17 Ноември, 2017 09:00 2 387 11

Парламентът се самоубива от тъпота

  • христо иванов-
  • парламент-
  • демокрация

Борисов е новият Орешарски

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изглежда, че парламентът е на ръба на самоубийството от тъпота, липса на всякаква идея за бъдещето и примитивен популизъм. На пръв поглед, Борисов се превръща в Орешарски – виси на златния пръст на Атака, трябва да се моли на опозицията да се върне в парламента, а Пеевски го поглъща както питон налапва заек. Всъщност, разпада се самият парламентаризъм, умира демократичният и правов ред в страната. Познатата ни полу-демократична република пред очите ни метаморфозира в една все по-авторитарна джамахирия.

Отказът от реформи, рутинното погазване на основни принципи на правовата държава, продължаващото подчиняване на съдебната власт, ударното изграждане на репресивни институции, мачкането на неугодни журналисти и издатели, атаката срещу правото на собственост и задушаването на предприемачеството, опитът за силово връщане на държавата-бухалка в икономиката, заигравките с Путиновия режим, и последно – изплискването със запушването на устата дори на една такава казионна опозиция като БСП – всичко това не са хаотични съвпадения. Това е част от координиран опит за ударно завземане на още по-голям хап от публичната власт и икономическо влияние.

Докато ЕС си затваря очите за случващото се у нас, силите на Дълбоката държава опитват да установят окончателна доминация във всички области на обществения живот, в които до сега не са имали пълен контрол. Под булото на пропагандата за Евро-председателството и външно-политическите успехи на Борисов, Пеевски и клановете на ДС зад него опитват да установят нов тип режим, при който преструвките на демокрация, игрите с няколкото системни контролирани партии (ГЕРБ, ДПС, БСП и ПФ) и сезонни ГМОта, толерирането на области на независимост в икономиката, медиите и съда, стават ненужен дискомфорт.

Убеден съм, че поръчителите на тази кампания подценяват обществото ни и реакцията ще ги изненада, както ги изненада 14 юни 2013 г. Гневът се надига. Бъдете сигурни, че когато дойде моментът за това, демократична управленска алтернатива, готова да възстанови правовия ред, да проведе реално пречистване на институциите и да върне бъдещето в политиката ни, ще има. Предсрочните избори стават все по-неизбежни. Ние, заедно с партньорите ни от демократичната общност, ще бъдем готови за тях.

*от страницата на бившия правосъден министър във фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    12 7 Отговор
    Цялата държава се разсипва от тъпота! Защото докато едни градят, а други рушат и пречат, няма как държавата да върви напред и хората да се чувстват добре! Колкото до сравнението между лутащият се плъх Орешарски, който като много други от партията столетница се правеше на демократ, беше в СДС, после се оказа, че всъщност е от БСП, и премиера Борисов, прилика няма! Всеки ден ни заливат и затрупват с мненията на неуспели политици, мислещи се за велики и гениални, но неразбрани. Само че е казано - ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ! А да заливате медиите с лъжи и спекулации е всекидневие! Народът на България вечно трябва да е на нокти. Докато хората живеят, за да творят, ние живеем, за да ни занимават с глупости от сутрин до вечер и със садистично удоволствие ни показват кадри как някои известни дами хулиганстват в парламента, а после около предводителката са се струпали нейните почитатели и лаят и вият. Да се абстрахираш, да, решение е, но е трудно постижимо!
  • 2 читател

    20 1 Отговор
    Много добре написано, но хората са отчаяни от липса на алтернатива. Повечето българи намират своя начин като напускат страната /приказките за все повече завърнали се българи са в сферата на наглия популизъм/. Тези, които се борим тук в страната си за оцеляване се оказахме лесни за манипулация и сякаш безволеви да се опълчим. Дано наистина намерим алтернатива, различна от терминал 2.
  • 3 Пеньо

    9 14 Отговор
    Искам да попитам: как отсраняването на мазната от 1-2 заседания се превърна в "запушването на устата дори на една такава казионна опозиция като БСП". Всеки е убеден, че устата на мазната е изключително трудно да бъде запушена. Просташко-махленският и стил е доста шумен и нагъл. Но все пак тя не трябва да е извън заседателната зала, а вътре в затвора!
  • 4 Bulava

    11 1 Отговор
    Какъв парламент изграден от мутри и нагли ченгета от миналото като например небезизвестният Георги Марков от ГЕРБ
  • 5 Bulava

    5 1 Отговор
    Какъв парламент изграден от мутри и нагли ченгета от миналото като например небезизвестният Георги Марков от ГЕРБ
  • 6 Ядеитн

    8 2 Отговор
    Убави приказки, сладки, за малко да им повервам. И Хр. Иванов си е умно момче, ама кротко - та нищо нема да можи да направи, хеле с тоя шарен отбор неопитни младоци и мераклии за власт емигранти . Освен това ми намирисва и на парици на набора Сорос... А където бара той - трева не никне...
  • 7 Георг Георгиев

    9 2 Отговор
    Все пак в БСП няма толкова бивши явни доносници като в управяващата в момента партия-срамна работа!
  • 8 бббббб

    8 1 Отговор
    Мафия
  • 9 Nikol4o

    0 0 Отговор
    Услади му се властта! Не му стигнаха паричките и благоволението на онези отвъд океана
  • 10 един

    4 2 Отговор
    И нека да се самоубие, какво от това? Да идва Путин да ни превзема, че да живнем малко.
  • 11 Гого

    0 0 Отговор
    По скоро парламента убива Българина от мизерия като му взима и последните стотинки!