Last news in Fakti

1 Септември, 2017 17:13 12 928 25

НАБЧ: Случаят Калиакра може да попари 38,5% от България

  • калиакра-
  • екология-
  • каварна

Неуспешно завърши поредният опит за пробутване на осакатеният план за управление на защитени зони „Калиакра”, ”Белите скали” и „Комплекс Калиакра”

НАБЧ: Случаят Калиакра може да попари 38,5% от България - 1
Снимка: НАБЧ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 31 август 2017 г. в Каварна бе направен опит, да се проведат работни срещи с участието на заинтересовани – жителите, бизнеса и НПО от общините Каварна, Балчик и Шабла от една страна и изпълнителите на плана за управление на защитените зони ИБЕИ и Зелени Балкани, от друга страна.

​Медиатор и организатор на срещата беше МОСВ. Плана за управление е изключително важен за състоянието на природата и икономическите дейности на територията на зоните. Чрез този план за 10 години, хората работещи и живеещи в зоните ще трябва да се съобразяват с природата и природата ще трябва да се съобразява с хората, по правилата написани по този план.

Това пишат от Националната асоциация „Българско Черноморие“ (НАБЧ).

Основният конфликт идва от това,че „зелени” НПО, 2006-2007 г. са начертали защитените зони в България, като са видели в тях, единствено и само „природа” и не са отчели човешкият фактор – съществуването на хората (това донася последствия до огромни финансови приходи за тези НПО). Същите зелени НПО ,за тази дейност са използвали срещу заплащане групичка учени. Тази симбиоза между „зелени” НПО – мениджъри по усвояване на европейски и български средства за биоразнообразие и платената групичка учени,до ден днешен реализират „зелени” проекти на територията на тези общини. Върхът на айсберга е изработването на плана за управление на защитените зони „Калиакра”, ”Белите скали” и „Комплекс Калиакра”. Разработващите го,са същата групичка учени и НПО „Зелени Балкани”, подкрепяни от НПО БДЗП. Това са основните играчи за владеенето на територия на която те нямат никаква собственост. Факторът човек, отново не съществува дори и мъртвец (действащо мюсюлманско гробище е класифицирано като понто-сарматска степ).

Софийският професор Бисерков, в началото на срещата надменно е обяснил на земеделец, чиито корени са там в района на Каварна, че за да разбере що е това степ, трябва да прочете 4000 книги. Не е коментирал случая, ако човек е прочел 3999 книги, дали ще разбере що е това степ.

Понто-сарматски степи според групичката учени, БДЗП и ,,Зелени Балкани“:

​След като, представителите на местните общности още в началото са разбрали, че срещите няма да бъдат за природата и човека, а ще бъдат в стил „ние ще ви заповядаме, а вие ще подпишете документ, че е имало обществено обсъждане, с право са възроптали. По повод възроптаването на хората, в коридора на община Каварна,”природозащитникът” Андрей Ковачев на висок глас е заявил,че трябва вече да извади пушката.

При така създадената ситуация, кмета на Каварна Нина Ставрева е предложила срещите да бъдат прекратени. Изработващите плана за управление, отказват да се съобразят с мнението на премиера г-н Бойко Борисов, че нещата ще се решат и с участието на местните общности на терен „нива по нива”, ,,бостан по бостан”, ,,залив по залив”.

По Европейското законодателство е задължително мерките за опазване ( планове за управление за защитените зони) да бъдат съобразени с местните особености и няколко елемента :

- Екология

- Научна информация

- Икономика

- Социален статус

- Култура

- Рекреация

В екипа разработил плана за управление на 3-те защитени зони има включени експерти, които могат да покрият изискванията за първите 2 елемента -Екология и набиране на научна информаци за местообитанията и видовете (ако са се постарали да я наберат,а не да ползват стари източници). За останалите елементи, няма включен нито един експерт. По тази причина казваме че планът е сакат – автомобил без двигател, колела, волан и седалки.

Вербалната и интернет агресията на „зелените” НПО, днес стигна своя апогей. Те настояват МОСВ, да извърши закононарушение и да приеме планът за управление без да са извършени задължителните и най-важни процедури по обществено обсъждане. Явно те виждат решаване на случая Калиакра, като война. Щом като го определят в техните сайтове като Шипка.

Аман от османци, ние българите пак ще удържим орлово гнездо, дори и никой да не пристигне с гръм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха така

    46 8 Отговор
    Бой по "зелените" милионери !
  • 2 ддд

    9 4 Отговор
    какво е природа?
    от каварна до шабла
    ако скалите не са природа
    е само трева и обработваема земя
  • 3 въпрос

    16 14 Отговор
    Редно е дадете право на отговор на вашите страници на тия по които плюете от доста впеме. Иначе олеквате доста.

    Коментиран от #6

  • 4 kuku

    26 26 Отговор
    Хотелчета сънуват селяните, като на "слънчака"..Ще станат хотелиери и бизнесмени, ще се гърмят по кръчмите и ще карат S класи (10 годишни) и разбира се след около 3 сезона ще фалират. После ще кажат, че винаги са били земеделци и пак ще си искат земята...абе, селска работа!
  • 5 ивчо

    34 5 Отговор
    Натура 2000 е абсолютна европейска простотия. Лошото е, че като страна членка сме длъжни да се съобразим с нея. Е от 2007 г и ние си имаме защитени зони. Проблема е, че тя е измислена от Европейски природозащитни организации и се развива от други такива в страните членки. У нас ЗБ и БДЗП предложиха териториите и същите бяха приети - 37% от страната. Доста пари се прибраха и сега още искат да цоцкат като изработват планове за управление и след това евентуално да изпълняват заложените в плановете дейности. Все пак тези организации с това се прехранват. Проблема е в тоя дето им дава парите ;)
  • 6 Отговор

    50 2 Отговор

    До коментар #3 от "въпрос":

    Някога, жив природозащитник срещали ли сте? А защитник на човешките права?
    Първите се интересуват от птици, треви и мечки (само понякога от перки), а вторите от "роми", негри, китайци и пакистанци.
    До сега аз не съм срещал някой, който да защищава правата на българите-данъкоплатци! А Вие?
  • 7 За моята земя убивам

    29 5 Отговор
    Собствениците да не чакат. Да се събират с колове и брадви и отидат на гости на тези "зелени" лапачи на евро и да ги попитат как така се разпореждат със земя чужда собственост. Ако някой иска да бъде "зелен стратег" да вземе да плати на всички собственици земята на ПАЗАРНИ цени. Пари ще дойдат от тези които сега плащат на тази "зелена" банда да не прави нищо а да взимат европейски заплати. РЕВИЗИЯ от данъчни, икономическа полиция и проверка на финансовото и имотно състояние на всеки един зеленясъл лапач. И да видим как ще започнат да избеляват като старо пране.
  • 8 Всички

    14 5 Отговор
    "зелени" са като дините-отвънка зелени,но отвътре-червени...
  • 9 Лисугер

    13 11 Отговор
    Поредната поръчкова статия на ДПС/ДС мутряците-ами дайте да осерем всичко, за да може група мутри да си строят и перат наволя у нас.Какво земеделие се развива на голф игрището и как забогатя бай Пешо от този комплекс?!
    Затова ходим на почивка в Гърция-имат 13 000 км плажна ивица, но няма фекали в морето, няма презастрояване, има ограничение на етажите и т.н

    Коментиран от #12, #24

  • 10 юрист

    13 1 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: (действащо мюсюлманско гробище е класифицирано като понто-сарматска степ)....“Ненормалници! Какво ли би било, ако бяха попаднали на действащо християнски гробище- ще го класифицират като “ понто- арамейска степ“, така ли?:D Срам за учените, които са се съгласили да участват в такава гавра с науката срещу хонорар! А сега им проверете на тези “учени“ ГДД- дали са декларирали полученият от зелените нпо-та хонорар пред НАП и ако не са- глоби+ разследване на имуществото- дали имат имущество, което многократно надхвърля ДЕКЛАРИРАНИТЕ им в НАП приходи!
  • 11 юрист

    13 1 Отговор
    “Зелените“ нпо-та са изключително агресивни- по подобие на “веганите“ и други такива малцинствени групички. Щом възприемат ситуацията като война, тогава ги “бийте“ по кухите тикви с всички законови средства, и най- вече- с наука- т.е. с учебниците по екология, почвознание и други- само така неуките нагли примати ще започнат да разбират част от ситуацията правилно!
  • 12 юрист

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Лисугер":

    Абе пак пишете глупости- кой нормален бизнесмен ще построи 8 етажен хотел в гърция на брега на морето, след като във всеки един момент след завършване на хотела и експлоатацията му, може да се случи земетресение 6-7 по Рихтер? Ако за нашето Черноморие има същата опасност, то чак толкова тъпа мутра в България няма- да си вложи незаконните пари в хотел, така да изпере парите, и след ден- два хотела да рухне заради земетресение! Примера ми само посочва, че нашето Черноморие в това отношение е в пъти по- добро от постоянно тресящото се гръцко крайбрежие- като даденост! В гърция се преплитат линиите на ПЕТ РАЗЛОМА- уцелиш ли една от тях и построиш ли на нея 5 етажен хотел, до 1 месец след това хотелът ти ще рухне- ТОВА е причината да не се застроява масово гръцкото крайбрежие или да е застроено само с ниско жилищно строителство, но се иска малко повече здрав разум, за потърси и да намери човек ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА да не е застроено гръцкото крайбрежие! Като че ли при тях няма строителна мафия и няма мутри- това ли искате да ми кажете, а?

    Коментиран от #14

  • 13 НННН

    4 1 Отговор
    "рекреация" - много български звучи тази дума.
  • 14 Юриз

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "юрист":

    Та викаш гърците ежемесечно ги земетръсва ? Ту да му се не види , не знаех , сигурно за това е пълно с руини ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ники

    9 1 Отговор
    Сега ли го разбрахте?! Тези хора източиха милиони, да не кажа милиарди от ЕС и разполагат с Добруджа като с техен имот и вие чак сега го разбрахте? Бойко Борисов се интересува от Македония и от македонците, но забрави Добруджа и хората там, та ние сме БЪЛГАРИ. В Рим, въпреки, че археолозите знаят какво ще намерят под еди си кой частен имот и това ще е важно за туризма им, не пипат този имот, защото е ЧАСТЕН. А тук, разни пишман еколози, маша на не знам какви си групировки, се разпореждат не с един имот, а с една трета от България. Така е, като нямаме държавници, а слуги на групировки.
  • 17 Един

    1 0 Отговор
    Не знам какъв е конкретният случай и няма да го коментирам, но като цяло така наречените зелени са просто едни "еко" терористи, които ако няма много пари на масата нищо не правят!
  • 18 Горг

    1 0 Отговор
    не останаха хора в тази държава,които да върват на зелените...България не вярва на лъжи вече
  • 19 Мая

    1 0 Отговор
    Не е истина колко са нахални тия превдо еколози!!!
  • 20 Френски

    1 0 Отговор
    Тук май се повдигна камъка и отдолу изпълзяха много неприятни неща наричащи се зелени.
  • 21 Каканашева

    1 0 Отговор
    Аз имам чувството, че тия зелени съвсем скоро ще дойдат у нас и ще ме изгонят, защото по някой си техен план съм смущавал живота на мравоядите. Да няма мравояди тук, но нали трябва да се усвояват средства за отглеждането и опазването им. Баси държавата сме след като позволяваме на шепа хрантутници да ни крадат и да ни правят на маймуни.
  • 22 гостът

    1 0 Отговор
    Абе тия еколози не виждат ли ,че България остана без гори, поголовно изсичане.Никакви действия,а ходят да се разпореждат с частни имоти.
  • 23 шовинист

    1 0 Отговор
    Пак смях в залата. Дошли едни от стоуицата, които искат да вземат едни пари и се карат с други от стоуицата, които също искат едни пари, а местните хора трябва да стоят и д се съгласяват като някакви подчинени крепостни. Дотам я докарахме с уродливата свръхцентрализация. Нищо чудно, подобно на ботническата градина в Балчик, Лукойл и БМФ и управлението на Калиакра да се првмести някъде на Дондуков. Евалла....както се казва...
  • 24 шовинист

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лисугер":

    Ходете при м..ките, лисугери, чакали и прочее....Нашето черноморие пак е супер и пак има 10 % ръст за година. За щастие чужденците не четат бг вестници и не гледат бг тв - та и затова е пълно с поляци, немци, руснаци, румънци, че и шведи и фини.
  • 25 Дано

    0 0 Отговор
    Дошло е време царството на Добротица да се отдели от мафиотската държава