Last news in Fakti

7 Октомври, 2017 07:29 6 159 38

ЧРД, Путин! (СНИМКИ)

  • путин-
  • владимир путин-
  • русия
ЧРД, Путин! (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 7 октомври 1952 г. в тогавашен Ленинград (днешен Санкт Петербург) се ражда Владимир Путин.

Той управлява най-голямата държава в света, а от няколко години насам държи в напрежение цяла Европа. Макар да е начело на Русия вече 17 години, този човек си остава загадка. Кой всъщност е Путин?

Путин е загадъчен от самото си рождение - никой не си спомня детските му години, никой не може да каже със сигурност кога и къде точно е роден. Според официалната информация Владимир Путин е роден през октомври 1952 година в някогашния Ленинград. Това коментира „Дойче веле“.

ЧРД, Путин! (СНИМКИ)

Но има и източници, които твърдят, че Путин е роден на територията на днешна Грузия, а когато е бил на девет години, е бил даден за осиновяване. Доказателства в подкрепа на тази версия няма, но фактът, че дори биографите на Путин не успяват да намерят някого, който да си спомня за него като дете, разпалва още повече подозренията и спекулациите.

ЧРД, Путин! (СНИМКИ)

И наистина: ако си направим труда да изчетем всичко изписано и да изслушаме всичко изговорено за Путин, пред нас ще изникне една изключително противоречива личност. Потвърждава го и книгата на руско-американската журналистка Маша Гесен, за която "Нойе Цюрхер Цайтунг" пише, че е може би най-задълбочената биография на Путин. На 350 страници Гесен рисува картината на едно "алчно чудовище, което не може да устои на изкушението да заграбва", посочва швейцарското издание.

ЧРД, Путин! (СНИМКИ)

Човек без лице

Маша Гесен описва Путин като човек без лице. В смисъл, че пътят, отвел го до върха, е пълен с участъци, които до ден-днешен си остават на тъмно. Например времето, в което Путин е агент на КГБ. Или пък годините, в които обитава различните етажи на държавната администрация, заемайки длъжности с малко отговорности, но с огромно влияние. Когато през 1999 година тогавашният президент Борис Елцин го назначава на премиерския пост, Путин е де факто напълно непознат на руснаците. Този човек изниква сякаш от нищото, което определено си има и предимства. Така си мисли в онези години олигархът Борис Березовски, който по това време е зает с поръчението да намери удобен наследник на Елцин. С тази задача го натоварва самият Елцин, който е наясно, че руснаците са крайно разочаровани както от него, така и от начина, по който се осъществява политическата промяна. От страх, че Русия ще се сдобие с ново ръководство, което ще се опита да трупа точки, изтъквайки неговите провали, Елцин решава да възложи на Березовски задачата да му намери такъв наследник, който няма да му търси сметка за провалите. Березовски предлага Путин, Елцин го одобрява и го издига директно на премиерския пост. Няколко месеца по-късно Елцин се оттегля предсрочно, а начело на държавата застава именно Путин. Точно по план.

ЧРД, Путин! (СНИМКИ)

Березовски, който с времето се превръща в един от най-отявлените критици на някогашното си протеже, беше казал за Путин, че е станал президент по случайност. Подобно изказване прави и бившият сталинист Александър Проханов, според когото Березовски е искал да използва Путин като марионетка. "Путин обаче не беше този, за когото го смятаха", казва Проханов през 2013-та в интервю за списание "Шпигел".

ЧРД, Путин! (СНИМКИ)

И действително: Путин не е човекът, продължил едва започналия процес на демократизация, а човекът, спрял промените. Само за една година той успява да се разправи с всички неудобни медийни магнати и установява държавен контрол върху три федерални телевизии. А преди изборите за президент през 2004 година прави необходимото, за да намали драстично шансовете на своите потенциални конкуренти.

Той ли е кукловодът?

Мнозина сигурно се питат защо е важно да знаем как преди почти цяла вечност Путин идва на власт. Важно е, защото този период от живота му показва кой всъщност е той. И колко добре умее да заблуждава хората. Един пример: Путин не спира да се изявява като борец срещу злото, наречено корупция. В същото време обаче не е ясно как точно е натрупал огромното си богатство, за което някои наблюдатели твърдят, че възлиза на сумата между 40 и 60 милиарда долара.

Кризата в Украйна повдига още малко завесата. Въпрос на време е да разберем какъв точно е Путин: империалист и патриот, който мечтае да върне на Русия мощта от времето на Съветския съюз? Или по-скоро човек, който е безумно влюбен във властта? По всяка вероятност той е от всичко по малко и точно това го превръща в онзи изкусен стратег, който все успява да излезе от битките като победител, макар и често това да се дължи най-вече на слабостта на неговите противници, коментира "Нойе Цюрхер Цайтунг".

ЧРД, Путин! (СНИМКИ)

"Нойе Оснабрюкер Цайтунг" отива още по-далеч и сравнява Путин с кукловод, който отлично знае кога кое въженце да дръпне. Кризата около Украйна може да се разглежда като един вид глобално театрално представление, в което фигурите се движат според плановете и желанията на руския президент. Путин е калкулирал всичко, включително възмущението на Запада, и знае добре, че ЕС и САЩ ще имат различни виждания относно подхода спрямо Русия. Споровете им по този въпрос ще ги отслабят и дискредитират, а от това ще спечели самият той", коментира изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    28 75 Отговор
    все така успешно да работи за разпада на русия

    Коментиран от #3

  • 2 Червен интернационал

    13 46 Отговор
    Еврейската връзка тръгва от момента в който чифутите финансират Ленин с 50 милиона швейцарски франка за да организира "великата октомврийска" през 1917г. За всички вече е ясно,че комунизма е неосъществена идеология на евреите ! А първата комунистическа държава е САЩ създадена от същите антихристи КГБ в същност е подразделение на Израелската Мусад а за появата на Путин не е нужно обяснение.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДИМИТЪР

    72 16 Отговор
    ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ ТЕЗИ ЗАПАДНИ ТЪПАНАРИ НЕ СИ СЕДНАХА НА ЗАДНИЦИТЕ И БЪЛВА ТЪПОТИИ.
  • 5 tost

    56 13 Отговор
    Путин е извънземен,никой нищо незнае за него,толкова много е алчен че даже е изгонил всички американски и западни плужака,заради това БМВ и Мерцедес ще отварят заводи в Рашън а всички арабели се натискат за тръбите от Южен Поток (противоракетните системи С 400)
  • 6 Бесен Язовец

    76 22 Отговор
    Влдимир Путин е най големия патриот в Русия евалата такива хора са за пример на вс.свестни хора, а за бок....те ми дреме на к... Какво си мислят за Путин
  • 7 РАСО

    67 17 Отговор
    ...Путин е най добрия политик и политически стратег в света.....
  • 8 Путин е ВЕЛИК

    65 15 Отговор
    Честит Рожден Ден, Велики Путин!

    Дълъг живот и успешно управление на СВЕТА!!!

    Коментиран от #27

  • 9 Киро

    14 62 Отговор
    И на ботоксното джудже ще му дойде края. Скоро.

    Колкото и милиарда да открадне, колкото и злини на човечеството да направи, нито ще вземе парите с него, нито нищо!

    Пиян узбек ще го закопае, отгоре венците от кагебето ще увехнат, а червеите ще му захапят ботоксната муцуна от първия ден.

    А за постъпките си срещу човечеството колко ще плаща само, ако има нещо след смъртта, не ми се мисли!

    Коментиран от #11, #12, #18

  • 10 Различен

    58 11 Отговор
    Освен да му пожелаем, да е жив и здрав още дълго време, и да е начело на Русия, за да има мир по света, то друго не ни остава.
  • 11 хихихи

    27 7 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Това част от диалога между двете приятелки от Комиците ли е?
  • 12 Различен

    47 9 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Недей да плачеш на чужд гроб!
    По хубаво си задай въпроса, ще има ли теб кой да изпрати до гроба, и колко ще плачат на него, и какво ще оставиш ти на този свят!
    За него все ще се намери КОЙ да го погребе и да му постави венци на гроба! От една пропаднала и разбита икономически, финансово,военно и каквото се сетиш още държава, той направи империя, с която всички и за всичко се съобразяват и треперят от нея!
    Поздравление за този човек, и огромно съжаление, че ние нямаме такива политици!

    Коментиран от #13, #21

  • 13 Киро

    8 30 Отговор

    До коментар #12 от "Различен":

    Не плача на чужд гроб, радвам се!

    Коментиран от #28

  • 14 Извън закона

    50 12 Отговор
    Най великия жив лидер !!!
  • 15 Сандо

    43 11 Отговор
    Да е жив и здрав!
  • 16 Киро

    17 51 Отговор
    В калната дупка Расия средната заплата - по-ниска от България.
    Минималната заплата 250 лева и 5 милиона души работят на нея.
    Бизнеса изгонен, осен разни бизнесмени с чалми, други няма, белия човек инвеститор отдавна напусна.
    Рублата струва колкото средно качество тапети.
    Рашка изпадна по БВП извън челната десетка, вече са след държави, като Испания и Италия.
    Протестите срещу Димон и Путя се смазват от полицията.
    Ако не си подлога на властта, ти взимат бизнеса и това е най-малкото, влизаш в затвора, осъден от държавния репресионен апарат.
    Убиват постоянно всеки, който би могъл да е политическа заплаха за Путю или пък журналист, който казва истината.
    Подкрепя престъпни режими, като прасето Кимчу или оня изрод Мъдуру, нападна Украйна.
    Върна народа в мизерията, а управлението като отпреди 2 века - цар (Путю), крепостници (олигарси) и крепостни селяни (народа).
    Наложи му се да се целува с чалмата, дето му изпра самолетчето и го направи за смях пред цял свят.
    Построи най-голямата джамия в Европа в Масква, за да могат стотици хиляди да се гъзят по улиците около нея, този бранител на православието.

    Браво на "най-големия" лидер!
    Отлични успехи, така да продължава!

    Коментиран от #17, #20, #23

  • 17 Румяна Костова

    37 11 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    Навални,който 2011 декември изведе 100000 на протест си живурка добре.Да,но миналата година успя да излъже само около 10 000.Ето и днес е свикнал на незаконен протест ученици.На митинги на Неволни ходят предимно малолетни,които още нямат критерии за анализиране.А повечето руснаци се гаврят с него,наричайки го,,Анални,,.Това може би в смисъл как си получава заплатата от Запад.Говорилнята на продажните либерали си работи на пълна пара,никого не вкарват в затвора.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Румяна Костова

    33 10 Отговор
    Препоръчвам на русофобите да погледнат на you tube филма на Оливър Стоун за Путин.И да прочетат някои коментари на американски граждани.Това,в случай,че владеят и някой друг език,освен български.Обикновено те са заседнали в 90-те или мислят,че в Русия управляват комунистите.Оливър Стоун е име,но дали и той не е агент на Кремъл?
  • 20 чичо Сорос

    22 11 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    Този лозунг го повтаряш от две години. Да го смениш, че спирам центчетата!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тодор

    27 8 Отговор
    Путин ще бъде Канцлер на Германия един ден!
  • 23 Различен

    31 10 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    Ти пак ли се из.ра на мегдана с твоите простотии?
    Я да ти направим малък анализ на глупостите!
    1.В Русия заплатата малка??
    А колко е в Еврогейска България?? От 1.10.2017 година, в България 824 000 пенсионери ще вземат заветните 200 лева пенсия! Което си е подигравка с нашите майки и бащи, ама на кого му пука? А над 2 милиона пенсионери не вземат и 400 лева пенсия. минимална заплата у нас 460 лева, като след удръжките ни ти остават и 300 лева за харчене. От всички страни в Европа, не само в Европейският съюз, България е на последно място по стандарт на живот, много след Русия!
    2. Бизнеса изгонен?? За това БМВ планира да строи завод в Русия, а не в България, защото го гонят от там! Изгонени са онези, които си пробутваха нискокачествените стоки в Русия и сега тези стоки ни ги продават на нас в България и Румъния, ама ти си говори простотиите, за които ти плащат!

    Коментиран от #24

  • 24 Различен

    33 8 Отговор

    До коментар #23 от "Различен":

    3. Върнал народа в мизерията?
    За 14 години, Путин качи стандарта на живот в Русия 10/десет/ пъти! Но като видя запада, че след година две, Русия ще бъде средностатистическа Европейска държава се стресира. Тогава кого ще дават за пример и ще плашат с него гражданите от Европа и света?? Та санкции след санкции!
    Путин, за разлика от Тръмп има злато и златен резерв.
    А за долара се знае, че от 70-те години е вече без златно покритие! Сиреч, хартийки някакви печатани някъде! Добре си живеят американците? Вярно. На всеки цървул от ФАЩ, независимо от възрастта се падат по над 100 000 долара кредити, усреднено.
    Путин бил агресор? Вярно, има няколко бази извън Русия!
    А ФАЩ имат навсякъде по света над 800 военни бази, но те не са агресори????
    Голям смях да знаеш, ама много голям!
    Ако всеки от България е с такъв кредит, дали и ние нямаше да живеем, като бейове??
  • 25 Реалист

    35 7 Отговор
    Човек , с чувство за отговорност !
    Истински ЛИДЕР !
    ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ !
  • 26 сноу

    25 5 Отговор
    Абсолютно прав е" ДИМИТЪР"..Дебелогушестите ,все намират някое продажно кречетало, да изрови от девет кладенеца вода и да напълни с подходящи измишльотини някоя статийка, естественно наречена" научно иследване"та да оправдае зелената пачка мушната в джоба.
  • 27 Раса

    6 19 Отговор

    До коментар #8 от "Путин е ВЕЛИК":

    Тъп коментар, но затова пък сигурно добре платен
  • 28 Крокозъбица

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Ами не звучиш радостно. Звучиш като да си се запекъл.
  • 29 стоян георгиев

    5 23 Отговор
    кгб напълно овладя русия!!!всички структури на властта са под контрола на руската държавна сигурност,цялата икономика също.та путин е ръководителя именно на тази структура останала безконтролна след падането на ссср и генерирала огромни възможности.лошото за милиционерите обаче е че си остават такива и нищо положително немогат да направят в глобалната руска политика и икономика.само мръсни номера и работа на парче.края ще е доста трагичен за цялата тази клика обвита в мистерия и смучеща кръвта на руския народ.сега за рождения ден на путин трябва да треперят всички инакомислещи щото обичаиния подарък обикновенно е убииство на един от тях!

    Коментиран от #31

  • 30 Татяна Дончев

    6 23 Отговор
    Целокупният български народ казваме на др. Путин :" Бай бай, др. Путин ! "
  • 31 Румяна Костова

    14 5 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Икономиката на Русия се ръководи от либерали,които все напират да вдигат пенсионната възраст.Путин ги усмирява,но за сега не може да се справи с тях.Елцин е подписал банките на Русия да са подчинени на МВФ.

    Коментиран от #35

  • 32 ЧЕСТНО

    19 4 Отговор
    ОЩЕ СТО ГОДИНИ ДА ТОРМОЗИ ЗАПАДА АКО ПРЕДИ ТУЙ НЕ ГО Е ВКЛЮЧИЛ В ГРАНИЦИТЕ НА ИМПЕРИЯТА РАШЪН.
  • 33 Кики

    21 5 Отговор
    Това е истински мъж, който стои смело от едната страна на везната и се бори сам срещу всички! ЧРД Влади! Да си жив и здрав и все така да се противопоставяш на несправедливоста!
  • 34 Демократ

    6 21 Отговор
    Трябвало е още 1952 година да го сложат в една торба и да го пуснат в контейнера.

    Коментиран от #36

  • 35 стоян георгиев

    2 17 Отговор

    До коментар #31 от "Румяна Костова":

    икономиката на русия се управлява от олигарси лично подчинени на путин.либерал в русия е дума подобно на евреин в нациска германия.те не само немогат да управляват там а въобще да живеят.тва с фонда е поредната щуротия.кво е подписал елцин ???даи да го видим тоя неотменяем договор!!!
  • 36 НАРОДЕН ЮМРУК

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Демократ":

    ДЕМОКРАЦИЯТА ЛЕЖИ ВЪРХУ РЕФУРЕНДУМА А НЕ ВЪРХУ ПАРТИЙНИ ОЛИГАРХИЧНИ ШАЙКИ.
  • 37 Nikol4o

    4 1 Отговор
    Велик лидер!
    Истински патриот!
    Бъди жив и здрав!
  • 38 акдар

    0 1 Отговор
    Ей няма да се оправим докато съществуват тези руски еничари завършили ислужили в любимата им Русия но имотите,парите,децата и бизнеса им е на запад и продължават да ни управляват и грабят,визирам комунистите.