1 860 11

Революция или преврат? Решават победителите

Милен Ганев Главен редактор
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Революция или преврат? Обединява ги това, че по същността си и двете събития са незаконни, спрямо съществуващите порядки. Каквито всъщност са били и Априлското въстание, и комитетите на Левски за официалната османска власт. Революцията е красивата и успешна дъщеря на прогреса. А превратът е лошият син, неблагодарният и нетърпелив хулиган.

Революцията бива легитимирана от нейната масовост, както и от смяната на политико-икономическата система. С тържественото усещане на участниците в нея, за отваряне на нова, по-добра страница в живота на хората.

Докато превратът в общественото съзнание се свързва с нещо подмолно, конспиративно и обслужващо тясна клика от лично заинтересовани, най-вече властово и материално. Свързваме го с военните хунти от Латинска Америка или зловещите узурпатори на власт от Централна Африка, някои от които изяждат в буквалния смисъл политическите си опоненти.

Станалото у нас на 9 септември 1944 г., както и да го наречем, е следствие от развитието на Втората световна война. Случило се е и в други страни по пътя на Червената армия към Берлин. Някъде е имало предпоставки за това, на други места не съвсем, да не кажем въобще. И това личи по отношението към СССР в съответните страни през следващите десетилетия.

У нас то бе по-скоро положително, меко казано. Дали от страх, дали по любов, дали отзвук от минали благодарности, но беше факт. На други места ги мразеха. И си имаха своите причини. "Износът на революции" едва ли би се осъществил извън битността си на съпътстващ процес на победния марш към Райхстага.

За България е трудно да се каже, дали Борис Трети можеше да изкара още 20 или повече години на трона, ако сърцето му не бе повредено, най-вероятно от тревогите покрай войната. Или династията щеше да бъде прогонена така или иначе и без война. Но нали е прието, че в историята няма „ако“. Факт е, че Фердинанд надживява синовете си, а в мирни времена това едва ли щеше да се случи.

Революция или преврат е дадено преломно събитие – това решават победителите в исторически план. Дълги години случилото се на 9 септември 1944 г. бе считано за революция. От победителите. Които учеха децата на същото. За потърпевшите всичко това не е било и още не е нищо повече от преврат. Или окупация. Необременените в семеен план от тогавашните събития може би най-обективно могат да погледнат на нещата, без тинята на родовите натрупвания да замъглява погледа им.

Днес не се делим на победители и победени. Делим се по всички други признаци, но не и по този. Защото сме обединени от усещането, че прахосахме четвърт век в буксуване към по-добър живот. Заедно. А от това забавяне страната ни и поне порядъчните хора загубиха.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ьььььььььььь
  Отговор
  1 09:42  09.09.17
  Сваляне на българският фашизъм-факт!!!

  Коментиран от #3

 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 09:53  09.09.17
  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ДРУГАРИ БОРЦИ ЗА СПРВЕДЛИВОСТ И РВЕНСТВО.
 • ббббббб
  Отговор
  3 10:11  09.09.17

  До коментар #1 от "ьььььььььььь":

  Факт,който и до ден днешен е позор за народа ни-били сме съюзници на фашистите...--и то офицялно със договори и съглашения.

 • Kcaniba
  Отговор
  4 10:44  09.09.17
  Позорна дата в българската история! Червената армия налага терор и грабеж над народа български!
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  5 11:07  09.09.17
  На снимката-дрОгаря Янко се запознава с партизаните. След това вмирисани землянкаджии терористи съсипват България с малоумно управление и тоталитаризъм.
 • Али Бабата
  Отговор
  6 11:12  09.09.17
  Чисто исторически-защо ядем хурката през 1944? До към края на 1940 г. България е неутрална, т.е. извън Тристранния пакт. Богдан Филов министър председател на Б-я заедно с Българската управляваща фашистка клика,твърдо бе решена да се съюзи с Велика Германия и непобедимия Вермахт. Тя вярваше в германската победа . В тази победа са вярвали и мнозинството от народните представители, които одобриха присъединяването на България към пакта“Рим-Берлин-Токио“март-1941 с бурни ръкопляскания и овации. Пак с овации и ръкопляскания, фашисткото мнозинство в Народното събрание одобрява обявяването на война на САЩ и Великобритания на 13 декември 1941 г. - шест дни след японското нападение над Пърл Харбър и само два дни след като нацистка Германия обяви война на САЩ. Като каква държава тогава можеше да бъде третирана България от САЩ ,Великобритания и СССР, освен като фашистка? При това не само заради вътрешната, но и заради външната политика на управляващите. На всички бе ясно, че монархофашисткият режим, с мобилизираната 378-хилядна армия, изпълнява стратегически задачи по осигуряване на тила на Вермахта на Балканите. Червената армия нахлу в нещастната ни страна с разрешението и под одобрителните погледи на нейните съюзници/по неволя/ – Великобритания и САЩ. „Британската енциклопедия“ накратко осветява какво е станало: „Сталин отдавна беше изяснил, че иска да си присъедини отново трите балтийски републики Латвия, Литва и Естония, както и частта от Полша, която п
 • Али Бабата
  Отговор
  7 11:12  09.09.17
  „Сталин отдавна беше изяснил, че иска да си присъедини отново трите балтийски републики Латвия, Литва и Естония, както и частта от Полша, която поляците си бяха върнали след Версай. Освен това той очакваше необезпокоявано да сложи ръка върху останалата част от Източна Европа и да разшири влиянието си там. По време на среща в Москва през октомври 1944 г. Чърчил с лека ръка допусна прилагането на този принцип, като предложи 90 на сто съветско влияние в Румъния, 90 процента британско влияние в Гърция, 75 на сто съветско влияние в България…“ “Encyclopaedia Britannica”, Encyclopædia Britannica, Inc., Chicago, IL, 1996 г., стр.717.

  Коментиран от #8

 • тито
  Отговор
  8 11:57  09.09.17

  До коментар #7 от "Али Бабата":

  Прочутата салфетка на Чърчил-с негшовата ръка е написано-Българя 75% руско влияние....
 • гюро
  Отговор
  9 12:26  09.09.17
  За съжаление чак сега малка чст от нас взеха да осъзнават, че нищо в историята не се променя. Както в 1944 станахме част от империя, така в 1990 станахме колония на друга империя. И чак сега пак малка част осъзнават, че е много трудно да се определи кой имперски режим е по- жесток, защото, поне духовно сме толкова унищожени като в последните 20 години, колкото вероятно сме били смазани в средата на 16 век.
 • стоян георгиев
  Отговор
  10 22:37  09.09.17
  няма как да е революция ,народа не излиза да сваля властта ,а тва се случва от военните и е чисто формално.щото правителството така или иначе е щяло да падне при съветската окупация.атанас семерджиев има биографична книга в която разказва как се били с фашистите някъде около 5 ти септември.имали вече желание да създадат свободни зони и наи-подготвените родопски патизани се опълчили на жандармерията и запасняците които хич не им е било до битки особено с червената армия на дунава,но след 3 часа на партизаните им свършили патроните и почнало бегането.там пострадал методи шаторов,шефа на зоната ,а като се сетили да го търсят около 15 ти септември се оказало че е умрял от жажда.та тва е революцията на девети.
 • реалист
  Отговор
  11 17:17  19.09.17
  А правилното отношение към събитията е - че ,независима България беше окупирана от "братския" съветски съюз .

Напиши коментар:


Публикувай