Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 13:53 1 778 19

Октомврийската революция е епохално събитие

  • октомврийска революция-
  • ленин

Нека набързо да разбием няколко мита

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Октомврийската революция е епохално събитие. Исторически разтърсваща и социално трансформираща - за нея отминалия век е просто една секунда. И дори опитите за исторически реванш постфактум, задавената злоба днес, доказват нейната виталност.

За първи път в онези, които трябваше да бъдат отпадъкът на историята, пренебрегнатите, отритнатите, невидимите получиха политическо представителство и глас. Не мисля, че все още сме в състояние да си представим каква промяна донесе това на света. И как огромна част от социалните придобивки, на които се радваме днес са всъщност пряко следствие от Октомврийската революция и нейният идеологически заряд.

Нека набързо да разбием няколко мита. Болшевиките не разбиват никаква държава, никаква царска Русия. Царска Русия си е разбита, тя едвам е докретала до сетните си дни, а монархията всъщност я свалят още през февруари. И най-важното - в Русия комунизма идва като остра модернизационна сила. Той е западничество в чистия му вид. Та всички руски болшевики са били в емиграция в Европа.

Трудно е да търсим истината сред политическите думи, защото са натрупани толкова много неистини, манипулации, глупости, тъпотии. Заради това, ако погледнем към онази епоха можем да доловим усещането за промяна в поезията. При това ще го потърсим в поет, който принципно е чужд на революциоността, а лиричната му поетика рядко се е вглеждала в пукнатините на битието. Става дума за Александър Блок. През 1918 година той пише поемата си "Дванадесетте" в която се опитва да събере целият разлюлян руски свят и където съжителстват уникални лирични моменти с куплети като този:

Стои — пес гладен буржоата,

стои там ням като въпрос.

И старий свят зад него чака —

пес мършав със безсилна злост.

Та през 1918 година Блок завършва поемата си с уникален образ. В превода на Гео Милев той звучи така:

и с венец от бели рози —

там пред тях: Иисус Христос.

Гео е титан. Но не ми харесва как е превел оригинала в който има рима и тя остава в съзнанието завинаги:

В белом венчике из роз -

Впереди - Исус Христос.

Христос като водач на революцията. Днес е лесно да се присмеем на политическата наивност на Блок, но така ще изтървем големият смисъл на думите му. Той осъзнава революцията като промяна на космическо ниво. Като нещо, което разтърсва старият свят, за да даде път на новия.

И именно това е големият смисъл на всяка една революция, най-вече на Октомврийската. Надеждата, че светът не може да остане в това състояние, че някъде там е възможно друго състояние на живота. Днес се опитват да ни отнемат точно това, защото надяващият се човек е опасен. Той е потенциален ленинист. Не знам защо е така, но ми се струва, че събития като Октомврийската революция винаги запазват актуалност.

Ротфронт!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриот

    15 9 Отговор
    Дори и Путин се срамува от своите предшественици - болшевиките. А нашето нереформирано комуне е замряло някъде в 50-те години и мухлясва умствено.

    Коментиран от #3

  • 2 Снайпериста

    6 8 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 Тях червеното знаме роди ги

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "патриот":

    Путин е поредния проводник на еврейския червен интернационал и не се срамува а е в отбора им
  • 4 Емил

    12 5 Отговор
    Не разбрах - тази статия е препечатка от 50-те години на миналия век или е мнение на съвременен "българин"?
  • 5 Morgoth

    9 4 Отговор
    Да, царска Русия е била в доста тежко състояние преди да дойде революцията - тя затова е и успяла. Но това по никакъв начин не означава, че заменилият я строй е бил най-доброто решение. Точно обратното - историята показва, че това е бил грешен път, който е обрекъл руснаците (а и не само тях) на бедност и безправие. В същото време запада се развива, като минава през капитализъм, който за обикновения човек в началото не е много по-добър от комунизъм, но има потенциал за развитие, мотивира за постигне на по-добри резултати и с времето израства до това хората да живеят в пъти по-добре. Монархиите пък навсякъде губят власт и без да се минава през комунизъм. Някои се запазват, други не, но никъде царя не е реалният управляващ. На запад Ленин не е бил необходим за да се изземе властта на монарсите.
  • 6 юрист

    4 5 Отговор
    “....Публикувано във факти.бг: Днес се опитват да ни отнемат точно това, защото надяващият се човек е опасен. Той е потенциален ленинист....“ аХААХАХАХА- а не е ли потенциален жидомасон- рептил, а?:D Въпросният ротфронтовец наистина ли е част от декласираният руски пролетариат, чиито правни интереси обслужва една комунистическа революция, или се изживява като скалд на воср и желание за съживяване на митовете, покриващи восъчната й мумия?:D Ако сега и дугин се “произнесе “ по въпроса, нещата са ясни:) Леко паметка на ротфронтовеца- журналистите НЕ СЕ ЧИСЛЯТ нито към работническата класа, нито към селячеството, а към ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА, която, според воср, трябва да бъде смазана и физически унищожена:D Дерзай, ротфронтовецо- сега ти е паднало да работиш за собственото си физическо унищожение:D
  • 7 юрист

    5 6 Отговор
    Имам и друг въпрос- абе, ленин е идеологът на воср. Та- какъв е бил ленин- “унижен, беден, прост селяк“ или е бил СРЕДЕН БУРЖОА, КОЙТО ДОРИ Е УЧИЛ ПРАВО В КАЗАНСКИЯ университет:) Та се пита в задачката- абе, що един СРЕДЕН БУРЖОА застава начело на воср, вместо един “унижен, нищо незначещ руски селяк или пролетарий“, а? Да не би, защото интелигенцията е ДВИГАТЕЛЯТ на един народ, а пролетариите са безличната му маса, която може да бъде поведена от ВСЕКИ средноумен руски евреин - СРЕДЕН БУРЖОА, в посоката, в която той лично иска?:D

    Коментиран от #8, #13

  • 8 Очо

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Тебе те знаем-наследник на чорбаджия-изедник,трупащ жълтици на гърба на селските ратаи...Затова не се напъвай тук...
  • 9 юрист

    6 6 Отговор
    И да ми сложите 1 милион минуса, това няма да промени съществото на въпросите ми:) Фактите са си факти- начело на воср застава един “гаден буржуй“/ по изказа от онова време/, който е завършил с отличие не “университета на живота“ /по горки/, а юф на петербургския университет, има СМЕСЕН произход и е и евреин, и съвсем не е “беден, унижен, отхвърлен от обществото пролетариат“, произхода му не е “рабочие семья“, нито пък е “кристиян“- т.е. руски селяк:D Както и да го въртите и сучете, това са фактите, а пък вие- ако искате ги възприемайте, ако искате- ги отхвърляйте- това не им отнема от стойността на факти:)
  • 10 Към автора

    5 2 Отговор
    Има логика-но това инфо е за мислещи и разбиращи хора. А не за хейтъри и тролове. Дори изтъкнати западни интелектуалци по онова време са били крайно леви. Реално,това е била алтернативата тогава за Русия. Друг е въпроса,че даже комунистите са се поддали на обикновенните чувства на хората-алчност,власт,сребролюбие и т.н..и по тази причина унищожават цялата идея.
  • 11 впечатлен

    7 2 Отговор
    За "големия принос" на всяка една революция, взела безбройни жертви, останала в историята с безумна жестокост и липса на всякаква хуманност и разум, прочетете Гео Милев. По-точно описание на стихията, наречена революция, описана сравнително накратко, не съм чел. Доказано е, че всяка една революция не води до нищо добро. Това че нискокултурни, неуки, жестоки хора, свикнали с кражби, лъжи и престъпления да поддържат живота си, стават властници и започват да управляват по изключително неадекватен начин, пренебрегващи всякакви закони - Божи, човешки, всякакъв морал и хуманност, води само до това, което преживяваме и в момента - пълно затъпяване, примитивизъм, живот в страх и бедност, от които държавата ни се измъква изключително трудно. Привилегиите, които получиха за големия си принос в "борбата с капитализма" им създадоха комфорт и право да вършат престъпления без наказания. Прослойка извън законите. А духът на това пагубно събитие ни дебне отвсякъде и ни заплашва с пълен упадък.
  • 12 onq s konq

    8 4 Отговор
    За мен Ленин е ВЕЛИКА ФИГУРА,която наистина ДОРАЗВИВА МАРСИЗМА,превръщайки го от ЧИСТА ТЕОРИЯ в ПРАКТИЧНО ПРИЛОЖИМ НАРЪЧНИК ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА РУСИЯ веднага след появата си.А за силата на "хибридът" ВОЕННА МОЩ+СМАЗВАЩА МИЛИЦИОНЕРСКА ЖЕСТОКОСТ + БЕЗКОНТРОЛНО ПРАВОСЪДИЕ+ НЕОГРАНИЧЕНА СОЦ.ВЛАСТ+ДОГМАТИЧНА КОМУНИСТИЧЕСКА ВЯРА ЗА НАР.МАСИ=СОЦИАЛИЗЪМ може да се съди по 50ГОДИШНОТО МУ ПРОСЪЩЕСТВУВАНЕ ,ПРИ ТОВА НЕ САМО В РУСИЯ А И В ПРИЛЕЖАЩИЯТ Й АНКЛАВ "ИЗТОЧНА ЕВРОПА"!Затова и за мен Ленин Е ГЕНИЙ...макар и зъл!
  • 13 Бесен Язовец

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Та я па,и Фидел Кастро е бил син на заможен индустрялец самоче се отрекъл от баща си експлататора и е поел по прави път а именно на комунизма борец за свобода и право на достоен живот за онеправданите

    Коментиран от #14, #15

  • 14 юрист

    3 6 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Бегай, бе, руски трол- вместо да ми даваш примери, просто ми отговори на въпроса- какъв е по произход, образование и доходи ленин- гадкий буржуй или пролетарий?:D
  • 15 юрист

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Кастро е бил и адвокат- мисля- в Хавана...Въпросът е- КАКЪВ Е СТАНАЛ В КРАЙНА СМЕТКА- дали се е задоволил САМО с победата на революцията в Куба, или не се е спрял, докато не е иззел в свои ръце ЕДНОЛИЧНО цялата държавна власт в Куба?:) Знаеш ли как точно се наричат такива хора? Наричат се ДИКТАТОРИ! Та- какво излиза? Имаме една идея- комунизЪма;), описана в един философски труд, наречен “капиталът“ от двамина умни евреи. Обаче- и в куба, и в русия, има по 1 представител на ВИСШИЯТ СЛОЙ на средната класа- в куба, и по 1 БУРЖОА - в русия, които имат интелекта да ситуират “работническо- селски революции“ в държавите си, с единствената цел накрая да управляват държавите си като диктатори, като изземат в всои ръце цялата държавна власт:) Те това ти са “двигателите“ на 2те революции, а не “капиталът„ на маркс и енгелс:) Това е и същността на двете революции. Защо тези хора не се отдръпнаха от властта, защо я заграбиха, м? Нали уж социалистически/ комунистически идеали- мидеали и ала- бала за наивните маси, които свършиха черната работа на революцията, нали уж всички щяха да бъдат равни, а? :) Само, че- никой в тези 2 държави не е бил пръв сред равните, освен тези 2ма човек- всеки поотделно в собствената си държава:) А пролетариатът ти ПАК Е УПОТРЕБЕН , при това- без дори да разбере какво точно става:)
  • 16 RIDIK

    3 3 Отговор
    Революцията е насилствен акт. Никой не прави революция след която да каже - "Сега ще направим едни демократични избори и който спечели спечели". Естествено, че след революция нта власт идва диктатор. Колкото до Ленин цял свят знае, че с немски пари /разбирай еврейски/ успя да капитулира Русия през първата световна. И слава богу, защото ако бяха останали във войната,щяхя да се водят победители и сигурно из България щеше да има още стотина паметника. Та на руснаците им е много тъжно, че сами са се дръпнали чрез ВОСР - 100 години на зад и в ляво.
  • 17 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Историците и анализаторите на всичките световни революции и катаклизми доказват, че те се извършват от ЕнтЕлигенти и с пари!! И просто е - забилият глава в пръстта селянин, за да си осигури прехраната, и през ум не му минава , да ходи да се бие и умира за "светли идеи и бъдеще". И той най-лесно се поддава на "агитация и пропаганда", на манипулации. Не че е толкова прост - просто е гладен ! Санкюлот - нрави ми се френската думичка-без гащи !?!
    А преди век / че и до сега/ точно в Русия "гладни" колкото ти" душа сака"
  • 18 Европеец

    2 2 Отговор
    Октомврийския Преврат е епохална глупост родена и платена от Германия,а Ленин е обикновен продажник на чужди интереси-Германия!Германия разруши Римската империя и създаде Ленин,Хитлер и Имигрантското Цунами!Тъпи са,спор няма!
  • 19 Патето Яки

    2 3 Отговор
    Слава на ВОСР.
    Ленин жил, Ленин жив, Ленин будет жить.