Last news in Fakti

5 Септември, 2017 04:52 4 610 10

Разузнаването ни: Чужди сили клатят България

  • разузнаване-
  • хакери-
  • тероризъм-
  • ислямизъм

Теоризмът вече е транснационален фактор

Разузнаването ни: Чужди сили клатят България - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавната агенция „Разузнаване” (ДАР) е придобила изпреварваща информация за действия, които създават рискове и заплахи за суверенитета, териториалната цялост на България и единството на нацията, както и такива, застрашаващи политическата и икономическа сигурност на страната.

Службата се е сдобила с информация по линия на противодействие на международния тероризъм и на трансграничната организирана престъпност, и факторите оказващи катализиращо въздействие на миграционните процеси.

ДАР е изпратила до президента, председателя на НС, премиера, МВнР, МВР, ДАНС и други служби и министерства общо 1259 материала.

Това се посочва в отчета за изпълнение на бюджета на агенцията за първото полугодие на 2017 г., публикуван на сайта й.

От тях по асиметрични заплахи – 514 материала (184 информации по проблемите на тероризма, 149 по темата за организираната престъпност и 181, касаещи нелегални миграционни процеси), по ВПР – 592, и по икономическа сигурност – 153.

На партньорите от НАТО, ЕС и по линия на двустранното сътрудничество за изготвени и предоставени общо 784 материала. По линия на асиметричните заплахи са изготвени 545 материала (по тероризъм са изпратени 404 материала), по линия на ВПР 204 и по икономическа сигурност 35.

Ескалацията на войната в киберпространството е риск за националната сигурност на страната, отбелязват от ДАР. От ведомството отбелязват, че тероризмът вече е транснационален фактор.

От ведомството припомнят, че нестабилната обстановка в Близкия изток, Северна Африка и Афганистан на практика продължават да генерират несигурност. .

През първото полугодие на 2017 г. беше увеличен броят на разузнавателните източници и ефективността на тяхното използване, разкрива бТВ.

Работата на ДАР зад граница се осъществяваше в усложнена обстановка – следствие от кризисни развития в съответните страни и тежък режим на контраразузнавателно противодействие от страна на местните специални служби.

Дейността на Агенцията е била насочена към осъвременяване на средствата и методите на разузнавателна работа и въвеждането на съвременни технически, комуникационни и оперативно-психологически средства.

Разходите за първото полугодие са в размер на 11 089 127 лв. от общо утвърдените 23 300 000 лв. за годината. Това представлява 47,55% спрямо уточнения план на разходите по бюджета на Агенцията за 2017 г.

Разузнавателните приоритети, по които работи службата, са в три основни направления – асиметрични заплахи, външнополитическо разузнаване и икономическа сигурност.

От агенцията уточняват, че започналата реформа е продължила и през 2017 г.

Според отчета тя е довела до подобряване качеството на работа, по-ефективна подготовка и използване на ограничения кадрови състав и финансов потенциал на Агенцията.

От началото на 2017 г. в ДАР са назначени 43-ма нови служители и са освободени 17.

С реформата е постигната по-голяма ефективност в управлението, в т.ч. чрез намаляване броя на ръководните длъжности и увеличаване на отговорностите и оперативната ангажираност на средния ръководен състав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Тия Не пречът ли

    15 3 Отговор
    Автокрадци от провинцията са задигнали автомобила "Шкода Фабиа", с който беше отвлечен Адриан - синът на шефа на "Софавто" Тони Златков. До този извод стигнали разследвщите, след като разпитали столичния контингент от апаши.

    През коридорите на СДВР минали всички бандити, известни с подвизите си в краденето на автомобили - около 150 души. Всички до един били категорични, че не са откраднали шкодата и не са получавали такава поръчка.

    Повечето крадели автомобилите сами и ги давали на автоморги, които ги режели на части и плащали 1500-2000 лв. на бандитите. Те се смятат за едни то най-рисковите, поради което повечето престъпници от други сфери предпочитат да не общуват с тях.

    ОЩЕ ПО ТЕМАТА
    Съседка видяла подозрителни мъже край дома на Адриан
    Цветанов: Няма да има връщане на "Наглите"
    Руска връзка или нова автокъща стоят зад отвличането на Адриан
    При разпитите автокрадците обяснили, че шкодите са подобни на фолксвагените и се отварят със същите инструменти. Всички били категорични, че автоморгите не търсят части от такива автомобили и затова не ги крадели, макар да били лесни за задигане. Бандитите предположили, че колата е била открадната от апаш от провинцията, който е взел около 1000 лв. за кражбата.
    От полицията ще привикат и бандитите от провинцията, съобщава "24 часа"

    Всички са Им ясни и продължават да си развиват Бизнеса и да ни крадът отвсякъде!!
    Ей това е заплахата

    Коментиран от #3

  • 2 неутрален

    19 0 Отговор
    Българския народ,кой ли не го клати!?!
  • 3 шовинист

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "А Тия Не пречът ли":

    Колега, ами ако не са от провинцията, а са от Сърбия или Албания? Какво значение има дали са от София? Отдавна бандитите се местят от едно място на друго, ако стане напечено. Може да са софиянци от варна или пловдивчани от софия.....
  • 4 БОКООО БОКО

    20 2 Отговор
    ДЪРЖАВАТА СЕ КЛАТИ НАЙ-СИЛНО ОТ ДОНДУКОВ 1, ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ БОЙКО БОРИСОВ. НАВЕДЕН В УГОДНИЧЕСКА СЕРВИТЬОРСКА СТОЙКА, БОРИСОВ ПИТА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАЧАЛНИЦИ:"КАКВО ЖЕЛАЕТЕ?"И ВЕДНАГА ИМ ГО ПОДНАСЯ. А ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА- НЕ МУ ПУКА.ВАЖНОТО Е КОМИСИОНИТЕ ДА МУ СЕ ПЛАЩАТ РЕДОВНО.
  • 5 Кака Гинка

    7 0 Отговор
    Едни ни клатят,други ни оправят - вече не схващам къде е разликата...
  • 6 бббббб

    11 0 Отговор
    Държавате е клатят корумпираните предатели политиците .
  • 7 Стопа

    6 0 Отговор
    От далечни времена и винаги са ни "клатили" и чужди и наши интереси!

    Какво тука е новото?
    Къде са фактите - кой, кога, колко, защо?
  • 8 Ами да

    0 2 Отговор
    Руската връзкаааааааааааааа....................
  • 9 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    дар са смешници подобни на данс и т.н.сега за да оправдаят огромните парици дето си ги разделят 200-300 служителя пишат глупости и пак нищо не правят.
  • 10 гоол

    2 0 Отговор
    Много е разклатено разузнаването ни , няма го и от там проблемите с външни и вътрешни заплахи. Но като видиш кадрите им, всичко става ясно.