Last news in Fakti

19 Септември, 2017 06:00 3 779 10

Защо в България липсва държава?

  • сигурност-
  • българия-
  • полиция-
  • отвличания
Защо в България липсва държава? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Честно казано, малко съм като знаменития съветски джаз певец и артист Леонид Утьосов (1895-1982). Той веднъж се върнал в Одеса, оставил куфарите, плеснал с ръце и казал: Одеса, така си се променила, че не мога да те позная!

После погледнал - куфарите му ги няма. И пак плеснал с ръце и казал: Познах те, Одеса, все си си същата! Това коментира в профила си във Фейсбук Николай Слатински.

Та така и аз - тъкмо най-сетне нещо хубаво, колкото и незначително да е то, се случи у нас и аз добродушно и позитивно започвам да си мисля, че не мога да позная България. А после веднага ме облее студен душ от абсурди и нелепици и си викам, че е все същата. И даже, честно да си призная, още по-зле...

Не мога да повярвам, че е възможно да се свикват каквито и да било щабове в нечия кухня, на чашка уиски...

Все пак за последните 30 години съм "изгризал" страшно много книги по сигурност, управление, стратегии, лидерство. А колко неща съм написал и колко лекции съм прочел на тези теми, в никакъв случай не мога да кажа, ала знам, че са страшно много... И главното в тях е как трябва да бъде. А все по-често аудиториите с тъга и дори страх ме питат - да, така трябва да бъде, но защо е така, както е?

С ръка на наранетото сърце ще направя извода - такова нещо никъде го няма. Колко ниско е паднала летвата, колко ниска е вече топката - нямам думи, почти физическа болка изпитвам за България! Господи, къде сгрешихме, та ни наказваш с такова дилетантство, с такъв непрофесионализъм, с такова несериозно отношение към националната сигурност и с такива провинциални подходи! Какво е това проклятие ли, присъда ли, участ ли или карма?

В сериозните държави говорят за стратегическо мислене, за модерна институционална култура, за глобализирано, поостмодерно, мрежово и рисково общество, за съвременни модели и подходи. Там висшата политика е по-сложна и то с пъти от висшата математика и висшия пилотаж. В тези държави дават път на децентрализацията и координацията, за сметка на централизацията и командването (командоренето). Опират се на висок професионализъм и качествена експертиза. Лидерите на такива държави, образно казано, стават 1-2 часа по-рано всяка сутрин, за да бъде денонощието им повече от 24 часа, защото знаят, че днес е много трудно да се управлява страната в условията на качествено различни предизвикателства, рискове, опасности и заплахи. Общо е разбирането, че държавата не е нищо друго, освен изключително сложен механизъм за производство на сигурност. И мениджмънтът на държавата е много фина, интелектуална, визионерска и безумно отговорна работа.

А у нас - събрали ми се, събрали отбор хора с постове на по чашка, като отишли на гости в кухнята на своя пръв правителствен ръководител и започнали да бистрят разни неща, сякаш управлението е игра на сантасе или бриЧ белот... Няма институционален подход, няма експертиза на полицейските и специалните служби, няма мобилизация на всички (твърди, меки и интелигентни - hard, soft, smart) ресурси, няма процедури за вземане на решения, няма алтернативни сценарии, няма анализи и прогнози. А една раздумка, сякаш в двора на чорбаджи Марко край масата са се нагласили орляк негови духовни и материални деца, дето го е написал Патриархът на българската литература - напълно оправдаващи турската дума сомун душманларъ. И като че ли домакинът на веселата сбирка хвърля час на час добродушни погледи на тия запъхтели работници с остри зъби и несъкрушими воденици, усмихва се и казва весело, благоразположено:

- Пийте бре, маскари! Останалото самО ще се свърши, щото човекът парици е спастрил и ще си откупи чадото...

Искам да сме Държава! Много ли искам? Не искам хора на високи постове в сигурността да отиват при своя началник сякаш ръка му целуват - та да оправи проблема! Много ли не искам?

Нима е толкова трудно да се мисли държавнически, да се действа държавнически, да се живее с държавнически инстинкти и да се отпращат послания към обществото с държавнически култура, етика, морал и стандарти!?

Как да се преподава национална сигурност, стратегическо мислене, мениджмънт на сложни системи, модерно лидерство, съвременни предизвикателства пред държавата, обществото и гражданите, ако от най-високите върхове на държавата ще се дават подобни примери на катастрофично игнориране на самата същност на държавата, ако се руши институционалната култура, ако всичко се превръща в игра на шикалки, в лекомислено отношение към бъдещето на страната и крайно негативни нагласи към онова, което мислят и чувстват, знаят и могат професионалистите и най-вече младите хора сред тях!?

Нямам думи, просто нямам думи. Останалото е мълчание. Исках да кажа - останалото, колкото е останало, от държавата и държавността.

* Заглавието е на редакцията...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прежде времен ЕН

    44 7 Отговор
    Аха, ама у нас могат да ти откраднат двигателя в движение; да изкарат пешеходеца виновен, че не си е вдигнал ръката докато пресича на пешеходна пътека; да ти искат такса "стол", "нож", "чиния", "покривка", "пепелник", "прическа"- да накарат роднините на загинал да изплащат обезщетение на мутрата, който е изтрепал народа на автобусна спирка, защото е карал скъпа кола с номер от еднакви цифри (това особено тежи в съда)и т.н. Спомнете си КОГА България БЕШЕ държава и намерете разликите! Все повече хора се гордеят с колата и телефона си - така ли беше преди????
  • 2 Снайпериста

    27 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 Тях червеното знаме роди ги

    17 35 Отговор
    Тъп въпрос !..............Всички знаем причината-К О М У Н И З Ъ М
  • 4 Чалга БМВ зависим

    26 0 Отговор
    21 век всяка държава е ПРОДУКТ! Този продукт се търгува и продава - ние сме ОСОБЕНО продажни, защото се крием зад Търпението, което унищожава Самочувствието и ни пада Цената, за да могат определени хора да ни ПРОДАВАТ НА ПАРЧЕ!
  • 5 Шалом

    21 5 Отговор
    България бавно,но сигурно загива благодарение на продажната селска "интелигенция"-назначена за такава, окупирала етажите на властта служеща на червената сатана!
  • 6 СЪДИЙСКА СИСТЕМА

    15 0 Отговор
    Там където на лъжата краката са невероятно дълги , и с юридическа наглост и арогантност се нарича правова държава живота е такъв . . . Докато не преборим правно юридическата мафия ще бъде така !
  • 7 Чандра Мандрапурта

    3 0 Отговор
    Ако се кръстите Н. Слатински ще имате пост във фейсбук плюс бонус публикация... Побързайте, колонките и постовете са ограничени.
  • 8 право куме в очи

    22 0 Отговор
    Всеки коментира тука, как мафията е виновна , управляващия елит и т.н да така е те са виновни за много много неща, обаче защо никой не казва и това че обикновения човечец е тъп като гадулка, прост като фасул, без елементарно възпитание и култура в него, без елементарно разбиране за някакъв интелигентен и вкаран в норми живот? Този въпрос никой не го задава, ами аз ще ви кажа, аз съм българин но 80% от заобикалящите ме уж българи, не мисля че са всъщност българи, аз не се чувствам като част от тях, и ще ви кажа защо, не може същия този мой"брат" българин да иска да ме смажи на зебрата, не може същият този българин да си разхожда кучето и като се из.ере пред входа ми да се прави че всичко е ок и да не му изчисти след г.за, не може същия този българин скот да се прави че и за него няма закони, в кварала сложи нови знаци пътни.....все едно ги няма, всеки прави каквото си знае и както му е кеф на него. Еми аз не съм такъв а за тези, които дефакто са такива а се правят че не са такива, ще им кажа че не са никакви българи! И не може вие да се оплаквате от управляващите защото те са функция на вас самите, както вие сте такива и не спазвате нито законите нито етичните отношения в обществото, те са същите като вас но в политиката. Така че като отидите на екскурзия в белия свят и се върнете не искам да ми ревете като мастии как там всичко е хубаво и е чисто и т.н , а тука да .ерете навсякъде и да се държите като миризливи прасета и да сте злобни и агресивни към уж св
  • 9 fv sda

    0 2 Отговор
    ЛИГЛЬО, като толкова разбираш от тия неща, та чак ги преподаваш, събери се с други величия като теб и оправете нещата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.