22 Септември, 2017 10:09 1 377 4

Малко независими, много разделени

  • независимост-
  • разделение-
  • фердинанд-
  • гордост
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И пак е 22 септември, и пак отбелязваме Денят на независимостта. За едни ден на национална гордост, за други подходящ повод за безкрайни спорове. А за последното поводи бол. Ентусиастите, готови да влязат в изтощителни виртуални битки, могат да чоплят безчет дискусионни моменти около събитието и последствията от него.

Ако имате време и желание, можете да си зададете следните въпроси:

Дали за нас смисълът на израза "независимост" е изпаднал някъде по пътя на годините или значението му е запазено и до днес. Поне в някаква степен.

Можем ли да оборим досадния опит за политически хумор, че сме независими, защото от нас нищо не зависи.

Как така точно най-сатанизираният наш цар, първият с тази титла от Третото Българско царство, осигурява с политиката си сбъдването на националната ни независимост. Плод на Фердинандовата суета ли е този ден или на държавническата визия на човека, имал нещастието да надживее синовете си.

Благодат или проклятие е кръстопътното разположение на държавата ни.

Можем ли да се наречем независими днес, когато членуваме в НАТО и Европейския съюз, а преобладаващата част от народа не крие симпатиите си към Русия. Колко още можем да караме с тази диагноза на национална шизофрения.

На Борис Трети приписват думите, с които убедил Хитлер да не пращаме наши войници на Източния фронт. "Ако изпратя българска войска, то тя ще премине при руснаците заедно с духовата музика". Възможно ли е днес да стане така, ако, не дай Боже, се стигне до военен конфликт близо до нас. Или синът на Фердинанд просто е хитрувал успешно.

Можем ли да се наречем независими, когато постоянно и ненужно се делим по всяка тема. Но пък го правим с такъв завиден хъс, от който би се смутил и изгладнял ротвайлер. Последно се разделихме на "експерти" и "лобисти" покрай споровете какъв самолет да имаме. Да му бяхме видели поне кемтрейлса на този самолет, пък тогава да се караме.

Както и да е. Днес държавното ни ръководство ще получи безброй поздравления от близки и далечни страни. Тържествата ще отминат, а въпросите ще си останат. До следващия 22 септември.

Честит национален празник на тези, които чуват патриотичните камбани! И приятен ден на останалите, за които е просто почивен. Нека все пак не забравят, че го дължим на цар Фердинанд. Въпреки всичко, сполетяло ни през следващото десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    9 2 Отговор
    Най-добрите статии са от Милен Ганев. Браво! Винаги точно и без излишни залитания в една или друга посока.
  • 2 БЪЛГАРКА

    2 12 Отговор
    КАКВО ПИШЕ В ИСТОРИЧЕСКИТЕ ДОКУМЕНТИ?

    http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/nikola-grigorov-s-taen-dogovor-ferdinand-postiga-nezavisimostta-ot-turtsiya-no-dobrovolno-ya-predava-na-rusiya
  • 3 dynamo

    7 0 Отговор
    НЕ САМО НА ФЕРДИНАНТ! Дължим го на хилядите славни и безславни герои на Отечеството. На всички, които винаги са държали и са отстоявали за Родината. България над всичко!
  • 4 Георг Георгиев

    6 0 Отговор
    Обрани от български башибузуци , гладни по една кофичка кисело мляко и филийка хляб на ден-чакаме помощ от вън!