16 Октомври, 2017 06:00 6 148 10

Проституцията е опасна за душата. Тя е грях

  • проституция-
  • грях-
  • душа
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някой ще каже: „Проституцията е опасна за душата, тя е грях“. Вярно е, че е опасна и че е грях, но казаното е неясно и оставено така, звучи просто моралистично. А какво е морализмът? Той е: „Ще ви кажа кое е благонравно и кое не, но какво значи нещо да е благонравно, не ме питайте, не знам.“

Опасността от проституцията - и в тесен, и в широк смисъл - идва от това, че тя, като всеки грях, е изпитание за отношението между човека и съвестта му. Всъщност съвестта не би могла да я понесе, и затова проституиращият/ата, за да продължи да прави, което прави, трябва напълно да заглуши съвестта си, което значи – да я насили.

Но съвестта е необходима не само като глас, който ни предупреждава да не правим някои неща, но и като основа и двигател на мисленето ни.

Тъй като само поради съгласието ни с нея ние приемаме, че има разлика между добро и зло, а също и между истина и лъжа; и че ще се съобразяваме с тази разлика в мислите и делата.

И освен това тази разлика е причина да имаме чувства, които се явяват при решаването на нравствени въпроси и изобщо ни подтикват да си задаваме такива въпроси. Значи човекът ще размишлява за доброто и злото само ако съвестта му не е заглушена: иначе той не само няма да иска, но няма и да може да размишлява. Защото кое ще го води при разсъждението и кое ще му дава сили да го проведе?

Ето защо заглушилият съвестта си по някаква причина няма да е способен да мисли по нравствени въпроси, нито даже по каквито и да е въпроси, които не са строго практически – примерно, какво точно ще ям на вечеря. Тъй като за да решаваш интелектуални задачи, ти трябва да имаш непоносимост към лъжата; и колкото по-трудни са те, толкова по-силна трябва да е тази непоносимост.

Ето защо проституиращият неизбежно оглупява - тъй като се е лишил от основата и двигателя на умствената си дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    18 2 Отговор
    НпраУууу мнооо ги трогнахтя с тая статия!!!! Е са шЕ напуснат клубовете!!!
  • 2 mire

    15 2 Отговор
    А масаж с щастлив край дали е морално, ти не го пъхаш?
  • 3 Коко

    37 1 Отговор
    Сега, като се заговори за съвест, най-после разбрах защо политиците и проститутките толкова си приличат по начин на мислене...

    Коментиран от #7

  • 4 mediator37

    11 2 Отговор
    Гочев, кой ти каза, че " за да решаваш интелектуални задачи, ти трябва да имаш непоносимост към лъжата" ?
    Това изобщо не е вярно.
  • 5 Morgoth

    24 3 Отговор
    Леле, че глупости. Значи проститутките са тъпи, защото заглушават съвестта си. Не ви ли хрумна, че може да са тъпи, защото такива са се родили?
    Да си проститутка е въпрос на избор. На всеки от нас му се налага да жертва нещо за пари. Стандартната жертва е 8 часов работен ден. На някои обаче тази жертва не им изнася и ако таланта им е в друга област просто решават, че да си разтворят краката за 15 минути е по-добре от това да работят 8 часа. И между другото има и интелигентни момичета с тази нагласа - за справка Студентски град.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Грую

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Коко":

    Ама ще се сетите най-накрая че не става дума само за пари, а всъщност за тяхното количество. Та сватбата по сметка не е ли проституция? Не било защото като минеш през общината и през църквата и всичко е наред ! Иначе тези дето са на улицата това сигурно е последното стъпало и е жалко ако не може да си изкарва някакви пари по друг начин, но все пак най-трагичното е ако си в държава, в която не може да си изкара парите по друг начин!
  • 8 радев

    9 1 Отговор
    по са честни от политиците
  • 9 Патриот

    14 2 Отговор
    Политическата проституция също ли е засегната в статията?
    Кое не е проституция? Разходки, подаръчета и т.н., и т.н. пак си плаща човек. Къде е раликата? И дават случая като не си плащаш не получаваш. Няма пари - няма сехл. Брак по сметка - същото е.
  • 10 гнусни говеда

    0 0 Отговор
    Мъжете са мръс.ни гов.еда и са създали религиите, за да потискат обществото и създават конфликти, проституция...С религя тези гну.сни говеда потискат нормалните нужди на организма като секс и извращават масите, но това ще свърши...Ще спите само с жените си...