Last news in Fakti

2 Ноември, 2017 12:59 1 666 5

Денят на будителите - формалност и срам

  • будители-
  • формалност-
  • срам-
  • политици-
  • празник
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Позорът ни е пълен, но поне го съзнаваме. Това е основният извод от експресното допитване до читателите на ФАКТИ "Почитаме ли искрено народните будители". В него участваха 745 читатели на сайта.

46% от тях са на мнение, че будителите биха се обърнали в гроба, ако видят днешното ни положение. Че то култура ли е, образование ли е, възпитание ли е...Е, как всичко това да не се отрази и на цялостното качество на живот у нас. И да не се прояви в общото усещане за войнстваща посредственост.

Вторият по активност отговор е също толкова печален - 37% от анкетираните смятат, че почитаме будителите формално. Най-малко са тези, които смятат, че сме искрени в преклонението ни към тези творци и бунтари - 8%.

Към тях бихме добавили и 9-те процента, отговорили, че трябва да се гордеем с тях, защото няма с какво друго.

Гордостта ни е останала в минало време. И всяка година се отдалечава още и още във времето. Ами сега? Що за празник е този тогава. Нали уж се отървахме от формалната еуфория на соцпразниците. Защо пак се залъгваме с фалшив патос? Защото този празник трябва да бъде отбелязван само и единствено заради децата и от децата. Достолепните лица от портретите гледат към тях. На децата, въпреки всичко, им е интересно, любопитно и празнично на този ден. Дори някои от тях да не разбират напълно делото на будителите и смисъла му, поне не ги иронизират.

Ако у народа ни има някакво почитание към будителите, то е при малките. Ние, порасналите деца, вече сме твърде цинични за всичко това. Животът ли ни направи такива, будителите ли не ни помогнаха навреме, но онова пламъче, което го има при децата, при нас е угаснало. А баналните речи на политиците на този ден, повтарящи същото от предните години до последната запетая, трябва да се забранят със закон. Мъчителни клишета и безподобен фалш.

Дайте думата на творците, музейните и читалищните деятели, уважаеми професионални номенклатурчици от новото време. Нали си имате портрет на Левски в кабинетите. И го мъкнете със себе си от месторабота на месторабота. Не ви ли стига? И вчера се скарахте грозно в парламента, навръх празника и уж заради него. Ей така, за спорта. Другия път замълчете...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    0 7 Отговор
    Ами като за начало не трябва да са будители,а "на българските възрожденци".
  • 2 В миша дупка

    4 3 Отговор
    При положение, че духовното е набутано в миша дупка. Учители, учени и други са с минимални заплати. Какво да очакваме? Висока духовност?
  • 3 един

    8 0 Отговор
    Повечето празници у нас са формални. Какви будители, в исторически план да, не може да се отрече и точно затова този празник го има. Във връзка с празника излязоха на протест учени от БАН за пари? Искат увеличение на заплатите си. Без да се замисляме много-много ги подкрепяме. Но бих задал въпрос, какъв е приносът им за просперитета на държавата ни? Всеки един да каже с какво се занимава, какви са постиженията му в дадена област. Не бяха малко, сигурно много са учили, за да се озоват в академията. И от там нататък какво? Духовност! Каква духовност, като всичко е толкова комерсиално, навсякъде разиграваме хазарт, държавата ни се е превърнала в казино. Какви будители в момента? На историческите личности, борили се за свобода, за просвещение, светла им памет и поклон!
  • 4 Ядеитн

    7 0 Отговор
    Аз пък си ги тача - и Кирил и Методий, и д-ра Богорова и Левски, Ботев, Вазов и брат му - генерала! Много са... И дяцата съм си научил така.
    Да и пикам на либераската държава, култура и прочее.
  • 5 непознат

    0 0 Отговор
    Със заплати от 600-700лв.какво уважение да имат учителите,самите те ги е срам че са учили,срам и позор за държавата,пълен провал.Учителите буквално си броят жълтите стотинки.Депутатите взимат 4500 лв,учителя 600 лв,хората са със смачкано самочувствие,и пак сме най-зле,в Македония и Сърбия взимат по 700 евро стартова заплата,как ще ги стигнем. .......македонците,е няма как.