1 330 1

Внимание: Похотливи политици

В коридорите на властта сексът и сексуалният тормоз очевидно не са непознати явления – навсякъде по света. В Лондон тази тема внезапно излезе на дневен ред

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първият член на кабинета вече си призна. Министърът на отбраната Майкъл Фалън положил ръка върху коляното на една журналистка, която, според собствените ѝ думи, спокойно и учтиво му обяснила, че ако това се повтори, ще го цапне през лицето. "Той си махна ръката и с това нещата приключиха", разказа журналистката.

Джулиа Хартли-Брюър разказа за този случай отпреди 15 години, който можеше и да потъне някъде в скандалните хроники. Но след вълната от възмущение, заляла света след разкритията около американския филмов продуцент Харви Уейнстейн, правителството на Тереза Мей е принудено да реагира. Медиите освен това съобщават, че в правителствената централа циркулира списък с 40 имена на политици от управляващата Консервативна партия, които са обвинени в неуместно поведение и дори в сексуален тормоз. Твърди се, че сред тях има поне петима членове на правителството. Мнозина наблюдатели в Лондон обаче се питат дали шумът около Фалън и списъка не е просто опит да се отклони вниманието от други, много по-тежки проблеми на правителството в момента.

Нов кодекс за поведение

Тереза Мей, която се представи зле на парламентарните избори и не може да излезе от задънената улица на преговорите за Брекзита, непрекъснато се намира под силен натиск. По повод назряващия сексскандал сега тя видимо се активизира и предложи дори нов каталог от правила за поведение, защото досегашните процедури били „беззъби", а депутатите нямали задължението да помагат за юридическото изясняване на обвинения за сексуален тормоз.

„Според мен тази ситуация не може повече да се толерира. Просто не е честно по отношение на сътрудниците, много от които са съвсем млади и това е първата им работа след завършването на университета", пише Тереза Мей в писмо до председателя на парламента. Мей подчертава, че тя и нейната партия били твърдо решени да защитават сътрудниците на парламентаристите. „За тази цел трябва да създадем процедура за подаване на оплаквания, валидна за целия парламент и задължителна за всички депутати", пише още британската министър-председателка.

Лов на вещици?

Андреа Лийдсъм, министър по парламентарните дела, също подхвана темата в Долната камара на парламента. Според нея депутатите трябва да изготвят и въведат новите правила в близките няколко дни. А министри, които упражняват сексуален тормоз над свои сътруднички и сътрудници, начаса трябва да бъдат освобождавани. Пределно ясна позиция, която обаче редица критици на правителството вече наричат „лов на вещици".

Още преди повече от седмица правителствената ръководителка нареди да бъдат проучени обвиненията срещу изпълняващия длъжността министър на търговията Марк Гарниър. Негова сътрудничка разказа пред пресата, че през 2010 година Гарниър я изпратил да купи два вибратора от един сексшоп в Лондон. Единият бил предназначен за съпругата му, а другият – за негова сътрудничка. Освен това в присъствието на още хора той нарекъл сътрудничката си „захарна цица". Засега не е ясно какви ще бъдат последиците за 53-годишния консерватор и баща на три деца. Но изнесените детайли хвърлят светлина върху отчасти обичайното общуване по коридорите на властта в Лондон.

Германия


Още по темата

 • На лов за разгонени политици

  На лов за разгонени политици

  Британският министър-председател Тереза Мей разпореди разследване на твърдения, че един от заместниците й е правил неподходящи опити за сближаване с ...
  1.11.2017
  1 268
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гейгейт
  Отговор
  1 08:41  06.11.17
  Ако гей сложи ръка върху гей какво е? А наденичкоядец върху веган? Къде да я сваля тази журналистка човека? Това си е най-нормална реакция

Напиши коментар:


Публикувай