3 479 11

Германско списание за Мария Габриел: Фейсбук трябва да се страхува от тази жена

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доскоро само малцина в Брюксел познаваха Мария Габриел. Сега това се промени: 38-годишната българка е новият еврокомисар по цифрова икономика. Що за човек е тя? - пита германското сп. "Фокус" в обширна статия за Габриел.

"Фейсбук трябва да се страхува от тази жена" - под това заглавие германското списание „Фокус" помества обширен портрет на българската еврокомисарка Мария Габриел, която отговаря за цифровата икономика. Габриел, която пое ресора от германеца Гюнтер Йотингер, обяснява пред "Фокус", че възнамерява да продължи неговата работа, като ѝ придаде свой личен оттенък. По-нататък в публикацията четем:

„Трябва да направим още в областта на дигитализацията", казва Мария Габриел. И още: „Ние в Европа имаме голям потенциал". Обтекаеми изречения, под които всеки би се подписал. Габриел все още изглежда малко несигурна, когато говори за своите задачи. Това е първата ѝ среща с журналисти, откакто пое ресора преди осем седмици. Личи ѝ, че гледа най-вече да не допусне някоя грешка", пише авторката на статията Мириам Мол и разказва за приоритетите на Мария Габриел - например да отстрани последните препятствия пред премахването на така наречения „геоблокинг" и да насърчава изграждането на мрежи за безжичен интернет в села и градове. Българската еврокомисарка дори има визия за обща телеком-мрежа на страните от ЕС и се надява, че до 2027 година дигиталният вътрешноевропейски пазар вече ще дава принос от 415 милиарда евро годишно към европейската икономика. „Така могат да възникнат стотици хиляди нови работни места", казва Габриел пред списанието, в което по-нататък четем:

"Много ангажирана и компетентна"

„На сърцето ѝ лежи най-вече борбата срещу фалшивите новини, които се разпространяват в социални мрежи като Фейсбук. Сформира се например група от експерти, които трябва да предложат параметрите на една бъдеща общоевропейска инициатива по въпроса. И да изработят насоки за взаимодействието с Фейсбук, Туитър и сие. След последната атака на вируса „Уонакрай" българката има планове и за борбата срещу кибертерора: „Европа трябва да си вземе поука", казва тя. Идеята ѝ е да бъде изготвен план за бързата реакция на ЕС в случай на такава атака."

По-нататък авторката припомня, че през януари България за първи път поема председателството на ЕС: „За Габриел това е възможност да обори някои предразсъдъци срещу нейната бедна страна. „В България 28% от IT-специалистите са жени, докато средно за ЕС процентът е едва 16", гордо обяснява тя."

След кратък преглед на биографията на Мария Габриел в публикацията за нея четем: „Фракционният лидер на Европейската народна партия Манфред Вебер (ХСС) казва, че Габриел е „много ангажирана и компетентна". И че работи и „отвъд границите на своята партийна принадлежност": „Тя е човек, който може да се бори за ясна собствена линия - и в същото време да търси консенсус." Но Габриел поддържа добри контакти не само с фракционния лидер. Филоложката, която има и политологическо образование, е отлично омрежена вътре в своята партия: съпругът ѝ, французинът Франсоа Габриел, е близък с лидера на ЕНП Жозеф Дол, който дори е кумувал на сватбата на семейство Габриел. Детето им израства в Брюксел с два езика. У дома Мария Габриел говори български, а мъжът ѝ - френски."

По-нататък авторката на статията припомня, че 38-годишната Габриел е най-младата еврокомисарка и със симпатия описва дружелюбното ѝ отношение към околните и към членовете на екипа ѝ.

„Комисарката по цифрова икономика е политик, който търси близкия контакт. И същевременно държи на свещената неприкосновеност на своя личен живот - не публикува снимки на семейството си, а в социалните мрежи главната европейска специалистка по дигитализацията се подвизава единствено в служебното си качество. Във Фейсбук тя пише на български, в Туитър - на английски."

По-нататък в статията става дума за сложните отношения с интернет-гиганти като Гугъл: „Българката иска да сложи юзди на този великан и придвижва работата по нов закон за електронна закрила на личната сфера. Този закон трябва да разшири обсега на Директивата за закрила на личните данни, която влиза в сила догодина."

"Това е лъжа"

В края на обширния портрет на Мария Габриел, публикуван в германското списание „Фокус", авторката засяга и един български сюжет, свързан с еврокомисарката:

„Габриел за кратко си изтървава нервите, когато чува въпроса за отправените към нея обвинения в шуробаджанащина. Българският разследващ сайт „Биволъ" и списание „А-спекто" я бяха обвинили, че в периода 2010-2013 е плащала едва 200 евро наем за апартамент от 128 квадратни метра в престижния квартал „Лозенец", близо до столицата София (това е дословната формулировка на авторката - бел.ред.). Сума, която е около четири пъти по-ниска от средния наем. „Това е лъжа", отсича Габриел. Но не навлиза в подробности.

На излизане от сградата на Еврокомисията тя отново се сблъсква с тази тема. Един български турист я разпознава и се провиква: „Корупция". Комисарката първоначално запазва самообладание и се опитва да успокои човека. Но без успех. След което Габриел се обръща към своите сътрудници и тръгва обратно към входа на сградата. Ще трябва още да израства в новата си длъжност - и да свиква с насрещния вятър, който в Брюксел понякога е доста лют", четем в края на статията, публикувана на страниците на списание "Фокус".

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тодоров
  Отговор
  1 09:01  05.09.17
  Интересно:"....филоложката, която има и политологическо образование..." е европейски комисар по ЦИФРОВА ИКОНОМИКА ??? Аз съм от многото, които не я познават и не съм чувал за нея нищо. Може би нещо като МЕГЛЕНА КУНЕВА № 2 - на висок пост благодарение на политическа ракета-носител. Абе - чиста шуробаджанащина и връзки.

  Коментиран от #3

 • Гост
  Отговор
  2 09:04  05.09.17
  Селска пръчка, евроснаха. Без този Габриел сигурно щеше да е секретарка някъде.
 • Morgoth
  Отговор
  3 10:45  05.09.17

  До коментар #1 от "Тодоров":

  Безспорно е некомпетентна относно цифровите технологии, или поне е била такава преди да бъде назначена. Но колко важно е това? Ще се справи ли по-добре на нейно място един програмист? Това което по ме притеснява са феминистките и изцепки, защото по тази линия Европа вече нанася щети на ИТ бизнеса и това може да се разшири. От друга страна тя е много добре приета в европарламента. За разлика от предишните ни кандидати, които бяха едва ли не разкъсани на "изпита", тя се радваше на доста доброжелателен подход. Тя ще стартира с много по-високо доверие и много по-малка съпротива, което изобщо не е за подценяване. Относно шуро-баджанащината - европарламента е твърде голям за да си баджанак с всеки, но като цяло баджанаците няма да са ти излишни. Еврокомисарят трябва първо да бъде добър мениджър и добър политик. Ако тя има подходящите умения, техническата компетентност ще дойде от съветниците, които ще си назначи. Като цяло избора ни не изглежда лош, но колко е добър времето ще покаже.
 • Елка
  Отговор
  4 11:46  05.09.17
  Ужасна е. Определено трябва да се притесняват от нея хибридните путиноиди и форумни дезинформатори.

 • Куруппция
  Отговор
  5 16:29  05.09.17
  Мали тази селска пръчка ако ни беши шуробаджанащината в ЕС, щеше да пасе козите в хаджидимово и да преподава на малцинствата в с.Гърмен
 • Мършата
  Отговор
  6 22:03  05.09.17
  Ако това списание ми падне в ръцете.......... ЩЕ си ИЗБЪРША Гъ""!!! Ква е тая бе???
 • Кака Гинка
  Отговор
  7 02:02  06.09.17
  Лидерът на ЕНП им е семеен приятел и кум - никаква шуробаджанащина няма, просто случайно съвпадение.Както е по правило у нас...
 • Янко
  Отговор
  8 09:18  06.09.17
  "Цифрова икономика" - егати понятието ! Икономиката работи с пари. Единственото качесто на парите е тяхното количество - което се оценява с цифри !!! Така че много "мъгляво" определение за дейността на еврокомисар ! Мария , а бе що е Габриел , като е българка ? Т ако ще да си скъса г.за от работа "по ресора" това за мен, за нас няма да има никакво, ама никакво , абсолютно никакво значение ! (след като всеки "сульо пулев" може да публикува в интернет и след като има "общественни медии" който могат да го "раздухат" тенденциозно - как ще ги спре Мария Габриел ???) Няма да ги спре ! АМА НА НЕЯ И НА ТЕЗИ , ДЕТО ТЯ Е "НАШЕ МОМИЧЕ" ЩЕ ИМ Е КЕФ! И ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО ПРЕВЪРТАМЕ ПАРИ ПРЕЗ РЪЦЕТЕ СИ -И АЗ И ВИЕ - ИМ ПЛАЩАМЕ И ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ЗА КЕФА !!!
 • F1F1F1
  Отговор
  9 07:35  07.09.17
  Публикувано във факти.бг: "Много ангажирана и компетентна" Много смешно начало на деня. Тази дама е силна само в духовния живот. Другото са фалшиви новини.
 • цифров
  Отговор
  10 17:50  10.09.17
  Трябва да изпитваме радост и задоволство,че една българка е добре приета от европейският парламент. За апартамента в Лозенец е ясно. И аз като не живея там ,а държа само багаж ще искам да плащам колкото се може по малък наем.Ползвала е апартамента за склад от който не се печели
 • Siegfried
  Отговор
  11 23:48  10.09.17
  Червените гледат да изплескат всичко , що не е като тях.Една достойна жена получила одобрението на еврочиновниците / т.е. на хора с голям капацитет /,въобще не им е по вкуса!

Напиши коментар:


Публикувай