Last news in Fakti

13 Август, 2017 08:00 8 458 12

Не искам тези чудовища и тук да налагат своето варварствo

  • сирия-
  • ислямска държава
Не искам тези чудовища и тук да налагат своето варварствo - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Масуд Акил е минал през ада: като пленник на ИД в Сирия е бит и изтезаван до смърт. След бягството си в Германия младият кюрд решава да преследва терористите.

Пръстите му танцуват по клавиатурата на лаптопа, зареден с информации за предполагаеми терористи на "Ислямска държава" (ИД). Масуд Акил преравя снимките на профили във Фейсбук, които е направил по времето, когато един промъкнал се като бежанец в Европа привърженик на ИД откровено излага радикалните си възгледи.

В началото на 2016 г. самият Масуд Акил също идва като бежанец в Германия, по Балканския маршрут. И разбира, че т.нар. "Ислямска държава" изпраща и тук своите джихадисти - привържениците на ужасните му мъчители.

Между 2014 и 2015 година Масуд е пленник на ислямистите в шест различни затвора в Сирия. Отвличат го на едно кръстовище, заедно с колегата му Фарад - двамата тъкмо отивали да вземат едно интервю. Смятало се, че точно този пътен участък в Сирия за момента не е под контрола на ИД, но на въпросния 15. декември 2014 г. терористите проникнали и до района Рожава в северозападна Сирия, контролиран дотогава от кюрдската армия.

Сигнал ли е получила ИД?

Много е вероятно ИД да е получила сигнал, че двамата телевизионни журналисти ще минат отттам. Защото Масуд и колегата му Фарад Хамо не са съвсем неизвестни. В продължение на 20 месеца те почти всеки ден изпращат на своя телевизионен канал информация от кюрдските области в Сирия. Кюрдското управление в Рожава по онова време е на път да стабилизира територията си и да се утвърди като най-важен противник на ИД. Включително и поради това, че сред воюващите в Сирия, единствено кюрдите имат помощник в тила - ПКК в съседна Турция. Публична тайна е, че турските кюрди първи с оръжие в ръка подкрепят своите братя в Сирия.

Ислямистите целенасочено са търсили привърженици в района. За населението там Масуд Акил разказва следното: "Това са хора, които живеят в пустинята, те са неграмотни, сирийското правителство не им обръща никакво внимание. Те нямат никакви условия за нормален живот. Такива хора приемат всяка радикална мисъл. ИД знаеше това, съзнателно се насочваше към тях и успя да ги привлече на своя страна."

Такива са обстоятелствата, които предхождат залавянето и хвърлянето в затвора на телевизионния журналист Масуд Акил и колегата му Фарад Хамо.

Неговата история е едно безкрайно ходене по мъките: "Разпитваха ме и ме изтезаваха. Биеха ме по краката и по гърба. Удряха ме в лицето, скубеха ми косите и крещяха, че съм бил кюрдски неверник и че те ще избият всички кюрди. Всички, защото искали кюрдските области да бъдат ислямизирани според техните представи." Съдбата на Масуд Акил разкрива не малко за начина на мислене на водачите на ИД. Когато го откарали във втория затвор в Ал-Шадади, терористите записали в регистър данните за влизането му в затвора - сякаш терористичната им организация наистина е държава.

Бойците на ИД си развързват езиците

Палачите от ИД обаче също правят грешки. Масуд Акил разказва следното: "В килията ми идваха джихадисти, перчеха се колко са силни. Размахваха пред очите ми журналистически информации, в които западни медии съобщават как заплахата от ИД нараства, а те явно бяха много горди от това." Може би прекалено горди. Очевидно защото са смятали, че и бездруго ще го убият, палачите на ИД без задръжки се хвалели пред него с извършените убийства, разказва Масуд. Споменавали и детайли, които той си спомня съвършено ясно и днес: "Един от моите източници днес е онова, което чух тогава в затворите. От привърженици на ИД и от цивилни граждани, които на свой ред познаваха много джихадисти. Тези информации ми помогнаха да разкрия няколко потенциални терорсти, дошли през 2015 и 2016 г. като бежанци в Германия", посочва Масуд.

В инквизационните затвори на ИД Масуд Акил прекарал 280 дни, докато накрая бил заменен срещу заловен джихадист - и успял да избяга в Германия.

Сведения за германските власти

От Сирия той донесъл много точни информации: толкова точни, че дори експерти като психотерапевтът Ян Киджилан ги смятат за изключително достоверни. Киджилан е професор в университета в Баден-Вюртемберг и оказва психотерапевтична помощ на йесидски жени, които са били в плен на ИД.

Масуд Акил е записал имената на много привърженици на терористичната организация. В края на август в Германия ще излезе книгата, която е написал заедно с берлинския журналист Петер Кьопф. В нея Масуд Акил обяснява защо е решил да се бори срещу ИД: "Не искам тези чудовища да превърнат и Германия във варварска държава, точно затова реших да предам на германските власти всички резултати от разследванията ми и всичко, което знам за ИД."

Действително неговите свидетелства вършат ценна работа на германската полиция в разследванията й. Конкретни случаи обаче Германската криминална служба не желае да коментира. Ясно е във всеки случай, че полицията вече взема насериозно разкритията на Масуд Акил: "В началото се питах защо не ме разпитват както трябва", казва той. Очевидно германските власти едва по-късно са осъзнали колко важни са информациите за сирийските бежанци, дошли в Германия по Балканския маршрут през 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друг изтезаван

    42 5 Отговор
    Как може някой да е изтезаван до смърт и след това да избяга... Оше 1-вото изречение на статията е безумно!!!! Спрете да пресилвате фактите само и само да бъдат четени! След месец 2 ще говорите и вие като Пайнер НОВАТА ТУРБО НОВИНА!!!

    Коментиран от #2, #5, #6

  • 2 незнайко

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Друг изтезаван":

    Правилно, щом е жив значи така са искали джихадистите! Сега като пише за тях продължава да им вдига "самочувствието". За тях смърт или нищо!
  • 3 Андрешко

    6 1 Отговор
    И до днес се подценяват: възпитанието в ЦИВИЛИЗАЦИОННИ И ХУМАННИ ЦЕННОСТИ, неангажиращ остра на мигрантите с работа и квалификация , за да не мислят за глупости, неспазването на законите с оправдания за традиции, обменът на опит и диалогът със служби от нормални (цивилизовани) мюсюлмански страни и други...
    Това важи особено за нас с нашето безхаберие към нашите мюсюлмани и цигани. Да се внесе закон за защита на традиционното вероизповедание и криминализиране на религиозния Рекет за приемане на нетрадиционна вяра и др. такива. НЕ СПЕТЕ, КОРУПЦИЯТА ЩЕ НИ ПРОДАДЕ НА ДЖАГАЛИТЕ И ПАК ЩЕ ВИКАМЕ РУСИТЕ ДА ПИМАГАТ!!!
  • 4 Гошо

    9 3 Отговор
    Тоя е агент на ИТИЛ,и със сигурност заплатата му е от ЦРУ.
  • 5 безсмъртен

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Друг изтезаван":

    Е как кой, Дънкан Маклауд.
  • 6 По убаво ни съ обаждай

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Друг изтезаван":

    Ни съ обаждай бе, какво са превземаш
  • 7 Фалшиви новини

    12 2 Отговор
    И най смирените имигранти ще родят талибано-циганска напаст.Досега повечето тер.актове са изпълнени от МЮСЮЛМАНИ граждани с европейски паспорт ...които са родени в Европа ,лапали соц.помощи тези кърлежи и после "радикализирали" което пълна тъпотия,защото на тях не им трябва време за размисъл, тази функция на мозъка им просто липсва...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Милен

    7 3 Отговор
    Този кюрд намирисва на ционистка пропаганда. Прави впечатление, че твърде малко хора разбират каква е връзката между окупаторите на Палестина и тероризма. ИД е творение на ционистите-евреи. Досега никой не е осъдил бомбандировките на евреите над Сирия. Припомням, че Сирия макар и във война със САЩ и окупаторите на Палестина е СУВЕРЕННА теритирия! А този кюрд като е толкова изстрадал и праведен, защо пропуска да сподели присъствието на терористите от мусад и агентите на ЦРУ в редиците на ИД, като техни инструктори?!
  • 10 Дамян Дамянов

    7 3 Отговор
    Защо след като сте толкова умни и всезнаещи се криете зад псевдоними?Чий интереси защитавате?Бях 20 години в Либия също и по времето на свалянето на Кадафи.ИД дойдоха след свалянето му. И искам да ви попитам кой докара ИД в арабския свят? Кой докара "Арабската пролет"? Кой направи така ,че да загинат милиони невинни? Чешете си изиците анонимно ,но не сте стояли под бомбите като мен. А не вярвате на хората които са го преживели. Не всички араби са ислямисти.
  • 11 фишек

    0 4 Отговор
    Армоята на Асад, И ИД не е ли един к.., тоест Русия,и Израел, и Катар
  • 12 фишек

    0 3 Отговор
    Изв. Но Цру подкрепя с оръжие бунтлвниците, които са разкъсани на отряди, и са против Ид. Много бъркате, кой, кой е, в този конфликт!