Last news in Fakti

25 Ноември, 2017 10:47 9 237 18

Мини през трупове, но качи Еверест

  • еверест-
  • черен петък
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Здравейте съотечественици,

Честит ви Бляк фрайди!

Присетих се онзи ден за едно филмче, което бях гледала за Еверест, където една покорителка, възрастна англичанка, разправяше как идва един момент, в който влизаш в т.нар. Мъртва Зона, която започва от височина 8600 метра до заветните 8848, където виждаш само замръзнали трупове, стоящи на студа, бурите и снеговете от години.
Разбира се това доста ме впечатли и се разрових за подробности...
Оказва се, че... всъщност не знам от къде да започна, понеже искам да засегна расизма, толерантността, себеотдаването, лудостта и най-много - безумието, което живеем...
Та, оказва се, че отивайки да покоряваш този топ на Земята, ти всъщност оставяш всичкото си възпитание и култура, особености, характер и прочее общо приети норми за поведение в социума някъде долу в последния базов лагер и единствената ти и заветна цел е да качиш себе си и да се свалиш от там, за да се прибереш обратно в къщи и там да кажат "той покори покрива на планетата". Независимо, че качвайки се и - забележете - слизайки, ти срещаш бедстващи алпинисти. Срещаш ги, чуваш на следващия ден, ако си късметлия да се върнеш от върха, че още са живи и бедстват, след това още ден два те оцеляват там, после просто умират, прегърнати от бялата смърт.
Но на каква цена...
Вие представяте ли си, че това е прието там и не се коментира, не се счита за съучастничество или подбудителство към самоубийство...
Намерих един случай, в който жена бедствала под върха, покрай нея преминавали други алпинисти, някои поспирали и давали от собствения си кислород. Други просто я зоабикаляли, стигали горе и се връщали и два дни по-късно разпитвали за нея в лагера другите идващи от горе и те казвали, че е още жива. Все пак на третия ден тя починала, а след няколко дни някой просто я отместил от пътя за да не се пречка.

В цялата тази безумица било замесено семейство, което опитало да й помогне, но в един момент трябвало да избират, те ли да оцелеят или тя... и я оставили... Явно връщайки се в ежедневието си не намирали покой за извършеното или неизвършеното и 7 г. по-късно се върнали за да свалят трупа й. Което не било никак лесно, все пак успели да я пренесат в някакво място, като ров, където направили нещо като символично погребение.

Трябва да отбележим факта, че на 8000 м. всичко, което ти се случва, при този студ, е нереално - влизаш в някаква медитация и вървиш нагоре. Нещо като продължаваща с часове асфикция, премесена с много студ и адреналин. После правиш кръгом и слизаш долу, като движенията ти са толкова забавени, че все едно се опитваш да тичаш под вода, заедно с липсата на въздух.
Въпреки всичко за моралния проблем свързан с покоряването на Еверест започва да се говори едва през 2015 г.

Разбирате ли?! Преди две години само.

Случката е потресаваща - покорител без два крака с протези сбъдва мечтата си да се качи до върха, но по пътя, който е тесен към 20 см. е паднал и умира бавно друг алпинист, така че, този с протезите трябвало да го прескочи за да продължи и да го прескочи отново на връщане, както направили и всички останали експедиции същия ден. Чак като стигнал у дома признал тази нелепост и тогава, покрай рекорда му, да качи върха без крака, се вдига и скандалът. ПРАВИЛНО ЛИ Е ТОВА да оставят хората, нуждаещи се от помощ там, да умират. Като кучета, като стар кон. Като нещо незначително.
Разбира се няма кой знае какъв обществен отзвук на проблема и никакво решение.

Преди година пък, група непалски шерпи решили да направят акция по почистването на върха, защото, оказва се, че там е прието, като ти свършат бисквитките да си хвърлиш опаковката, да си зарежеш кислороднаат бутилка и въобще всичко, от което не се нуждаеш. Така в момента, около 70 г. по-късно от първия стъпил човешки крак там, Еверест прилича на бунище. Все пак, акцията по почистването в частност е успяла, поприбрали са някакво количество. Според пресата и японски алпинисти са почиствали и са свалили 500 кг. боклук.

Другият проблем, който не ми дава мира са шерпите. Шерпите носят: храна, екипировка, багаж, техника... дори алпинистите, които са ги наели. Има шерпи, които са качвали Еверест по 10 пъти. Има един, никъде не срещнах името му, който е поставил рекорд сред шерпите и е качил Еверест 21 пъти.
Двадесет и един пъти, ТОВА Е ЧОВЕКЪТ, единственият за момента на планетата, качил върха двадесет и един пъти!

А ние даже не знаем името му.... нали?! Знаем, че на тях им плащат за това, което вършат, но те не са ли равни на останалите, защо техните качвания и рекорди не се броят? Защо за подвизите им се мълчи. Много често се е случвало шерп да спасява бедстващ алпинист, независимо, че не му влиза в работа... и не му е платено за това.

Покорители разказват, че около върха има минимум 200 трупа. Също споделят, че се усеща свръхестествено присъствие там. Много от тях споделят, че в най-трудната част виждали тъмни сенки и са разговаряли дори с тях. Едва ли не сенките са споделяли стратегии за качване и слизане от върха и едва ли не благодарение на това те са оцелявали.

Страшничко е посланието, което идва от върха на върховете: мини през трупове, но стигни и увенчай егото си със задоволство.

Каква е връзката с отминалия Черен петък ли? Ето тази - отивайте да пазарувате, накупете тонове ненужни вещи, бъдещи отпадъци и подпомагайте безсмисленото функциониране на тази безумна система, в която оцеляваме...

П.С. На върха са оставили живота си трима българи: Христо Проданов, Христо Христов и племенницата на първия, Мариана Масларова. Всички те са останали в мъртвата зона, като Мариана е искала да е първата българка качила върха, но така и няма доказателство до днес, че е успяла.
Царство им небесно!

Коментарът е публикуван във фейсбук страницата на Пипа Че


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерпа

    16 16 Отговор
    Интересно ми е - Кой е автора на статията?
    И .. мисля че такива статии могат да пишат и да дават препоръки само хора които са били там !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 САП

    28 2 Отговор
    Статията поставя много сериозен въпрос, за цената на победата. Къде свърша човешкото в човека. Явно в мъртвата зона на Еверест го няма.

    Огледай се в живота и ще видиш много подобни примери. За съжаление не е необходимо да отидем в мъртвата зона на Еверест за да видим подобно нещо.

    Никога не съм харесвал морализаторстването от топлото и удобно място до камината в къщи, но да пожертваш човешки живот за 5 минути слава изобщо не ми харесва.

    За това, че имат право да говорят, които са били там. Е явно те не искат да кажат за тази страна на монетата поради срам или по-лошото защото не им пука. Повечето изкачили го са жадни за слава мегаломани или хора пристрастени към адреналина.

    За шерпите които са умрели по подстъпите никой не говори. За това че с били в екипа изкачил върха също. Това поредната тиха форма на расизма или мегаломанията.
  • 4 ТАС

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Както винаги морала е нещо непонятно за юристите.

    То е фикция зад която се крият, когато им е удобно. Особено ако са жени.

    Коментиран от #5, #11

  • 5 юрист

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "ТАС":

    Напротив- не сте прав/права, но не считам за нужно да Ви обяснявам защо... Фактите са си факти- авторът сравнява несравними неща- масовите покупки на намалени стоки по време на блек фрайдей, с цената на човешкото съчувствие и спасяването на чужд човешки живот и поставянето му над собствените амбиции...

    Коментиран от #6

  • 6 ТАС

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    За съжаление автора е прав, но примера му не е най-удачния.

    В бързината да купим нещо евтино или да постигнем нещо забравяме много неща. Помислете реално за поведението си докато сте пътували и търсили това за, което искате да купите, колко пъти сте нарушили нормите на етично поведение и човещината.

    Ако сте способна спрете в едно кафене с изглед към вътрешността на мола в, който пазарувате, и се огледай те какво виждате.

    Отговора е прост "Стадо". Стадо обсебено от манията да притежава поредната модна джаджа, дрешка, телевизор и др. изразяващи желания от социален и икономически статус. А дали имат наистина нужда от тях много често е без значение.

    Рекламните агенции отдавна са превърнали манипулирането на тълпата в изкуство, и го правят така, че 90% от хората да не се усетят, че ги превръщат в стадо следващо водача.

    За да разберете от, кои сте застенете пред огледалото у дома и се вгледайте в това как изглеждате(сигурен съм, че ще добре според модните тенденции), и ще разберете сама ако сте способна.

    За мен отговора го дадохте с коментара си на статията.

    Коментиран от #14, #15

  • 7 Там

    9 1 Отговор
    Там умираш всяка минута и не можеш да помогнеш с друго освен да дадеш кислород или лекарства. Не можеш да носиш никой. Това е стара тема, а Майк без двата крака брше 2006?!, не 2015, автора малко късно се е сетил.

    А тези, които отиват неподготвени - те отговорност нямат ли?!
  • 8 Брат ми

    7 10 Отговор
    Много тъпа статия.Който е решил да се качва на Еверест знае за рисковете(предполагам).Така ,че никой не е длъжен да рискува своя и на други хора живот,заради някой си. Щом си там значи си съгласен с възможността да си умреш там.
  • 9 BGman

    14 3 Отговор
    "Бляк" фрайдей е много подходящо наименование на поредната олигофрения дошла от САЩ. Нещо подобно на светия валентин. Целта е една единствена - да се завъртят няколко милиарда за 1-2 дни. Търговски трик за балъци, които явно край нямат, то неслучайно наскоро един човек говореше за 80% "дебили" и всички му се обидиха - защо? Прав е човека, даже може да са 82%....
  • 10 Антон 1

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "юрист":

    Олееее,пак цени , дребнави обяснения !
    Ей бедна душа , бедна !

    Коментиран от #13

  • 11 Адвоката

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТАС":

    Не е хубаво да се обобщава и да се лепят етикети. В момента, в който го правиш вече си сгрешил. Във всяка гилдия има всякакви хора и не можеш да заклеймиш всички като такива или онакива. Особено ако си правиш извода от няколко поста в интернет от човек с измислен никнейм.
    Иначе статията ми хареса.
  • 12 Аяжо

    4 0 Отговор
    Голяма глупост е това. Гониш Михаля...
  • 13 Пазарен Либерализатор

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Антон 1":

    Коробочка. (онази на Гогол). Толкова претенции за състоятелност, а превръща купуването на някви обикновени боти в събитие, което разтръбява из коментарите :)

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ice

    1 4 Отговор
    На Покрива на света няма морал, няма етика. Там всеки е сам за себе си. Единствената цел е да оцелееш.-40 градуса, постоянно променящо се време, ужасяващи бури,липса на кислород. И само едно подхлъзване, само 5 минути забавяне, една мъничка грешка и всичко свършва. Но въпреки цялата безрасъдност на тези хора им се възхищавам. Да направиш нещо толкова рисковано, за да прославиш името и страната си. Може да казват, че са луди, но за мен са хора на честта.