28 Август, 2017 11:14 3 278 18

Национален траур за Пирин

  • траур-
  • пожар-
  • пирин-
  • власт-
  • гора
Национален траур за Пирин - 1
Снимка: МВР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дърветата умират прави. Така се казваше един стар турски филм, влязъл в домовете на българите далеч преди инвазията на комшийските сериали. Днес ги виждаме в една от любимите планини на народа ни - Пирин. Изправени, но безжизнени. Безброй. 16 хиляди декара мъртва гора. Срок за възкресение - един човешки живот. Цена - 15 милиона лева. Всъщност, последното е от най-малко значение. Както каза един мустакат горски шеф, проста бакалска сметка.

След случилото се в Пирин е редно да обявим ден на национален траур. Отиде си половината гора на планината. За два-три дни. И ще се върне след повече от половин век. Ако далавери, игри и схеми със залесяването не удължат процеса на съживяването й. Свикнали сме да тъгуваме официално, когато загинат хора. Непознати за 99,99% от "национално тъгуващите". Пак заради бедствия или катастрофи. Властите обявиха случилото се за екологична катастрофа. Това няма как да отрекат. Властите решават кое нещастие е достойно да доведе до национален траур. И те го обявяват. Дори тези бедствия и смъртоносни катастрофи, за които е възможно точно те да носят пряка или косвена отговорност.

Доверието в институциите, които са скелета на всяка власт, е рухнало отдавна. Оттук натам сме орисани да живеем в плен на съмненията и подозренията, рискувайки да попаднем във вечния лабиринт на конспирациите. И да си останем в него. Търсейки зад всичко случващо се нечия полза и интерес. И да разтягаме онази отвратителна сентенция, която ни превърна в завършени циници - "Каквото и да ти разправят, знай, че става дума за пари".

На красотата на Пирин са се любували на живо сигурно 90% от българите. Не че траурът променя нещо. Но нали си имаме "Хубава си моя горо" и се превземаме патриотично на съответните бунтовни годишнини. Прекрасна песен, достойна за национален химн, не по-малко от настоящия.

Все някога гората е значела нещо за нас. Днес все по-малко неща имат значение. А така няма как да я караме дълго. Ако не национален траур, дължим на Пирин поне минута мълчание...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 до автора

    3 17 Отговор
    Ти колко декара пожар загаси?
  • 2 Бесен Язовец

    14 1 Отговор
    Само да спомена че Афганистан преди 30г.е бил зелен за нула време се е превърнал в пустиня и тука ще стане същото ако крадеца не вземе спешни мерки.

    Коментиран от #5

  • 3 Мнителен

    16 0 Отговор
    Баш пък трасето за магистралата се опожари- все съвпадения при нас, не знам, не знам...
    Има ли някой, който се съмнява, че в България всичко е нагласено, щом става дума за пари, не за пари, а за много пари?
  • 4 Благоевград

    17 0 Отговор
    Дядо ми казваше, че дървото се гледа като малко дете! Глупци алчни и неразбрани, Бог ще ни накаже за безумията на съвременна България.
  • 5 Благоевград

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Жалко, жалко за децата, за старите хора, за гората и водата и за какво ли още не в този Содом и Говор.
  • 6 Благоевград

    9 0 Отговор
    Жалко, жалко за децата, за старите хора, за гората и водата и за какво ли още не в този Содом и Гомор.
  • 7 Пеньо

    14 1 Отговор
    А сега помислете, че алчни "бизнесмени" искат да секат още гората над Банско и къде ли не още! До кога? Наистина след няколко години тук климата ще стане като в Африка!
  • 8 кольо

    12 0 Отговор
    сега някой тарикат ще я изсече и ще направя пачка щото дьрвото е обгоряла но има още мн за доизгаряне.палежа не е случаен
  • 9 DND

    9 1 Отговор
    Гори вече дни наред.
    И няма кой да изгаси пожара, а уж министър председателя е "пожарникар" ...
    Пирин, зеления Пирин изгоря.
    Другото ще застроят.
  • 10 Ванко

    1 5 Отговор
    Това за Авганистан си го измисли. Не е вярно.

    Коментиран от #12

  • 11 Дядо поп

    8 0 Отговор
    Едно време пускаха хората в гората да добиват изсъхнала
    дървесина и по този начин гората се почистваше от сухи и
    паднали дървета-най-голямата причина за пожарите.После
    тази практика се премахна за да купуват дървесината от
    фирми на свой хора и ето резултата.Искаме имената и длъж-
    ностите на чиновниците,който премахнаха събирането на
    суха маса.
  • 12 отк

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ванко":

    верно е
  • 13 111

    12 0 Отговор
    Сега трябва да забранят на мафията, която запали гората да секат. Поне една година никаква сеч на обгоряла дървесина. Догодина пролетта ще се разбере колко от гората е унищожена. Поне 50% ще е жива. Ако някой не е чувал, или гледал гората е по-силна, може да се възстанови сама. Особено широколистните. Само не трябва да позволяваме сеч на обгоряла дървесина. Мога да Ви кажа два примера. Край Ихтиман, по магистрала Тракия горя гора около 2003-та година, след 2-3 години, на много малки места не се възстанови, след 10 години не си личеше къде е горяло. 2007-8 година при големия пожар в Стара Загора, който почти стигна града (вкл. моето село) беше запален заради големи апетити на фирми за дървесина. Не беше изстинала гората още, когато я започнаха, а за няма и месец, оголиха всички върхове. С просто око се виждаше, усещаше се миризмата на прясна дървесина и светлите - живи стволове на дърветата. Онези хиени си изкараха там едни жълти парици, сигурно вече няма и помен, а горите в които аз израстнах ги нямаше....но изчезна и дивеча и реката и дъжда. Сега е едно от най-сухите места в България, миналата година валя дъжд март и ноември. И сега е така. Кладенци, реколта, всичко изсъхва. Но няма зелени, няма ги там загрижените за природата. Да осигурят материал, аз лично ще ход да копая и садя, безвъзмездно, така както преди 50 години я е садила моята баба. Всяка есен купувам по 2-3 дървета и садя, но...това са стотици декари.

    Коментиран от #14

  • 14 111

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "111":

    И нкакво поддаване на сладки приказки от сорта, че щели да я залесят, това са само думи, елате да видите при нас с какво залесиха една малка част - с акация, набодоха някакви драки, през които пиле не може да премине. И който министър, кмет, горски първи се обяви, за изсичане и "почистване" на обгорялата дървесина, първо неговата глава трябва да падне.
  • 15 абв

    5 0 Отговор
    поне някой "умен" журналист да напише за това , кой велик българин е роден в с. Влахи

    Коментиран от #16

  • 16 VMORO

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "абв":

    Единственият бележит българин родом от село Влахи се казва Герасим Тодоров.
  • 17 Kcaniba

    2 0 Отговор
    Яне Сандански е роден в махала на Влахи.......
  • 18 Kcaniba

    3 0 Отговор
    Изключителна планина е Пирин!Дала подслон на велики комити......