2 571 18

Когато съсипаха българското село

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 70 години комунистическият режим унищожава последните остатъци от парламентаризъм в България и конфискува индустриалните предприятия и банките. Отнемането на земята на селяните обаче не върви по план. Въпреки масовите фалшификации на изборните резултати през 1946 година, над 1 милион жители на селските райони гласуват за все още съществуващата обединена опозиция начело с лидера на БЗНС Никола Петков. Обесването му през септември 1947 също не сплашва мнозинството селски стопани, поради което се проваля планът те да дарят доброволно земята и добитъка си на българските колхози - ТКЗС.

В края на 1950 таен пленум на ЦК на БКП алармира, че въпреки насилията над селяните и наложените им непосилни „наряди“ от месо, жито, вълна, мляко и много други земеделски продукти, по-малко от половината от стопанствата са вкарани в ТКЗС. Изпратените по селата „групи за натиск“ бият, арестуват, конфискуват реколтата и добитъка и интернират десетки, а в някои случаи стотици семейства от селата, където съпротивата срещу грабежа е най-активна.

Колапсът

Насилието над непокорните „кулаци“ трябва да продължи, настоява новата власт начело с Вълко Червенков. Неговият приближен Титко Черноколев докладва: „На редица места, особено в Добруджа, са били приети много кулаци в ТКЗС. След доклада на др. Червенков, сега ТКЗС масово изключват тези кулаци. Съгласно устава на ТКЗС не им връщат добитъка и инвентара, поради което кулаците не могат да обработват оставената им земя. Освен това органите на Финансовото министерство пристъпват да събират данъка по общия доход от тези кулаци, но понеже те не могат да го платят, им описват и вземат къщите, което вече е равносилно на пълно разкулачване". В книгата си „Преорани слогове“ историкът Михаил Груев е събрал много свидетелства за реакцията на ограбените.“Убиец! Защо ни взимате хляба и го давате на руснаците и търговците?“, крещи разгневена тълпа от 400 селяни при появата на прочутия комунист Иван Тодоров-Горуня в плевенското село Ставерци.

През 1950-те години животът в българските села става непоносим. Срещу надници от 50-80 стотинки за 10-12 часов труд на полето, доскоро самостоятелните земеделски стопани не могат да свържат двата края. В Северозападна България, в селата край Пловдив, Асеновград, Първомай и други региони избухват спонтанни селски бунтове. Въоръжената съпротива на горяните е подкрепена от десетки хиляди нови бойци и ятаци. В крайна сметка българската „колективизация“ по съветски модел отнема на комунистическия режим цели 14 години, в планинските райони тя приключва чак през 1962.

Мизерията в селата принуждава над 2 милиона души в активна възраст да ги напуснат и да се заселят в панелните предградия на градовете. Прекъсването на връзката между селския стопанин и земята, заедно с вродените дефекти на социалистическата икономика на дефицита, довежда селата и селското стопанство до фалит. Още през 1970-те години натрупаните от аграрно-промишлените комплекси (АПК) дългове и пагубната за бюджета на НРБ натурална размяна на земеделска продукция срещу допотопни съветски машини и въоръжение водят селото и селското стопанство към колапс. От 1980 насетне загубите от тази политика достигат и надминават 1 милиард лева годишно, сочат отчетите на БНБ. От крупен износител на земеделска продукция България се превръща в страна, принудена да внася зърно за изхранване на населението.

Бягството на младите към градовете постепенно превръща селата в един вид „старчески домове" за възрастните поколения. Депопулацията се засилва рязко, когато към демографските загуби се прибавя и отрицателният естествен прираст, който е резултат от превеса на високата смъртност над падащата раждаемост сред бързо застаряващото селско население.

Преброени ли са дните на селото?

Към обезлюдените по времето на комунизма близо хиляда села, до 2050 година ще се присъединят навярно половината от все още съществуващите 5 000 селски селища. Заедно с Русия, Беларус и Украйна, България е страната с най-бързо обезлюдяващите се селски райони в света. Според прогнозата на Фонда на населението към ООН, до 2050 година селското население ще намалее от 1,8 милиона души понастоящем до 800 хиляди, а делът на селските жители в общото население ще спадне от 26% към момента до едва 14 на сто. За същия период селското население на Полша например ще намалее само незначително. Експертите на ООН предвиждат, че през 2050 година всеки трети поляк ще продължава да бъде селски жител. Случайно ли е тогава, че вече целогодишно българите консумират внесени от Полша домати, ябълки, лук, картофи, месо и още редица земеделски продукти?

Демографските прогнози сочат, че поне 800 български села имат потенциал и ресурси да оцелеят и да се развиват в дългосрочен план. Стига, разбира се, да се превърнат от места за напускане в привлекателни селища с условия и стандарт на живот, доближаващи ги до показателите за градовете. България обаче се оказва единствената страна-членка на ЕС, в която разликите между доходите на селските и градските жители продължават да растат. В началото на българското еврочленство доходите на селските жители са представлявали 70% от доходите на градските обитатели. Днес това съотношение силно се е влошило - десет години след присъединяването към ЕС средният доход на селските жители е едва 53% от този на гражданите. За сравнение: средностатистическият селски жител в ЕС изкарва като цяло 80% от доходите на градските жители.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бръмбар
  Отговор
  1 11:19  14.11.17
  Изключително тенденциозен и едностранчив материал. А за да се реши един проблем трябва да се разгледа историята цялостно и тогава да се правят изводи и заключения. Селото е разграбвано и унищожавано и при комунизма и след него и затова резултата е плачевен в момента. А страни като Полша и Чехия са използвали предимствата и на едната система и на другата, а не само недостатъците , както правим ние.
 • юрист
  Отговор
  2 11:31  14.11.17
  “...Публикувано във факти.бг: Мизерията в селата принуждава над 2 милиона души в активна възраст да ги напуснат и да се заселят в панелните предградия на градовете. Прекъсването на връзката между селския стопанин и земята, заедно с вродените дефекти на социалистическата икономика на дефицита, довежда селата и селското стопанство до фалит...“ Това , неуважаеми комуняги и живкови “застъпници“, е истинската причина днес в много градове да има СЕЛЯНИ или техните наследници! И точно вашият вид, се ПОДИГРАВА с тези селяни или с наследниците им, живеещи в българските градове! “Пълно разкулачване“ не е имало само в селата, а и в градовете, спрямо едрите земевладелци на покрита градска собственост и на земеделски земи- какъвто е бил и моят дядо, и семейната ни история потвърждава верността на тази статия. Ха сега живковите следовници да ми кажат как ще реагират внуците им, ако внезапно полиция нахлуе в 24:00 ч. в домът им, разбие семейната каса, в която се държат по 1 брой от всички нотариални актове- собственост на семейството, ПРЕБИЕ съпругът и му каже, че има 1 седмица да влезе в новосъздаденото ткзс на града с имуществото си- иначе семейството му ще бъде не интернирано, а избито! Кажете ми как ще реагират вашите внуци, а?

  Коментиран от #11

 • юрист
  Отговор
  3 11:57  14.11.17
  И милион минуса да ми сложите, фактите са си факти и не могат да бъдат променени , защото вие поставяте минуси на коментара, в който ги представям...Освен това- пребиването на дядо ми посред нощ не е еднократно действие. Същото се е повратяло 4-5 пъти през месец. Накрая са му отнели в полза на държавата 3тажната къща, на двора на имота са направили аутодафе и са ГОРИЛИ букинистки издания на Гьоте и Шилер от 1893 г., които са били закупени от дядо ми от германските букинистки пазари, защото видите ли- тези книги били написани на “фашистки език“- т.е. немски език с готически шрифт! Никое от милиционерчетата не е чуло молбата на дядо ми да запазят книгите, защото те са ценност, и вместо да ги горят, да ги вземат в градската бибилиотека...

  Коментиран от #10

 • юрист
  Отговор
  4 11:58  14.11.17
  повратяло - т.е. повтаряло

 • Пълни неистини
  Отговор
  5 12:01  14.11.17
  Статията е тенденциозна! Защо не се споменава никъде за това какъв беше експорта на земеделска продукция от всякакъв вид по времето на т.нар. Социализъм!!! Защо през 90-те години на миналия век се съсипа и разграби всичко!!!

  Коментиран от #6

 • стоян георгиев
  Отговор
  6 12:28  14.11.17

  До коментар #5 от "Пълни неистини":

  не се споменава щото го няма.експорта убавец е бил на загуба.затова в статията ти пише, че изнасяш ,а заборчняваш с милиард на година!!!!тва като кремиковци,държавата плаща за да имаме завод за добив на стомана и всеяко кило желязо е загробвало страната.при селското стопанство е било същото.апк тата водят след себе си огромни загуби.комунизма обаче унищожи само българското село,не циганското,не турското ,а българското.малцинствата бяха капсулирани и останаха по селата въпреки че и на тях им бе зор.затова и се промени демографията на българия.българскотот село е спасявало българия и народа ни при всички воини,епидемии и катаклизми .набожния българин със своя вътрешен морал,трудолюбие и потентност е бил винаги с много добри демогравски показатели.комунизма изтръгна вътака на българското село и ни заложи демогравския,моралния и икономическия колабс в които сме в момента.не случаино сме в един кюп с другите отличници по комунизъм,а именно русия и беларус!
 • 7 12:32  14.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • юрист
  Отговор
  8 12:37  14.11.17

  До коментар #7 от "До тъй нареклия се ЮРИСТ...":

  Както и да ме обиждаш, не можеш да промениш фактите в семейната ми история. Лаят ти не може нищо да ми направи- освен да засили собственият ти бяс и пяната по устата ти...Дори да получиш инсулт или инфаркт от злоба и яд, написах фактите такива, каквито са- нито повече, нито по-малко.Останалото не ме засяга- винаги е имало хора като теб и винаги ще има- въпросът е вие да не сте критичната маса хора в България.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  9 14:06  14.11.17
  БКП наложи червен терор в страната и съсипа икономиката и селското стопанство, защото няма как неграмотни вмирисани партизани-землянкаджии да управляват активи.
 • Абе пепинчо
  Отговор
  10 15:06  14.11.17

  До коментар #3 от "юрист":

  Юристе-наше село 1985 година беше 1650 човека..сега е 230 --та не ми говори простотии. При селяка Тошо имахме училище,2 детски градини,няколко цеха в които работеха около 200 човека,ТКЗС на които машините работеха и по другите общини по време на сезона,овчарници със 15 000 овце,козарници със 5 000 кози,свинеферма ,и рибно стопанство---работа за всички целогодишно---само млякото от овцете го караха всеки ден със цистерни в мандрите-направи си сметка за това---а не ми плещи тук НПО простотии..

  Коментиран от #14

 • Очо
  Отговор
  11 15:10  14.11.17

  До коментар #2 от "юрист":

  Аааа тебе те знаем-ревеш за разкулачването,защото са взели га дядо ти имането-ограбено и създадено на гърба на обикновенният български селянин..който е работил ангария за дядо ти. "Чорбаджии майко и изедници"Х.Ботев
 • ДО ПАЗАРЕН АНАЛ ЛИЗАТОР
  Отговор
  12 15:18  14.11.17
  СЕГАШНИЯ НАРКО МУТРО ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕРОР Е КРАСИВА КАРТИНКА НАЛИ.
 • бай ганьо
  Отговор
  13 15:31  14.11.17
  Интелигентните нации намират интелигентни решения, за другите: чети по-нагоре! И никой друг не ни е кри, първо трябва сами да се огледаме и като не ни хареса да се опитаме да направим нещо, ама не като оплюем или пребием другия, с това нищо не решаваме.
 • стоян георгиев
  Отговор
  14 00:36  15.11.17

  До коментар #10 от "Абе пепинчо":

  ваше село е било на загуба .тва разбра ли го или да ти го напиша наново?апк то без сметка е ползвало нафта,машини и т.н. разходи и накрая приходите му са били в пъти по-малко от разходите.затова и многото мляко и месо не стигаше до магазина в софия ,а отиваше някъде да покрива мастрафа дето вашето село бе направило ама сметките далеч не са били оправени и 1989 година балона гръмна ,за трети път през соца.само че вече нямше злато и брежнев беше поумрял та нямаше кои да изпише парите за вашето апк ,а и не само за него и намаляхте драстично.щото в апк то нафтата я хвърляхте в реката ,а на обед след две ракии се поспиваше и всеки си краднеше ,кои агънце кои бензинче...да ама така нестава убавецо.лошото е че повечето от вашето село като падна системата си останаха с впечетлението че работата ще се повтори с лежането и крадването ама няма.

  Коментиран от #15


 • Имаше села с по 3 дискотеки и 27 кръчми
  Отговор
  15 05:07  15.11.17

  До коментар #14 от "стоян георгиев":

  Настоящето ни е тъжно. Най-бедни сме в ЕС, и за това на Запад ни гледат с ирония. Имаше време когато България имаше самочувствие. Бил съм в Германия , и помня как на летището във Франкфурт работеха български електрокари. Купувал съм си от там българско сирене,вино ,зеленчуци. Сега магазините тук предлагат полски картофи,холандско сирене, румънски яйца. Разрушихме образованието ,земеделието , индустрията. Разоръжихме армията. Помня как спечелихме златните медали на олимпиадата в Сеул, а сега се радваме на бронзов. Акд. Георги Марков

  Коментиран от #18

 • БЪЛГАРИН
  Отговор
  16 06:18  15.11.17
  За каква приватизация да говорим?Нека почнем от 1947 година,преди приватизацията!Нека го обясни този грабеж другарката Нинова,дължи ни го,както и поне засрамване извинение и закриване на тази партия,наследник на БКП!Пак ли ГЕРБ или патриотите са виновни?Това е началото на края не само на Българското село,а на цялата процъфтяваща по това време България!
 • 17 08:47  15.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • стоян георгиев
  Отговор
  18 12:26  15.11.17

  До коментар #15 от "Имаше села с по 3 дискотеки и 27 кръчми":

  съсипаха го и го съсипват комунистите убавецо.тези дето си мислят че ткзс то е решението и лежането и яденето на кабапчета както и покрадването.никои не уважава такива дебили ,дори и да произвеждат електрокарчета ,а тва че имаше сирене в германия беше щото нямаше в българия.сега вярно има полски картофи ама магазините са пълни ,тогава ти си виждал да речем българска луканка в тях колкото бяла лястовица у ващо село.и тва ни бе храната златни медали,първи по производство на сярна кисилина...глупости на квадрат.остатъчното мислене от тогава разрушава всичко ново приемаики го за недостатъчно добро и затова само ние от бившия соц разрушаваме ,а другите вече надграждат.тва обаче е точно заради соцнатрупванията в русия и беларус е още по зле,там дори правят опити да върнат старата малоумщина!

Напиши коментар:


Публикувай