5 023 8

Какво знаем за руския Град 40

Сегашните жители на затворения град също се радват на множество привилегии

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Град 40 или Озьорск е град от затворен тип в Русия. Той е родното място на съветската ядрена програма и е едно от най-радиоактивните места на Земята.

Това пише Дир.бг.

Всъщност, в някои отношения Озьорск е по-радиоактивен от Чернобил. Водите на реките и езерата, намираща се в и около града са около 2.5 пъти по-радиоактивни от Чернобил. Това е така, защото в края на 40-те, както и през 50-те, радиоактивните отпадъци от производството на плутоний са директно изхвърляни в намиращите се наоколо реки и езера.

Около Озьорск се намират много други секретни градове, които до скоро са липсвали от картите на русия. Всъщност жителите на затворените градове дори не са участвали в преброяването на жителите на СССР.

Град 40 възниква през 1947 година и подслонява, работещите в създаващата се по това време "ядрена фабрика" Маяк. На жителите на града са предложени много луксозни условия - магазините са пълни с екзотичните по това време банани, цените са много по-ниски от тези в другите места, образованието е на много високо ниво, като учащите получават стипендии и бонуси при кандидатстване в университет.

Сегашните жители на затворения град също се радват на множество привилегии, а мнозина от тях виждат в заграждащите града огради защита от останалия свят, а не бариера към него.

Утопията обаче идва на солена цена - радиацията в Озьорск е доста по-висока от обичайното, природата около него е отровена, а възможността за ядрена авария остава висока.

През 1957 се случва един от най-сериозните ядрени инциденти в историята на човечеството. Поради неправилно съхранение на ядрените отпадъци те избухват, разнасяйки огромен радиоактивен облак над местността, северно от града. В този момент небето над Озьорск придобива странен ултравиолетов отблясък, а малко след това военните изселват 15 000 човека от селата, северно от Град 40. Въпреки това, мнозина се разболяват от болести свързани с високите дози радиация.

Жителите на Озьорск обаче винаги са подозирали за рисковете, макар и те да не са били официално съобщени. Местните споделят пред чуждестранни журналисти, че се радват на комфортен и спокоен начин на живот, в който стресът и бедността са изчезнали.

Наскоро, края Маяк отново бяха отчетени завишени радиационни нива - сигурен знак за авария. Русия обаче отрече да е станал ядрен инцидент в местността. За жителите на 80-хилядният затворен град обаче всичко си продължава по старо му.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реално
  Отговор
  1 14:42  27.11.17
  Като Зона 51..като град Менсфилд...Във големите държави развиващи ядрена индустрия има такива градове. Това е практика във всички атомни страни.

  Коментиран от #4

 • Съни
  Отговор
  2 15:44  27.11.17
  Е много знаете. Нали ужким е секретен-а вие знаете какво даже ядът там. Айде малко по-сериозно...много елементарна промивка ни пускате.

  Коментиран от #5

 • комунал
  Отговор
  3 17:30  27.11.17
  Неудобна истина, оспорваща дневната доза опорки. Да се отрече!
 • стоян георгиев
  Отговор
  4 00:25  28.11.17

  До коментар #1 от "Реално":

  глупости!!!замърсяването в русия или преди това в ссср е толкова голямо че няма аналог с никое такова.знаеш ли кво ще стане ако в американски град има радиация 2,5 пъти по-висока от тази в чернобил?първоначално ще фалира компанията замърсила региона щото ще я опънат с такива глоби, че бюджета на пентагона няма да може да ги покрие,а на мужиците им дали евтини банани и решили случая .дори сега си харесват оградата!

  Коментиран от #6


 • Румяна Костова
  Отговор
  5 02:33  29.11.17

  До коментар #2 от "Съни":

  Логично е когато има секретни ядрени програми,мозъците на тези проекти,семействата им,обслужващи и спомагателни свери да имат по-затворен режим на живот.А като отчетем и факта,че специалистите там обикновено са работохолици ,май не им е особено тежко,че имат някои ограничения.
 • Менсфилд
  Отговор
  6 11:52  30.11.17

  До коментар #4 от "стоян георгиев":

  Много си далеко от истината за фащ.има толкова много неща които и до сега местните не ги знаят камо ли ти.това което знаеш за фащ е това което ти се казва или виждаш това което искат да видиш.

  Коментиран от #7

 • стоян георгиев
  Отговор
  7 13:47  30.11.17

  До коментар #6 от "Менсфилд":

  само да те питам фащ фашиски американски щати ли означава?троловете тук го ползвате постоянно ,а не е българско нарицатрелно.никои в българия не вика фащ.иначе аз по същия начин определям и кво е боб .първо го виждам после го помирисвам и накрая го пробвам.ако има характеристиките на боба го приемам за боб.ти обаче ползваш инструкции от масква и не те интерасува ни цвета ни вкуса важното е кво са ти наредили от масква нали?
 • Йоанна
  Отговор
  8 19:02  17.12.17
  Ужас!!!!!! Всичко се крие, нищо не знаем.През края на септембри се случва голяма авария в тази област и поне половин Земята е с повишена радияция и всичко се крие с месеци. Ужас, ужас, ужас. Ние нищо не знаем какво се случва около нас. Живеем в една огромна лъжа и незнание. Игра с човечеството от същества наречени хора.

Напиши коментар:


Публикувай