Last news in Fakti

2 Октомври, 2017 11:00 3 048 8

Костадин Костадинов: Срещу нормалните се води война

  • фейсбук-
  • костадин костадинов-
  • неолиберали
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Знаете ли какво е общото между отец Силвестър Янакиев, Пламен Пасков, Рени Григорова, Юри Ленев, Петя Георгиева, Александър Ресиловски, Йонка Иванова, Стефан Бъчваров, Донка Колчева, Владимир Барбутев, Стоян Тодоров, Валентин Георгиев, Венци Мицов, Самуил Парчев, Мирослав Паскалев – Зорец, Михаил Чехларов (Сийминен) и още много други личности? Първо, всички те са с ярко изразени позиции във фейсбук, които са в разрез с официалната държавно-медийна пропаганда. Второ, те имат голямо одобрение сред десетки хиляди българи. Трето, всички те бяха блокирани във фейсбук през миналата седмица – кой за ден, кой за седмица, кой за месец, а на някои дори профилите им бяха изтрити.

Аз също бях блокиран за три дни, като причината за това е, че съм нарушил „стандартите на общността“ в своя публикация от преди 3 години. В нея бях написал следното – „Наложи ми се да заведа дъщеря си в спешното отделение. Почуствах се като в чужда държава – имаше десетки врещящи, крещящи и пияни цигани, които буйстваха на входа на болницата и настояваха да влязат веднага за преглед. Нали знаете кой плаща за техните безплатни прегледи и лекуване в спешното – всички ние. Нали знаете кой го отнася след това – лекарите. Нали знаете кой е виновен за тази ситуация – ние, защото я търпим“. Според фейсбук това нарушава неговите стандарти, каквито и по дяволите да са те. Но има и по-драстични случаи – един от блокираните, Александър Ресиловски, е блокиран за половин месец само заради това, че е споделил снимка на един плод. Плодът обаче е манго, което явно също е нарушение на фейсбуковите стандарти.

Интересното е, че блокажите стават почти по едно и също време, и че в повечето случаи са на базата на публикации от преди години. Причината за това е много проста – съществува група от платени доносници, наричащи себе си „бойци за социална справедливост“, които систематично наблюдават определени личности във фейсбук и се опитват да ликвидират профилите им. Това става с координирани постоянни доклади за щяло и нещяло, като след всеки одобрен доклад и блокаж на даден профил, той става все по-лесен за събаряне. Нещо повече – доносниците систематично разчепкват профила назад във времето до самото му създаване, търсейки повод за докладване на каквото и да е.

Интересното е, че атаката не е насочена към хора, обвързани с т. нар. Обединени патриоти. Там редовно се леят псувни и заплахи към всеки и всичко, нападат се цигани, турци, евреи и т. н., обаче блокирани патриотични активисти няма. Явно проблеми на борците за социална справедливост създават само противопоставящите се на официалната пропагандна линия в България хора.

Фейсбук беше свободна медия, която даваше възможност за споделяне на всякакви мисли и мнения. Това вече не е възможно – ако вашите мисли и мнения противоречат на „стандартите на общността“, вие няма да можете да ги споделяте. Нещо повече, след първия блокаж вие ще си налагате автоцензура, за да не би случайно да станете жертва на виртуално убийство от страна на администраторите на социалната мрежа. Макар че пак няма гаранция. Венци Мицов беше блокиран заради споделена от него снимка на хомосексуален активист от неустановен пол, на чиято тениска пише „Белите хора са терористи“.

Очевидно е, че срещу нас, нормалните и неконтролирани от никого българи (доколкото сме останали такива) се води война. Очевидно е, че фейсбук се е превърнал в оръжие, използвано срещу нас в тази война. Очевидно е, че ние няма как да спечелим тази война, ако използваме средствата на нашия враг. Фейсбук вече е фейкбук – не социална мрежа, а планетарна машина за промиване на мозъци, създаваща и налагаща модели на мислене и поведение, съответстващи на неолибералните (неототалитарните) политики за установяване на пълен контрол над обществото.

Решението е едно. Трябва да се създаде алтернатива на фейкбук, и то не една, а много. Такива вече има, но трябва да стават все повече и повече. В крайна сметка в това е демокрацията, нали – правото да можеш да избираш? Ако някой пък създаде българска социална мрежа, още на следващия ден ще забравя за съществуването на американския батак и ще се включа към нея. Да се надяваме, че ще стане скоро. А докато това се случи, не се учудвайте, ако ваши приятели внезапно ви изпратят покана за приятелство от нов профил. Вече ще знаете защо.

Текстът е публикуван в блога на Костадин Костадинов kostadin.eu


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    21 0 Отговор
    Ами като са със силни позиции и много последователи да организират хората на протест срещу проблема който шокиращо е БЕЗНАКАЗАНОСТА !!!!!!!
  • 2 Към афтора

    20 1 Отговор
    Жертви сте на НПО-медузите..И никой да не ми говори за човешки свободи-демокрации и куп други евро-атлантически простотии...Диктатурата е тотална-и ако се опълчиш по някакъв начин--ще те смачкат. В Германия вече има доста осъдени (повечето с парични глоби) с обвинения за расизъм и хомофобия--това ни чака и нас...
  • 3 МАК

    29 0 Отговор
    Имаш фейсбук,имаш проблеми-нямаш фейсбук нямаш проблеми!! Не ползвам тази глупост никога не съм правил профил там, въпреки някой неоспорими предимства!!
  • 4 Бонго

    24 0 Отговор
    Ами махнете тоз фейсбук не се регистрирайте в него , не влизайте в него не коментирайте ЗАБРАВЕТЕ го.
  • 5 Патриот

    15 1 Отговор
    Има вконтакте. Има фесбук, има проблем.
  • 6 Кака Гинка

    13 0 Отговор
    Докато четях статията и аз си помислих.че трябва да има алтернативна социална мрежа - именно за нормално мислещите хора.Аз също нямам профил във фейсбук,заради горепосочените причини.Не съм съгласна обаче с мнението на повечето от коментиращите.Ако всички се "отпишат" от социалните мрежи,значи съвременните доносници са постигнали целта си - никави мнения различни от "канона".И ще ми разправят,че агенти и доносници имало само по комунистическо време,хайде бе;сегашните са на път да ги задминат...

    Коментиран от #7

  • 7 Да го кажем направо

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кака Гинка":

    Отдавна са ги задминали-и не само със доносниците-а и с пропагандата и цензурата-това е факт. Ако си нормален,значи ще бъдеш мачкан за сметка на гейове,цигани,вегани и още куп други отрепки..А ако си развяваш голият задник -ще си "кулл" и ще си политически правилен...
  • 8 ПЕШО

    2 0 Отговор
    Лошо Седларов.Мирише ми на взривени НПО- та.