29 Август, 2017 11:00 2 647 25

Руски учен: Христос е роден в Крим, руснаците ментори на западния свят

  • теории-
  • античност-
  • руски учен-
  • анатолий фоменко
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Античност не е имало, Христос бил роден на Крим, а руският род бил ментор и освободител на целия западен свят - тези и други теории на един руски учен стъписват експертите. Но в Русия се радват на все по-голям интерес.

Историята на европейската цивилизация е много по-кратка, отколкото се твърди, а ключова роля в нея играят славяните - това са централните тези на руския математик и университетски преподавател Анатолий Фоменко, основател на школа, наречена „Нова хронология". За възгледите на Фоменко и неговите последователи пише Феликс Филип Инголд, швейцарски публицист, писател и преподавател в реномирания университет в Санкт Гален. Обширната статия на Инголд в списание „Меркур" привлече вниманието на редица германски медии, включително и на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Тук Ви предлагаме кратко обобщение на публикациите.

"Ужасяваща езотерика"

Привържениците на "Новата хронология" твърдят например, че - противно на досегашните схващания - етруските са дошли в Италия чак през 13-14 век от Източното Средиземноморие и Северното Черноморие. Те били смесица от различни славянски племена с отчетлива християнска идентичност, а името им потвърждавало руския произход: ет-руски.

Школата на "новите хронисти" съществува от края на 1970-те години, но напоследък получава все по-интензивно внимание в руските медии. Анатолий Фоменко и неговите последователи пишат книги "за най-широка публика", изнасят публични лекции, организират семинари и публикуват видеа в Ютюб. Интересът е огромен, тиражите и лайковете в социалните мрежи достигат върхови стойности. Фоменко се е превърнал в запазена марка, а екипът му - в нещо като фирма. Легитимация те черпят от многобройните си членства в академии, от наградите, грамотите и титлите си.

Много учени и експерти не само критикуват "Новата хронология", а дори я обявяват за ужасяваща езотерика, за поредната конспиративна теория, която представлява сериозна заплаха за руското образователно дело.

Фоменко и неговите последователи на практика зачеркват от човешката история цялата античност и преместват повечето събития в Средновековието. Като доказателство те предлагат огромно количество примери от различни евразийски култури, като наблягат главно на статистиката и етимологията. Читателят е направо сащистан от необичайната им теза и трудно може да си пробие път в джунглата от диаграми, математически и физически формули, пише Инголд и припомня, че сред привържениците на тази теория са такива имена като шахматистът Гари Каспаров и вече покойният писател и теоретик на научното познание Александър Зиновиев.

Школата на Фоменко изхожда от възгледа, че не съществуват оригинални исторически документи, които са по-стари от 400 години. И че всички исторически, философски и литературни текстове, които се приписват на Античността, всъщност са фалшификати, възникнали през Средновековието. Същото се отнасяло и до архитектурните паметници, статуите, предметите от бита, саркофазите, портретите на властелини и прочие. Ватиканът и различни европейски владетели нарочно измислили това летоброене и удължили историята на християнството с около 1000 години, за да могат по-стабилно да легитимират властта си.

"Фатална смесица от факти и фикция"

"В самото начало човек се стъписва от радикалното съкращаване на историята, която познаваме: "Новата хронология" обявява египетската, гръцката и римската античност за старателно планирана историческа измислица, възникнала през късното Средновековие и Ренесанса", пише Инголд и пояснява, че по този начин гръцката Античност се измества в периода 11-16 век от новото летоброене. Според Фоменко, епохата на Римската империя съвпада с времето на средновековната династия Хоенщауфен, а Троянската война - с окончателното разбиване на Хоенщауфените от Карл Анжуйски в средата на 13 век. Той твърди още, че събитията, описани в Стария завет, всъщност са част от европейско-византийската история през 14-16 век и че Старият завет възниква след Новия, който бил писан през 12-13 век. Досегашната версия на китайската история била фалшификация, а барутът, хартията и механичният печат възникнали в Европа в периода между 10 и 16 век.

Инголд пише, че аргументите и „доказателствата" на Фоменко са интересни, но изводите му са произволни и всъщност градят една чисто идеологическа конструкция: „Получава се фатална смесица от факти и фикция, която поставя под въпрос както знанието, така и вярата, както науката, така и религията - и ги вкарва в задънена улица."

Конструкцията е идеологическа, защото в крайна сметка радикално пренаписва и собствената, руска история. Фоменко твърди, че и възникването на държавата, и покръстването, и „татарското иго", и възцаряването на династията Романов - всичко това било измислица на неколцина германски историци, които през 18 век сътворили тази история по поръчения на руския царски двор, за да го легитимират. Фоменко и неговите последователи твърдят, че пишат „истинската история на Русия" и доказват как „славяните са превзели света". Според тях в евро-американската историческа наука „руският род" бил оклеветен като изостанала мешавица от различни етноси без своя цивилизационна и културна самостоятелност, докато всъщност той бил ментор, освободител и културтрегер на западния свят - основополагаща велика сила.

"Истината" за руския род

„Благодарение на „Новата хронология" дълбоко вкорененият у руснаците манталитет на евразийска нация-мъченик и жертва внезапно се трансформира в триумфална история на победи и придобивки. Аргументите, косвените доказателства и тези в полза на това твърдение описват транснационалната история като изцяло доминирана от свещеното славянство, чието влияние се разпростира върху цяла Европа, в Близкия изток и в част от Северна Африка - от Шотландия до Византия, от Кавказ до Египет, включително и източно от Урал", пише Инголд.

Авторът на статията с изумление констатира, че според школата на Фоменко от славянството всъщност произлизат всички народи в така очертаното пространство: норманите (викинги, варязи), скитите, шотландците, татарите, траките, турците и дори легендарните монголци от Златната орда и митичните амазонки. Всичко това се случило в рамките на „славянското нашествие по света" в периода между 13 и 15 век, което традиционната история нарича „преселение на народите" и датира в периода между 4 и 6 век. „Тук очевидно се скицира идеята за едно общо евразийско пространство, начело с руснаците („славяните"), а това може да послужи като образец за сегашната геополитика на Путин", коментира Инголд.

Един от примерите, които цитира авторът на статията, е свързан с Карл Велики. Според школата на Фоменко, той също бил от славянски произход, защото името му „Карл" идвало от славянското „крал". „Велики" (на латински magnus) също произхождало от славянския език, с две възможни обяснения: или „монголецът" (тоест, пак славянин и руснак), или пък по етимология от „много". С други думи, Карл Велики всъщност били Карл Монголецът или пък „крал на многото". А името на столицата му Аахен се извежда от монголското „хан" - тоест, градът бил седалището на властелина.

Школата на Фоменко пренаписва и историята на Исус Христос. Според математика и неговите последователи, Исус се е родил през 11 век, а „Палестина" всъщност се намирала край Босфора. На базата на своите математически и астрономически изчисления Фоменко твърди, че Спасителят е роден през 1053 г. на полуостров Крим и е умрял през 1086 в Константинопол. И че всъщност е византийският император Андроник Комнин. Инголд смята, че анексирането на Крим е в пълно съзвучие с тезата на „Новата Хронология" за този полуостров като „свещена земя на руснаците". В края на обширната си статия той обобщава критиките срещу школата на Фоменко:

Диагнозата

„Специалистите в областта на историята и езикознанието са убедени, че част от „доказателствата" всъщност са фалшификати и обвиняват „Новата хронология" и нейните последователи точно в това, в което отсрещната страна обвинява тях: наивност, некомпетентност, непоследователност, безотговорност и разпространяване на безумни, понякога дори опасни идеи. Факт е обаче, че учените си остават нечути. На редица научни конгреси и в редица публикации повечето тези на „Новата хронология" са обявени за фалшифицирани. Въпреки това обаче последователите на Фоменко се множат и той се превръща в гуру на едно ново езотерично движение, което привлича внимание и извън пределите на Русия.

В интернет, в рамките на многобройни семинари, в държавните и в частните медии Фоменко вече е култ и видимо е обвеян със славата на пророк и интелектуален лидер, който пренаписва „отечествената история" и измива лика на руския род, като в същото време му гарантира светло бъдеще. Във времена на оскъдица разкрасяването и фалшифицирането на историята компенсира у хората чувството за пропуснати възможности и същевременно им помага да повярват, че ще ги реализират в бъдеще" - такава е диагнозата на руското общество, до която стига в края на статията си швейцарският публицист Феликс Филип Инголд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    47 52 Отговор
    А аз си мислех, че само македонците са изтрещели от мания за величие.
    Но това явно се случва на всички смачкани народи, които нямат потенциала да бъдат свободни - измислят си фалшива история за самочувствие.
  • 2 Пешо

    33 2 Отговор
    Четох за това в друг сайт. Чудя се каква е идеята да се дава гласност на такива простотии!
  • 3 юрист

    19 33 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: И че всички исторически, философски и литературни текстове, които се приписват на Античността, всъщност са фалшификати, възникнали през Средновековието. Същото се отнасяло и до архитектурните паметници, статуите, предметите от бита, саркофазите, портретите на властелини и прочие....“ Да, бе- за това, където и да кОпнат в София, излизат останки от римско време, нали?;) И около бившия хотел Берлин също излязоха такива останки от римски градежи- да, соца беше мракобесен, но чак някой умишлено да е създал римски останки, после да ги е заровил на 10 метра под земята, за да бъдат открити сега- това нормален човек не може да го повярва...А иначе- самата москва е създадена около 1156 г, от н.е. върху отводнени БЛАТА -е, как да излязат ...останки от римско време- от преди 1 век от н.е. в нея? Все повече изкукуригват руснаците в опит да намерят оправдание за реставрация на руските си неоимперски възгледи...Другите смехории не подлежат на коментар- авторът им следва да се лекува в специализирано болнично заведение, а не да се пропагандират налудните му идеи....
  • 4 гост 2

    23 33 Отговор
    И още нещо- предвид съдържанието на статията, не се чудете защо някои коментатори с руско гражданство или с родител- руснак/ руски гражданин, упорито твърдят , че русия била СЪЗДАЛА българската държава и българската държавност, вместо факта, че русия ВЪЗСТАНОВЯ ЧАСТИЧНО българската държавност през 1878г. и че до 1396 г. не била съществувала държава България- възгледите им намират своето обяснение в самата статия...
  • 5 ВМУ

    35 1 Отговор
    Тоя е завършил Великиот Македонски Университвет с най-популярната дисциплина фантазьорска история и втора специалност наглостна стъкмистика ;)
  • 6 Пазарниот Либерализатор

    23 2 Отговор
    Глупости, Исус Ристев е родом от Гостивар, Мцедония.
  • 7 Моника Писанкънев

    31 9 Отговор
    Руснаците са извънземни, това е сигурно ! Нищо в тази държава не е като свят, всичко е наопаки.
  • 8 Гошо

    20 9 Отговор
    Като гледаш физиономията на Фоменко веднага разбираш че си имаш работа с соросоиден кретеноид идиотист,всъщност тука има няколко такива ексемпляра...

    Коментиран от #10

  • 9 galenus

    25 0 Отговор
    Където господ удари-медицината е безпомощна !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Работник

    11 0 Отговор
    Хахаха, тапак
  • 12 321

    14 1 Отговор
    Препоръчвам на видния разказвач на приказки да посети националния археологически музей в София. Да приложи въглероден анализ на артефакти изложени там от периода 6 хил. - 2 хил. преди Христа и след това публично и ритуално да се самоудави в шадраванчето пред президентството.
  • 13 кирил

    21 23 Отговор
    случаят е медицински.лошото е че се отнася за цялата им нация
  • 14 Д-Р Фройд

    13 20 Отговор
    Айдеее, отиде, ся наште русофилчита 100 % ще пожълтят прашките.
  • 15 Д-Р Фройд

    14 1 Отговор
    Вижте му снимката на руския учен ! Ми не е ли перко ?
  • 16 antimediator

    10 14 Отговор
    Поредната хибридна новина !
    Важното е нашето внимание постоянно да е насочено към Русия.Те са на принципа , че лоша реклама няма .
    Сега вече окупацията е минало, сега Крим вече е пъпа на света !
    Като няма с какво да нахраним масите ще им сервираме патриотарство, мания за величие, расизъм и един куп други простотии от лабораторията на КГБ!
  • 17 Кака Гинка

    14 2 Отговор
    Навсякъде има "месии",дето прекрояват световната история в своя полза и национално комплексирани хора,които им вярват.Е,това "учение" все още не се е превърнало в национална доктрина,както е про македонците...
  • 18 Kcaniba

    13 17 Отговор
    Империята на злото!
  • 19 БЪЛГАРИН

    13 21 Отговор
    Обаче руснаците изпълзяват от леса някъде около 6-7 век, когато и турците се появяват по съмнително едно и също време (нали са браточеди) и Крим не е бил руски по това време :)))
  • 20 Mercedes-Benz

    9 11 Отговор
    Спрете му пиенето на тоя! А щом има и лумпени, които му вярват нещата с тяхната държава не са добре, явно годините на потомствен алкохолизъм си казват думата!
  • 21 раптор

    14 2 Отговор
    Има унгарски учени които смятат, че унгарците са основали ацтеките. Безброй откачалки по целия свят! Но стане ли дума за руски откачалник - пяната потича!
  • 22 Сульо и пульо

    5 6 Отговор
    Не е хич смешно.Хитлер е започнал с подобни теории.Сигурен съм,че зад цялата история стои,съвсем целево путин.
  • 23 ИХУ

    0 0 Отговор
    МАРМОТА С ЦЕЛУФАНЧЕТО
  • 24 FUCK OF

    2 0 Отговор
    ГОСПОД Е БЪЛГАРИН !!!

    ФАКТ...

    1993 ФРАНЦИЯ....СТАДИОН ,,ПАРК ДЕ ПРЕНС ''
  • 25 ЕФВ

    1 0 Отговор
    да се разберат с Македонците кой е по-по- най...може би и слънцето не се е появило след раждането на Ким Ир Сен, а след раждането на сатрапа Путин