2 013 6

Сериозната преса умря. Романтиката свърши

Най-влиятелните електронни медии пък старателно бяха прочистени от критичните към властта журналисти с независими позиции

Стефанаки Йоанис
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нароилите се в началото на прехода медии преживяха кратък романтичен период, подвластен на мечти, илюзии и надежди, но той приключи безславно към 2009 година - 2010 година. След това видяхме как последователно и целенасочено бе умъртвена сериозната преса и на мястото й се настаниха кафяво-жълти вестници бухалки. Това обобщава журналистката Светла Петрова в интервю пред седмичника „Галерия“

Най-влиятелните електронни медии пък старателно бяха прочистени от критичните към властта журналисти с независими позиции, непоправимо се комерсиализираха и къде явно, къде прикрито, започнаха да обслужват политико-икономическата шайка, управляваща България. Така дълбоките и същностни проблеми на боледуващото общество и западащата нация бяха заменени на вестникарските страници и в ефира с отчайващо дребнотемие, пошлости и зрелища със съмнителна естетика.

Малцината колеги, имащи смелостта да се разровят в безобразията на властимащите и подопечните им бизнес структури, се подвизават предимно в интернет и са подложени на невъобразим натиск, достигащ мащабите на репресия, коментира Светла Петрова.

Според нея процесът на подчиняване, обезличаване и профанизиране на медиите се развиваше през годините без съпротивата на гилдията. За да се стигне до такава бруталност в ефир да се заплашват с уволнение журналисти, значи политическата власт прекалено много е навлязла в територията на нашата професия и реално я е превзела.

Прочетох, че на протеста били водещите на повечето популярни публицистични предавания. Питам се, като има толкова свободолюбиви журналисти на площада, защо медиите изглеждат така беззъби и сервилни. Тези колеги притежават своята трибуна и главно там, чрез въпросите и позицията си, трябва да отстояват свободното слово.

Качествената и критична журналистика към властта журналистика би била най-ефективният протест срещу разпасаността на управляващите, припомня журналистката.
Улисани в риалити формати, хората забравят за глупостите и далаверите на политиците. И по-лесно се манипулират – на избори и между тях.

В началото на прехода живеехме с илюзията, че медиите ще са свободни, ще изграждат демократични ценности, ще теглят хората след себе си, ще ги образоват да бъдат граждани на една променена държава. Но в действителност те тръгнаха след принизения вкус на най-непретенциозните си зрители, заключва Светла Петрова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дедо Гошо
  Отговор
  1 15:52  24.10.17
  Я кога виках че така ке стане те не верваха.Отдавна балона "свободни медии" се пукна.
 • име
  Отговор
  2 19:20  24.10.17
  много сме независими особено когато съпругът ми е /беше/ от управляващите от ндсв.
 • гост
  Отговор
  3 08:59  25.10.17
  Ами нали царя докара на власт сегашните управляващи, а твоя съпруг беше първи царски г.золизец....
 • дааааааааа
  Отговор
  4 09:25  26.10.17
  Каква сериозна преса, какви пет лева?! България вече е на 153 място в света по свобода на словото. Но на кого му пука. Важно е нашите "политици" да изпълняват каквото им наредят местните и чужди господари.
 • Ivan S
  Отговор
  5 15:44  26.10.17
  Не разбрахте ли? И комунизма и капитализма са ни смотани и причината е в нас. Който може да изчезва навън и да се оправя, по възможност на някое топло място и да на му пука за тая територия. Още първото поколение да забрави за тук и да се интегрира навън, аз поне ще съм щастлив.
 • бббббб
  Отговор
  6 11:28  27.10.17
  Публикувано във факти.бг: той приключи безславно към 2009 година - 2010 година. След това видяхме как последователно и целенасочено бе умъртвена сериозната преса и на мястото й се настаниха кафяво-жълти вестници бухалки. С две думи дойде ГРОБ с Тиквата на власт и го заигра по мутренски.

Напиши коментар:


Публикувай