1 449 6

Какво се крие зад новия - стар канцлер на Германия?

Интерпретациите на изборите в Германия вече ясно следват основните политически разделения

Снимки: БТА/АП
Снимки: БТА/АП
Огнян Минчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият стар канцлер на Германия ще бъде Ангела Меркел и това е една очаквана новина. Какво ни казват изборите в най-голямата европейска страна? Първо, има сериозно намаляване на подкрепата за двете най-големи партии, които са близо до центъра.
Това коментира в профила си във Фейсбук Огнян Минчев.
Социалдемократите от СДП получиха най-ниския си резултат в своята нова история - 20 на сто от гласовете, а ХДС/ХСС изгубиха почти 8 на сто от подадените гласове в сравнение с 2013 г.

Свободните демократи се връщат в Бундестага с около 10 на сто, а Зелените и Левите - посткомунисти получават по 9 на сто. Новина номер едно на изборите е резултатът на крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) - 13.5 на сто.

В бившата Източна Германия резултатът на АзГ е 21 на сто.

Без съмнение, съвкупните резултати показват отчетливо поляризация на вота към крайнодясно и крайно ляво, при това при впечатляващ икономически растеж и ръст на жизнения стандарт на немското общество, в което около 80 на сто от гражданите могат да бъдат отнесени към средната класа.
Очевидно загубата на подкрепа за партиите на статуквото може да се обясни най-вече с един основен фактор - миграцията. Миграцията е и ключовата дума при обяснението на впечатляващия резултат на АзГ.
По време на предизборната кампания тази партия беше често наричана "нацистка", въпреки, че подобно определение е пресилено.

В рамките на твърде ляво ориентираната политическа система на Германия, АзГ наистина може да бъде квалифицирана като крайнодясна, но в по-широк европейски контекст тя е типичен представител на национал - популистката вълна, подхранвана от кризите на ЕС и преди всичко - кризата, свързана с миграцията. Интерпретациите на изборите в Германия вече ясно следват основните политически разделения.

Представителите на либералното статукво се хвалят с отблъскване на популистката опасност

вследствие победата на Меркел. Самите национал - популисти са щастливи с високия резултат на АзГ.

А наблюдаващите процеса от определена дистанция могат да видят и предупрежденията, отправени от немския избирател към статуквото, предполагащи ангажимент на стария нов канцлер и нейната бъдеща коалиция "Ямайка" към промени, които да повишат сигурността и стабилността както на Германия, така и на цяла Европа.

Ако Меркел заложи на стари лаври, следващите избори в Германия могат да се окажат доста по-разтърсващи от тези, които бяха проведени днес.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Факт
  Отговор
  1 08:51  26.09.17
  Какво се крие???...нищо...просто ще продължи унищожаването на европейската цивилизация....
 • Голям прос
  Отговор
  2 09:18  26.09.17
  Тая е като Горбачов за Русия. Сигурно германците искат да си сменят кръвта, затова я избраха. Сега децата които се раждат няма да са руси със сини очи, а малко по тъмнички
 • yoyo
  Отговор
  3 14:18  27.09.17
  Крие се иврейското й родословие:)
 • DGI
  Отговор
  4 20:15  27.09.17
  А ревахте, че Боко и ГРОБ фалшифицирали изборите, немците масово казват, че не са гласували за Меркел, а тя печели убедително. Как става тоя номер? За Мутристан е ясно - м...лята гласуват, за шМеркел е интересно как...
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  5 16:23  29.09.17
  Е как какво се крие??? Жаждата за власт!!!
 • 6 02:44  03.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай