Last news in Fakti

11 Септември, 2017 07:45 4 587 18

Как да намериш пари за революция – вземи пример от болшевиките

  • ленин-
  • октомврийска революция-
  • болшевики

Революционерите в Руската империя не обичат думата "обир", а предпочитат термина "отчуждение", но това не променя същността на случващото се

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Важи всичко – от грабежи и фиктивни бракове до спонсорство от уважавани капиталисти. Руските социалдемократи водят борба срещу царския режим в продължение на близо 20 години, отчаяно се нуждаят от пари и понякога прибягват до доста екзотични методи, за да си ги набавят. Това припомня "Руски дневник".

Представи си, че си революционер в Руската империя в края на 19 – началото на 20 век. Искаш да сломиш Руската империя, която смяташ за "затвор на народите", да смажеш капитализма, да раздадеш земята на селяните, а фабриките – на работниците. Партията ти е забранена, лидерите ѝ са в чужбина, а по петите ти е царската полиция, която мечтае да те хвърли зад решетките. Всеки ден могат да те арестуват, а на всичкото отгоре ти трябват и пари.

Пари трябват за всичко: за издаване на партийни вестници, за фалшифициране на документи, за оръжие, ако случайно избухне въстание. Да отидеш в банката и да поискаш кредит "за смазване на тиранията" едва ли е опция, особено ако програмата ти предвижда унищожаване на банките и преминаване към общество без пари (както при болшевиките). Какво да правиш?

1. Да извършиш обир

Революционерите в Руската империя не обичат думата "обир", а предпочитат термина "отчуждение", но това не променя същността на случващото се: въоръжени хора нападат банкови служители, вземат парите, убиват онези, които оказват съпротивление, и бягат. В статия от 1906 г. Владимир Ленин се опитва да оправдае този начин за набавяне на средства, като сравнява обстановката с гражданска война, в която средствата не могат да се подбират.

Най-голямото "отчуждение" е предприето от болшевиките през юни 1907 г. в Тифлис (днешен Тбилиси, Грузия). Няколко бунтовници хвърлят бомби и разстрелват екипаж, транспортиращ около 250 000 рубли (над $5 млн. днешни пари). Умират петима охранители, а болшевиките успяват да избягат с парите.

2. Да си намериш богати приятели

На частните дарения се пада сериозен дял от "заработката" на болшевиките, отбелязва историкът Евгений Спицин. От една страна, много хора съчувстват на работниците и споделят с революционерите своите оскъдни заплати – това е неголям, но стабилен приток на капитал. От друга – революционерите имат и по-заможни спонсори.

Един от лидерите на Социал-демократическата партия (РСДРП) Леонид Красин, в отговор на въпрос за финансирането, пише в мемоарите си за периода 1900-1910 г.: "Сред състоятелните хора се смяташе за признак на добър тон да се дават пари на революционните партии". Някои го правят от искрена симпатия, както например писателят Максим Горки, а други, като милионерът-капиталист Сава Морозов – с мисъл за бъдещето, защото никой не знае кой ще победи в борбата между царизма и революцията.

Самият Красин прави чудеса от изобретателност и храброст, за да изкопчи пари за революцията от богатите "спонсори". Веднъж в Баку (днешен Азербайджан) той се появява в съблекалнята на звездата на театъра Вера Комисаржевская, известна с опозиционните си възгледи, и настоява тя възможно най-бързо да изнесе "благотворителен" концерт и да дари всички приходи на болшевиките. Комисаржевская е толкова стъписана, че се съгласява и събира за Красин няколко хиляди рубли. С тези пари болшевиките откриват незаконна печатница в Баку.

3. Да не се свениш от фиктивен брак

Красин е мозъкът на още една парична афера на болшевиките – в този случай, за да попълни хазната на партията, революционерът прибягва до... фиктивни бракове на две девойки.

Това се случва след ареста и гибелта в затвора на още един капиталист, симпатизиращ на болшевиките, – Николай Шмит. Според завещанието парите му трябвало да отидат при сестрите му Елисавета и Екатерина, които да ги предадат на РСДРП. Но чичото на сестрите Шмит, който на практика контролира капитала, не иска да го повери на младите момичета (дори и без да знаел за любовта им към революцията).

На болшевиките им се налага да намерят женихи за сестрите – също от редиците на РСДРП, за да може чичото да се съгласи да предаде парите на роднините си. След "сватбите" през 1908 г. те веднага заминават в партийната хазна.

4. Да вземаш пари от врага

Обвиненията, че болшевиките и лично лидерът им Владимир Ленин са шпиони, наети от Германия, за да разрушат Русия, която е съперник на немците през Първата световна война (1914-1917 г.), прозвучават за първи път още през 1917 г., когато Ленин и приближените му пътуват от Швейцария към Русия през територията на Германия. Тогава опонентите на болшевиките за първи път обвиняват РСДРП, че взема пари от немците.

Повечето съвременни историци са съгласни, че ситуацията е по-сложна. Германия действително пуска Ленин в Русия с надеждата, че оглавяваните от него радикали ще спрат войната (така и става). Пари за финансиране на болшевиките най-вероятно също са отделяни: например британският историк Джонатан Смил пише, че към края на 1917 г. немският Генщаб вече е вложил в опозиционни партии (не само болшевиките) над 30 млн. марки.

В същото време доказателства за преки контакти между ръководството на РСДРП и немците така и не са намерени – както отбелязва Олег Будницки, професор от Школата за исторически науки към Висшата школа по икономика, "болшевиките били умни хора и добри конспиратори". Освен това, както посочва директорът на Руския държавен архив за социално-политическа история (РГАСПИ) Андрей Сорокин, самият факт на финансирането не означава, че болшевиките са били немски агенти – по-скоро са вземали пари без задължения, за да използват Германия за свои цели, както Германия е искала да използва тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    43 36 Отговор
    с една дума Терористи
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Киро 2

    32 43 Отговор
    Нищо хубаво не е дошло от русия.
  • 4 Бесен Язовец

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Дядоти те чака
  • 5 Бесен Язовец

    28 23 Отговор
    Така се прави взимаш от алчните експлататори и даваш на истрадалите патриоти за да въстържествува правдата
  • 6 Пазарен Либерализатор

    37 25 Отговор
    Болшевики, комунисти - вмирисани терористи, нищо хубаво не са направили.
  • 7 Дедо Грую

    28 4 Отговор
    Само са пропуснали най - важното: Основните кинти идват от банки на ФЕД. Лично ги прекарва Лейба Бронщайн, по - известен като Троцки, голям приятел на Ленин.При опит да премине с парите през Канада е спрян и върнат на границата. Налага се намесата и помощта на неговите спонсори и съплеменници, за да закара кинтите на местопредназначението им.

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо Грую":

    е те са го пропуснали ама ето ти ги хвана!!!евреите са виновни за всичко нали?а и обясни на останалите тролове тук кво е фед,макар че съм сигурен че и ти не знаеш!

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Стефан

    13 5 Отговор
    Исторически факт: "Революцията" в Русия е финансирана от... германското разузнаване и британски банки.

    "Октомврийската революция е най-успешната операция на германското разузнаване"

    проф. Божидар Димитров
  • 10 на деса шушито

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Federal Reserve System
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 минаващ случайно

    11 10 Отговор
    Какви терористи!?!? Чичко Ленин е изобретателя на КОНЦЕНТРАЦИОННИТЕ ЛАГЕРИ, после Хитлер ги е копирал от него, това не е тероризъм а геноцид срещу собствения си народ,... но що да се прави..., сродни душици, комунисти=фашисти, един дол дренки. Просто вторите са правили нещо за собствения си народ, а другите от простотия и малоумие са му е**ли м***та. А другото си е просто бизнес, Морган и Рокфелер помагат на Русия от 1900 година... та до ден днешен.
  • 13 Шаран БГ

    11 5 Отговор
    Безспорно, всичко е било точно така ! Като се започне от началото на 19-я век до ден днешен, лигите на западните ненаситни демокрации текат по несметните богатства на Руската империя, на СССР, на Русия.Не бих направил и опит дори, да споря с капацитет като Бож.Димитров по Нова История. Но е факт, че Октомврийската революция е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОВАЛ на германското разузнаване. Немците са се надявали Русия да стане суровинен придатък на Германия.След като са дадени огромни пари
    на В.И.Улянов, той взема властта и показва на германците "среден" пръст !! Къде е "успешната операция" ?? Естествено, мустакатият грузинец слага точката на "и"-то, след като Ленин умира и разгонва всичко чуждо от пределите на СССР !!!Странно -по горе когато се споменава за обира в Тбилиси 1907 година, не се казва кои са главните обирджии ??
    И коя е тази революция, която се прави само с идеи - без пари?? Най-лесно се лъжат сиромасите ! Обещания за " светъл и справедлив " живот и малко дребни ... и.... ето ги "евтините", героите на революцията, смело изложили гърди на куршумите ! Моля в следващата статия разчепкайте финансирането на тъй-наречената Велика Френска Революция или на която друга пожелаете, че да разбера аджеба - как без пари се прави такова нещо като революция!!??

    Коментиран от #15

  • 14 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    обясни кво е тва.името е ясно.щото твърдението как троцки носил пари от фед през границата и го хванали е достоино за филм с мики маус.банки на фед е също много интересен казус,будещ смях.та обясни кво е фед моля те ,гледам компетентен си!
  • 15 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Шаран БГ":

    шаро,германското разузнаване има за цел да извади русия от първата световна и го прави,при много лоши за русия условия.прочети договора брест-литовск.другото дето си го писал е в други ситуации и друго време и не е било нито цел нито е имало идея немското разузнаване.още повече германия също се разпада след 1 година пдо напора на американци,французи и англичани.
  • 16 начо

    9 5 Отговор
    мустакатият грузинец първо се подвизава като криминал,известен е на аверите с прякора коба. заради успешните грабежи е привлечен на работа от болшевиките. работата му е да граби за тях.тъй като всичките били с юдейски произход много са си паснали.
  • 17 Adam

    8 0 Отговор
    нищо ни пиши за хазарите от ъол стрийт и ролята им на финансиране на болшевиките, както и факта, че болшевиките са били на 98% хазари?:)

    Коментиран от #18

  • 18 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Adam":

    сега пък станаха хазари:))))!хазарите са евреи ,но не всички евреи са хазари.и кво трябва да пише за тях?че фед дал от банките си пари на троцки ама го хванали на канадската граница????!!!!!ха,ха,ха....