19 Ноември, 2017 06:30 11 730 270

НРБ беше бедна, лъжлива и несвободна страна

  • нрб-
  • тодор живков
НРБ беше бедна, лъжлива и несвободна страна - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"При Тато беше по-добре" - биха казали поне половината българи, особено от по-възрастните поколения. Всички факти и статистики доказват обратното, но въпросното жилаво убеждение произхожда не от фактите, а от чувствата.

Голяма част от хората в България се чувстват излъгани и огорчени, но най-вече - ограбени. Не че някой им е ограбил телевизора "Опера" или нарязаните вестници във външния нужник /все битови маркери на Татовото време/ - ограбили са им усещането за равенство и справедливост /РиС/. Така е. Но обърнете внимание - ограбили са им усещането, а не самите равенство и справедливост. Защото в НРБ също нямаше РиС.

Без да навлизам в подробности, ще припомня само привилегиите, корекомите, специалното снабдяване и западните автомобили на партийно-държавните елити /изброяването е дълго/, както и факта, че чак до 1975 година два милиона българи живеят в истинска бедност - без водопровод, канализация, баня и тоалетна, без електроуреди, с печка на въглища и минимално количество мебели. Тази картина, която добросъвестно възстановяват изследователите на социализма в България, не прилича на общество, където царят РиС. Тогавашната идеология обаче по генетичен код беше длъжна да твори РиС, тъй че на фактически празното им място просто издигаше лозунги, трибуни и потьомкински села. Но хората са забравили всичко това, а критичността им към НРБ обикновено се изчерпва с благодушното "бедничко беше, ама за всички". И никой не се сеща за най-важното - колко несвободна страна беше НРБ.

Българите - най-нещастни

Днес близо 75 процента от българските домакинства имат тоалетна и баня, също толкова притежават канализация, а около 95 на сто имат водопровод. Почти 100 процента притежават телевизори, хладилници и готварски печки, а около половината от българските домакинства имат компютър и автомобил. Това на свой ред не звучи като "бедност", особено ако го сравним с условията на живот за три четвърти от останалото човечество. Знам, че статистиката не може нито да нахрани гладен човек, нито да разведри най-нещастното /пак според същата тази статистика/ население в ЕС - българското. Знам също, че голяма част от това население /огорченото, излъганото и ограбеното/ постепенно се скупчва около няколко прости и на пръв поглед убедителни извода за произхода на неволите си.

Те звучат горе-долу така: Държавата е разграбена. Политиците, капиталистите, Европейският съюз и НАТО изпиват кръвта на народа. За останалото са виновни геополитическите заговори за съсипването на уникалната българска нация, култура и държава. И т.н. Тези обяснения задължително заобикалят два много важни въпроса. Първо: От какво точно да произтече по-голямото богатство на България? Какво произвежда страната освен собствената си уникалност? И второ: Дали пък самите огорчени, излъгани и ограбени не носят част от отговорността на дереджето си?

Кой ни е крив?

Такива въпроси не се задават, защото са цинични, арогантни и манипулативни - чувам обичайния възмутен коментар. И още: "Сит на гладен вяра не хваща". Добре, ето тогава един пример: Х, който не е непременно гладен, но се чувства ограбен и излъган, държи на маса огнена реч срещу корумпираните български елити. Отпива глътка ракия и без преход преминава към разказа си за това как миналата седмица се спазарил с местния кмет за едно строително разрешение или пък да си купи на безценица малка горичка. Ще кажете, че Х не е типичният пример. Но нима същите тези корумпирани елити биха се появили без помощта на многобройните хиксове?

Не, днешна България не е най-доброто място за живеене. Но онази България преди 1989 беше още по-лошо място. Слава Богу, тя не може да бъде възстановена. За съжаление няколко политически партии и най-кресливата част от интернет-форумите се опитват да възстановят парчета от някогашната НРБ: да отменят представителната демокрация, да вкарат капиталистите в затвора, а ромите и всъщност всички небългари - където им е мястото, да скъсат с прогнилия Запад и да възстановят някаква първобитно-общинна справедливост /+равенство/. И доста български избиратели очевидно вярват, че такава налудничава концепция може да сработи - видяхме го на последните избори.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    90 147 Отговор
    Заради носталгията към птесъпния режим на комунизма на голяма част от заблоденото българско общество и интересчийството на други помазани от власта сме на тоз хал и надали България ще стане някога нормална държава(прост народ слаба държава)

    Коментиран от #144

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лош материал

    93 154 Отговор
    Обичам родината си,но ме е срам от народа,който изпитва носталгия по времето на комунизма. Никой и с никакви аргументи и примери не може да ме убеди,че комунизма е създаден за благото на хората.Тази идеология е наложена от група евреи с други цели и в дългосрочен план,който явно все още работи.

    Коментиран от #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Болшевик

    45 84 Отговор

    До коментар #4 от "Мeutsche Кelle":

    Такава агресия не е присъща на ЧОВЕК а на комунист-болшевик
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хамериканец

    168 38 Отговор
    Странно, медията се казва "Факти", а в статията се говори за усещания и вестници. Дайте БВП, дайте статистиките на ООН. Какво ми тикате липсата на тоалетна хартия, когато имаше и индустрия, и спорт, и човещина. Вижте една изоставена Куба, с ембарго, с територия като България и вижте БВП, демографията й. После я сравнете е европейска България.

    Коментиран от #206

  • 10 ИВАН

    151 37 Отговор
    Хахаха, тъпа и смешна статия, все пак жалко, че някой може да и се върже ... ама автора сам се опровергава - като споменава чувствата, ами да, така е - чувствата са най важни, че ние да не сме роботи .... повечето хора тогава бяха щастливи, а сега малцина са само доволни:)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Реалиста

    159 27 Отговор
    Това, че по лошо се е живяло преди може да напише някой който е твърде млад и хал хабер си няма от темата. Само ще допълня на колегата "станиШеф" следното: Не само, че тия сега не строят а ликвидират построеното. Закрепостяват финансово хората, прибират им жилищата и ги хвърлят на улицата. Да ви подсетя за "безплатното" лечение, платеното обучение. След сегашните бизнесмени остават само хартии. Да не зачекваме темата за отровните храни които се продават на пазара.
    Що се отнася за технологиите, всичко с времето си. И при капиталистите едно време имаше дебели и тежки телевизори. Най важното е да се храниш с качествени храни (да не затлъстява населението), това води до болести, да нямаш стрес от уволнение от присъди от топлофикация, да не те изхвърлят на улицата, че този стрес води до рак, инсулт, инфаркт и импотентност. Не забравяйте, нямаше и наркотици! ДРУГОТО Е СУЕТА!

    Коментиран от #14

  • 13 дойчо ЖЕЛЕ

    145 23 Отговор
    Едно време е имало работа на всеки ъгъл, а сега има работа само за трол /медийна проститутка/, чиято задача е да убеждава другите как България е цъфнала в собствените си и тези на ЕС изпражнения :D
  • 14 анонимен

    142 6 Отговор

    До коментар #12 от "Реалиста":

    Да не забравяме и престъпноста...циганин да удари милиционер ! ;)
  • 15 Шаран БГ

    147 23 Отговор
    Като пишете подобни откровени глупости, много Ви моля сравнете
    България от 1920 год /или 1944 година/ с тази от 1980 година! ?!?
    Много му дреме на чичо кой го управлява - него го интересува колко пари взема и може ли с тях да си построи дом и да си отгледа децата!!
    Страшно бедна страна бе НРБ ! Във всеки окръжен град имаше огромен консервен комбинат,заводи и фабрики, и работа за всички. Във всяко селце имаше училище и лекар/фелдшер/ !
    БЪЛГАРИЯ БЕ СОЦИАЛНА СТРАНА !! Нямало банани и парфюмирана тоалетна хартия в магазина, моля Ви се!! А за комунистическия елит имало...... Много важно!!!
    В следващата статия направете точен статистически паралел между доходи /заплати/ и цени на стоки от първа необходимост през 1980 год. и 2015 година например ! Какво ми набивате, че хайлайфът в онези години живеел добре? Зер сегашният не е по-многоброен и по-разюздан на фона на народната беднота1!
    И ако комунистите бяха хора от села и паланки и знаеха какво е сиромашия, все таки се опитваха да" държат юздите" на разпасаните губернатори по места......, сегашните управници въобще не забелязват ровещите в кофите за смет учители и инженери!!!
    Те гледат как разкошно живеят западните им колеги и всячески се стремят да ги достигнат. Че Андрешко умирал от глад и се чуди кой път да хваща - кой го е еня ??!! Да е станал депутатин.......

    Коментиран от #31

  • 16 Джентълменът русофил

    115 21 Отговор
    Лъжците от DW не спират с пропагандата.
  • 17 начо

    31 106 Отговор
    българинът заслужава руски колхоз и бой с нагайка
  • 18 ХУБАА ДЕМОПРЕИБАЦИЯ НИ НАТРЕСОХТЕ

    73 5 Отговор
    ГАЛОШИТЕ И ЦЪРВУЛИТЕ ВНАСЯМЕ ОТ ВЪН КО ДА ГОВОРИМ ПОЙЧЕ.......

    Коментиран от #257

  • 19 нинова

    40 94 Отговор
    справка,икономически доклад на цк на бкп 1989 година-външен дълг 8.2 милиарда долара,по днешни цени над 80 милиарда,невъзможност да се плащат дори лихвите по задълженията,рухнало земеделие,предприятия произвеждащи брак и загуби,празен пенсионен фонд.в допълнение 200 000 активни борци с всякакви привилегии.

    Коментиран от #45

  • 20 панов

    35 89 Отговор
    за погребение съм взимал туба бензин на заем защото беше с купони.младите не знаят нищо за режим на тока и как няма мляко на магазина за децата.

    Коментиран от #135

  • 21 Гост с име

    28 80 Отговор
    Тъкмо да поздравя факти за добрата статия и гледам тя е на DW. А на носталгиците - ама вие сериозно ли? Да не забравяме кои можеха да напредват по онова време. Да видим днес какво може да постигне един образован и напорист човек. Да не забравяме че и Рим не е бил построен за един ден. И днес има места където се живее по сходен начин - СК, Русия, Куба. Няма наплив на емигранти за там обаче. Как така щом като соца е толкова добър?

    Коментиран от #41

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 живко

    28 78 Отговор
    да ги съберем и пратим в северна корея,там да си живеят на воля в комунизма

    Коментиран от #84

  • 24 9689

    100 15 Отговор
    Авторът е живял на Марс,остана да пише,че през 1975 година българите са нямали мобилни телефони и ЛЕД телевизори.
  • 25 Госст

    46 6 Отговор
    Сега 75% имат тоалетна и баня, но 100% - телевизори!
  • 26 к нинова

    31 65 Отговор
    за вас,не знам,аз пратих синът си в сащ,взе американско гражданство,купих му разкошна къща,чувства се прекрасно.моят социализъм съм си го построила,балъци винаги ще има

    Коментиран от #27

  • 27 живко

    58 9 Отговор

    До коментар #26 от "к нинова":

    кажи ни как извади 700 000 долара,23 годишна без трудов стаж да приватизираш предприятие с 12 милиона активи
  • 28 хирохито

    21 4 Отговор
    АААААА луда работа тука пишат всякакви прослойки тва са два режима без нищо общо и ние като седнем да пиеме ни е гот ама после ни боли глава щот сме като лами и са наливаме като бидони ама който не е бил с нас на масата не вярва че сме изпили бидона
  • 29 гост

    46 3 Отговор

    До коментар #3 от "Лош материал":

    Когато видиш българските села сега !!!! САМ ще се УБЕДИШ !!! Не съм харесвал никога комунисти !!!
  • 30 Зъл

    92 3 Отговор
    България си е същата, с тази разлика, че е с три милиона по малко население, с четири пъти по голяма ромска общност, със унищожена средна класа и ясно разделение между класите. Със съсипана здравна, образователна и правосъдна система. Иначе си е същата бедна, лъжлива и несвободна страна като НРБ.
  • 31 Демократ

    30 67 Отговор

    До коментар #15 от "Шаран БГ":

    Може ли половината от коментиращите да са толкова заблудени хора. Човека ви е написал и обяснил по най добрият начин, че соц. системата ви дава само лъжи, илюзии, лицемерие, корупция - забравихте ли, че дори за най малкото нещо се търсеха връзки (корупция). Който изплези най дългият език е най добрият. На партийно събрание се държим по един начин като излезем по друг (лицемерие). Точно това неизкоренено урудливо поведение е основната причина и за днешната корупция. Демокрацията ви дава истинска възможност за развитие.
    За да не берем всичките плодове на демокрацията сме си виновни самите ние, защото си избираме управляващи и управници с мислене и навици от онова време, а самите ние продължаваме да се държим като соц. пролетарият и да търсим връзки за всяко нещо, вместо да си напънем мозъците и да спазваме правилата..
    Задайте си елементарен въпрос защо развитите демокрации превъзхождат в пъти постиженията на социализма?

    Коментиран от #37, #91

  • 32 no name no face no number

    84 20 Отговор
    Няма ли да престанете да плюете и лъжете за Татово време. Може и евреи да са го измислили дреме ми кой го е измислил, но беше РАЙ в сравнение с измислената скапана демокрация. ЗАВРЕТЕ СИ Я В..........
  • 33 Пазарен Либерализатор

    20 66 Отговор
    Важното е, че режима падна, комунизма си отиде безвъзвратно. После дойде приватизацията и реституцията и си върнахме имотите, откраднати от вмирисаните партизани, един прекрасен старт в началото на пазарната икономика в България. Сега имаме всичко, а на някои им остана само носталгията по БКП.

    Коментиран от #43, #50

  • 34 вгш

    76 20 Отговор
    Много се радвам, че хората вече не вярват на подобни глупости, съчинени от едни ?хора? ( не съм много сигурен за последното, че са такива), чиито предци измислиха този режим и ни го наложиха( DW,BBC все едно ев..й.ко котило). Това се нарича ЦИНИЗЪМ, в най-висша форма. Но да продължим. Да изхранваш 9 000 000 хора (сега половината са ОРКИ) и да им подсигуриш РАБОТА, ЖИЛИЩЕ НА ЦЕНАТА НА АВТОМОБИЛ, ОБРАЗОВАНИЕ БЕЗПЛАТНО включително и висшето, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ БЕЗПЛАТНО, ПОЧИВКИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО ЗИМА И ЛЯТО на символична цена, ХРАНА само БИО на символични цени и още и още неща, които са наистина безценни за нормалното съществуване на едно общество.
    Съжалявам единствено, че Тодор Живков, беше вече възрастен и изпусна положението и му направиха преврат (ВЪТРЕШЕН), иначе беше започнал да води държавата ПРОЗАПАДНО И ПРОЕВРОПЕЙСКИ (частните фирми започнаха още от 86-87 година, пуснете си 13 конгрес, за да чуете как Тодор Живков говори за частен бизнес, частно здравеопазване и т.н.), и ако имаше поне още едни 5-6 години България щеше да е различна. НООО някой се уплашиха, че точно това ще се случи и ще изпуснат активи на държавата за над 30 МИЛИАРДА, и спретнаха един майдан.
    Така че, много Ви моля ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ ПРОПАГАНДИ И ХИПНОЗИ, изминаха 27 години, имате ли Вие от Дойче Веле представа колко са 27 години и Вие от факти, защо давата трибуна на откровени лъжи.
    Радвам, че БЪЛГАРИЯ сега е БОГАТА , ЧЕСТНА И СВОБОДНА.
    много моля за една анкета, за да вид

    Коментиран от #35

  • 35 Пазарен Либерализатор

    20 58 Отговор

    До коментар #34 от "вгш":

    ДрОгарю партиен секретар, успокойте се, вече няма кой да ви награди с панелен апартамент.

    Коментиран от #38

  • 36 Чавдар войвода

    21 59 Отговор
    Заради 50 години 'комунизъм' сме 150 години назад.

    Коментиран от #154, #252

  • 37 hienata

    19 52 Отговор

    До коментар #31 от "Демократ":

    Много точно казано,браво. Напълно съм съгласен с теб.
    Тези които ги тресе носталгията, могат да отидат в СК там ще ги излекуват. Комунизма там измисля всичко, кореец кацна на слънцето (племеммик на Ким), имат и хапчета антиносталгин. В СК има консервен комбинат във всяко село , в последно време консервират дървесна кора , камъни и други. Думата "глад" е антикомунистическа пропаганда. В СК шивачките работят 7 "петилетки" напред (измръзванията от студ са масови).
    Хора събудете се, комунизма е антихуманна политика.
  • 38 бсЧ

    21 0 Отговор

    До коментар #35 от "Пазарен Либерализатор":

    Аз пък се радвам, че си богат, информиран и свободен
  • 39 стефан

    12 29 Отговор
    равенство никога не може да има просто приемете това,дори в соца за едни беше по добре, такава е системата който е читав успява, дори за крадците се иска акъл , комунягите нямат шанс . в доста по бедни държави хората живеят смирено ,имат деца и са благодарни за малкото,проблема е че българина е алчен ,мързелив ,и завистлив е не може да се мериш с комшията които се изтрепва от работа,ще си даде последните парички или ще вземе на заем за да си купи кола за да си го мери с еди кой си барабар петко с мъжете , проблема си е вътрешен объркан акъл ,тук може и се живее добре стига непрекъснато да не си го мерите е не може всички да сме граждани , некой требва да живее на село яко да си изпева гъза от бачкане. проблема ви е че комунизма си отиде но в главите ви още е соц, учи мама за да не работиш.

    Коментиран от #46

  • 40 впечатлен

    18 44 Отговор
    Ужасявам се от наглостта на някои коментиращи. Липсва на каквато и да било обективност. По Татово време България беше изоставаща държава, разсипана, предала се изцяло под владичеството на Русия, която не беше на по-добро дередже, но много държеше да е господар и не само на България! Нещата не се определяха с истинските им имена, всичко беше фалш и лицемерие, съчетано с некадърност, подчинение на Русия и тъпотия! Селяните, нарушавали законите преди 9 септ.1944 г. и крили се по горите, станаха активни борци против фашизма, обсипани с привилегии и въоръжени с безнаказаност, защото подкрепят властта на комунистите и Русия безрезервно. Нямаше значение дали си се провинил в тежко престъпление, щом си техен, биваш оправдан. Искрено вярващи в идеала като Трайчо Костов например, който се опита да им каже някои неща, бяха безмилостно унищожавани по най-унизителния и грозен начин! Това продължава и до днес. Нещата трябва да се назовават с истинските им имена, фалшът води до пълен упадък. Борбата с него е трудна и мъчителна, наблюдаваме!

    Коментиран от #90

  • 41 Олигарха

    52 13 Отговор

    До коментар #21 от "Гост с име":

    Ти сериозно ли ги мислиш глупостите, които пишеш? Много си зле ако е така. Какво образование имаме в момента знаеш ли? Учиш ли? Истинско образование имат хората точно от тоя "тъмния" соц и всички кадри обучени по негово време си изкарват хляба и днес, а сегашните келеши в университет не могат да си напишат правилно името и нищичко не разбират от това, което учат. То вече и няма кой да им преподава. Изключение правят само компютърните специаллисти по простата причина, че сами се образоват. Ако имаше акъл за 5 стотинки щеше да чуеш рева на капиталистическия спкулант, че нямало квалифициран специалист за бизнеса му за 1000 лв и излизали само неподготвени кадри... Ами ще излизат, след като 25 години вече образованието е на разпад и се учат нещата, които са се учели преди 30 години пригодени за тогавашната реалност. По всяка една съществена за държавата линия сме по-зле от преди. По-зле сме в армията, образованието, здравеопазването, науката, социалното осигуряване, жилищата, почивките, качеството на храна, съдебната система.... по-добре сме в шоколада, тоалетната хартия, бананите, дъвките, алкохола, наркотиците, цигарите, възможността на всеки дебил да говори каквото си иска... мерси от тая "свобода". Автора на статията няма никаква връзка с реалността съответно способност за реална преценка.

    Коментиран от #67

  • 42 Да го кажем направо

    13 36 Отговор
    Точно така си беше. Статията е напълно точна и вярна, колкото и да не им се иска на някои хора.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бесен Язовец

    36 7 Отговор
    Само хора които обичат мизерията им харесват днешните времена и хора със робдка психика и такива които обичат да се подмазват за дребни грошове също

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 edin

    37 3 Отговор

    До коментар #39 от "стефан":

    И какво бе, обраха ви, това, което го построихте по-времето на Тодор, го прибраха шепа хора... оставиха ви без работа, като унищожиха цялата индустрия на РБ, създадена по Живково време... скапиха ви образованието, за да не знаете какви са ви правата... скапиха ви здравеопазването, за да измрете по-бързо....

    Някой иска територията България да се почисти, но кой е той?
  • 47 no name no face no number

    38 2 Отговор
    Тогава нямаше подкупи и тъпи мутри и имаше разлика да, но минимална. А хората бяха много по кадърни и добри. Само голословен човек може да плюе. Човек без жизнен опит през това време. Някой новомутренски пъпчив пубер.
  • 48 no name no face no number

    21 1 Отговор
    Крадците ли се обаждат? Ние ли сме мързеливи да ти е..а м.... Нагли крадци прости.
  • 49 Скорпион29

    35 4 Отговор
    Тая демокрация ни направи по- зле от времето на робствито по време на турците е имало данък десятък сега за данъци ни взимат 70% от доходите за да издържаме З.Е и САЩ
  • 50 Котарака с чизми

    19 2 Отговор

    До коментар #33 от "Пазарен Либерализатор":

    Пазарен Либерализатор, аз пък знам едни хора, дето търсят точно такива - забогатели реститути, които си имат всичко и се хвалят из НЕТ-а.
  • 51 Антон 1

    9 27 Отговор

    До коментар #44 от "Бесен Язовец":

    Само хора ,мечтаещи да са безлични и равни с другите ,искат старите времена !

    Тоест всеки мързелив глупак , вярващ ,че труда на плочкаджията и хирурга са еднакво важни и хората трябва да са равни е за старото време !

    Това дето не можеш дори да се предвиждаш където искаш или работиш , какво значение има за роба !!

    Смешници , не е виновна сегашната свободия , виновни сме си ние : крадливи , продажни , алчни , ЗАВИСЛИВИ !!

    Поживейте е една скандинавска страна , да видите какво е комунизъм и справедливост !

    “Бесен “ , та ти си неграмотен . Как може неграмотен човек според тебе , да прави анализи !

    Я кажи , колко книги си прочел , освен “Винету “ ? :):):):):

    Коментиран от #54, #56

  • 52 Радо

    5 2 Отговор
    Тези теми няма да умрат никога и ще пребъдат във времето поне 1300г.
  • 53 no name no face no number

    16 3 Отговор
    Напротив много открити лица си имахме, а не както днес в место лица - задници.
  • 54 Бесен Язовец

    19 5 Отговор

    До коментар #51 от "Антон 1":

    Не са много,щото бачкам да изкарвам пари за семейството и никога не съм имал време за такива работи.Обаче знам достатъчно за да ти затворя уста за това не се иска специален интелект.А ти обаче вместо да четеш Отнесени от вихъра и Спасителя в ръжта вземи да изкараш някой лев че виж до къде си го докарал да раюваш на чужди господари!!
  • 55 Антон 1

    8 17 Отговор
    Сега да информирам малко незапознатите , най - вероятно поради тяхната младост !
    Представителен пример , как се постига равенство и как после “партизаните “ и техните роднини се “уреждат”! Това беше термима по онова време !
    В окръжен град живее 42 г. търговец на желязо и собственик на овощна градина ! След идване на власт на крадливите , по “Закона за едрата градска собственост “ има ограничение , кой колко имота има право да притежава ! Не ти ги вземат , но ги продават принудително , като купувача се определя от общината ! Продаваш насилствено всичко ,освен един жилищен имот и ставаш равен с другите . Няма значение колко си находчив и т.н .
    Човека се поболява и умира от рак , ограбен и унижен !
    Оставя четени деца сираци , най-малкото от които на 7г.!
    Извръщенията не спират до тук обаче !
    Пораства най-малкия син и успява самоиздържайки се да завърши СУ /става в 3ч сутрин и продава зеленчуци на Женски пазар!
    Започва работа в родния си град след завуршването !
    Тъй като професията му е отговорна и обществено значима , го канят най - учтиво да стане член на БКП !
    След семейната история , която е имал този човек , никой на този свят не може да го застави на тая работа ! 35 /тридесет и пет / години е разпределен да работи в съседен град за назидания . Лято 35 градуса , зима -15 , той пътува , сменяйки два вида транспорт !! Кораво к...ле е баща ми ! След 1989 г , свободата да мислиш и да се изразяваш / това , че някой са злоупотребили ,

    Коментиран от #61

  • 56 Скорпион29

    18 4 Отговор

    До коментар #51 от "Антон 1":

    Я ни се похвали ти с какво блесна последните 28 г.и стана толко личен обясни ни на наз безличните освен че си бачкал на север при ония дето работят по 12 ч. И Събота и Неделя се въргалят под масата пиани и заляни и пед...та им е първа природа?

    Коментиран от #63

  • 57 Барчо

    29 6 Отговор
    Тази статия мога да нареча само по един начин. ДОЛНА ЛЪЖА, която се основава на сравнителни методи на различни времена и ползване на статистика-стъкмистика.
    Първо - ако има в предвид автора за телевизора Опера, аз ще му кажа, че баба ми гледаше цветен телевизор Велико Търново с кинескоп на Сони Тринитрон.
    Второ - Да. Корекомите теоретически бяха само за тези, които са работели в чужбина или чужденци живеещи в България. Но това е само на теория. На ПРАКТИКА като влезеш във 95% от българските домове имаше стоки точно от тези магазини на кореком - западни телевизори, грамофони, уребди и т.н. И никой не е влизал от властта да пита: Абе ти откъде имаш долари за да си купиш тези разни работи от корекома?
    Трето - и сега след 28 години демокрация същите тези къщи по селата са на септични ями, както и някои "богаташки" квартали на София. Само че тези проценти се изменят във времето, защото след прословутата 1989 г до 09.1995 г са изчезнали 165 населени места от картата на България. В други 564 села живеят по-малко от 10 човека на село. Какво направи демокрацията там в тези 729 села??? Прекара ли и канализация за кенефите??? Не!! Ми хората ги няма и проблема няма нужда да се решава. Така се вдига процента на домовете с канализирани кенефи. Това точно се казва СТЪКМИСТИКА, която се ползва тук.
    ТОА ТРОЛ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ИСКА ДА МИ СРАВНЯВА СЕГАШНОТО ВРЕМЕ когато100% от българите имали компютри сега с онова време когато и ОНИ НЕ СА ИМАЛИ КОМПЮТРИ, щото изобщо не е

    Коментиран от #60

  • 58 Гост

    26 6 Отговор
    Тези който обикновенно не са доволни от Тато и комунизма, са бивши престъпници ,измамници и прочие , отайката на народа. Защото ли ? Защото тогава престъпността не се толерираше , и ако те хванат жална ти майка , право в Белене. Ако си спомняте когато дойде демограцията помилваха една голяма част от затворниците , тост престъпниците който в последствие се завърнаха към любимите си занимания престъпността, окрадоха държавата заедно с управляващите. Те това са и хората който обикновенно плюят по комунизма , защото не им изнасяше тогава , а сега за тях е рай , няма закони. Нормално е обикновения и работлив балгарин да изпитва носталгия към старото време , ходехме на море по два пъти, и живееха щастливо и спокойно.

    Коментиран от #70

  • 59 Антон 1

    3 12 Отговор
    с тази свобода , аз нямам вина / дава възможност отново семейството ми да е щастливо !
    Сега учим децата, че трябва да са добри хора и няма нищо по-ценно от доброто име !
    Режимите се сменят , спомена за хората е един !
    Бъдете живо и здрави !
    Язовец , не знам защо съм в този форум , да ти кажа !
    Пиша от телефона и ти ще ми простиш грешките , нали ? :):)

    Учих и работих усилено ,когато трябва , сега имам вече да пиша по форуми , без това да влияе на децата ми !
  • 60 Барчо

    15 1 Отговор

    До коментар #57 от "Барчо":

    ОНИ НЕ СА ИМАЛИ КОМПЮТРИ, щото изобщо не е имало домашни компютри, а са били колкото една 30 квадратни метра стая. Не говоря за последните години, защото и аз като много българи си купих компютър Правец 82 през 1983 г.
    Естествено не искам да идеализирам онова време, защото и то имаше грешки, но поради факта че не идиотизирането на младежта и подсигури спокоен предвидим живот на народа, всички тези грешки съм и ги простил.
    Хората излезнаха през 1989 г на площадите да посрещнат демокрацията като бяха заблудени, че най-картинно казано: няма да се чака за нова кола по 7-8 години усреднено, западняците ще отворят границите и .... кой като нас, западната култура ще навлезе тук... С една дума от тук нататък ще надграждаме. Никой не каза тогава, че се готви голямата секира: Връщане или по-скоро разграбване на земите от единици частни фирми, унищожаване на селското стопанство, промишлеността, външната търговия, ограбването на спестяванията, мафията, отвличанията и т.н.
    Като стана дума за нови коли и чакането за тях. В момента при нова регистрация на стари коли - 13 на брой се пада едничка регистрация на нова кола. 40% от автопарка който се движи в момента по нашите пътища е над 20 годинки, 45% са между 10 и 20 години, а само 15% под 10 години, от тях новите са......... Тук обаче ИМА ЕДНО ГОЛЯМО НО. Знаете ли колко от чисто новите коли са закупени от физически лица и колко от юридически? За юридически имам в предвид частни фирми и държавни институции. И като н
  • 61 Бесен Язовец

    14 5 Отговор

    До коментар #55 от "Антон 1":

    За това което говориш е било през първите години от комунизма ако изобщо е истина това което дрънкаш.Хората са градили държава .Има контрол има държава, няма контрол има племе което иска само да консумира

    Коментиран от #65

  • 62 Барчо

    14 1 Отговор
    Тук обаче ИМА ЕДНО ГОЛЯМО НО. Знаете ли колко от чисто новите коли са закупени от физически лица и колко от юридически? За юридически имам в предвид частни фирми и държавни институции. И като направим сбора, ще се окаже, че от 300 или повече движещи се автомобила само една е закупена нова от физическо лице.
    За годишните продажби тогава на Мототехника, която единствено продаваше автомобили в левове статистически данни колко нови коли са продавани за години. Така че ако ги имаше щеше да може да се сравни с тези сега и много хора щяха да се изненадат от резултата.
    За другите неща нямам намерения да споря, защото те са по-скоро в сферата на дрън-дрън и не води до нищо.
  • 63 Антон 1

    2 9 Отговор

    До коментар #56 от "Скорпион29":

    На север съм ходил само при приятели , но доста често и за дълго !

    Няма нужда никой да блесва с нещо определено , според мен !
    Свободата аз да взема решение , даже и затова дали да живея сред това крадливо племе или да бъда на север / не си прав за всичко , защото хората вече монаха на четиридневната работна седмица например/ ме прави спокоен и щастлив !

    За сега съм тук определено заради климата , като се старая да бъда максимално независим от сегашните дерибей ! Трудна работа е обаче ! Обичам си родното място ! За съжаление няма как да си щастлив сред нещасници !
    Преди няколко години бях излязал на протест с детето против цената н тока . Вижда ме един колега , случайно минаваше . И ти ли бе колега не можеш да си платиш тока , ми казва нещастника !
    По презумпция значи , трябва да протестират само лично засегнатите ! МАНТАЛИТЕТ !

    Коментиран от #66

  • 64 Зиги

    15 4 Отговор
    Едно време имаше хляб за всички. Сега има свинско със зеле, само че свинското е за едни, а за другите зелето. Ама както Боко казва, средно статистически е свинско със зеле.
  • 65 Антон 1

    8 11 Отговор

    До коментар #61 от "Бесен Язовец":

    Отвори в нета “Закона за едрата градска собственост “

    Има и история , прочети !

    За кое да лъжа , че пртизаните заграбват на готово ли ?

    Коментиран от #69

  • 66 Скорпион29

    7 3 Отговор

    До коментар #63 от "Антон 1":

    Имаш някои попадени обаче тъсиш извора на проблема на грешното място като цяло

    Коментиран от #80

  • 67 Гост с име

    3 11 Отговор

    До коментар #41 от "Олигарха":

    Колко плява си написал и далеече далече от истината. Колкото до акъла ми за 5 ст. това го кажи на няколкото ми работодатели от чужбина, които ще се навъргалят по земята от смях ако те чуят. Нищо не си вдянал от това дето съм написал и не умееш и да разбираш нещата около теб. Ти си от вида на комунистите за които е важно всички да имат малко и поравно защото така си оправдават мързела и тъпотата. Само че това време свърши така че свиквай.

    Коментиран от #106

  • 68 Да и

    20 1 Отговор
    при соца имаше простотии, дефицит, но имаше ръст на населението, ред в държавата, работа, постоянно се стояха заводи, имахме армия.
  • 69 Бесен Язовец

    14 7 Отговор

    До коментар #65 от "Антон 1":

    Кое са заграбили партизаните бе? взимало се е за народа а тогавашните търговци и индустрялци са потомствени чорбаджийски наследници забогатели по времето на робството предатели.Рано или късно възмездието застига човека

    Коментиран от #71, #74

  • 70 Барчо

    22 1 Отговор

    До коментар #58 от "Гост":

    Тролчееее! Знаеш ли кога е закрит лагер Белене? А знаеш ли кога Тато идва на власт?
    За да не търсиш лагера е закрит през 1953 г, а бай Тошо идва на власт през 1954 г.
    После е отворен 56 г като затвор заради Унгарската революция и акцията срещу хулиганите а през 1959 г окончателно закрит.
    И да знаеш, че всяка една държава има репресивни органи. Демократичн Америка също. Каква е разликата от това да организираш метеж като този на Майдана и да се взривиш в някой автобус да речем. Щом ще говорим за Белене, нека кажем нещо и за Гоантанамо. Там излезнаха бая информации за мъчения с ток, бой по т...ците и т.н.
  • 71 Антон 1

    3 17 Отговор

    До коментар #69 от "Бесен Язовец":

    От кое робство , бе младеж ?

    Как пък всички които са имали към 1944 са били “чорбаджии извдници “?

    В нормалните държави хората уважават богатите , защото те дават работа на хората и прогрес се прави от хора , които рискуват и са находчиви !

    И какво стана след девети , взеха от богатите и дадоха на бедните , така ли !
    Бутафория , и тогава не бяхте равни , тия които вярвате в тая битафория !

    Коментиран от #77, #78

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ha ha ha

    9 0 Отговор
    Не се тревожете, историята е показала, че всичко се повтаря, кът така че и сега "няма да е все така" ;)
  • 74 Барчо

    15 2 Отговор

    До коментар #69 от "Бесен Язовец":

    Тоа Хантон още малко ще каже, че и хайдутите са грабели народа!!! Ми то е ясно, че както хайдутите, така и партизаните не са ходели да орат нивята. Кво се праи на дръж ми дедовия? Ако не са и давали храна и дрехи да преживяват са си вземали сами, но от чорбаджии и фабриканти. Не от народа.

    Коментиран от #76

  • 75 Различен

    17 2 Отговор
    Уникално!
    "Публикувано във факти.бг: Днес близо 75 процента от българските домакинства имат тоалетна и баня, също толкова притежават канализация, а около 95 на сто имат водопровод. Почти 100 процента притежават телевизори, хладилници и готварски печки, а около половината от българските домакинства имат компютър и автомобил" !!!!!!
    Просто нямам думи!
    Хайде сега специалистите от ДВ Да дадат статистика, колко километра тръбопроводи са положени след 89 година?
    НИКОЛКО! Всичко си е от Татово време. Само дето се приватизира от едни западни фирми, или местни тариката, които само крадат и не инвестират и стотинка в това, освен при аварии!
    С месеци няма студена вода, няма парно, топла вода. И по Татово време нямаше такова чудо!
    Хайде стига демагогия! Истината е ясна. След като не могат да те завладеят военно, идват с лъжите за демокрация и те поробват финансово!

    Коментиран от #79, #88

  • 76 Бесен Язовец

    10 2 Отговор

    До коментар #74 от "Барчо":

    Нали се сещаш кой пише със тоя ник? така че не се очудвай

    Коментиран от #81, #82

  • 77 Зиги

    13 3 Отговор

    До коментар #71 от "Антон 1":

    От богатите нищо не излиза - жалки, недоносени, лигави и мързеливи дечурля, дето са свикнали за всичко на готово. Истинските вълци растат в бедните квартали. Те са силни, смели и няма какво да губят. И хоп, ето ти 9 септември и вълците вземат всичко. Това пак ще се повтори, въпрос на време е.
  • 78 Барчо

    10 3 Отговор

    До коментар #71 от "Антон 1":

    Ма много си прав! Точно така. Големите бизнесмени осигуряват работа на тъпите хора и и дават много хубави заплати, които и стигат да си плащат наема, че нямат пари за собствено жилище, да обикалят, а като си купят нова яхта, старата я дават на най-добрия си бачкатор, на втория старата си кола, която е на една година, на третия старата си вила на карибите..... И така всяка година. Чувал съм че Тръмпи точно така е правел. Бегай да бачкаш при него.

    Коментиран от #83

  • 79 Бесен Язовец

    12 2 Отговор

    До коментар #75 от "Различен":

    Сигурно половината драскачи в DW са наследници на SS др.50% са наследници на бг.фашагите и източно европейски ИЗМЕКЯРИ така че не може да се очква друго
  • 80 Антон 1

    5 6 Отговор

    До коментар #66 от "Скорпион29":

    Без да да се заяждам , разбери ме правилно !
    Просто това съм усетил !
    1.Стъпваш на пешеходна пътека , всички спират ! Шофираш , объркваш се , няма клаксони , няма псувни !
    2.За две седмици само три джипа ! БМВ и Мерцедес само таксита ! Коли евро 5и 6 , класа на Голф и Астра!
    3. Повече колелета , отколкото коли !
    4. Спираш на забранено , глобяват те ! Няма значение , кмет , друг политик или съдия !!!
    4.Децат до четвърти клас без бележници , учат под формата на игра ! Приоритети : работа в екип , опазване на природата и уважение към възрастните !

    Не ми харесва ; климата , жените и кухнята !

    Това е загнилия капитализъм в Холандия например !
  • 81 Антон 1

    2 5 Отговор

    До коментар #76 от "Бесен Язовец":

    И кой пише ?
    Кажи , да не се Очудвам !
    :):):
  • 82 Барчо

    7 1 Отговор

    До коментар #76 от "Бесен Язовец":

    Забележи, че при моите коментари има отбелязани минуси, но няма коментари защо са сложени. Просто няма какво да кажат срещу фактите.
  • 83 Антон 1

    1 8 Отговор

    До коментар #78 от "Барчо":

    Ама това е в БГ !

    Аз не казвам , че тука сега е по-добре !
    Чети , какво пиша !

    То на тая ширина е така !

    Казах , че най -големия грях на сегашните “управляващи @ е че прогониха младите можещи хора и не се погрижиха за пенсионерите !
    Да не си мислите ,че защитавам Тиквата !
    Просто си обичам родното място инв отдавна Термонал 2 !!

    Коментиран от #99, #101

  • 84 Антон 1

    1 5 Отговор

    До коментар #23 от "живко":

    Най - точния коментар !++++++++++++++
  • 85 tati

    17 2 Отговор
    Първо да се уточни ! България излиза от война и е била без икономика и стандарт на живота който се търси след 1945г.Трябвало е време до 1975г това са 30г за да създаде липсваща икномика и среда за да започне прогреса !
    Сега да сравним !!
    След комунизма има работеща промишленост инфраструктура образование и лечебни заведения в цялата страна ! Няма безработица - даже и за циганите!
    И при този начален сатарт вместо да се надгражда какво става ?
    Публикувано във факти.бг: Днес близо 75 процента от българските домакинства имат тоалетна и баня, също толкова притежават канализация, а около 95 на сто имат водопровод. Почти 100 процента притежават телевизори, хладилници и готварски печки, а около половината от българските домакинства имат компютър и автомобил.
    Това откъде е от новия строй или е заварено от ТАТО ?
    Преди имаше ли Милионери - Милиардери или пък Просяяяци и работещи бедни да продължавам ли ??????????????????????

    Коментиран от #86

  • 86 Антон 1

    2 9 Отговор

    До коментар #85 от "tati":

    За сметка на уникален държавен дълг !

    Битафория пълна ! Всички равни и да изпълним петилетката за 2.5 г.!
    Вицовете , тоест сатирата , най-добре отразява действителното положение !
    Това , че сега е така в по вина на хората , а не на системата !!!!

    Щото има държави със същата система , ама са доста по-добре от нас !

    Коментиран от #160

  • 87 Гого

    13 1 Отговор
    Я да ви питам като е било толкова зле по Татово време колко хора са работили без трудови договори и за медицинските услуги?
  • 88 Антон 1

    2 6 Отговор

    До коментар #75 от "Различен":

    Ами това не е от системата , ами от продажните управляващи !

    На тия ширини е така !

    Коментиран от #102

  • 89 tati

    7 1 Отговор
    и колко е бил дългът тогава дай сегашния и да ги сравним !
    Аз поне съм живял и работил по татово време и сега мога да направя разликата - А ТИ ?

    Коментиран от #93

  • 90 Барчо

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "впечатлен":

    Ако си направиш труда да попрочетеш история ще видиш, че при смяната на един обществен строй с друг винаги води до насилие. Стария никога не си отива доброволно. Със смяната му обаче има доста още какво да се довършва. Като при хирургическа операция. След операцията лечението не свършва до тук. Започва се с медикаменти и каквото трябва още. При смяната на робовладелския строй в Америка води до гражданската война и през нея са избити директно в сражения 134 058, починали от раните си в последствие 70 012, починали от болести 253 368, починали от друго 163 796 или общо жертвите са 621 234. Всички тези над половин милион хора са умряли в следствие смяната на строя. Нещата обаче не спират до тук. Северняците, които са победители са малтретирали и избивали неудобните южняци. Давали са и най-шибаната работа, трепали са ги за нищо, затворите са били пълни само с тях и т.н. Да си северняк е същото като тук активен борец. Северняк ли си, може. Южняк ли си, не може. Въпреки че повода за войната е робството, афро-американчетата са продължили да робуват, но срещу мизерни пари, които са и стигали само за папкане. Пак не са имали правата на белите, та чак горе доло до наши дни. Френската буржоазна революция не е по-различна. Е. Мащабите са по-малки. Вартоломеевата нощ също е чистка и разграбване. Да не говорим за инквизицията. Така че от западняците няма какво да вземаме пример. Те трябва да вземат пример от нас. Дори и от Турция. Когато херцози и крале са пикали в лег

    Коментиран от #92

  • 91 Антон 1

    1 12 Отговор

    До коментар #31 от "Демократ":

    Няма да те разберат !
    Робски манталитет !
  • 92 Барчо

    11 2 Отговор

    До коментар #90 от "Барчо":

    Когато херцози и крале са си мили по стаите си лицето от леген и после се изпикават в него, в Турция да казвам ли колко само градски безплатни тоалетни е имало в Истанбул? А откога София има канализация? Да не говорим за чумата откъде идва и защо? Колко англичани и французи измират от нея? Да сте чували в България някога да е имало чумна епидемия? Кога най-сетне ще резберем, че от нас трябва да се учат на култура и толерантност, а не ние от тях? Колкото по-скоро абдикиралата ни държава започне да държи на тези неща, толкова по-скоро ще може да се чува и думата ни. А не да сме някакви никакви.

    Коментиран от #95

  • 93 Антон 1

    0 10 Отговор

    До коментар #89 от "tati":

    На 43 г . , но мисля , че мога да направя разлика ! Работя / чиракувам / от 16 годишен !
    Сега не се краде по - малко ! Но темата е дали е било по-добре или същата бутафория и цинизъм , както сега !

    Това , че сме безлични , крадливи и завистливи нещастници , не ни е виновна системата !
  • 94 Живеещ добре

    6 11 Отговор
    Боже, какви възхваляват комунизма тук. Да сте бедни е наказанието за Вашата Простотия и Ограниченост.

    Коментиран от #96

  • 95 Барчо-Марчо

    2 4 Отговор

    До коментар #92 от "Барчо":

    Ами прочети коментар 80
    Аз живея там и ме оценяват . Матричар съм . И няма значение друго а какво можеш да правиш не на кого си човек

    Що е така сега там .....ааааа?
  • 96 Антон 1

    0 7 Отговор

    До коментар #94 от "Живеещ добре":

    Аз минуси не давам ! Само + , когато има с какво да се съглася !
    На твоя коментар ++++++++++
  • 97 агент08

    11 1 Отговор
    А сега какво е!? Още по-зле!
  • 98 Shmeker

    12 0 Отговор
    Към DW:
    Едно време само като се чуе, че някой е наркодилър, мафиот и т.н. и аре въпроса се приключва. Децата играеха на улицата и ходиха до магазина сами за да пазаруват.

    Сега престъпниците се знаят, но никой не ги пипа.

    В Хановер в центъра през 2 минути се чуват полицейски сирени или пък на пожарната. На всеки 2 минути става престъпление някъде. Кво ше кажете за това?
  • 99 Антон 1

    1 7 Отговор

    До коментар #83 от "Антон 1":

    Като сте пичове , много умни ,а сега , който е дал минуса , да се обоснове !

    Както пише по-горе “Барчо” !
  • 100 Мислете логично а не носталгично

    4 5 Отговор
    Да бъдем реалисти и да отчетем и хубавото и лошото от миналото ни. Повечето от носталгично настроените хора свързват миналото с младостта си а тя е най-хубавото им време. По отношение на храните повечето не бяха отровни тогава поради липсата на съвременните химикали, макар, че обилно се тореше с изкуствена тор но просто не се знаеше и по-скоро не се шумеше колко е вредно това. При демокрацията започна разграбването на всичко което е възможно и то 90% от червената номенклатура и децата им. Само дето да откраднеш нещо от държавата не е като да го стопанисваш и до днес виждаме как тези нови капиталисти ако не продължават да крадат от държавните средства, европейските такива или да крадат цели банки и фирми нищо друга не умеят. Под фалшивият лозунг за конкуренция държавата позволи да се източва здравната каса и НОИ. Изобщо разговорът е дълъг защото доста неща се опорочиха и оправянето на нещата е дело на всички нас.
  • 101 Барчо

    10 0 Отговор

    До коментар #83 от "Антон 1":

    Бягството на младите и кадърните е резултат от управлението на всички след 1989 г. Няма значение дали е Тиквата, Компиро, Маймуната или БСБ СДС ЦАРО и т.н. "Всички са маскари" е казал великия. От 1989 г сме във война без да я водим. Заводите ни приличат на бомбандирани, кината, детските градини, училищата станаха базари. Болниците станаха търговски дружества. Златните ни залежи ги крадат американски фирми. Супермаркет веригите изнасят парите ни навън. Бандитите продават дрога на децата, като ченгетата ги пазят. Колко още да изброявам???
    Като заключение ако се направим на оная картинка в съдебната палата дето дамата е със завързани очи и везната и започнем да поставяме от двете страни фактите за тогава и сега, дали няма да се изненадаш от резултата. Няма аз да слагам фактите. Ти слагаш един от едната страна, аз от другата аналога. Всичко обаче ще е съобразено с времената. Последните дни на социализма 1989 г и последните дни - сегашните на капитализма 2017 г. А? Какво ще кажеш?

    Коментиран от #104

  • 102 Различен

    6 0 Отговор

    До коментар #88 от "Антон 1":

    Аз не твърдя, че управляващите не са продажни!
    Такива са били преди, такива са и сега! Но всички гледате на нещата много едностранно!
    Не отричам избиванията на интелигенцията и изобщо на можещите и умни хора след 9-ти септември! Ужасяващо е било. И аз и моето семейство сме страдали от това. Такива са били за съжаление времената , а и явно такава е и българската генетична нагласа, да избива своите можещи и знаещи!
    Но ниКОЙ не казва, защо и как ни"приобщиха" към "демокрацията"!
    А крушката си има опашка!
    След като живееш на запад, само един прост въпрос. Ако може?
    Колко струва образованието на един човек, на запад, от раждането му до времето, когато почва да връща вложеното в него. До едни 24-30 години?

    Коментиран от #121

  • 103 Пазарен Либерализатор

    4 9 Отговор
    Само сволач, спряла развитието си на последния конгрес на БКП пази носталгията за времената, когато репресивния апарат принудително правеше равни способните с некадърните. Аз се радвам, че с реституцията изгонихме улежалите се партийни слагачи, а приватизацията ни даде старт в новия живот след комунистическият апокалипсис.
    Разбира се, че сега няма пролетариат. Няма как дядо ми да е получил образование във Виена преди 44-та, крупен земевладелец, търговец и износител да е равен с вмирисан неграмотен селтак с ПУЦ и партиен БКП билет. Поне предците ни са имали акъл да крият пари и оригинали на документи извън България.

    Коментиран от #108

  • 104 Антон 1

    4 8 Отговор

    До коментар #101 от "Барчо":

    Ами ще кажа , че за сега си прав !
    Това и аз го пиша по-горе !

    Ама да ми хвалите оня цинизъм и подигравка с хората , които мислят и могат и да ги приравняваш всичките е несериозно !

    Тогава плочкаджията казваше , виж аз какво съм направил в банята ти , не като оня доктор по-цял ден само рецепти пише !

    Той самия беше възпитаван , че интелектуалния труд не е труд !
    Така им изнасяше , за да има контрол !

    Тия селяндури / щото селяните са добри хора , има разлика / “партизаните “, след 9 -ти бяха във вихъра си !
    Само като се сетя , кои ставаха ръководители на предприятия и какво краене беше , стоковеди и т.н !

    Пълна порнография беше , голяма подигравка с мислещите хора !

    Коментиран от #110

  • 105 Кумчо Вълчо

    11 1 Отговор
    Факти направо се о...хте ,публикувате материал на някой си който даже не се подписва под писанието си.Това е човек който се е продал на такива боклуци като сорос например и пише простотии." Почти 100 процента притежават телевизори, хладилници и готварски печки, а около половината от българските домакинства имат компютър и автомобил. "-забележете имаме вече телевизор ,печка и хладилник в 21 век и това е голямо постижение на демокрацията, а даже имаме и екстри половината имаме компютри и коли.Боже слез и си прибери боклуците
  • 106 Олигарха

    11 2 Отговор

    До коментар #67 от "Гост с име":

    Акъла ти наистина няма и за 5 стотинки щом не виждаш какво е направено при Живков и какво е разграбено след това. Акъла ти наистина не струва и пукната пара щом не виждаш разлика в държавните системи тогава и сега. Акъла ти наистина не струва 5 стотинки щом за теб е важно ти да си добре, а другите вълците ги яли щото били прости. Акъла ти наистина не струва и 5 стотинки щом правото на богатия и парите са морала на твоя живот и този, който е беден е задължително мързелив. Колкото до работодателите ти от чужбина далеч не си мисли, че си хванал Господ за шлифера с тях и си много кадърен, защото бъди сигурен, че те ползват като евтина алтернатива на техен сънародник и си преглъщат разликите в качеството заради разликите в заплащането. Успеха на някой индивидуално след края на режима не оправдава колективния крах на държавността, която се разпада с бясна скорост и ликвидира нацията. Ако имаше акъл за 5 стотинки щеше да ти е ясно, че не всеки може да е компютърен специалист, лекар или инженер, но всеки има право на достоен живот и право да отгледа поколение, което в момента липсва в България ако си в някой други категории труд. Акъла ти наистина не струва и 5 стотинки, щом толкова елементарни неща не разбираш.

    Коментиран от #130

  • 107 Бат Мишо

    14 0 Отговор
    аз и ся няям канализация и баня и тоалет са отделна сграда по тая причина
    и живея в градче общински център в 2017 в сивироизточена България при бай Боко
    само дето м....сти ми праят набези-
    при бай тошо и 4 те завода бачкаха ,а м...ста кат крадеше одеше синя да излиза от РПУ то и смет ми беше БЪЛГАРИН в Разградско
    а наркопласъорите напрао на последната страница на весник Работническо дело- разстрела изпълнен
    Тес дет навремето нямало ред и справедливост ги разпраяй на младите
    ходех си и на море и на планина и не бях безработен само щото не съм от ДПС
    ся в общината няма да чуеш българска реч-4 те завода ПЕЧЕЛИВШИ рухнаха а в 11 те села към тая община още помня че имаше българи
    Тес колко ми е добре при бай боко НЕ НА МЕНЕ
  • 108 Фюрера

    11 3 Отговор

    До коментар #103 от "Пазарен Либерализатор":

    Ха сега кажи, крупни реститути, ти какво си направил за просперитета на България? Или се хвалиш само с направеното от дядо ти?

    Коментиран от #140

  • 109 Ооооо

    4 11 Отговор
    Всички вие, които се прехласвате по соц. времета, май сте забравили режима на тока, водата, празните магазини, купоните, редиците в 6 сутринта за мляко и т.н.

    Коментиран от #134

  • 110 Различен

    9 3 Отговор

    До коментар #104 от "Антон 1":

    Не ми отговори, но аз ще си продължа с простите разсъждения!
    Ами едно дете от раждането до времето да връща вложеното в него, струва на държавата/западните/ от няколко стотин хиляди, до няколко милиона евро, в зависимост, какво образование има и какъв специалист е!
    Та направи една проста сметка, 2000 000 българи на запад, по няколко милиона, та за колко милиарда си говорим?
    И всичко това е откраднато от България, от онази бедна Тошова България.
    Това е една от целите на мероприятието "демократизация" на източните държави!
    Та цървулите от запада, в които причислявам и автора, тръгнаха по този път отдавна. С работниците от Турция навремето, които запушиха много пробойни на запад, след това от ново присъединилите се нови държави. Да де, ама турците се обособиха в техни си квартали, както и арабите и отказват да се интегрират.
    Докато българи и румънци, поляци и унгарци, руснаци и украинци, лесно се претопяват, а и религиите им са еднакви или много близки!
    Опитаха се да направят сега същата простотия със сирийци и всякаква сволач от Африка, ама не им се получава!

    Коментиран от #113, #127

  • 111 Я изкарай Гано

    11 1 Отговор
    Не Ви четох статията. Путин виновен за мигрената на жените Ви. Дори факта, че е неделя не е оправдание за такива препечатки! Писна ми от интригите Ви. Добре-зле, на баба ви хвърчилото. София не е България, още повече за статистиката.
  • 112 Бат Мишо

    9 1 Отговор
    на секи дет си мисли че преи нямало ,а ся има свобода на словото ще кажа
    да каже на работата си, че сме махнали бай тошо ,за да сложим да на управлява тос дето му лъскаше обувките
    И ПАК ДА СИ ГОВОРИМ кат изфърчи от работа свободно ли се говори СЕГА АДЖЕБА
  • 113 Различен

    8 3 Отговор

    До коментар #110 от "Различен":

    Та да продължим с елементарния анализ, който не е за елементарни хора!
    Освен това, всички тези работещи на запад, не внасят и лев в бюджета на България. Всичко отива за издръжката на всякакви бабишкери и дядковци от запада. За тяхното благополучие, не и за благополучието на оставените от тях родители в България! Оставени тука и деца, за довършване на образованието, което тука не се заплаща и т.н.н. , до времената когато станат работоспособни и заминат и те да хранят Фрау Меркел и сие!
    А Вие, избягалите на запад, се осмелявате да ни съветвате и поучавате, нас глупаците, дето бачкаме и блъскаме в тази мизерна държава и издържаме и изхранваме вашите родители и деца!
    Да ни давате ОЦУ/Особено Ценни Указания/, от на майната си и малко да потичаш, какво да правим и как да го правим и какви неуспели некадърници сме, щото не сме заминали на запад, вместо да ни целувате ръцете и краката, че сме останали тука и издържаме и крепим на раменете си тази изстрадала държава!
    Само за сведение: Който е успял в България, със сигурност би успял стократно в чужбина, докато обратното не е вярно!

    Коментиран от #115

  • 114 Било

    3 0 Отговор
    Боже много мъка има на този свят!!!!
  • 115 Ооооооо

    1 3 Отговор

    До коментар #113 от "Различен":

    И колко милиарда на година влизат от чужбина ?
    Повече от чуждестранните инвестиции !

    Да ти кажа ! Факт !

    Коментиран от #117

  • 116 Бесен Язовец

    9 2 Отговор
    Хантончо къде точно си ходил на Север при Белите мечки ли? А на ЮГ сигурно при пингвините хахаха Хантончо Хантончооооо

    Коментиран от #118

  • 117 Различен

    7 1 Отговор

    До коментар #115 от "Ооооооо":

    По 1-2 милиарда влизат на година от чужбина. Могат ли да се сравнят със стотиците милиарди, загубени в образовани напуснали държавата хора?? И колко десетки милиарда биха влизали в бюджета на държавата, ако тези хора работеха в България и си внасяха данъците и осигуровките тук? Или математиката не ти е силна страна? И тези милиарди къде отиват. При няКОИ хора в държавата. Не в бюджета на държавата и от там за пенсии и здравеопазване, образование и армия и т.н.н.
    Факт!

    Коментиран от #122

  • 118 Антон 1

    2 11 Отговор

    До коментар #116 от "Бесен Язовец":

    Абе , това ли е темата ? Къде съм ходил аз !

    Второ поколение юрист съм с два езика , обиколил см цяла Европа !
    Имам роднини избягали от режима по целия свят !
    Имам и време да пиша тука , защото разполагам с времето си , както искам !

    Ти не се Очудвай ! :):):):

    Темата е , че заради такива като тебе младите избират Термнал 2 !
  • 119 Кратък коментар:

    8 2 Отговор
    Както един таксиметров шофьор каза наскоро:
    По онова време ми беше спокойно и можех да ходя (поне) два пъти в годината на почивка. Сега работя на две места и не мога да си позволя да отида на почивка.

    Коментиран от #123

  • 120 ЕЕЕ

    11 2 Отговор
    Koлкото и да пишете срещу НРБ и въпреки минусите и пак за масата народ това е времето,когато беше единен и независим...само вярата в бог трябва да присъства в него.Но и да пишете пак виждаме ,че днес Б-я изчезва,а вашите западни ценности не струват... :)

    Коментиран от #124

  • 121 Антон 1

    2 11 Отговор

    До коментар #102 от "Различен":

    Живея в БГ ‘
    Не знам , къде съм написал , че живея на друго място !
    Напротив ! А доколкото знам , образованието в повечето страни на запад от нас е безплатно !
    С уговорката разбира се , че данъците са близо 40 % и се плащат много голям процент!

    Но социалната политика е много по-добра и старите хора имат достойни старини . За справка се качи на круиз или иди извън сезона в Южна държава !
    Не съм видял много български пенсионери с бели панталони и спокоен поглед, да обикалят света ! Какво да ти отговоря ?
    От Българите дето останахме тука никакъв х.. , не става !
    Продажни , крадливи , овчедушни , завистливо племе !

    Коментиран от #126

  • 122 Еееее

    3 6 Отговор

    До коментар #117 от "Различен":

    То сегашните са пълни престъпници !

    Това не значи , че по Тошово време е било по-хубаво !
  • 123 Аминнормално

    3 4 Отговор

    До коментар #119 от "Кратък коментар:":

    Като е таксиметров шофьор нормално

    Те навремето и докторите ходиха по два пъти на почивка . Т.н луд в тръгнал , барабар Петко с мъжете !

    То не може на всичко по -равно . Единия учи , другия за по -лесно шофьор , пък и двамата на почивка по -два пъти .
  • 124 Независим

    3 4 Отговор

    До коментар #120 от "ЕЕЕ":

    Хахахахахахахахахахахаха !

    Независим ! Хахахахахахахаха

    Ей , ей , нито сърбите ,нито румънците не са толкова заблудени !
  • 125 Той

    6 1 Отговор
    Оставете другаря Живков да почива в мир... 28 години преход и още си дъвкаме едни и същи неща...Стига се връщаме едно време за добро или лошо , минало свършено...Я обърнете внимание какво се случва в сегашно време..
  • 126 Различен

    6 1 Отговор

    До коментар #121 от "Антон 1":

    Не съди за другите по себе си.
    Има много свестни хора, но затрупани от ежедневието, от безбройните проблеми, от нелоялната конкуренция. от блъскането по 12-14 часа ката ден, не им остава време да дигнат глава и да се озъбят на власт имащите, независимо от коя партия са. Но и този ден ще дойде!
  • 127 Антон 1

    1 9 Отговор

    До коментар #110 от "Различен":

    Хората не са предмети, та да го открадне някой !

    Разбирам сложния замисъл на въпроса ти , но хората избягаха сами !
    Избягаха от бившите УБО и ДС агенти !
    Пак Запада ли е виновен , че им осигурява условия за работа и живот , не говоря за общаците и други , които и те от хубаво не са избрали този труден път !

    Аз живея и работа в България ! Ама това дето се изкара “многострадална Геновева “, че си останал рула е направо смешно !

    Защото , ако си образован и конкурентен , май пък ще се мъчиш тука при Боко , а не да живеееш като бял човек !

    Аз не заминавам , защото обичам безкрайно родното си място , родителите и приятелите ! Ама ме рева , че съм извършил някакво геройство като съм останал !

    Няма уважение на личността , на личното пространство , на възрастните , на честния труд , няма првила за всички ! Така е било и преди 1989 г. Даже по-зле !

    Коментиран от #129

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Различен

    6 2 Отговор

    До коментар #127 от "Антон 1":

    И да и не!
    Но да продължим с анализа и да видим, защо стана така, че "запада предлага", а ние не!
    Какво направиха нашите псевдо демократи първо?
    Да обявят Русия за най-големият враг на България.
    А нашата промишленост, търговия и селско стопанство бе основно ориентирано за там. Голяма грешка на Тато и сие. Но още по-голяма на псевдо демократите.
    Вместо да направят, като другите НОРМАЛНИ Източно Европейски държави. Да запазят, каквото имат, и да надграждат!
    И нашата икономика, вместо постепенно да се преориентира към други производства и държави, умишлено я фалираха, разпродадоха за без пари и накрая нарязаха на скрап! Ми къде да работят хората?
    И помалко, помалко един по един се спасиха по чужбина, вместо да излязат на мегданите, с тоягите, да ги смелят от бой сегашните и предишните и да тръгнем по нормален Европейски, не Еврогейски път, като сега!
    Но и Целта на западняците бе такава!

    Коментиран от #133

  • 130 Гост с име

    2 9 Отговор

    До коментар #106 от "Олигарха":

    Първо за сведение съм работел години и в чужбина, където съм се конкурирал наравно с местните, таке че другарю комсомолски секретар имам реална оценка на нивото а не от форумен драскач. Второ понеже виждам, че не вдяваш изобщо за какво става въпрос да ти обясня. Не става въпрос за това какво е създал режима на Живков, а за порочната система, която съществуваше тогава и за която подобни на теб посредствени индивиди сега разбираемо реват. Уж имало някакво фалшиво равенество, ама не точно. Партийните другари бяха доста по-нагоре от равните. Опитай да мръднеш някоя клетка и си задай въпроса какво ли би било ако не бяхме останали соц. република а бяхме развивали капитализма през тези 55г. Добави и времето от 89 до сега, та ако бяхме капитализъм от 44 до днес сега къде щяхме да сме? Ако народа не се беше научил, че напредваш повече като се мазниш на началника и на партийния секретар вместо да учиш и да си инициативен. Тоя комсомолски патриотизъм дето струи от тебе ми е много познат. Виждал съм го у много бивши партийни величия, които с основание тъгуват за онова време, защото иначе щяха да бъдат никои и на дъното на обществото. Да, в държавата трябва да има богати и предприемчиви хора, които да дърпат останалите напред. Но богати сами изкарали парите си, не като нашите днешни олигарси, които бяха назначени за такива. Изобщо соца разврати и опошли хората дотолкова, че в годините след 89 бяха безпомощни и чакаха някой да продължи да им казва как да живеят. Много

    Коментиран от #131

  • 131 Гост с име

    2 9 Отговор

    До коментар #130 от "Гост с име":

    До коментар #106 от "Олигарха":

    Много време ще мине докато се изтрие този белег и се промени мисленето, след което повечето хора ще живеят добре. Чипа ти е програмиран още с лозунги за равенство, братство и няма надежда за теб, защото не вярвам да разбираш какво ти казвам.

    Коментиран от #253

  • 132 юрист

    1 12 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Да обявят Русия за най-големият враг на България....“ Тази вечер ще имаш честта да чуеш, че ИСПАНСКАТА ПРОКУРАТУРА ОФИЦИАЛНО Е УСТАНОВИЛА,ЧЕ РУСКИ КИБЕРВОЙНИЦИ СА СЪЗДАЛИ ЦЯЛАТА ИСТЕРИЯ ЗА ОТДЕЛЯНЕТО НА КАТАЛУНИЯ ОТ ИСПАНИЯ И ЧЕ РУСИЯ ЧРЕЗ ТЯХ ДИРЕКТНО Е СЪЗДАЛА КАЗУСА “ ОТДЕЛЯНЕ НА КАТАЛУНИЯ ОТ ИСПАНИЯ“ С ЦЕЛ РАЗПАРЧАТОСВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА ИСПАНИЯ. Гледай бтв репортерите и внимателно чуй какво ще каже еспертът по киберсигурност в това предаване....
  • 133 Различен

    8 3 Отговор

    До коментар #129 от "Различен":

    Та да си довърша коментарите.
    Водиха се две Световни Войни! И не бяха за идеологии и политика, а за пазари! И след като не можаха да победят в тях, а и често убиваха не точно, когото трябва в тези войни, то решиха, че много по-лесно и сигурно е да те заробят икономически. Нещо което е факт у нас!
    Унищожиха ни производството, нямат конкуренция, унищожиха ни търговията, селското стопанство, направиха си веригите магазини, изградиха си логистичните бази и си продават боклуците, които вече и Русия не иска да купува, тук!
    Всеки е затънал в кредити, заеми и се чуди как да оцелява!
    Резултатът го виждаме, а и някой колеги го описаха по-горе.
    Обезлюдена държава. Някога мечтаехме за 9 милионният българин, а сега нямаме и 7 милиона, от които 1,5 милиона цигани, 2,5 милиона турци! Цели региони обезлюдени. Най бедна държава в Европа, начело със Северна България! Унищожено образование, здравеопазване, полиция, армия, пенсионна система. Ширеща се корупция, рекет, липса на съдебна система. Изпростяване на населението, чалга култура, педераслък и лезбийство. Наркомани, проститутки и продажни политици!
    Тъжна действителност за старите хора, безперспективност за младите.
    България предвидена за санитарен кордон на Европа, място за почивка на алкохолизирана западна младеж и бедни пенсионери от запад, съсипана природа и магистралки, за придвижване на чужденците по тях!
    Тъжно, но факт! Ада видим, кой може да ме обори!
  • 134 Мишо

    3 2 Отговор

    До коментар #109 от "Ооооо":

    Аз ще кажа само, че комунизмът ни учеше да няма богати. Аз предпочитам да няма бедни и да не сме равни с необразовани , мързеливи и крадливи цигани.
  • 135 миседниш накура

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "панов":

    взимал си бензин по време на демокрацията,защото тогава нямаше или ако някъде пуснеха беше на тройна цена...случайно да знаеш,че в заводите и фабриките даваха кисело мляко безплатно...млякото беше истинско и го имаше,не говори за сегашните боклуци
  • 136 Варна

    10 0 Отговор
    Това си е чисто поръчкова статия от ГЕРБ и вероятно като се има в предвид автора - НПО"Хасн Зайдел", главен спонсор и създател на Партия Герб.
    - Това са факти! НПО Ханс Зайдел създава и финанксира Борисов и ГЕРБ. Който не вярва може да открие все още записив мрежата, където Бащицата... Наш Винету балгодари за паричките от въпросната организация.
    Друг белег за това че е поръчка от ГЕРБ е колективната безотговорност на статията. - Какво имам в предвид?
    - В началото пише Дойче Веле, а най- отдолу вместо автор ... - Пише България! Няма конкретно лице, а име на организация и по точно клонът му в БГ.
    - Авторът говори, че хората остават с измамното чувство, за липса на равенство и справедливост. Е да но фактите са такива, че не е измамно и поради тази причина има толкова коментари.
    За любителите основно на ГЕРБ, които не пропускат да коментират подобни голи фрази, ще им припомня една фраза на Фройд:
    ПЪРВИЯТ ПРИЗНАК НА ГЛУПОСТТА Е ОТСЪСТВИЕТО НА СРАМ!
    както и че,
    НИЩО НЕ ИЗЛИЗА ТОЛКОВА СКЪПО В ЖИВОТА КАКТО БОЛЕСТТА И ГЛУПОСТТА
    Както обичам да казвам сухата статистика говори повече от теориите на общият лаф! Сега сме по- малко, с демографска криза, с по нисък производствен индекс, повече дългове, повече цигани, повече убийства и грабежи, по малко средства за производство и онова от което вадим основно парите си е създадено от преди 89 година!
    - А понеже тук видях няколко откровени тъпанара, нека да им припомня че купонната система, хипер инфлацията

    Коментиран от #138

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Варна

    9 1 Отговор

    До коментар #136 от "Варна":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ

    Купонната система и липсата на стоки дойдоха и след 1989 година
    . Купонната система бе въведена както винаги по обичайните причини! - Обикновено това е или война или хипер инфлация.
    Хипер инфлацията дойде след като излязохме от така нареченият СОЦ, а милият наш запад реши, че нашата валута не е достойна за тях, нищо че е подплатена със злато. - Това са факти! Запада каза лева за нас не еконвертируем, нищо че е обезпечен. - Така пишеше на всяка банкнота! - Обезпечен със злато. - Какво се случи?
    СОЦ лагера се разпадна, което развали и договорите за търговия между бифшите соц страни, а запада естествено на принципа разделяй и владей каза или ще търгеваме с наши пари или вървете на м..ната си! - Така дойде хипер инфлацията и естествено по стара обичайна практика Луканов въведе купонната система! - Подчертавам, че това се случи след 1989 година. До тогава аз празен магазин не съм виждал поне във Варна!
    Тогава една част от партийните членове си раздадоха едни пари за да станат новите капиталисти. - Това бяха нашите пари- парите на почти 9 милиона Българи. После си прехвърлиха и част от Българските предприятия, които все още носят основен доход и хранят хиляди семейства.
    Някой казват, че ако не били руснаците и СОЦ строя щяли да сме били по- добре! - А ми не е Вярно!
    Който е учил икономика и история на Икономиката добре знае, че България има относително добри показатели след 1918 година до към 33 година докато идва Великата депресия и т
  • 139 Иван

    2 6 Отговор
    Оставете Дойче Веле! Дойче Веле не носи вината за носталгията по комунизма в главите ви, само отчита статистическите нагласи на българските граждани, направени от някоя агенция и пише статия въз основа на това. Български гражданин е написал статията, но това не е толкова важно.

    Не виждам в написаното да се възхвалява Герб и Борисов, което подозират някои коментиращи. Как да се възхвалява Герб, като в статията се прави аналогия на чувствата за удовлетвореност от живота по време на два периода - преди и сега?!

    Тръгнем ли в посока разсъждения дали е било добре през времето на бай Тодор Правешкия, е добре да отчетем, че всички си спомняме онзи период през призмата на миналото преди 30 години. Нещо си спомняме с умиление, друго забравяме, а някои даже твърдят, че е имало грешки, които те самите са простили. Вие грешките сте ги простили, но от чие име прощавате?

    Вярно е, че от един период нататък България се издига сред развитите икономики на света, но това става чак в края на 80-те по статистиките на ООН и е твърде за кратко. Да си спомним с какви жертви е постигнат сравнително високия стандарт тогава - с цената на два (тогава) фалита, с безброй избити от комунистическия режим за тези 40 години до 85-та, с окрадената частна собственост и невъзможност да се прави каквото и да било без благословията на Партията-майка.

    Коментиран от #162

  • 140 Пазарен Либерализатор

    3 5 Отговор

    До коментар #108 от "Фюрера":

    Продължавам делото на баща ми, който продължава делото на дядо ми и т.н в развиване, разрастване и проспериране на семейният ни бизнес, прекъснат за кратко от алчни комунисти. За България допринасям, като внасям стотици социални осигуровки и плащам солени данъци, за да могат родителите ти, членове на БКП, да взимат някаква пенсия и да могат да се събират на Бузлуджа с мечти да свалят властта и пак да имат привилегии на "активни". Да, ти не печелиш нищо, защото не сме равни и не можеш да седнеш на трапезата ми, но можеш да работиш за мен и да ти плащам справедливо за заслугите ти.

    Коментиран от #157

  • 141 Иван

    4 4 Отговор
    Основната маса коментиращи пишат: "Ама за обикновените хора беше добре!". Дали?!

    Преходът, от който се жалвате, бе извършен пак от комунистите, при това от верните следовници на Тодор Живков. Цял народ и в предишните години се бе научил да пляска с ръце и да се радва на "другарите", нищо, че 5 минути след това ще ги плюе зад гърба им. Нали "вашите" пипнаха фирмите, предприятията, откраднаха парите, разкрадоха банките и ги фалираха? Ама, кой можеше да си позволи, освен овластените бивши кадри на Партията-майка, да отиде и вземе милиони от някоя банка срещу смехотворен залог и след това да не ги върне и да не му се случи нищо?!

    Сега ревете срещу малкото, което ви донесла "Демокрацията". Самата демокрация нищо не ви е донесла, другари и другарки, вие не разбирате, че всички бяха праведни комунисти, включително тези, дето ви донесоха демокрация. Те ви откраднаха парите, спестяванията, те ви държат на хранилка с ниски заплати и са против увеличаването им, като вместо това настояват за внос на виетнамци, които са готови и за 300 лева да работят. Все червени другари си ви управляват и до днес, а вие въздишате по комунизма. Комунизмът не си е тръгвал!

    Коментиран от #147

  • 142 майна

    11 2 Отговор
    за 45 години избягаха само 30 хиляди българи,за 27 години избягаха 3 милиона,българите не бягат от страната,те бягат от другите българи защото е непосилно да се живее в тази държава,държавата на несправедливоста

    Коментиран от #145

  • 143 бдс

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: чак до 1975 година два милиона българи живеят в истинска бедност - без водопровод, канализация, баня и тоалетна, без електроуреди, с печка на въглища и минимално количество мебели.

    Т.е. авторът признава, че за 20 години бедната НРБ е премахнала бедността за тези 2 милиона българи? На 10.11 гладни, безимотни, голи и боси нямаше. Е, за 20 години лентата се върна назад и сега пак милиони са голи, боси, бедни.
  • 144 Bulgar bulgar

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    прост народ слаба държава научи се да пишеш на български 80%Д..... (заблуден не заблОден)
  • 145 Да да

    2 5 Отговор

    До коментар #142 от "майна":

    30000 щото нямаше законна възможност и хората ги бе страх ! Айде сега пак неуместни сравнения и демагогия !

    За сега си прав , ама това не значи , че преди е било добре !
  • 146 someone

    10 2 Отговор
    Няма по-гнусна гавра от тази пропаганда - да ни убедят ,че сега било по-добре от преди 89та. На 30 години съм почти аз все едно родители нямам те не са живяли през онези времена и при това нито един от тях не е даже членувал в БКП , нито са били комунисти. Майка ми си признава,че спокойно са могли да ме отгледат , имаш сигурна работа и доходи, може да не живееш като в Бевърли Хилс , но си подсигурен. Фактите си говорят до 89та ние сме близо 9 милиона с индустрия , с производство , с армия. Въпроса е щом натрапената ни система е по-добра то къде са резултатите ? Защо става все по-зле , защо няма раждаемост , защо нищо не произвеждаме ?

    Коментиран от #153

  • 147 Антон 1

    1 5 Отговор

    До коментар #141 от "Иван":

    Прав си , много си прав !

    Ама ние , малко трудно вързваме !

    Матрял , матрял !

    Коментиран от #149, #150

  • 148 Смятай

    2 2 Отговор

    До коментар #137 от "миседниш накура":

    Смятай ние колко сме сле , щом нашие пенсионери избират едно от три , или даже едно от храна ,лекарства и топло , а пък ако можеш да отделиш 500 евро оди виж как живеят техните !

    Много сме умни ние , затова сме много добре.

    Озмиляри , продажни сме . Ти германците ни ги мисли . Мисли себе син, че не знам кой ще ете лекува след 10-20 години и с какви пари !
    За осигуровки да не говорим , крадат се още сега !

    А по онова време бяха същите хора , само дето подхвърляха залък на всички по-равно , освен на гъзоблизците !

    Голяма работа беше , ама нещо се провали !

    А що ли не искат в Русия хората да ходят да работят , ами се в прогнолия запад . Ти тука като стъпиш на пешеходната не знаеш дали ще пресечеш !
    Е... ти територията !
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 нац катасрофа

    7 1 Отговор
    Драстично повишения брой на самоубийства ...раково болни ...престъпления посред бял ден навсякъде ...тежката демографска криза показва колко добре живеем сега ...В момента България е в най тежката национална катасрофа ...Много хищни очи на запад гледат към нашата красива природа и ще бъдат следващите заселници в страната като голяма част от нас затрият а другата прогонат от тук ...засега тази задзча успешно се изпълнява от тяхната марионетка ,,оня с шлифера ''
  • 152 Антон 1

    3 3 Отговор
    Без сърказъм и с най-добри чувства !

    Патосът Ви е присъщ за млад , начинаещ юрист !
    Пожелавам Ви професионални успехи в областта която изберете !
    С времето ще се научите , че даването на оценки за професионалните качества на колега е признак на ниско възпитание ! Та Ви не ме познавате !

    Ще кажете , че аз също не познавам хората , че да ги наричам “матрял”! Ами вярно е не ги познавам , ама те втори път избират човека нарекъл ги така ! А сега де !
    Като споменавате конституционно право , не вярвам да сте специалист точно по това !
    Този раздел от правото се учи между другото втори курс ! Да ми цитирате конституцията не е голямо геройство ! Може би имахте предвид “Обща теория на правото “ , дисциплина определяща основните принципи на правото и изучаваща св в първи курс ! Най - вероятно Вие се много по-добър юрист от мен , като аз няма да се мъча да Ви оборвам !
    Тук е не е мястото да си мерим п..... те !
    Разбрахме , че правите разлика между адвокатско пълномощно и нотариално заверено такова !
    Пожелал Ви освен да цитирате конституцията , където ви падне с една единствена цел , открояване с интелект , да постигнете и много успехи като юрист , както разбирам адвокат !
    Аз съм след средата на професионалната си кариера и това което правите в момента съм го правил преди 20 години !
    Можете да ме наречете , глупак или дебил , с оглед на моите разсъждения по темата , но като юрист оценки не може да ми давате !

    Много сте в началото още !

    Коментиран от #155

  • 153 миседниш накура

    5 0 Отговор

    До коментар #146 от "someone":

    прав си,така беше-живях през този период,бях войник,и работих за пари които плащах сметки,хранех се добре и ми ОСТАВАХА ПАРИ
  • 154 НПО облъчване

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Чавдар войвода":

    А заради 28 години колониална демоКРАДЦИя , ще изчезнем разтваряйки се във времето и пространството, върху земя която е хранила 3 империи.
  • 155 юрист

    1 6 Отговор

    До коментар #152 от "Антон 1":

    “...Публикувано във факти.бг: Патосът Ви е присъщ за млад , начинаещ юрист !...“ Хайде да минете без индиции- упражнявам адвокатска професия в София от 18 години. Апропо- знаете ли какво е индиция?:) “...Публикувано във факти.бг: Та Ви не ме познавате !“ Да- не Ви познавам, но бидейки 18 години адвокат в София, познавам специфичният професионален начин на мислене на колегите и на себе си. Вие знаете ли какви научни дисциплини се учат в юф и защо юристите не сме “ бавнозагряващи“? Какво Ви е известно за дисциплините “ финансово право“, “търговско право“, “конституционно право“? Вие знаете ли, че това, което Вие твърдите- че едва ли не юристите не знаем какво точно и как се е случвало в България в периода 1944-1989г., е абсолютна ЛЪЖА, защото ВСИЧКИ икономически , правни, политически, финансови и търговски аспекти на вида управление в България в този период, се изучава ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДЕТАЙЛНО в обучението в българските юридически факултети? Защо да ми е необходимо да Ви познавам лично, за да забележа веднага ЛИПСАТА ВИ НА НАУЧНИ ПРАВНИ ЗНАНИЯ, придобити в обучението в юф в България след 1989г.? Преустановете представянето си като български юрист! Вие НЕ СТЕ български юрист и спрете да лъжете съфорумците, че български юрист може да е съгласен с твърдението, че “българите трудно връзваме“- т.е. схващаме бавно! Всички адвокати в България сме около 20 000 човека, следователно- всички ние трябва да бъдем изключени от Вашето твърдение, просто защото в университет
  • 156 юрист

    1 7 Отговор
    университета ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се научаваме да “стопляме бързо“! Няма такова животно “ бавностоплящ български адвокат“!

    Коментиран от #163

  • 157 Фюрера

    6 1 Отговор

    До коментар #140 от "Пазарен Либерализатор":

    Абе смешко, ще работя за теб, ама друг път. И на моята трапеза има всичко, даже може би и повече отколкото на твоята. И ти няма как да седнеш на моята, защото на нея има място само за стойностни хора. Ти не се вписваш скъпи. Не си само ти този, който плаща осигуровки и храни хора. Аз също се занимавам с бизнес и храня няколко семейства. Но за разлика от теб, аз не съм реститут, не съм наследил нищо от родителите си, защото те бяха бедни хора. Всичко съм постигнал с двете си ръце, със задружно семейство и много работа. Но ме е яд на такива като теб, които не оценяват това, което им остави оная България, Тошовата, в която всеки от родителите ни е съградил нещо. Определено живея по добре от онези времена, но не ги мразя, напротив уважавам постигнато. Както казваше баща ми, аз за теб можах да направя толкова, ти за своите синове направи повече.

    Коментиран от #175

  • 158 Пенчо

    4 1 Отговор
    Цъфна ли сме и сме вързали!
  • 159 Пенчо

    5 2 Отговор
    Юрист- стопляш бързо да! Нали си български реотан учил по Тошово време!!!

    Коментиран от #161

  • 160 Само да напомня

    7 0 Отговор

    До коментар #86 от "Антон 1":

    И колко ни е бил дългът Тончо 1988г. ? 8 200 000 000 . Имали сме да взимаме 4-5 000 000 000 дългове към нас+ 2 000 000 000 дадени на задгранични дружества, външнотърговски организации. А армия , АЕЦ ,пристанища ,Флот ,рафинерии, болници, летища ,самолети ВПО,спорт и много други , че ме мързи да пиша до утре, с какви пари са се случили. А КОЛКО СА НИ ДЪЛГОВЕТЕ СЕГА , И КОЛКО НИ Е НАСЕЛЕНИЕТО??????????
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Варна

    5 0 Отговор

    До коментар #139 от "Иван":

    В статията няма конкретно написано за ГЕРБ- Така е, но ще обясна защо според мен това тяхно дело.
    -Пропагандата, която управляващите правят в момента е подобна на онази пропаганда от преди 89 година, където изпълнявахме петилетките. - Помните това предполагам!
    Проблема е в това, че хората вече нямат нерви и не вярват на лъжите, а т. нар. "Дясно" почва да губи почва под краката си по простата причина, че нещата не вървят!
    Дясното в България на практика не съществува отдавна, но тези които се определиха за десни вече са се разпаднали на съставните си части и са в незавидно положение. Случи се така че дясното издига лозунги за консолидация срещу другото дясно.
    Кризата при тях е очевадна, а на последните избори каквото и да говорят има ръст на левите избиратели, наред с националисти други групи, които са нещо като отдушник на омразата към авторитарната, уж дясна партия ГЕРБ.
    Единственият начин, който са избрали към момента ГЕРБ, е и видимо. - Постоянни прокламации как те са добрите и лошото старо, което им пречи да постигнат по- добрите резултати. Въобще има ръст на левите убеждения в цяла Европа, които на това отгоре са и добре предразположени към Руснаците. А това е проблем!
    - Иначе защо продължава да се повдига от десни тази претоплена манджа за СОЦ-а? - ГЕРБ губят своите гласове заради постоянните скандали и разбира се симулацията на работа и кражбите на пари. Вижда се че Нинова им диша във врата и единственият начин е като дрънкат каквото
  • 163 Антон 1

    2 2 Отговор

    До коментар #156 от "юрист":

    “Индиция “ , да не е нещо свързано с индикация !
    Най ги обичам такива многознайковци , да ръсят термини по форумите ! Аз сега нали се сещаш , след като си бързо загряващ , че даже да не съм юрист ,мога да те засипя с термини .
    Това ли е задачата тук ! Какво ще разберат хората от форума , колко много знаеш и колко си начетен .
    Не говорим за теб или мен , говорим по-темата ! Затова ти казвам , че може да използваш колкото си искаш квалификации за мен , но не на професионална тема ! Това даже в смешно !
    Надали всички сега ще си кажат , след като е толкова начетен юрист и знае значението на думата “ индиция” , то значи е прав в спора който водим !
    Ти мислиш май хората тук за дебили !

    Аз съм второ поколение адвокат , който не вярва в независимостта на съдебната система в БГ !
    Затова и се занимавам с вещно право и всичките му клонове . Доволен съм , направих каквото трябваше ,за да съм осигурен дълго време !
    Ти не знаеш , български , румънски , турски юрист ли съм !
    Защитавай правата на клиентите си , както преценил за добре , ама не се прави на много учем тука .
    Със същия успех може един специалист по ядрена физика да ръси термини тука, което не значи , че е прав в спора .

    Между другото след 18 години стаж , почти всички колеги се излекуват от тая болест твоята ! Освен неудовлетворените !

    Много им се иска на такива да са най- умните и подготвените и го натрапват на всички !

    Аз в никой коментар до тук не съм натоварил хората с термини

    Коментиран от #164, #165, #167

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Диоген

    6 0 Отговор
    Фактът, че толкова дълго се обсъждат едни и същи неща от 28 г.насам, показва, че сме обречени.Орел,рак и щука...
  • 170 Антон 1

    7 2 Отговор

    До коментар #167 от "юрист":

    В ролята на изпитващ , нямаш голям успех !
    По-скоро приличаш на умопобъркана стара мома !
    Вместо да препрочиташ Закона за нормативните актове , си купи вибратор !

    Коментиран от #173

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Пазарен Либерализатор

    1 7 Отговор

    До коментар #157 от "Фюрера":

    Аз наследих доволно, после го удвоих, така възпитавам и децата си, да го утроят и те фа подсигурят децата си. Не мога да се чуствам виновен за това, че дедите и баща ми са находчиви, пробивни и са успели. Комунизма се опита да ни ограби, за наше щастие не успя, сега живеем според това как сме работили.
    Оная, Тошовата България не ни даде нищо, само ни взе. Всичко, което имаме е придобито преди 44-та и след 99-та.
    Всеки комунист трябва да си има дърво, от което да виси на въже, намазано със сапун.

    Коментиран от #186

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Антон 1

    2 1 Отговор

    До коментар #177 от "Пожарникаря":

    Извинявам се от мое име за досадния диалог !

    Коментиран от #192

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Фюрера

    4 2 Отговор

    До коментар #175 от "Пазарен Либерализатор":

    Спокойно пич, някой ден моите деца може да вземат хляба на твоите. Нищо не се знае. Защото моите работят рамо до рамо с мен и съм ги научил как да се оправят, пък най вече с фукльовци като теб. В началото се занимавах с производство, но осъзнах, че всичко в което се влагат средства в дълготрайни активи, е възможно да претърпи фалит и отнемане. Продадох производството и сега съм изцяло в сферата на услугите. Влагам минимално и печеля от вложения труд. А парите си влагам в евтино злато от заложната къща на братовчед ми, което пък от своя страна не се обезценява. Не само ти си великия бизнесмен.

    Коментиран от #194

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Ааааа

    5 1 Отговор

    До коментар #182 от "юрист":

    Обиди доста хора във форума
    Не е възпитано .
    Дано не всички юристи са като тебе
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Пожарникаря

    4 2 Отговор

    До коментар #180 от "Антон 1":

    Няма нужда от извинения! - Тази е стара позната...
    От понеделник до петък и от сутринта започва да пише по всички възможни теми, като особено набляга когато става въпрос за комунисти и турци. - За второто ... - Там нямам особено против понеже и аз съм патриот и си чета историята.
    Това обаче няма как да изтрие от главата ми глупостите, които обикновено дрънка.
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Пазарен Либерализатор

    3 4 Отговор

    До коментар #186 от "Фюрера":

    Както баща ти е взел хляба на дядо ми? Гена си е ген, не се надценявай. За злато има борса :) Ама на теб заложната къща на барат ти е достатъчна :)
    Аз моите деца ги уча да управляват активи, ти учи твоите да работят ;)
  • 195 Пожарникаря

    3 2 Отговор

    До коментар #190 от "юрист":

    Кой мари? - Рамон Маура? - Щото него даваха преди малко! - Да не е Пучдемон ? :-))
    Порфавор Душа! Нещо не ти ВеРвАм

    Коментиран от #196, #198

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Антон 1

    1 1 Отговор
    Ами , извинявам се и на модератора !
    Лека на всички !
  • 198 юрист

    0 5 Отговор

    До коментар #195 от "Пожарникаря":

    Само бившите бкп кадри съжаляват за татовото време. Всеки човек, който е имал изявен талант или дарба преди 1989г., сега изключително много се радва, че България вече не е в тоталитаризъм и не е командно административна икономика. Единствено старите хора жалят по младостта си. Недоволни от това, че комунизма си отиде от България, са и всички онези, които не са особено умни, не са особено грамотни, нямат някаква изявена дарба и поради тази причина нонстоп социазлизЪма им гъделичкаше егото, като им даваш заплати , почти равни с тези на висшистите, и тези хора си повярваха, че са много повече от интелектуалният ни елит, и си казаха- и да уча, и да не уча, ПАК ЩЕ ПОЛУЧАВАМ ТОЛКОВА, КОЛКОТО ПОЛУЧАВАТ ТЕ- ТОГАВА ЗАЩО ДА УЧА, защо да затварям толкова години от живота си в учене и защо да си губя години от младостта? Точно тези хора сега са най- недоволни, защото те НЯМАТ НИКАКВИ ТЪРУДОВИ УМЕНИЯ В ПОВЕЧЕ , които да предложат на трудовия пазар, за да получат по-висока заплата от висшистите:) Сега изведнъж се оказа, че образованието ИМА значение за това каква заплата ще получава един наемен служител- нещо, което беше отречено от соца и мутренското му отроче- мутризацията на България

    Коментиран от #200, #203

  • 199 Morgoth

    3 4 Отговор
    Повечето от тези които твърдят, че в НРБ им е било добре са прави, но не свободата или богатството са това което ги е правило щастливи, а младостта.
  • 200 Антон 1

    3 3 Отговор

    До коментар #198 от "юрист":

    Ама ние сме на едно мнение по темата !
    Не разбрах с какво предизвиках досадния ни диалог !
    Прочети по-горе , аз също следвам тази посока !
    Сега обаче , след като и ти мислиш така , не знам дали съм прав ! :):):):):)

    Обърках се !:):):)

    Коментиран от #202

  • 201 Антон 1

    2 2 Отговор
    И гледайте Григор , че за първи път българин е на финала на турнира на най-добрите осем !
  • 202 юрист

    1 8 Отговор

    До коментар #200 от "Антон 1":

    “...Публикувано във факти.бг: Не разбрах с какво предизвиках досадния ни диалог !..“ С простия факт, че пишете от името на всички български граждани, че стопляли бавно, че в България сме останали само неуки, неграмотни хора, че останалите българи в България сме “матрял“. Аз не считам себе си за човек, към когото се съотнасят тези обидни епитети и не желая друго лице да говори от мое име, след като не съм го упълномощила изрично от мое име и за моя сметка... Не ми харесва някой да пише от мое име такива неща. Аз съм достатъчно зрял човек, за да формирам собствено становище по въпроса.

    Коментиран от #204

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Антон 1

    6 3 Отговор

    До коментар #202 от "юрист":

    От мое име и за моя сметка !
    Успокой се бе жена , не си в съда !
    Тука хората са за да изразят мнение и може да им св стори малко в повече това юридическо изразяване и то без причина !

    С най-добри чувства !

    Коментиран от #207

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Morgoth

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хамериканец":

    Ами да говорим за БВП тогава - най-силната година на НРБ е 1987-ма с БВП $28 млрд. Последните 10 години БВП е двойно повече. Ако пък говорим за Куба - тя имаа под $8, а населението и е доста повече от нашето. Правилната метрика за сравнени е БВП на глава от населението - за България тя е $20хил, а за Куба $12хил.
    За демография изобщо не ми говори - страните с най-добра демография са най-бедните - там една жена ражда по 10-15 деца и половината от тях дават фира от глад и болести каквито тук почти не се срещат.
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Антон 1

    5 2 Отговор

    До коментар #207 от "юрист":

    Аз наистина с добри чувства , ама нямаш спасение , жалко !

    Коментиран от #210, #214

  • 209 Олеееееее

    2 1 Отговор

    До коментар #205 от "юрист":

    Горкия човек !
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Диоген

    2 3 Отговор
    Напишете в Гугъл: "Как Петър Младенов оцени управлението на Тодор Живков". Речта на Младенов е публикувана на 12.12.1989 в "Работническо дело".И стига повече глупости!
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Курти

    4 2 Отговор
    Смешна работа, някакви индивиди самоизтъкващи се в очите на анонимни четящи и пишещи- ужс. Не ви отива на годините и образованието. Имали пари, нямали пари, кой кого бил хранил и наемал на работа, юристи, водолази, космонавти, давали ги по телевизията.. И богато да живееш накрая винаги се умира. Кво се биете в гърдите? Или живота ви е по-хубав когато си богат? Сигурно е така, но не си ли носиш вътрешното спокойствие и най-богатия и най-умния да си кел файда..че така пишете си не ми пречите. Аз тука си плувам..
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 217 Пенка

    1 1 Отговор
    Ти си пази боже!

    Коментиран от #218

  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 юрист

    2 8 Отговор
    Малък преглед на българското законодателство по темата на статията
    1. КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
    Чл. 58.
    (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
    (2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
    2. ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.
    Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
    (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.
  • 221 юрист

    2 8 Отговор
    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.
    Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
    1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
    2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
    3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
    4. моралния и икономическия упадък на държавата;
    5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
    6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
    7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
    8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
    9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
    10. безогледното унищожаване на природата.
  • 222 юрист

    2 8 Отговор
    (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
    1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
    2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
    3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
    4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
    а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
    б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
    в) ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ;
  • 223 юрист

    2 8 Отговор
    г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
    д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
    е) лишаване от гражданство;
    5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
    6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.
    Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
    (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.
  • 224 юрист

    2 8 Отговор
    Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
    -------------------------
    Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

    Коментиран от #232

  • 225 юрист

    0 7 Отговор
    Ако ник “Антон 1“ беше юрист- за какъвто се представя- щеше да започне от горецитираният закон, защото той е правното основание един човек да има определен въглед, определено мнение по въпроса какъв е бил живота в тоталитарна България до 1989г. В този нормативен акт са посочени ВСИЧКИ отнети права и свободи на българските граждани, включително и отнемането на частната им собственост чрез т.нар. национализация и противоправно секвестиране на личното им движимо и недвижимо имущество. Този закон казва всичко. Онези, които са живели отлично по соца, са били хора, чиито родители не са притежавали никаква лична собственост преди 09.09.1944г. и които са се оказали облагодетелствани от престъпленията на бкп. Така, че- хайде по- спокойно от страна на жалещите комунизма! Вие имате за какво да го жалите и за какво да ви е мъчно- та нали точно комунизЪма ви даде шанс да живеете добре, без да блестите с каквито и да е било ярки дарби или таланти; комунизма толерираше посредствеността и даваше поле за изява на талантливите хора само , ако те изявяват таланта си в прослава на бкп, социализма и комунизма в България- това беше рамката, в която бе поставен абсолютно всеки гражданин на нрб....

    Коментиран от #227

  • 226 юрист

    0 5 Отговор
    въглед- т.е. въЗглед
  • 227 Антон 1

    2 1 Отговор

    До коментар #225 от "юрист":

    Жалко , Григор загуби втория сет !
    Аз , че съм юрист , съм , ама по -важното е , че това не е първостепенно за мене ! Затова и ника ми няма нищо общо с образованието или професията ми . Ами защото самочувствието ми не идва от там !
    Уча децата си, да са добри хора и ,че няма нищо по-ценно от доброто име !
    Само комплексарите се дуят с титли , образование и т.н !
    Винаги съм поставял семейството пред работата ми и никога няма да съжалявам за това !
    Вписан съм в колегията , тогава когато , колеги се чудеха как да ограничат конкуренцията . Още тогава се научих да разпознавам нещастниците , като тебе !
    И не се прави на много умна , щото от цитиране на законни много колеги не могат да си платят осигуровките и наема !
    Дано Григор победи , че повече хора по света да чуят за България !

    Коментиран от #228

  • 228 юрист

    0 7 Отговор

    До коментар #227 от "Антон 1":

    „...Публикувано във факти.бг: Аз , че съм юрист , съм , ама по -важното е , че това не е първостепенно за мене !...“ Ерго- не упражнявате тази професия и Вашите доходи не се формират от нея. Както и да е- не ме засяга Вашият личен и професионален живот. Засяга ме само степента, в която твърдите, че българските граждани сме “бавнозагряващи“ и “матрял“. Видно е, че до тук Вие не показахте елементари юридически базисни знания, какво остава да погледнете като български юрист върху българското законодателство... И това няма значение за мен. Важно е нещо друго- човек да не се представя за професионалист, какъвто не е и да не въвлича българските граждани в измама. Също така е важно да спазва законите на Р. България, тъй като юридическото лице- собственик на този сайт, е регистрирано по българското законодателство и се подчинява на него. А част точно от българското законодателство е и ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. Този закон не е изгубил правна сила, той е част от действащото българско законодателство. Незнанието на закона не е оправдание за никого.

    Коментиран от #229

  • 229 Антон 1

    4 1 Отговор

    До коментар #228 от "юрист":

    И в каква измама ме обвинявате ?

    Събирам материал за набеждаването , не друго !
    Слушам ви !

    Коментиран от #230

  • 230 юрист

    1 5 Отговор

    До коментар #229 от "Антон 1":

    Точните ми думи в мой коментар № 228 са:“...Публикувано във факти.бг: Важно е нещо друго- човек да не се представя за професионалист, какъвто не е и да не въвлича българските граждани в измама...“ Всеки съдебен състав в България ще Ви каже, че тези думи не са съставомерни на изпълнителните деяния на престъплението “набеждаване“, а Вие си продължавайте да събирате материал - щом даже не можете професионално да различите набеждаването от обидата, леле ,ма , мале....При това аз съм цивилист, а не пеналист...

    Коментиран от #231

  • 231 Антон 1

    2 1 Отговор

    До коментар #230 от "юрист":

    Ти май се уплаши , ааа ? :)
    Я кажи сега , в какво точно заблуждавам хората ?

    Ама по-бързо , докато не ни е изтрил модератора ! :)

    Коментиран от #233

  • 232 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 233 юрист

    1 8 Отговор

    До коментар #231 от "Антон 1":

    Ако се бях уплашила, щях ли да напиша, че е налице липса на съставомерност на моите думи относно изпълнителното деяние на твърдяното от Вас престъпление “набеждаване“? :D Аз се връщам от там, където Вие отивате- т.е. Вашите психологически атаки нямат никакво въздействие върху мен:D Съгласно доказателствената тежест, Вие твърдите ,че аз Ви набеждавам, твърдите, че сте пострадало лице, а адвокатът на държавата- прокуратурата и оправомощените държавни органи са тези , които трябва да съберат доказателства по законосъобразен начин, съгласно НПК , и то когато е налице прокурорско постановление за образуване на досъдебно производство:) Интересно е Вие в какво качество събирате „материал“?:D

    Коментиран от #235

  • 234 Пенка

    8 1 Отговор
    Всеки майстор си намира майстора, а юриста и хапчетата!
  • 235 Антон 1

    2 1 Отговор

    До коментар #233 от "юрист":

    Аз пак не разбрах, какво нередно съм направил , още повече , че от час ми цитирате НК !

    За цивилист доста добре познавате НК !
    Похвално !

    Коментиран от #237

  • 236 Пенка

    5 1 Отговор
    Търси си повод да се доказва колко е умен(умна). То е ясно- не е в час.
  • 237 юрист

    0 6 Отговор

    До коментар #235 от "Антон 1":

    “...Публикувано във факти.бг: Аз пак не разбрах, какво нередно съм направил , още повече , че от час ми цитирате НК !..“ Аз пък не разбрах къде в моите коментари се съдържа и намек за съставмерност на “набеждаване“, което е престъпление по НК:) Що се отнася до отговора на въпроса Ви какво нередно нещо сте направил- просто се произнасяте от мое име и за моя сметка, без да съм Ви упълномощила писмено и изрично пред нотариус и без да съм Ви упълномощила за това чрез подписване на Ваше адвокатско пълномощно:) Написах Ви, че Вашите квалификации, сме българите в България сме били “матрял“ и “ трудно загряващи“ ме обиждат, защото аз съм единствено българска гражданка и претендирам, че не попадам в тези посочени категории. Изисках от Вас да преустановите да ме включвате и мен в своите обиди. В крайна сметка, има и съдебна реторсия - чл.146 ал.2 от НК, но като поне приличен адвокат, не желая да Ви дам правна възможност да се възползвате от нея:)

    Коментиран от #239, #241

  • 238 Антон 1

    4 0 Отговор
    Григор биииииии !
    Гордейте се българи !!!!!!!!
  • 239 Антон 1

    5 1 Отговор

    До коментар #237 от "юрист":

    Както виждаш ,даже минуси не ти давам !!
    Не виждам и никой тука да защитава поведението ти !
    Всички да са в насеещното само ти да шофираш правилно ,малко ме съмнява ! Надявам се разбра метафората ! Адвокат съм ,щастливо женен с две деца и много се радвам , че тая вече Григор би !
    Ако се лекуваш адекватно ,най-вероятно ще си щастлива някой ден !

    Аз съм добър човек, пожелавам ти го !

    Коментиран от #240, #242

  • 240 юрист

    0 8 Отговор

    До коментар #239 от "Антон 1":

    “...Публикувано във факти.бг: Не виждам и никой тука да защитава поведението ти !...“ НИКОГА не чакам одобрението на анонимни за мен хора. Май наистина не схващаш, че съм адвокат, а не някакъв анонимен коментатор, очакващ нечие одобрение:) Не съм от масата, аз съм извън нея ои де факто, ако пожелая мога да я управлявам, но не съм циник и уважавам правото на лично мнение на всеки коментатор. Кой и защо Ви е оставил с погрешното убеждение, че един човек трябвало да очаква нечие одобрение, за да напише или не собственото си мнение и че ако не се появи чуждото одобрение, а чуждата критика, значи мнението на човека не струвало и нямало стойност?! Вие май все още живеете в социализма? Аз съм това, което съм, и не ме засяга Вашето или чуждото не/одобрение- то е извън моя естаблишмент. Комунистите не успяха да ме пречупят, мутрите не успяха да ме направят “бяла якичка“, че едни анонимни коментатори, чиито интелект не блести особено, ли ще съумеят да го направят?

    Коментиран от #244

  • 241 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 242 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 243 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    статията казва всичко.няма кво да се добави.доказателство за правотата и е че няма нито един българин да е избягал в северна корея ,виетнам или куба заради меланхолията му към комунизма и несъвместимостта му с демокрацията!
  • 252 до клозетния войвода

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Чавдар войвода":

    Така е. Ако не беше социализма, вместо 150 години назад щяхме да си останем 500 години назад!
  • 253 до чипираното зомби

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "Гост с име":

    Ами значи неговия чип поне е програмиран с правилните лозунги и от тук нататък каквото прави лежи на неговата съвест,а не на системата, която го е програмирала. Но за другото не си прав- всички тук разбираме какво казваш защото сме наясно с какви лозунги е програмиран твоя чип. Няма голям смисъл да се спори с такива като тебе.
  • 254 PlimP

    2 0 Отговор
    33, под имот кво имаш предвид, ако са затритет фабрики, като ви ги "върнаха" та кво, всичко омзаха, йок производство, йок пари, само се препродава, сглобява или досглобява и толкоз, а за тея дейности умни хора не трябват, те за това лекинко емигрираха, пък и само като видиш логото на DW, може статията да не се чете, щото е ясно кво пиша
  • 255 PlimP

    2 0 Отговор
    тряаа да звънна в DW да им кажа, че подаряваме известно количество цигани, за да ги оттърват от гадните НЕцигани в България
  • 256 ооооо

    2 2 Отговор
    И тук има много комунета, ушанки, мурзилки и всякаква друга червена сволач.
  • 257 Хари

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ХУБАА ДЕМОПРЕИБАЦИЯ НИ НАТРЕСОХТЕ":

    Неграмотний комунисте, пише се ОТВЪН, а не ОТ ВЪН.
  • 258 Абу Талиб

    1 0 Отговор
    Нека авторът каже, колко милиарда печалба изнесоха чужди фирми от България през тия 30 години и какво можеше да се построи с тези пари, ако оставаха тук у нас. 500 години сме живели без ток, без баня, без леки коли, без телевизори и интернет, без частни съдебни изпълнители, без войска, без западни мебелировки, раждаха се в семейство по пет-щест деца, и сме оцелели. Другаде е проблемът на българите.
  • 259 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 260 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 261 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 262 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 263 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 264 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 267 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 268 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 269 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.