3 107 7

Казах ли ви и за водата?

Няма как хем да имаш евтина вода, хем да не инвестираш, хем да дават на циганите без пари...

Владимир Каролев

Миналата зима огромна част от квартал "Младост" беше оставена без парно заради тежка повреда в разпадащата се инфраструктура на Топлофикация София. Тогава си позволих малко автореклама с „казах ли ви за топлофикация?“. Днес дойде време да направя същото с „казах ли ви и за водата?“. Това написа написа икономистът Владимир Каролев, а материалът бе публикуван от OFFNews.

Новината за водните неволи тези дни идват от Сливен и по-специално от село Сотиря. Наскоро на местните им връчили нишан, че ще плащат по 2 лева на кубик – или 167% по-скъпа вода, отколкото досега. Междувременно, вода в селото реално няма – някакви капки едвам-едвам църцорят от чешмите, а хората черпят вода от стари бунари и кладенци. Хората от Сливенско се кахърят, че „ВиК не е направило за последните 30 години абсолютно никакво подобрение“. Шефът на ВиК-то пък отправя поглед в бъдещето, уверявайки ги, че щом се качи цената на водата, и всичко ще се оправи.

Поне от три години бия усърдно камбаната, че това е съдбата, очакваща водоснабдяването в почти всички области в България извън София. По различни оценки на Световната банка и Европейската комисия за водоснабдителната мрежа трябват инвестиции между 12 и 16 млрд. лв. през следващите 5 години, а България разполага с целеви европейски средства за пряко сили 2 млрд. лв. за следващите 5 години. Положението е допълнително влошено от факта, че всички водни дружества, с изключение на това в София, са държавни или общински, или смесено държавно-общински, управлявани под политически и партиен диктат. Това води до две широкоразпространени явления – циганските махали масово не плащат вода, а значима част от средствата за инвестиции се прахосват и/или буквално крадат чрез документално отчитане на инвестиции, които де факто не са направени.

Политическото управление обаче не се ограничава единствено до дружествата – по същия начин се менажираше допреди година и половина и „независимата“ комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По време на всички правителства държавният регулатор правеше социална политика през цените на тока и водата. Принципът е най-лесният, но и най-вредният – държим цените ниски, често под себестойност, като дефицитът се покрива с дългове и/или периодични инжекции от държавния бюджет. Парадоксът пък е, че този подход облагодетелства не най-бедните, а най-богатите, които ползват най-много вода, ток и парно – и съответно най-много субсидия на единица продукт/услуга.

За хората с елементарни познания по икономика и финанси бе ясно, че рано или късно този балон е обречен да се спука. Няма как хем да имаш евтина вода (аналогично ток и парно), хем да не инвестираш в инфраструктура и нови технологии, хем да крадеш от малкото инвестирано, хем и да даваш на бая цигански махали и избиратели вода без пари. Интересно е, че до голяма степен частните ЕРП-тата пресякоха тази практика с тока, но при водоснабдяването тя продължава с пълна сила по партийна повеля.

Всичко това се вижда ясно в Сливен:

1. Над 60% от просрочените сметки за вода на ВиК-Сливен са в циганския квартал „Надежда“. Ако добавим и селата с преобладаващо ромско население около града, то вероятно този процент ще набъбне до около 75% и нагоре. Ако върху абонатите с просрочия се наложи карта на резултатите от парламентарните и местните избори, изводите ще са очевидни.

2. ВиК-Сливен не публикува актуалните си финансови отчети, като последните видими резултати са тези за 2013 и 2012 г. От там се вижда, че приходите на дружеството намаляват, а загубите се увеличават. За 2012 г. ВиК-то има 12.5 млн. лв. приходи и 1.6 млн. лв. загуба. За 2013 г. приходите са намалели с 1 млн. лв., а загубата се е увеличила с 350 хил. лв.

3. Мрежата на ВиК-то се разпада критично по-бързо, отколкото то успява да я обновява. Инвестициите в дълготрайни активи за съответните две години са 1.3 млн. лв., а амортизациите са 2.6 млн. лв. На фона на тези 1.3 млн. лв. разходи за инвестиционна дейност за две години ВиК-Сливен е дало 9 млн. лв. за заплати и осигуровки.

Повишение на цената на водата е неизбежно, но само по себе си не може да запуши напълно гореописаните проблеми, тъй като техните причини са до голяма степен с политически корен. Както много пъти съм писал, държавните и общинските фирми (особено пък монополни) работят в де факто безконтролна среда, тъй като контролиращият орган (министърът/кметът или негов колега) назначава управляващия орган (директора), като двамата са подчинени на едно и също партийно ръководство.

Трайно и всеобхватно решение може да има по пример на София – да се привлекат 5 или 10 оператора на регионалните ВиК системи в България, които да имат налични тези около 12 млрд. лв. за инвестиции и съответно мрежата да бъде обновена. Частните оператори пък ще бъдат разделени от контрольорите, държавата/партийните централи, като така хем ще има по-ефективни разходи и по-малко кражби, хем стимулът да се хрантутят избиратели с безплатна вода ще бъде премахнат напълно.

Алтернативата вече дори не е алтернатива, а просто днешната реалност – разпадаща се мрежа, липса на вода, хаотично повишаващи се цени и все по-големи апетити за изтъняващите свободни пари за инвестиции. Или казано накратко – режим на водата в 21 век. Това ли искаме?

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ни съ прави на умен ба (гост)
  Отговор
  1 19:55  18.11.17
  То всички българи сме много умни и знаеме много работи ама малко правиме, така че не се прави на някакъв вундеркинт щот си доста-доста- посредствен, ами кат бай си Бойко стани един ден в 5.00 и се заеми да направиш нещо за страната, щот от как та глйедам само ПЛЯМПИШ, ПЛЯМПИШ, с една и съща пасивна физиномия
 • . . . . . . . . (гост)
  Отговор
  2 19:58  18.11.17
  Искай среща с управляващите, ще те приемат, ако имаш хубави преложения - и тях ще приемат
 • Иванов (гост)
  Отговор
  3 21:53  18.11.17
  След като е толкова лесно защо не го направи като беше депутат?Защото гетата ви са най лесните избиратели!Излезе от парламента и вече много приказва,а вътре дума не вземаше
 • 4 22:49  18.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Тях червеното знаме роди ги (гост)
  Отговор
  5 07:06  19.11.17
  А аз казах ли Ви,че сте ЛОШ МАТЕРИАЛ !
 • факт (гост)
  Отговор
  6 11:37  19.11.17
  либерален капитализъм-само крадеш и нищо читаво не правиш
 • гост (гост)
  Отговор
  7 14:12  20.11.17
  Констатирането на очевидни факти не е следстие от икономическо образование, г-н Каролев. Важни и необходими са дела. Имате ли ясни предложения за конкретната област? Дали ли сте ги на отговорните органи? Кога и къде? Как са отговорили те на вашето предложение и защо, ако не са? Подали ли сте сигнал към прокуратури и телевизии по повод кражбите от потребители и управници и какви са резултатите?

Напиши коментар:


Публикувай