Last news in Fakti

26 Ноември, 2017 14:00 3 769 10

"Дейли телеграф": Откритото говорене на плещестия премиер за Брекзит е смущаващо

  • дейли телеграф-
  • бойко борисов-
  • джеймс крисп

За България ще има намаляване на средствата, които получава от ЕС, напомня журналистът

"Дейли телеграф": Откритото говорене на плещестия премиер за Брекзит е смущаващо - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изявите на международната сцена на българския премиер Бойко Борисов с приближаването на нашето европредседателство будят все по-голям интерес и сред чуждите медии. В петък в Брюксел Борисов, който участваше в Петата среща по Източното партньорство на ЕС, реши да сподели пред репортери своите виждания по множество важни теми, пише "КлубZ".

Ето и как Джеймс Крисп в "Дейли телеграф" вижда петъчната изява на премиера на държавата, предстоящ ротационен председател на ЕС, по време на чието председателство ще се водят и много от тежките преговори за Брекзит:

Великобритания и Европейският съюз са изправени пред тежък Брекзит, каза в Брюксел премиерът на България преди да предупреди, че ЕС не е готов за горчив развод с Обединеното кралство.

Бойко Борисов публично изказа мнение различно от това на останалите 27 държави членки като призна, че ЕС не може да си позволи остра раздяла с Великобритания.

"За съжаление все по-често се споменава възможността, че няма да има споразумение. Не го казвам от името на ЕС или на нашето председателство, и не искам да бъда разбран грешно. Но това е моето усещане", цитира "Дейли телеграф" Борисов.

ЕС поддържаше старателно изградена фасада на единство пред лицето на Брекзит. Откритото говорене на Борисов е особено смущаващо, защото България скоро ще поеме ротационното председателство на ЕС, което изначава, че ще председателства дискусиите за Брекзит сред 27 страни в ЕС от 1 януари, напомня изданието.

Говорейки преди среща в Брюксел, където Тереза Мей се видя с президента на Европейския съвет Доналд Туск за разговорите за Брекзит, г-н Борисов каза: "Ако кажа, че сме готови (за европредседателството при Брекзит- б.р.), ще значи, че се надценяваме. Ако попитате който и да е премиер или канцлер тук, те ще ви кажат, че не са готови".

Плещестият премиер, бивш бодигард на последния комунистически лидер на България, добави: "Да, ще ни се струпа много: Източното партньорство, Западните Балкани, Брекзит, следващият дългосрочен бюджет на ЕС, европейската сигурност и отбрана, киберсигурността. Много теми."

Г-н Борисов призна, че ЕС се бори да предприеме действия, докато Германия се опитва да направи коалиционно правителство.

"Докато Германия е блокирана от подобни разговори, нищо не може да функционира нормално", каза Борисов, който има черен колан по бойни изкуства и някога е тренирал българския национален отбор по карате.

(Следва още едно припомняне кой е българският премиер - освен бивш бодиград на последния комунистически диктатор и притежател на черен колан, той е човекът, прегърнал почти до задушаване бившия британски премиер Дейвид Камерън.)

Г-н Борисов, който някога прегърна Дейвид Камерън така силно, че премиерът се пошегува, че помислил, че ще умре, каза, че се надява, че добрите връзки между Великобритания и ЕС ще оцелеят и след разговорите за Брекзит.

"Аз вярвам, че Мишел Барние, изключителен дипломат, ще успее да изпълни задачата си", добави той.

Г-н Борисов, който понякога играе за втородивизионен футболен отбор, по-рано предположи, че някои от страните от Западните Балкани могат да станат част от ЕС след напускането на Обединеното кралство.

За България ще има намаляване на средствата, които получава от ЕС, защото британците няма повече да плащат своята вноска в бюджета на съюза след Брекзит, завършва авторът с многозначително напомняне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шопен

    49 21 Отговор
    Той наистина "плещи" всякакви глупотевини, при това не от вчера. При тази негова широкоспектърна логорея не му е необходима Нинова и всякаква опозиция. Той сам ще се довърши на политическата сцена. Той не знае какво го очаква в светлото му бъдеще, в което той уж гледа светло. Давай Боко, още малко остана до пълното о.иране.
  • 2 Дикембе Мутомбо

    33 23 Отговор
    Добре де, колкото и противоречива личност да е, кажете кое от казаното не е вярно, че не разбирам?!?

    Коментиран от #7

  • 3 Сико

    31 5 Отговор
    Сега с председетелството и Бойко ще го погнат подобно на Тръмп! Ако не слуша еврейчетата дето движат Англия и САЩ ще го разкъсат и в крайна сметка ще сложат край на политическата му кариера!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Брат ми

    17 3 Отговор
    Боко е интересен тип ,но политиката му идва малко в повече.

    Коментиран от #9

  • 7 Дейли телеграф

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дикембе Мутомбо":

    Истината не е удобна за никого, затова има и такива статии.
  • 8 Депутат

    13 7 Отговор
    Голяма глава но за жалост куха. Народа все още се надява да има нещо вътре.
  • 9 впечатлен

    8 10 Отговор

    До коментар #6 от "Брат ми":

    Доколкото ми е известно, "интересният тип" се казва Бойко. Бойко Борисов, министър-председател на България. Това че говори това, което мисли, а не предварително измислени кухи фрази, му прави чест. И стига спекулации, плещест или не, владеещ доста спортове, както е описано в статията, кой знае защо, това е премиерът на България, в момента няма по-подходящ от него! Сигурно освен любимата ви Корнелия Нинова и нейната вярна последователка Елена Йончева, както и цялата изтъркана до невменяемост столетница, наречена БСП!.

    Коментиран от #10

  • 10 Баба Гена

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "впечатлен":

    Това не е дипломатически говорене,но толкова си може човека.А ги притиска всички в прегръдките си ,и това не му се отдава много.Различно е превръщането със роднини и съвсем далечни познати колеги.