Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Октомври, 2017 06:33 6 899 25

За войниците - опит, за генералите - смърт .......

  • украйна-
  • донбас-
  • войници-
  • русия-
  • генерал

Странната смърт на вече ненужен и нежелателен свидетел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече три години руската военна операция в Сирия продължава и трябва да разберем какви са целите на военното и политическото ръководство на Руската Федерация?

Присъствието на руската армия в Близкия изток показва на целия свят, че Русия е страна, с която трябва да се съобразява. Това означава, че е много точно изчислена политическа стъпка, предприета за "повишаване" на нейната тежест в международните организации.

Само едно изявление от руската страна в ООН, че тя се борят с ИДИЛ, както и с опозицията, която иска да събори президента Башар Асад, още повече драматизира ситуацията и слага допълнителни въпроси.

Обаче руснаците дали могат да си представят какво е ИДИЛ? Дали те представляват колко близо е до границите им?

Дали те си представят изобщо, къде се намира Централна Азия? Дали си представят колко са мюсюлманите в страната им?

Всеки се съгласява, че ИДИЛ трябва да бъде унищожен. Това не е лесно. Това все пак не е държава. То не може да се окупира. Това е движение. И това движение е религиозно, при това с много силна идеология. А Путин казва, че ще изпратим там войници и ще уредим всичко.

Много руснаци не са съгласни да умират в Сирия, за да докажат на ИДИЛ, че Бог не е непременно с тях. Но ако не си съгласен с идеологията на Кремъл, значи си опозиционер, което означава, че можеш да си част от ИДИЛ (ако се вярва на изказванията на Руската Федерация на заседанията на ООН).

И се оказва, че ако си руски военен, ти или отиваш в Сирия, за да убиваш воините на ИДИЛ (и освен това цивилното население на страната), или ще бъдеш обявен за враг на страната и можеш евентуално да бъдеш осъден за подкрепа на тероризма.

Страхът на руските бойци пред ръководството на страната е толкова голям, че всеки, независимо дали е войник или генерал, искат да участват във военните действия. И остава само да се надява, че ще има късмет да се върне вкъщи, като освен това покаже своя ангажимент към избрания политически курс на страната.

Това "мероприятие" е радост само за Министерство на отбраната на Руската Федерация, което в бойни условия може да "провери" млади хора. Но с каква цена? Как може да се обясни на майките, че техните синове са били убити, борейки се с някакъв си ИДИЛ?

Не само войниците, а и генералите са се наредили в опашката, за да докажат своята вярност, за да погледнат в очите на "стопанина".

Да вземем за пример генерал-лейтенанта на Министерството на отбраната Валери Асапов, който имаше "нехайството" да умре през септември тази година по време на изпълнение на задълженията си, и то къде, в самата Сирия.

Според Министерство на отбраната на Руската Федерация, старшият в групата на руски военни съветници генерал-лейтенант Асапов беше в командния пункт на сирийските войски, подпомагайки сирийските командири при операцията по освобождаването на града Дейр аз Зор и загива от пряко попадане на мина. Генералът е представен от командването за висока държавна награда посмъртно.

От биографията на генерала е известно, че той дълго време ръководеше войниците от 1-вия армейски корпус на Донецка народна република (ДНР). През юли 2015 г. В. Асапов за първи път е изпратен в "служебна командировка" до Ростов на Дон, а месец по-късно, под името на Примаков, той "режисира" действията на т.нар. боевиците (нередовни милиции) и военнослужещи от регулярната армия на Руската Федерация в източната част на Украйна. През 2016 г. В. Асапов удостоен със званието генерал-лейтенант. През този период В. Асапов много пъти се появяваше в материалите, които са свързани с вътрешните конфликтни ситуации на милициите на ДНР, под неговото кураторство и надзор се осъществяваха по-голямата част от контрабандните операции и преразпределянето на сфери на бизнес влияние в Донецк и региона. Освен това, той има пряко отношение към редица неудобни събития за Кремъл, свързани с жертвите сред руските военнослужещи в Донбас. Според колегите му "той бе твърде осведомен и започна да придобива все по-голямо значение в украинския въпрос", така че "на върха беше решено да го прехвърлят към сирийския фронт". Но след като дойде в Сирия, той продължи да контролира вече установените схеми в източната част на Украйна чрез пълномощни лица в самата ДНР. Такава ситуацията не можеше да устройва ръководството на Кремъл и той реши проблема веднъж и завинаги, като показа на останалите участници в украинската кампания, че проблемите на Донбас са изключително от прерогативите на «Стария площад».

Генералът не беше първата жертва сред добре познатите участници в украинската кампания, но според съвременните тенденции, поне от миналата година, тя далеч не е последна. Особено удобно, разбира се, е "героичната смърт" на руските военнослужещи от източната част на Украйна в Сирия.

Ако се задълбочим в историята, няма да открием такива случаи, че командирът е убит, а бойците останали живи. И така, въпросът остава отворен - дали той би могъл да бъде елиминиран от своите?

От една страна, "луд" куршум, а от друга страна той знаеше твърде много и можеше да бъде отстранен по заповед от Москва. А причините за ликвидацията на военния генерал, участвал във всичките войни на Путин - Чечения, Грузия, Украйна, Сирия - при висшето ръководство на Русия, бяха сериозни.

Странната смърт на вече ненужния и нежелателен свидетел генерал-лейтенант Асапов стана следващата линия във вече дългия списък на лицата, които по някакъв начин бяха въвлечени във военните авантюри на Путин и изчезнаха при много странни обстоятелства. Това са:

Генерал-майор Мишанин С.В. военен комисар на района на Нижни Новгород, самоубийство. Беше ангажиран с набирането на наемници.

Министър на вътрешните работи на Република Мари Ел Бухнев В.М., самоубийство. Беше ангажиран с набирането на наемници.

Генерал-майор Шушукин А.В., заместник-началник на щаба на Въздушно-десантните войски на Руската Федерация, организира операция "за осигуряване на безопасността на референдума на жителите на Крим", почина от сърдечен удар.

Генерал-полковник Сергун И.Д., шеф на дирекция "Главно разузнаване" на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, организира операция "за осигуряване на безопасността на референдума на жителите на Крим", почина от сърдечна недостатъчност.

Генерал-лейтенант (в оставка) Шишков А.Н. се занимаваше с организация на изпращането на хуманитарни товари до "Луганския кадетски корпус", причината за смъртта не е известна.

Подполковник от Главното следствено управление на Следствения Комитет на Руската Федерация Якунин В.В., ръководещ на изпращането на оборудване към батальона "Восток", почина от сърдечен удар.

Полковник Галицкий Р.В., командир на 5-та танкова бригада, убит в резултат на артилерийски обстрел близо до Алепо, през 2015 г. участва в битките на 1-вия и 2-ия Aрмейски корпус в Донбас.

Генерал-полковник Сердюков А.Н., командир на Въздушно-десантните сили на Руската Федерация, организираше операция "за осигуряване на безопасността на референдума на жителите на Крим", загина в резултат на ПТП.

Кой е следващият?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fidel

    25 4 Отговор
    Този последния май е жив?!?!?

    Коментиран от #2

  • 2 Трол

    50 14 Отговор

    До коментар #1 от "fidel":

    Жив е но нали трябва да се обвини Путин във всички земни грехове!
  • 3 Вай Дудул

    59 12 Отговор
    Г-н Михайлов, подозирам, че сте свидетел на военните действия, за които давате пример! Войник и генерал са звания на хора, които имат една цел и ИДЕЯ, а добре знаем, е идеите не умират лесно!
    В Сирия има жертви - за РФ това е въпрос на саможертва! РФ беше окървавена от терористични атаки! Има паметници и плочи напомнящи на бъдещите поколения, за събитията причинили трагедията! Зураб Церетели дори направи монументална скултура на мястото на "Близнаците" - Съвременният тероризъм е отроче на САЩ, но лекарството е в ръцете на РФ! Дори Сталин жертва сина си във ВСВ! Предполагам, че съм русофил - коментарите ще ми помогнат да разбера. Хората трябва да бъдат поставяни в някакви рамки и убежденя, защо иначе да слагаме + и - ... Войниците в БА вече ги няма, останалите въглени седят и чакат звания по подразбиране. Малки, гъвкави, паразитиращи същества, оставящи слуз по време на службата си... Това е БА (Тудей) !
    Ааа има и млади заблудени и неадекватни попълнения, които се надяват на хорския страх и дресировка от ДС, че като са в АРМИЯТА ще получат уважение в условията на капитализъм )))) Обикновено са от малките населени места, но със светла кожа и самочувствие на депутатиот миналия век...
  • 4 НАГЛАСЕНА И ПЛАТЕНА

    47 13 Отговор
    НЕ ВЕДНЪЖ СА ЗАЛАВЯНИ В ПЛЕН РУСКИ ВОЙНИЦИ КОИТО НИТО ПРОГОВАРЯТ НИТО СИ СМЕНЯТ ВЯРАТА КО ДА ОБЯСНЯВАМ ПОВЕЧЕ ЗА САМОЖЕРТВА И РОДОЛЮБИЕ НА ДРАСКАЩИЯ ТЪЗ СТАТИЙКА ЧОВЕЧЕЦ.А ОТНОСНО ВЪТРЕШНИТЕ ВРАГОВЕ НА РОДИНАТА ТЕ СА ИЗБИВАНИ ОЩЕ И ПРИ ГОВЕДАРИТЕ ОЩЕ ОТ 1920 САМО ЗА ТОВА ЧЕ СА ПРАФСЪЮЗНИ ДЕЙЦИ ИЛИ ЛЕВИЧАРИ САМО ЧЕ ЧЕЛЯК ДЕТ НЕ Е ЧЕЛ ИСТОРИЯ ТУКА ПИШЕ НАГЛАСЕНА ИСТОРИЙКА ЗА ДА СИ КУПИ НЕСКА ТУБА НАФТА ЗА БРАКМАТА СИ.
  • 5 Владо

    46 9 Отговор
    Пак и отново пропганда в съчетание с локуми
  • 6 Митю

    54 10 Отговор
    Вонята на DW
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 юрист

    20 51 Отговор
    Много добра статия. Считам, че е полезно отвреме навреме да се обуздават полюциите на руските тролове с такива статии, в които ясно, точно и конкретно, с ФАКТИ и конкретни имена, се казва истината за русия. Видно е, че недоволните и критикарите на статията са руски военни, с отлична осведоменост относно вътрешните и външни дислокации на части от руската армия, четат предимно руски сайтове, възприемат само руската гледна точка към събитията и ловят още във въздуха всяка прашинка, която би могла да попадне връз светлия лик на путлер...Имам новина за тях- този сайт е български, чете се предимно от българи, и българите нямаме никакъв вътрешен служебен достъп до дислокацията на части от руската армия в донбас или сирия. Също така - оставете руската си пропаганда за руските ви сайтове. Българите не сме длъжни по никакъв начин да приемаме руската гледна точка за единствено правилната. Факт е, че най- голямата част от състава на идил, които не са араби, е съставена от руски граждани и този ПОЗОРЕН факт не може да бъде заличен с лека ръка. Това е последицата от “руският мир“ и “руският свят“, както и от путлеризма като идеология в русия....
  • 10 наблюдател

    13 39 Отговор
    Я, тукашния трол с десетките IP адреси здравата се е задвижил. Когато истината за Путинските безобразия по света започват да стават явни, сигурно му дават двойна надница. Не знам дали тази руска подметка си дава сметка, че това само засилва русофобските настроения у нас.
    Факт - всички проруски партийки в България се маргинализираха или пребоядисаха след последните избори - пример Атака.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гого

    13 7 Отговор
    Америка показа на света че може да си правиш каквото искаш ако си як. А руснака просто изкопира американеца. Тия терористи се оказаха толкова полези за тези двете държави.ЧЕ ТЕ СИ ГИ КУЛТИВИРАТ И РАЗВЪЖДАТ навсякаде кадето имат интерес. Бит и е..н е простия човек. Без значение дали на задника ти пише америка или русия
  • 13 стоян георгиев

    15 25 Отговор
    да четат добре путинофилиците.тва е съдбата на всички убавци в русия и ссср станали ненужни.просто такава е системата там.една огромна и постоянна лъжа прикривана от масовката от разни кукли и кукловоди.избиването в донбас на първите играчи там е очевидно.от първата вълна революционери почти не останаха живи.сега ще изтрепат и следващите и версиите на кукловодите ще изглеждат много правдоподобни :))))! един ден и кукловодите ще идат при жертвите си след поредната смяна на мафиотите управляващи страната.тва ги чака цялата клика путинови олигарси и роднини след падането му.така е било и така ще бъде.за това всеки руснак дръпнал с парите бяга при лошите на запад или поне праща деца и рода с еднопосочни билети.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хомофоб

    29 8 Отговор
    Странно. А дали някой е питал американските войници искат ли да ходят в Ирак, Либия, Сирия, Украйна?
    За руските разбрахме - не са ги питали.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вили

    13 11 Отговор
    По време на Втората световна война СССР е мобилизирал три пъти повече войници от Германия. Това му дава възможност да атакува с човешки вълни. При решителните сражения се пускат последователно вериги от войници, които тичат срещу картечниците.Зад тях е военната полиция, сините фуражки на Сталин. Ако някой се уплаши и отстъпи го застрелват.Жетвите са колосални.

    Коментиран от #22, #23

  • 18 Ггоггоо

    10 5 Отговор
    Накрая на статията пише Украйна и ми стана ясно мда поредната глупост. МДА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бузпристрастен

    12 6 Отговор
    Неубедително,постно,нелогично
  • 22 Лол82

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Вили":

    Ало....виж сътношението на загубите по време на военните действия.....мисля че можеш да го намериш в google....май беше 1:1.9....кви човешки вълни...кви 100 лева
  • 23 БАЙ МИЛЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Вили":

    ВЯРНО Е....ГЛЕДАХ ГО ВЪВ ФИЛМА ,,ВРАГ ПРЕД ПОРТИТЕ"...
    В НАЧАЛОТО НА ФИЛМА НКВД-дисти РАЗСТРЕЛВАХА СОЛДАТИТЕ КОИТО ОТСТЪПВАХА ПРЕЗ МАСИРАНИЯ ОГЪН НА НЕМЦИТЕ.....КАТО ПАДНЕШЕ НЯКОЙ УБИТ СЛЕДВАЩИЯ СЛЕД НЕГО МУ ВЗИМАШЕ ВИНТОВКАТА И....НАПРЕД...ДОКАТО И НЕГО УБИВАХА И ТАКА......
    НА ЕДИН УБИТ НЕМЕЦ СЕ ПАДАТ ЧЕТИРИМА УБИТИ РУСНАЦИ......
    СМЕРШ СЪЩО ЛИКВИДИРАХА МНОГО ХОРА ПРЕЗ ВОЙНАТА....СМЕРТ ШПИОНОВ. СМЕРШ..

    РУСНАЦИТЕ СПЕЧЕЛИХА ВОЙНАТА ЗАЩОТО ПРЕВЪЗХОЖДАХА ГЕРМАНЦИТЕ В ЖИВА СИЛА И БЛАГОДАРЕНИЕ НА СТАЛИН С НЕГОВАТА ПОЧТИ ДИКТАТУРА НА УПРАВЛЕНИЕ...ТОВА Е..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 статистик

    4 0 Отговор
    Различни статистики дават различни цифри. Но усреднено руснаците са дали 8.8 млн. жертви-военни, а немците 6.5 млн. жертви войници. Най-фрапиращите оценки са руски жертви от близо 12 млн. но в тях включват и пленените.