1 189 0

Спря да излиза най-големият вестник в Гърция

Президентът на медийната група Ставрос Психарис е съден за пране на пари и данъчни измами

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес излезе последният брой на най-тиражния гръцки вестник "Та Неа". В неделя на пазара ще бъде и последният брой на седмичника „Вима“.

До тази ситуация се стигна, след като досегашният издател „Ламбракис“ беше принуден да обяви фалит.

Президентът на медийната група Ставрос Психарис е съден за пране на пари и данъчни измами. През декември групата не успя да плати вноската си по дълг от €99 млн.

Корпорацията притежава още редица списания,

информационни сайтове и радио "Вима Еф Ем" и е особено критична към премиера Алексис Ципрас. В частната група има още един местен медиен гигант - телевизия "Мега".

Междувременно вестниците „Та Неа“ и „Вима“ бяха купени срещу 22.8 млн. евро от корабния магнат Евангелос Маринакис. Интересно е, че той притежава и футболния клуб "Олимпиакос".

Кризата във вестниците „Та Неа“ и „Вима“ на практика беше предизвестена през 2015 г.,

когато президентът на „Ламбракис“ Ставрос Психарис зае критична позиция към правителството на премиера Алексис Ципрас. Това предизвика ответна реакция на управляващите, които подгониха Психарис за данъчни измами и пране на пари.

Засилването на натиска над медийната група доведе почти до фалит телевизия Мега. Допълнителни трудности предизвика и кризата в банковия сектор, която удари основния кредитор на „Ламбракис“ - Националната банка на Гърция. Тя дори подписа споразумение с кредиторите от ЕС, което я задължи да преструктурира кредитите си и активите.

Гърция


Напиши коментар:


Публикувай