1 Септември, 2017 11:20 2 587 9

Фейсбук ли управлява България?

  • фейсбук-
  • българия-
  • скандал-
  • учебници
Фейсбук ли управлява България? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредният измислен скандал, този път с черно-белите учебници за бедни, започва да навежда на тревожни мисли с нездрав привкус. А именно - управляват ни според настроенията на фейсбук-братството. Само за няколко часа проблемът се роди, набъбна и накрая се спука, като балон, какъвто бе от самото начало. Мощният вой, най-вече от ФБ-дами - майки или не - открили дискриминация към децата от по-бедни семейства, накара министерството на науката и образованието да излезе от летаргията на последния августовски ден.

От МОН най-напред по обяд обявиха, че за такова нещо не може да се говори. В ранния следобед изведнъж се включи министър Вълчев от Стара Загора. И обяви черно-белия учебник за дискриминационен. Разбира се, разпореди се и да не бъде допускан в търговската мрежа. На Никола Кицевски и хората от издателството му остана единствено да обясняват, как имало кисели млека за по-бедни, магазини за дрехи втора употреба, щандове за имитиращи продукти и пр. Краят на мача вече бе свирен.

Близко до акъла е, как между двете коренноразлични позиции на министерството, е имало едно телефонно обаждане с примерно съдържание: "Ало, Вълчев. Що ми клатиш кабинета с тия учебници за бедни. Децата нема некролози да четат. Аз посрещам Макрон, пожари гася, вие ми забивате нож в гърба. Спирайте ги тия учебници".

Примерите за управленски решения според настроенията в социалната мрежа са безчет. Отново в същия бранш помним друг измислен скандал - с "местенето" на Паисий от клас в клас, което уж застрашаваше да затрие българщината. Тогава го отнесоха министър Теодор Танев и дясната му ръка Ваня Кастрева. Танев - уж заради недобра комуникация с медиите. В смисъл - посланията му оставаха неразбрани. Освен онова, че не зачита като авторитет Фредерик Жолио-Кюри. А Кастрева - за всеки случай. И най-вече, защото обяви, че децата ще изучават автора Робинзон Крузо. Лапсус-мапсус, няма значение. Политиката иска жертви.

Не че двамата изпаднаха от държавната ясла. Нищо подобно. Танев бе приютен като съветник на Борисов. Там нейде из сумрачните канцеларии на "Дондуков". При опитомения Яне Янев, който "уволняваше" с Атанас Семов от билбордовете из страната неочаквания си благодетел. Кастрева пък и днес е висш чиновник в просветата. Ако се наложи, ще намерят тихо пристанище и за Вълчев.

Щом ръководните фактори у нас импровизират според настроенията на мрежата, да направят нова форма за гласуване - директно през фейсбук. Да видим дали им стиска.

Или Зукърбърг направо да ни назначи губернатор...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 държавата на ББук

    7 3 Отговор
    Иииии авторе ти откри топлата вода ве :) Само си пропуснал фейсбук и Бойко ти Борисов, двата "фактора" заедно или по отделно или в съревнование. Честно казано тоя път с тия учебници направо не знам, как и той не се намеси да прати пожарната да подпали черно белите, ама явно отново си е пекъл туловището на Евсиноград или е бил заспал под чадъра !?

    Коментиран от #2

  • 2 манол

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "държавата на ББук":

    А, очаквам го днес-утре да се покаже на телевизора: министърът свит мига до него, Той се хвали, че стотирал едно недоразумение, прегръща бащински през рамо Вълчев, накланя глава, после я отхвъря леко назад и се хили
  • 3 айде бе

    5 0 Отговор
    Айде, фейсбук ни бил виновен, а измислените и фалшиви "политици", на какви мисли те навеждат гусин Ганев?
    А именно - управляват ни според настроенията на няколко клатимадурника от Държавна сигурност и Червеното братство (БКП).
    Фейсбук е много по истински отколкото самото физическо управление на България съставено от кукловоди и техните олигарси, разбира се има място и за техните к*.ви.
  • 4 Morgoth

    8 2 Отговор
    Няма лошо в това фейса да шашка и ръчка управниците. Най-после и народа да има някакъв механизъм за контрол над тях. Те какво очакват - всеки да си запише час за приемната на депутата избран от неговия район ли? Да не сме в миналия век!
    А черно-белите учебници чух, че били наполовина по-леки от другите. Ако това е така като нищо ще станат хит и никой няма да мисли, че са за бедните.
  • 5 Гост

    2 1 Отговор
    Имаме право на мнение и не виждам нищо лошо в това да го изразяваме. А ако не е така, това демокрация ли е или диктатура?
  • 6 Страх лозе пази

    0 0 Отговор
    Борисов винаги го е било страх и винаги е използвал този механизъм - да пуснем малко слухове и да видим как ще реагира раята. Нормално е и сега да е така. Проблемът е, че много често управляващите въобще не дискутират какво мислят да правят. Като ТОЛ системата, например, която никой реално не обяснява защо е по-добра от винетките (освен, че ще направи пътуването по-скъпо), но дали това наистина ще се отрази добре на хората или хората ще бъдат да плащат за пътища, дори и да не ги ползват. Така и с образованието. Ако хората знаят какво се задава, по-лесно биха приели някои трудни решения, но ще е по-трудно за политиците.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Жожо

    1 1 Отговор
    За мен това е опасно. Разбирам Фейсбук атаката да стане повод за дискусия, да се преразгледа въпросът от МОН с помощта експерти, педагози, професионалисти от дадената сфера, да се поднесат някакви фактологични данни и накрая да се достигне до аргументирано становище. Няма такова нещо. За два часа тотален обрат. Царят-слънце се обадил и казАл. Понеже много му разбира тиквата от образование. Да не говорим, че мненията във Фейсбук бяха доста противоречиви. По правило по-нормалните хора не хукват да пишат като изоглавени, та се включиха по-бавно и по-късно, но се включиха. И то егати безумната тема, как да си губиш времето с такива работи - да има ли и по-евтин, по-лек вариант на 7-8 учебника за 8. клас. Честно?! Това ли е драмата?! Ми, да има, за да може всеки да си избере. От "Просвета" никъде не са го рекламирали това, че черно-белите учебници били специално за "бедни". Пълни глупости, изфабрикувани кой знае от кого. Освен това за тези учебници се знае, че са одобрени още юни месец. Не е ли любопитно, как точно преди новия парламентарен сезон избухна тоя псевдо скандал?
  • 9 Един

    0 2 Отговор
    Джурналистчето, ми дай да забраним социалните мрежи за да може всеки идиот да прави каквото си ще на тъмно и да му се разминава?! Деленето на учебници на черно-белии цветни е свещенна простотия и жалкото не е че премиера слънце е трябвало да се разпорежда, а че на никой друг от висшестоящите не му е чатнало в главата проста!