Last news in Fakti

21 Ноември, 2017 14:00 3 611 17

Когато Западът си подели Африка

  • африка-
  • конго-
  • ото фон бисмарк

В онези седмици и месеци няколко колониални държави си поделят Африка - с помощта на една карта и на линийка и пергел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Карта на света, висока цели пет метра, украсява стената на канцлерския дворец в Берлин. Африканският континент е очертан със съвършена точност, във вътрешността му се виждат реки, езера, имената на няколко селища - и много бели петна.

Германският канцлер Ото фон Бисмарк е поканил в Берлин представители на 13 европейски държави, плюс САЩ и Османската империя. Целта е да се договорят за „свободна търговия” по поречието на реките Конго и Нигер. В действителност обаче става дума за присвояването и поделянето на Африка с помощта на международното право.

В края на конференцията участниците вече са поставили основите на бъдещата подялба. Хората, които живеят в Африка, нямат думата - на конференцията в Берлин не са поканени никакви африканци. Заключителният документ на „Конференцията за Конго” се превръща във фундамент на колонизирането. Непоправими вреди През следващите години новите господари на Африка прекрояват континента както им е угодно.

Веднъж за граници се използват планини или реки, друг път - паралели и меридиани. Или пък просто ги чертаят с линийка. Историците смятат, че тъкмо Берлинската конференция залага динамита на много бъдещи конфликти в Африка. „Континентът е бил поделен, без да се вземат предвид съществуващите политически, социални и икономически структури”, казва Олайеми Акинвуми, професор по история от Нигерия. Новите граници раздробили поселищата на много от етническите групи.

Прекъснати били търговски пътища, защото според договорките търговия можело да се върти само вътре в границите на една отделна колония. Многобройни изследвания показват, че онези региони, които били най-силно засегнати от изкуствено прокараните граници, и до днес са по-бедни и там по-често се водят граждански войни, отколкото другаде в Африка. „Конференцията за Конго е нанесла непоправими вреди на няколко страни, които и до днес страдат от това”, казва Акинвуми.

В много случаи, например в Камерун, европейците изцяло игнорирали местните традиции и потребности, допълва Михаел Пезек от университета в Ерфурт. Според него обаче изследователите вече не твърдят, че изкуствените граници са главната причина за конфликтите в постколониална Африка. С годините хората там свикнали да живеят с тези граници, които често пъти важат само на хартия.

Според Пезек, границите са важни за геополитическия пейзаж в Африка, но за местните хора нямат никакво значение. Често пъти африканците по места дори печелят от изкуствените граници, защото те създават предпоставки за доходна контрабанда. През 60-те години на миналия век, когато някогашните колонии постепенно придобиха независимост, новите африкански политици получиха възможност да коригират тези граници - но не го сториха.

„Повечето от тях се тревожеха, навярно с основание, че така може би ще отворят кутията на Пандора”, пояснява Пезек. „Защото през последните десетилетия в Африка имаше редица междудържавни конфликти, но почти нито един от тях не беше за граници.”

С други думи, за днешните конфликти не е толкова важно как навремето белгийци, французи, британци и германци са си поделили Африка. Но това ни най-малко не оправдава участниците в Берлинската конференция. Всъщност основната причина за конфликтите в Африка е тогавашното решение на колонизаторите да разделят населението в различни етнически групи. „Много от етническите идентичности в Африка, които днес са факт, през 19 век са били доста по-размити”, обяснява Пезек.

Така например групите хуту и тутси в Руанда били не етноси, а социални прослойки. Напълно възможно било от хуту да станеш тутси и обратно. Колониалната политика обаче ги превърнала в етнически групи, а това в крайна сметка довело до ужасяващия геноцид през 1994 година, когато бяха избити близо 1 милион души.

Престъпленията на колонизаторите Преди няколко години, когато беше отбелязана 125-ата годишнина от „Конференцията за Конго”, редица африкански държави поискаха обезщетения заради последиците от колониализма. В приета от тях декларация се казва, че произволната подялба на Африка в края на 19 век е била престъпление срещу човечеството. Авторите на декларацията настояваха Западът да изплати обезщетение за заграбените земи и да върне откраднатите културни ценности. Досега нищо подобно не се е случило.

Историците Михаел Пезек и Олайеми Акинвуми недоволстват срещу това бездействие. „Толкова много се говори за обезщетения - например заради търговията с роби или заради Холокоста. Рядко обаче става дума за престъпленията, които европейските колониални държави извършват в Африка в продължение на стотина години”, казва Пезек. А Акинвуми обобщава: „Не вярвам, че някога ще има каквото и да било обезщетение”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чурулик чурулик

    45 7 Отговор
    Сега същите тези колонизаори разпространяват демокрация а това е едно от наи страшните робства

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Откачен Борсук

    9 28 Отговор

    До коментар #1 от "Чурулик чурулик":

    Беги при Ким. Ще си живееш волно и свободно като птичка. Даже и по тиливизура шъ та дават как Кимчо те прегръща. Като първия заблуден, емигрирал в Северна Корея.

    Коментиран от #16

  • 3 Свободен

    12 27 Отговор

    До коментар #1 от "Чурулик чурулик":

    По време на така нареченото "робство" африканците са живяли в мир и спокойствие, а днес свободна Африка е пълна с болни от СПИН и Ебола, умират от глад и племената постоянно воюват помежду си. В Африка и до днес използват пътищата и фабриките които са построени от белите навремето.

    Коментиран от #4, #5, #6, #7, #8, #9

  • 4 Kcaniba

    26 2 Отговор

    До коментар #3 от "Свободен":

    Т.Е. продължаваш да решаваш за тях!??
    Че са маймуни - маймуни са, но не са животни, в този смисъл на думата!
    Човешки същества са.
    Аз съм бил в доста африкански държави, включително и ЮАР!
    Ако си от Източна Европа, значи не си от лошите, особено Русия , България.
    Ако си от Западна-могат да те убият!!
    Защо ли!!!
    Отиди там и им докажи гледната си точка!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 hh88

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "Свободен":

    Публикувано във факти.бг: Леополд, крал на Белгия през 19-ти век. Проявява изключителна жестокост, докато усвоява природните богатства на Конго, разпореждайки посичане на крайници на хора, не изпълняващи производствена квота. Режимът му е отговорен за смъртта на около 2.5 млн. души в страната. Създаването на Сободната държава Конго е едно от най-кървавите начинания в историята.
    Викаш "мирно и спокойно" са си живеели....Да ти се връща такъв мир и спокойствие! Само не мога да разбера дали вярвате в това, което пишете или просто си тролите.
  • 7 ПКК

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Свободен":

    СВОБОДНИЯ, ТИ ДА СИ РОБ И ДА ЖИВЕЕШ В МИР И СПОКОЙСТВИЕ.
  • 8 ПКК

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Свободен":

    ТО ПО ТВОЯТА ЛОГИКА И НИЕ СМЕ СИ ЖИВЯ ЛИ В МИР, И СПОКОЙСТВИЕ В РАМКИТЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стефан

    7 1 Отговор
    А, не, те са си поделили не само Африка, ами половината свят напълно демократично. Да живей живей Западът!
  • 11 Радо

    8 2 Отговор
    Кое Ви учудва/изненадва в цялата тая история?...по-умният/по-силният завладява по-слабия и по-простия и го кара да работи за него - явно така е устроена човешката природа.....не е само Африка - Ернан Кортес със 400 конкистадора завладява 10 милиона индиианци, и ги покръства после...това е еволюцията и закона на Природата - по-вишсия хищник изяжда всичо надолу по веригата, което не се е развило достатъчно умствено и интелектуално, за да може да се противопостави и оцелее самостоятелно.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Стефан

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Радо":

    Абсолютно е така, само че след това имат наглостта да говорят за демокрация, човешки права и така нататък. И да си позволяват да определят те кой е демократичен и кой спазва въпросните права в зависимост от това как им харесва на тях.
  • 13 Kcaniba

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Радо":

    Т.е комунизъма е оправдан...
    Т.е Хитлер е бил прав!!
    Т.е САЩ са абсолютно прави в двуличната си политика и стотици хиляди, ако не и милиони ннвинни жертви и цивилни касапници!!!
  • 14 Свободен

    8 5 Отговор
    Брей, тука много "хуманисти" хора имало...и ние сме били 500 години под робство, ама за нас никой не плаче, само за тия..писна ми вече. С нищо не сме им длъжни, да се оправят...всеки се оправя както може в този живот, никой нищо не дава на готово.
  • 15 сега

    4 0 Отговор
    сега да си прибират "бежанците" и да не говорят за квоти
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 mediator37

    1 0 Отговор
    Слагат в статията Германия наравно с колонизаторските държави. А това не е вярно. Германия няма колонии и роби - това е разликата.
    Опорни точки - ръйш ли?
    Ама ви хвърлиха в бъзито.