2 222 13

Русия крие ядрена авария?

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Източникът на радиоактивното замърсяване в Русия от края на септември е открит, смятат експерти. Данните, с които разполагат, водят до руска фирма в Южен Урал. Но тя отхвърля всякаква отговорност. И не ѝ е за първи път.

Съответните служби във Франция и Германия първи установиха наличието на радиоактивния изотоп рутений 106 в атмосферата - в края на септември. Федералната служба за радиоактивна защита веднага информира руските власти. Само че те не отговориха нищо, както научи Дойче веле от германското министерство на екологията, защитата на природата и ядрената безопасност. Същевременно Френският институт за ядрена безопасност (IRSN) изчислява, че в атмосферата са изхвърлени между 100 и 300 терабекерела рутений 106. Според специалистите, подобно количество е най-малкото "съмнително" за местното население.

Близо два месеца по-късно - едва на 21 ноември - руската метеорологична служба "Росхидромет" информира за повишено количество рутений 106 в атмосферата в няколко руски области в Южен Урал. От Кремъл обаче съобщиха, че досега нито едно руско учреждение не е информирало за инцидент, при който в атмосферата да е изтекъл радиоактивен изотоп.

Никой не знае какво представлява всъщност ”Росатом”. Но се предполага, че в цялата работа има нещо гнило. Освен това тази крайно непрозрачна фирма отказва да говори за сигурността на атомните си централи. Защо ли? (18.07.2011)

С 986 пъти по-високо замърсяване

Рашид Алимов от "Грийнпийс Русия" е сигурен, че повишеното количество рутений 106 не е изтекло вследствие на авария в някой ядрен реактор. В случай на подобен инцидент в атмосферата биха попаднали и други радиоактивни елементи, казва той в разговор с Дойче веле. Според него, причината е друга - вероятно изхвърляне на ядрени отпадъци. А въз основа на данните от европейските служби и руските метеоролози евентуалният източник на радиоактивното замърсяване може да бъде локализиран сравнително точно. Според тях, той се намира в Южен Урал - в село Аргаяш в региона на Челябинск. Именно там е установено "изключително високо радиоактивно замърсяване", което надхвърля стойностите от предишния месец с 986 пъти. А само на около 100 км северно от Челябинск - близо до Озьорск - се намира заводът за производство на елементи за ядрени оръжия "Маяк". Той е част от руската агенция за ядрена енергия "Росатом", откъдето съобщиха, че нямат информация за инциденти, при които в атмосферата да са изхвърлени радиоактивни вещества.

Бившата ръководителка на руската организиция за защита на околната среда "Планета на надеждата" Надежда Кутепова заяви в разговор с ДВ, че причината за изтичането на рутений 106 е изяснена "до 99 процента". Правозащитничката Кутепова от години наблюдава завода "Маяк" и информира за екологични проблеми. От 2015 година тя живее във Франция, където е получила политическо убежище - след многобройни нападения в родината ѝ.

Експертката предполага, че радиоактивният изотоп е изпуснат в атмосферата между 25 и 26 септември 2017 от инсталация за преработка на високорадиоактивни отпадъци. На 21 ноември обаче "Маяк" информира, че изобщо не произвежда рутений 106 и че не е източник на радиоактивно замърсяване. "Те не произвеждат рутений. Той обаче се получава при витрификацията на радиоактивни отпадъци", казва Кутепова. Тя е убедена, ча рутений 106 е вреден за хората, както и всички други радиоактивни изотопи.

Могат ли въобще властите да реагират?

Заводът "Маяк" е най-старата съветска инсталация за преработка на радиоактивни материали. Заводът е известен с многото премълчани инциденти. Серията от катастрофи започва с една експлозия през 1957 година, която надвишава дори ядрената катастрофа в Чернобил, твърди Ана Веро Вендланд. Тя е експерт по т.нар. "закрити градове" в Източна Европа, където са намират ядрени инсталации. Истината за трагедията от 1957 година става достояние на обществеността чак по времето на перестройката. Ана Веро Вендланд подчертава, че и сега истината се прикрива и до обществеността не достига никаква информация.

"Грийнпийс Русия" също се оплаква от липсата на информация. "Фактът, че е измерено повишено киличество рутений 106 говори, че някъде в инсталацията има теч. Инцидентите трябва да бъдат разследвани", казва Рашид Алимов. Правозащитната организация настоява руска прокуратура да започне разследване за евентуално прикриване на ядрена авария. "Грийнпийс Русия" настоява да бъде проверена и системата за наблюдение на радионуклеиди в атмосферата, за да се изясни дали изобщо е в състояние да регистрира инциденти. "Ако източникът на радиоактивното замърсяване не може да бъде идентифициран, възниква въпросът дали властите изобщо могат да реагират на ядрени аварии", заключава Рашид Алимов.

Русия


Още по темата

 • Украйна е като баба Яга

  Украйна е като баба Яга

  Членът на Съвета на Руската федерация Франц Клинцевич сравни Украйна с баба Яга, съобщи РИА Новости. Той коментира отрицателното отношение на Киев ...
  28.11.2017
  2 062
  5
 • Тръмп: Русия е вечното оправдание

  Тръмп: Русия е вечното оправдание

  Демократическата партия се опитва да оправдае своята загуба на изборите с Русия. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ...
  27.11.2017
  1 969
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 14:20  25.11.17
  Едва ли има някой който да е изненадан от Империята на злото!
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  2 14:33  25.11.17
  Езерото Карачай се намира в Челябинска област в Южен Урал. През годините в езерото се натрупват толкова много опасни утайки, водите му са над два пъти по-радиоактивни от радиацията, изпусната в околната среда след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година. В продължение на дълги години във водите на Карачай се изхвърлят радиоактивни отпадъци – езерото е с площ по-малко от 1 кв. км и се смята, че седиментите по дъното му се състоят изцяло от радиоактивни отпадъци с дълбочина/дебелина около 3,4 м. В момента рашките засипват езерото с чакъл, правят бентове и го покриват с панели, т.е опитват се да го обезопасят, а там района е засекретен, за да не се видят мърлящините и вдигат прах с Рутений.
 • 3 14:50  25.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  4 14:56  25.11.17

  До коментар #3 от "Симеон":

  От 1951 г. близкото Производственото обединение (ПО) "Маяк" – една от най-големите ядрени мощности в СССР, започва да изхвърля радиоактивни отпадъци в Карачай и езерото е прекръстено на воден резервоар В-9. Ушанките сами превръщат района в ядрено бунище.

 • неутрон
  Отговор
  5 15:20  25.11.17
  6 октомври 2017 Във връзка с отправени запитвания към АЯР съобщаваме, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух. Измерените стойности на концентрацията на рутений-106 в различните държави са на няколко порядъка по-ниски от границата на емисиите във въздуха, определена за този радионуклид в Наредбата за основните норми за радиационна защита. Рутений-106 е радионуклид с изкуствен произход. Получава се при делене ядрото на уран-235, когато е облъчван с неутрони. Този радионуклид се използва и в медицината за лечение с брахитерапия. Поради изключително ниските стойности източникът на емисиите на рутений не може да бъде определен. Наличието на следи само от рутений-106 изключва произход от ядрена електроцентрала. Много ниските нива на атмосферно замърсяване с рутений-106, измерени от европейските мониторингови мрежи, нямат последствия за околната среда или здравето на хората. Това от Агенция ядрено регулиране-България!
 • А КЪДЕ СА ЯДРЕНИТЕ ОТПАДЪЦИ НА ЕВРОПА
  Отговор
  6 15:36  25.11.17
  ДОЙЧО, ДОЙЧО. ВАШИТЕ ЯДРЕНИ ОТПАДЪЦИ ГИ ОТПРАВЯТЕ В УКРАИНА, А ШУМИТЕ ЗА ЧЕЛЯБИНСК. ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА !
 • абеее мани мани
  Отговор
  7 15:57  25.11.17
  Бе те франсетата техните отпадъци ги изпращат на Марс.Франсетста са първите марсиянци,даже похапват уран и попръдват рутений.
 • факт
  Отговор
  8 17:36  25.11.17
  а може да е паднал американски ядрен шпионски спътник
 • живко
  Отговор
  9 19:39  25.11.17
  челябинск е блокиран от военни.радиоактивен облак е засегнал 2 милиона население и ги обрича на бавна смърт. не на аец белене

  Коментиран от #11

 • петър
  Отговор
  10 19:48  25.11.17
  в ютуб качиха снимки,военни в защитни костюми.районът ще е затворен и никога няма да се узнае съдбата на местните хора

  Коментиран от #12

 • симеонов
  Отговор
  11 07:29  26.11.17

  До коментар #9 от "живко":

  източникът на радиация е предприятие на росатом,точно тези,които искат да правят аец белене
 • падналия ангел
  Отговор
  12 07:44  26.11.17

  До коментар #10 от "петър":

  Точно в ю-туб е пълно с видеа от Челябинск с журналисти щъкащи из града и околностите му с уреди за измерване на радиацията. Показват ти данните от уредите и всичко е в нормите. Снимките, които си гледал с Дарт Вейдър и имперските войници сигурно е от някоя филмова площадка!

  Коментиран от #13

 • нинова
  Отговор
  13 08:16  26.11.17

  До коментар #12 от "падналия ангел":

  или,както ни учеха,съветската радиация е най безвредната радиация

Напиши коментар:


Публикувай