Last news in Fakti

10 Ноември, 2017 09:20 17 491 42

Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а

  • тодор живков-
  • бкп-
  • 10 ноември

Държавният глава поискал смяната си след натиск от Москва

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Непубликувана досега стенограма хвърля нова светлина около драматичните събития на 9 ноември 1989 г. Тя излезе в книгата "Откровения" на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов, съобщи БНТ.

От текста става ясно, че на историческото заседание на 9 ноември Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП.

Събитията имат своята предистория седмица по-рано. На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли.

Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

На заседанието, което трае над два часа, присъстват 17 души - Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Йорданов, Добри Джуров, Стоян Овчаров, Димитър Стоянов, Васил Цанов, Петко Данчев, Милко Балев, Йордан Йотов, Емил Христов, Григор Стоичков, Димитър Станишев, Начо Папазов, Пенчо Кубадински.

Георги Атанасов адмирира решението на Живков, но си прави отвод и предлага всички да се обединят още същата вечер около кандидатурата на Петър Младенов, да отидат единни на утрешния пленум и да "изкажат благодарност на другаря Тодор Живков за дългогодишната му работа".

Луканов определя решението на Живков да се оттегли като "акт на политическа мъдрост" и подчертава, че "всяка друга позиция е лоша услуга и на другаря Живков, и на партията".

Георги Йорданов заявява, че дълг на членовете на Политбюро е да дадат "пример за цивилизованост при вземането на това изключително важно, съдбовно решение“, но накрая на изказването си прави неочквана констатация: "Питам се: Защо в КПСС, в нашите комунистически партии естествените промени в ръководствата се превръщат в драми, понякога дори в "панаири на суетата?".

"Това не бива да го допускаме", отговаря Живков.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    111 28 Отговор
    Като гледа на какво заприлича страната му, сигурно се преобръща в гроба.

    Коментиран от #4, #10, #16

  • 2 синя трева

    92 16 Отговор
    Ученикът му Боко кога ли ще поиска сам оставката си!

    Коментиран от #3, #26

  • 3 Свободен

    107 7 Отговор

    До коментар #2 от "синя трева":

    Че той си я подаде два пъти, и после пак си го избрахте. Въпросът е кога стадото ще поиска да смени овчаря.
  • 4 Antimediator

    42 80 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Явно това не е твоята страна !
    Т.Ж. да не би за теб да е голям авторитет , та ще го гледаме дали се обръща или спи настрани !
    Страната , ако си беше извървяла нормалния път на пазарна икономика през 50-те години псевдосоциализъм от руски тип,сега всичко щеше да е на мястото си и такива екземпляри като теб щяха да бъдат в психодиспансери.

    Коментиран от #11, #39

  • 5 Киро

    47 22 Отговор
    Правешкия слагач на Кремъл, стожер на болшевизма, остави доста '' демократи'' след себе си да разграбват по един или друг начин България. Всички те тия демократи бяха верни партийни другари- сметкаджий, тарикати, гешафтари, гъзолизци, приквиващи се като лоялни и верни на идеята, след 10 ноември незнайно как останаха на власт та и до сега. Както се казва келепира е във управлението и за това са там
  • 6 бобо

    33 8 Отговор
    А бе едно е метрополия а друго е колония.България е второто.
  • 7 червения милионер

    42 40 Отговор
    Верно има нещо дебилно в българите, за да ни управлява един прост овчар 35 години, няма друго обяснение!?

    Коментиран от #9, #24

  • 8 стоян георгиев

    26 25 Отговор
    историята е ясна и без тази информация.след идването на горбачов ссср реши да се спасява поединично и отмени цялата си икономичска концепция ,която особено силно удари българската икономика създадена от живков и компанията да обслужва ссср.българия реално за три години фалира с което бе и предопределена съдбата на правешкия хитрец.на десети ноември горбачов искаше в задунаиската губерния да има нов губернатор и го получи.само че не се усети че вече няма да има задунаиская губерния.питам русофилиците тук:кои кого предаде в случая ?българия ссср или ссср комунистическа българия?после пак обясняваите под руска диктовка как сме били ние предателите!!!!комплексарска работа!
  • 9 Пазарен Либерализатор

    29 36 Отговор

    До коментар #7 от "червения милионер":

    Абсолютно. Покорни на СССР като гладни мастии за 45г комунистите-землянкаджии съсипват България. Не произвеждахме нищо рентабилно, като държавата спря да налива пари в неефективно и непродаваемо производство всичко се превърна в руини.

    Коментиран от #37

  • 10 Пеньо

    35 22 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Вероятно се гледаш в огледалото и правиш тези изводи. Докато ние 45 години слугувахме, другите държави дръпнаха със 100 години преднина. Сега не сме се отърсили още, защото питомците на Тошо са на власт и станаха капиталисти, но от най-некадърните и най-крадливите.
  • 11 Българофил русофоб

    15 29 Отговор

    До коментар #4 от "Antimediator":

    Истината боли. Личи си по минусите ти. Българофобите-русофили обаче не могат да я променят.
  • 12 сфера на влияние

    42 10 Отговор
    Този който реши в Бълария да има комунизъм, беше почти невъзможно да му се противодейства. Факт е обаче че този човек се справи сравнително добре... Без големи поклони...
  • 13 тикви4

    1 13 Отговор
    ами червена аристокрация, ама аристокрация. не като голтак докопал властта за малко
  • 14 Бесен Язовец

    40 24 Отговор
    Поклон пред светлата памет на най великия държавник Тодор Живков който превърна България в рай за съжаление алчните ни политици и до ден днешен не могат да откраднат построеното и постигнатото от Тато
    Редно е Правец да бъде наречен Тодорград
    Защо има паметник само в Правец на този държавник а в София няма?

    Коментиран от #25

  • 15 Киро Оригинал

    7 17 Отговор
    Я, някое лекенце с ушанка се опитва да скимти глупости от мое име?!

    Разбира се, толкова неграмотно са написани и веднага му лъсва примитивната физиономия.
  • 16 панов

    14 32 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Публикувано във факти.бг: тия ги разправяй на хлапаците и падналите от марс.чети икономическия доклад на цк на бкп от 1989. 8 милиарда долара дълг,по сегашни цени над 80 милиарда,рухнало земеделие,заводи произвеждащи загуби,опразнен пенсионен фонд,режим на тока и бензина,нови заеми за да се плащат лихвите по старите,дефолт на държавата и окрадени външнотърговски дружества от червената номенклатура.болниците нямат хемоглобин,дъщеря му затваря лувъра за да го разглежда сама срещу 200 000 долара

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пенчо

    47 8 Отговор
    Губещи, не губещи предприятия това което го имаше построено и работещо никога повече няма да се случи, отделно факта, че обикновенния българин се чувстваше спокоен и сигурен.. Сега какво е психическото състояние на българина в БГ или то вече българи не останаха?! А вие си пишете и дрънкайте..
  • 19 аз съм

    23 3 Отговор

    До коментар #16 от "панов":

    Да не би да ме убеждаваш ,че след цялото това крадене сме дръпнали напред и от 80 милиарда сме паднали на 24 ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гоце

    9 15 Отговор
    Бай ти Ганьо все някой го скубе, все някой го мами и краде. Затова днес той има собствено жилище, няколко леки коли, 73 милиарда по банките и през ум не му минава, че никога, ама никога не е бил по- добре.

    Коментиран от #31

  • 22 Деян

    1 1 Отговор
    Четох, четох... и май най-точния коментар/въпрос е номер 3 на Свободен
  • 23 Харалампи

    19 3 Отговор
    Гоце кое му е добрето бре, това че бабите и дядовците по селата ги е страх за стоката и живота си ли или за това, че тези леки коли са пълен скраб, които с еко нормите които се въвеждат сега и за напред българина ще види кола през крив макарон. Собствено жилище което е строено и закупено през социализма и пари за подръжка едвам се намират. По твоя сметка всеки българин трябва да има по 10 бона в банката, тук четящите щр си направят сметка кой колко има
  • 24 Ник

    21 6 Отговор

    До коментар #7 от "червения милионер":

    Е сега те управлява прост пожарникар, който освен да краде и да ни излага друго не прави!
    - Оня овчар успя да източи от руснаците толкова пари, колкото ние не можем да източим от ЕС в следващите 100 години!
    Предприятия, пристанища, летища, училища, болници ..- Всичко бе направено с личен труд на хора и огромно количество руска пара. Да вземеш да се поогледаш за Гръцката история, щото докато гърците не влязоха в ЕС бяха бедни като църковни мишки.
    - Гърците са добър пример за нормалният ход на капитализма. - До 80 години бяха гола вода! - Просто ЕС им наля (вкл и последните пари) над 1 трилион евро.
  • 25 истината

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Па да направят и една лудница та да ви съберат всички на едно място-
  • 26 555

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "синя трева":

    А кой ще управлява ? Наследниците на деда ти Янко де не могат да си изчистят л..ната и повърнята ли ?
  • 27 шовинист

    28 8 Отговор
    Момичета и момчета, в историята името на Тодор Живков ще е пред имената на всички прислужници на запада след 10.11.1989. Тепърва времето ще чисти всичката пропагандна мръсотия, докато останат само фактите. А фактите са - 1986 - 9 млн. население, безплатно обрзование, здравеопазване и почти безплатни стоки от първа необходимост. Развита и модерна икономика и 27 място по ИЧР в света, по сащ данни, първокласна армия, разузнаване, наука и култура на нивото на най-развитите западни страни, 520 научни института, ефикасно и модерно селско стопанство и т.н. Знам- нямаше дънки и банани. И какво от това. И не можеше да се пътува. И какво и от това. Сега като можем да не сме по-щастливи? Не сме. Не сме, защото сега хората станаха уроди като на запад, а тогава дори непознати се перпеха един друг... Та, така...
  • 28 радев

    6 9 Отговор
    четете коментарите и кажете че този за дебилите не е прав
  • 29 Българин

    13 4 Отговор
    Това беше наи добрият човек,днешните оправници сасипват български човешки души,ако имаше госпот.............................................
  • 30 тои

    17 6 Отговор
    Крадците в Балгария казват от комунизма преди 89година няма по лошо,аз не съм крадец и казвам от това социално време по хубаво за Балгария и за обикновения човек нямаше.Тези които викаха наи много демокрация те изсичат гората кояато не други а комунистите са я залесили,и само това ли е баи Тошо е светец за Балгария ......................................
  • 31 дебилчо илчев

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гоце":

    "...Затова днес той има собствено жилище, няколко леки коли, 73 милиарда по банките и през ум не му минава, че никога, ама никога не е бил по- добре." Тоест, искаш да кажеш, че българинът е добре?
    Само помисли първо, каква част от българите на 35-40г. сега, биха имали изплатено собствено жилище без ипотека, една кола + спестявания само от работа в едно предпиятие, без странични доходи и наследствени придобивки?
    Разбираемо е при 28 годишна целенасочена интервенция, че може да сте станали гладки подчерепно, но не спирам да се учудвам, че сте и плоски!
  • 32 Митрена

    3 2 Отговор
    Деградирала нация.
  • 33 АнтиЖивковист

    7 9 Отговор
    Каква драма, бе Стефанаки! Та ние 45 години изживявахме трагедия.
    След 1944 година беше заповядано на народа да мрази всичко "западно", а от април 1956 всеки, който кажеше виц за големия нос на Тодор Живков му разгонваха фамилията до девето коляно.
  • 34 дани

    5 6 Отговор
    абсолютен цървул докаран на власт от рашистките ботуши
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Руски тролак

    6 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На заседанието, което трае над два часа, присъстват 17 души - Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Йорданов, Добри Джуров, Стоян Овчаров, Димитър Стоянов, Васил Цанов, Петко Данчев, Милко Балев, Йордан Йотов, Емил Христов, Григор Стоичков, Димитър Станишев, Начо Папазов, Пенчо Кубадински.

    Ако някой иска да знае кои са най-големите български предатели ...ами ето ги.

    Коментиран от #38

  • 37 Хаджи хаджи Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Бг от 50-те до 86- та заема 26 място по ръст на икономика и стандарт! А сега на кое място е? Само ?
  • 38 Хаджи хаджи Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Руски тролак":

    Костов, Ф. Димитров, и всички след 1989 г избирани министри са истинските грабители! За Божеството от Банкя да не говори! Анализ на външният дълг на Бг тогава и сега! И кой преразпредели дългът на Ирак и Либия в милиарди по личните си сметки! ?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сатаната

    2 1 Отговор
    Един ден ще останат само цифрите от статистиката и някой който не е живял в този период ще напише нов учебник по история на България на база тези статистически данни, а те в огромната си част са факти и скромна част пропаганда която лесно може да се разобличи.
  • 41 Дедо мъдьо

    4 0 Отговор
    Хората са винаги неблагодарни особено българите ... каквото и да правиш за добруването им все ще мрънкат ... затова отричат добрините на Тато ... нека сега да се наслаждават на Юнкер и на Европейския съюз и празнословието и нищонеправенето кражбите и корупцията на далавираджиите
  • 42 Руснак

    1 0 Отговор
    Това продажно куче Горбачов само новичок за него.