15 Октомври, 2017 07:59 1 414 3

Австрия и сецесионния авангардизъм в политиката

  • австрия-
  • избори-
  • парламент

Една от любопитките на тези избори е участието на Петер Пилц

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Австрия, Норик и Реция, Остмарк, земите на Хабсбургите, дето османците два пъти се препъват в похода си на запад, бляскавата Двойна монархия, съвременната Република на щастливите метаморфози ("В Австрия всеки става това, което не е." - Г. Малер)... може да обогати европейския политически пейзаж с поредния сецесионен авангардизъм.

Това коментира в профила си във Фейсбук Драгомир Иванов относно насрочените за днес парламентарни избори.

Не беше чак толкова отдавна, преди дузина години, когато покойният губернатор на Каринтия и кошмар на брюкселските рицари на политкоректността Йорг Хайдер напусна Партията на свободата (FPÖ) и създаде нова партия, Съюз за бъдещето на Австрия (BZÖ). Този Съюз два пъти успя да прескочи 4-процентната бариера и да влезе в парламента във Виена (Националния съвет) - през 2006 и 2008 г. Без да попречи и на "старата" Партия на свободата. Така за известно време в австрийския законодателен орган бяха представени две формации, сиреч - издънки, филизи от едно и също дърво.

Е, ако се вярва на последните социологически анкети, ден преди изборите на 15.10.2017 г., нещо сходно ще се случи пак, само че в друг лагер, на Зелените. Една от любопитките на тези избори е участието на Петер Пилц - знакова фигура на Зелените, един от основателите на партията, заслужил си името на безкомпромисен борец срещу корупцията и машинациите на "белите якички" по виенския паркет. През юли Пилц напусна Зелените, за да създаде нова партия (Листа Петер Пилц, Liste Peter Pilz), с която да се яви на изборите. Ако сметките на социолозите излязат верни, то в бъдещия - XXV парламент на Австрийската република - ще има две "зелени" формации.

Истинска австрийска велзевулщина, би възкликнал световният омразник Бернхард. Tu felix Austria, биха се усмихнали спокойните радетели на крайдунавския романтизъм. Ти, щастлива Австрийо, остави на други да воюват. Тоест, гледай си кефа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 10 Отговор
    Османлиите ако бяха превзели Виена нямаше да се роди Хитлер и фашизма..нямаше да има такива условия

    Коментиран от #2, #3

  • 2 ВМОРО

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Явно не е било писано османлиите да превземат Виена. Украинци, поляци, чехи, немци и испанци на два пъти ви показват къде ви е мястото. А именно - на изток от Рая.
    Връзка между Хитлер и фашизма не съществува. Не забравяй, че Хитлер бе приятел на мюсюлманите. Много босненци се сражаваха на страната на Правдата в СС "Ханджар".
  • 3 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ааа! Хасане! Хитлеристка Германия и Турция са първи приятели! Ти си интелигентен човек и го знаеш! Колкото до фашизма той се е родил в Италия! Чак до там Османската империя не ми се вярва да е можела да стигне! Колкото до това че първото голямо поражение е пред Виена просто на Европа и е писнало и там поражението на Османските войски е било неизбежно! Интересно е че все пак не е поискана помощ от Русия! Обединените Християнски сили просто са щели да пометат Османската войска и да спрат някъде до Истанбул! Пардон! Константинопол! Е! Както тогава, така и сега Европа не само че не е обединена, а още по-разединена!