептичен, не че не съществуват доказателства! Скептичен, че ще има последствия!

Напиши коментар:


Публикувай