3 620 25

Дебил до дебила, мила моя майно льо

by Fakti.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В едно само не съм съгласен с депутата Иво Христов – че рязко намали процента на дебилите в България. Не, Иво, от 28 години ние тъпо, но упорито (и все по-успешно) се борим да достигнем заветните 100 процента. И сме на път да постигнем мечтата си. Това пише в свой коментар Проф. Драгомир Драганов в Ретро.бг

А иначе „дебил” според тълковния речник е „глупав човек, неадекватен, упорит, заинатен”. Синонимите му са „глупак, идиот, смахнат, неадекватен, дебелокож, твърдоглав”.

Ами кажете ми кое от тези понятия не отговаря на българина в годините на прехода?

Не сме ли дебили, след като унищожихме селското си стопанство?

Едно време ни спукваха от ученически и студентски бригади. Като се почне от беритбата на доматите, мине се през тази на чушките и царевицата, и накрая на гроздето.

Спомням си как един агроном в Петричко ни обясняваше да берем получервени домати. Щото щели сами да узреят, докато стигнат с трена до Германия.

Няма да забравя и онзи председател на АПК във Видинско, дето всяка вечер носеше на студентите бригадири по каса с „Гъмза”, а на „студенките”, както наричаше момичетата – лимонада. И когато го попитах (бях нещо малко шеф на бригадата) защо го прави, отговорът му беше прост и откровен – вие не знаете по колко хиляди долара на ден ми носите от износа на това грозде.

Ама дойдоха с демокрацията и ликвидационните съвети в земеделието. И ликвидираха всичко това.

А ние кротко си мълчахме. И сега ручаме вносна пластмаса. Е, не сме ли завършени дебили?

Имахме ли по морето онова, на което сега му викат „екотуризъм”? Ми гларусите от цялата страна се зареждаха още от юни, та до септември. Защото беше фрашкано с рускини, чехкини, полякини и „гедерейки”. Загорели от прекрасното ни слънце, но загорели и за здрава мъжка ласка.

„Цвайн мастикен унд капут”, както ми го обясни една германка, дето не пропускаше и вечер без яка обич от български юнак. Казват, че и сегашният канцлер на Германия хранела добри спомени от редовните си летни пребивавания у нас...

Нямаше нужда от публични домове – пясъкът ситен и чист, дюните могат да скрият до 50 любовни двойки.

Сега всичко е бетонирано и пакетирано. А бившето ни прозрачно море се пълни с фекалните води от бетонните чудовища.

Ние пак кротко съзерцавахме процеса. Ами не сме ли дебили 100 процента да си съсипем онова, нашето чисто море?

Имахме превъзходна военна индустрия. Изградена на принципа „купуваш, гръмваш и пак идваш да купиш”.

По едно време, когато успяхме да продаваме едновременно на Иран и Ирак, които се биеха, приходите ни достигаха от 800 милиона до 1,200 милиарда долара годишно. Е, тогава не сме били дебили.

Ама сега, като гледам скандалите около „Дунарит” и „Емко”, май пак си се върнахме в дебилното състояние. И пак гоним мечтаната ни стойност от 100 процента дебилитет...

Не, това не е носталгия по соца. Това просто е тъга и мъка за начина, по който направихме прехода си.

И други страни в Европа са правили преходи към демокрация. Но никога не са достигали такова висше равнище на дебилност, каквото реализирахме ние.

Испанците например обявиха, че в прехода си ще запазят всичко добро от старото и към него ще добавят по-доброто от новото. И наистина го съчетаха.

Португалците си направиха конституция от т.нар. „мек тип” – сиреч лесно да се променя в съответствие с динамиката на прехода. И за седем години си я променяха пет пъти, докато я нагодят към принципите на модерната демокрация.

Чехите сръчно успяха да съчетаят реституцията с приватизацията. И сега са една от проспериращите държави в групата на бившите соцстрани.

А ние? Ами ние ревнахме, че сме живели едва ли не в най-страшната тоталитарна диктатура и следователно трябва не да променим, а направо „да сменим системата”. Тоест да разрушим всичко старо и върху развалините му да изградим „нова България”. Съвсем по Ленин, който преди 100 години точно с този девиз съсипа Русия...

И запретнахме ръкави. Силни главно в разрушаването и доста по-нефелни в изграждането. По-дебилна линия едва ли може да се види в „нормалната Европа”, към която уж се числим.

Ами парламентите ни на прехода? Един много добър юрист – Сашо Джеров, ме поучаваше, че ако поправките в един закон надвишат 25% от първоначалния текст, се прави нов, а старият отива в коша за боклук.

Вижте обаче законите на прехода – в тях т.нар. ЗИД (за изменение и допълнение) понякога са повече, отколкото самите първоначални текстове! А нашите парламенти на прехода се занимават предимно със ЗИД-ове, т.е. с калпаво кърпене на калпави закони. Дебилска му работа!

Но и това е логично – какъвто електоратът, такива и народните му избраници. Демек, когато една вече окончателно одебилила се нация гласува, логично е да прати в парламента себеподобни, т.е. също дебили.

Та поради това критиката ми към депутата Христов е, че умишлено е снижил процента на дебилите у нас...

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 13:07  16.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • МЪЦ
  Отговор
  2 13:10  16.11.17
  И колоната от дебили се води от двамата,така наречени професори-Драгомир Драганов и Иво Христов.А кой доведе държавата до това положение???Другарите!Бившите и настоящите.
 • Харалампи
  Отговор
  3 13:13  16.11.17
  Адмирации!
 • Харалампи
  Отговор
  4 13:14  16.11.17
  Паплач..

 • Дядо Йоцо
  Отговор
  5 13:17  16.11.17
  Браво Професоре! Споделям напълно всичко в тази статия. Хвала и на Професор Иво Христов! Интересно, че форумите бъкат от положителни коментари за него, а гербаджиите и ближещите ги медии го критикуват.
 • 6 13:28  16.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дебил
  Отговор
  7 13:43  16.11.17
  Всичко това е вярно ,в бълхария останаха само цигани и дебили кой каквото и да говори !
 • Различен
  Отговор
  8 13:44  16.11.17
  Абсолютно подкрепям автора! За 28-29 години преход, има закони променяни над 80-100 пъти! Това само дебили могат да направят и тъжното е, че точно баш дебилите са в парламента, а слугинажа им тук, се прехласва по тях!
 • Циганите дебили ли са ?
  Отговор
  9 13:48  16.11.17
  Сами сме си виновни ,робската психика не прощава.
 • Мдааа
  Отговор
  10 13:51  16.11.17
  30 години Моисей е обикалял пустинята докто не умре и последни роб ....
 • Гост
  Отговор
  11 13:59  16.11.17
  Много си прав Професоре!!!
 • наблюдател
  Отговор
  12 14:27  16.11.17
  Той-професора като онази 100 годишна баба, дето като я питали как е било по турско отговорила:"Е баби, по-хубаво беше, какви юнаци имаше тогава ..." Разбира се, че за него всички са дебили: никой но го забелязва, не го канят никъде, а книгите и идеите му отдавана са за претопяване. Трябва или да си признае, че е тотално сбъркан или да обвини другите, че са такива. Не знам защо му се връзвате.
 • Morgoth
  Отговор
  13 14:54  16.11.17
  Абе кога са следващите избори? Че вече се чувствам като в предизборна кампания - всеки ден четем пропагандни статии я от едната, я от другата страна. Не знам какво ти е домиляло за безплатния робски труд който трябваше да се полага по бригадите. Аз пък днес купих едно Лего на децата и се замислих - те имат толкова, че целия под да покрият с части и да няма къде да се стъпи, вярно повечето са китайски ментета, ама са много. А аз като дете имах едно единствено и то защото мъжа на най-добрата приятелка на майки ми работеше в Алжир. Но съдейки по липсващите бригади, явно нашите деца живеят по-зле от нас.
 • 14 14:56  16.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ДЕБИЛИТЕ СТЕ САМО ВИЕ ОТ ЕЛИТА
  Отговор
  15 15:04  16.11.17
  Народа иска само да му осигурите работни места. А ВИЕ ЗАБРАВИХТЕ НАРОДА В БОРИЧКАНИ ЗА КЕЛЕПИР. ДЕБИЛИ СА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, А КАК ЖИВУРКАТ ТЪРТЕИТЕ ОТ АЛМА МАТЕР - СУ " КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ", КАК ТАКА ЗА 28 ГОДИНИ НЕ ОТСЯХА ЗЭРНОТО ОТ ПЛЯВАТА И СЪТВОРЯТ ТЕОРИЯТА ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ. ЩОМ ГЛАВАТА Е ВМИРИСАНА НЕ ВИВЕТЕ НАРОДА. ТОРЕ СТЕ ЗА ДЯЛАНЕ, ИЗПЪРЧАХТЕ С СЕ ПРЕВЪРНАХТЕ В ДЕБИЛИ. РАНО ИЛИ КЪСНО НА.ОДА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА СЦЕНАТА. КОГА ? КОГАТО СПРАТ ТРАНШОВЕТЕ ОТ ЕС. И ТОГАЗ - ЩЕ БЪРЗАТЕ ЗА САМОЛЕТ НОМЕР 5, ЗАЩОТО ЩЕ ИМА НАРУШЕНИ ЛАКОВИ ПОКРИТИЯ.
 • Иво Христов
  Отговор
  16 15:20  16.11.17
  Преди изборите - " радвам се че съм сред вас ". След изборите - " ай се.тир бе ДЕБИЛИ такива " ! Като си изтъква платното да ти ,,,, на класното. ИВО ТИ НЕ СИ ПО-ДОБРИ РАЗЛИЧЕН ОТ ОСТАНАЛИТЕ БЕЗДАРНИЦИ.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  17 15:50  16.11.17
  Човека е интилигентен и прав, казва истината а дебилите са свикнали да ги лъжат 28 г.и затова не вярват когато им кажеш истината, то нали за това са дебили и неразбират
 • НАРОДА ВЯРВА ЧЕ ИМАМЕ ДЪРЖАВНИЦИ
  Отговор
  18 18:50  16.11.17
  НЯМАМЕ ТАКИВА А ИМАМЕ ОТБОРИ ОТ А - ПРОФЕСИОНАЛНА ГРУПА " ИГРАЧИ ". ИМЕНАТА НА ПАРТИИТЕ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ, ИМАМЕ АЛЧНИ ЛАПАЧИ.
 • Сандо
  Отговор
  19 19:37  16.11.17
  Късно го разбрахте.От 89 до 2017 мина доста време да го разберете.95% дебили останалите тарикати.
 • Гроб за ГЕРБ
  Отговор
  20 22:36  16.11.17
  Така им се пада на дебилите,бой,е.е гражданска отг. . данъци.купуване на зимни гуми,тех.прегледи дране от КАТ,лицензи,патенти за щяло и не щяло,мокри дърва и скъп ток,да не мислят за промяна.
 • Anton
  Отговор
  21 05:33  17.11.17
  БЛГАРИЯ Е СВЪРШИЛА ЗА ЖАЛОСТ.ЩЕ ОСТАНЕМ САМО СЪС ХУБАВИТЕ СПОМЕНИ ОТ ДЕТСТВОТО НИ.НО И НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЧЕ НЕ ОСТАНАХМЕ ТАМ ДА СЕ БОРИМ ЗА РОДИНАТА А ИЗБРАХМЕ ЧУЖБИНАТА.А ПРОФЕСОРА Е ПРАВ.АКО ТАКИВА ХОРА КАТО НЕГО УПРАВЛЯВАХА МИСЛЯ ЧЕ НЯМАШЕ ДА СМЕ БЕЛИ РОБИ.

 • Пеньо
  Отговор
  22 10:44  17.11.17
  Професорът изтрезня и започна да си прави самоанализ! Един ярък представител на хабилитираните дебили!
 • Наблюдател
  Отговор
  23 10:49  17.11.17
  На почти 70 години си е баш време и някои ги е подхванало старческото оглупяване!
 • Гост
  Отговор
  24 00:46  18.11.17
  Алкохолика който никой не взема насериозно ръси акъл.Ами ако не бяха принудили хората насила да влязат в ТКЗС нямаше после да карат ученици , студенти и войници да работят на полето .После демокрацията виновна , че ги развалили.
 • Fgj
  Отговор
  25 11:11  18.11.17
  Стига сте умували , дебили. Както каза Тренчев , Бьлгария е на доизживяване.

Напиши коментар:


Публикувай