9 275 24

Човекът, който иска да преначертае Балканите

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Географските карти на този регион вече са били променяни, а границите са били чертани наново. При първия проект за „Велика Сърбия" това доведе до кървава война, от която в крайна сметка загубиха всички. Но това очевидно не пречи на Милорад Додик, президента на Република Сръбска в Босна и Херцеговина, да си мечтае за нови промени в облика на Югоизточна Европа.

Планът на Додик

Пред камерите на ДВ Додик без грам притеснение начерта съвсем нови граници върху картата на региона. И с лека ръка просто зачеркна някои от съществуващите. В неговите представи по-голямата част от днешна Република Сръбска трябва да се присъедини към Сърбия, също както и северната част на Косово. Додик се държи като някакъв велик пълководец, който има властта да пренарежда света.

Съвсем незначителен детайл е, че в неговите планове градчето Требине и част от Източна Херцеговина се предоставят благосклонно на Хърватия. Така Додик на практика подкрепя мечтите на Загреб за присъединяване на части от Босна и Херцеговина към територията на Хърватия. Ситуацията много напомня за годините на войната в бивша Югославия, когато водачите на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич, както и лидерите на босненските хървати Мате Бобан и Ядранко Пърлич на практика преследваха една и съща цел - да откъснат колкото може повече земи от Босна и Херцеговина и да ги присъединят към съответната "държава-майка".

Миналата седмица Хагският трибунал произнесе окончателната присъда срещу Ратко Младич. Скоро същото очаква и Ядранко Пърлич. Така етническите чистки, причинили смъртта на десетки хиляди цивилни граждани, ще получат най-сетне съдебно възмездие. Само че последствията от политиката на Младич се усещат и до днес. Дейтънското споразумение на практика възнагради сръбските военнопрестъпници с териториалната подялба на бивша Югославия. И ако в интервюто за ДВ Додик дава положителна оценка за Дейтънското споразумение, той го прави именно поради този факт.

Сега Додик преследва следната тактика: просто изчаква. Вече не заплашва с референдум за независимост, но продължава да си мечтае за подобно развитие. И поставя под въпрос жизнеспособността на Босна и Херцеговина като държава. Нищо, че босненските сърби и той самият направиха всичко възможно, за да задълбочат разединението на страната, да унищожат мъчително постигнатия напредък към реинтеграция, да блокират връщането на прокудените в родните им места и да вгорчат живота на онези, които въпреки всичко се завърнаха.

Опасни фантазии

Да, самият Додик има решаващ принос за политическата и икономическа блокада на Босна и Херцеговина. Той докара хората в Република Сръбска (а и в останалата част на страната) до непоносима икономическа ситуация. Бедността и безперспективността принудиха мнозина да емигрират - обширни части от Република Сръбска са почти обезлюдени. Но всичко това очевидно не интересува Додик.

„Великият стратег" сега дори обвинява Сърбия, че не била в състояние да следва неговата политика. Сърбия трябвало да признае Косово, за да удари най-сетне часът за отделянето на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

Онези, които преди 26 години начертаха нови граници върху картата на Югоизточна Европа, бяха готови на всичко - да унищожат не само „врага", но и собственото си общество. В наши дни Европа ще направи най-добре, ако по категоричен начин покаже на Додик, че политици с подобна идеологическа броня нямат нищо общо със западните ценности и затова не съществува никаква база за разбирателство с тях. Още повече, че самият Додик осъзнава много добре колко силно е уязвим - неговият режим е колабирал финансово и зависи изцяло от помощите на международната общност. Дори руснаците няма да го финансират вечно. Опасните му фантазии служат единствено на него самия. И на стремежа му да се задържи на власт.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • чичо ти гошо
  Отговор
  1 11:21  28.11.17
  кой е писал тая глупост, с някакви "западни ценности" и има ли представа за ситуацията изобщо в Босна че и на Балканите даже, аман от профани дето постоянно си бутат носа там дето не им е място и се опитват да налагат техни интереси и за това Балканите пък и света страда от такива "разбирачи на нещата"
 • Хасан
  Отговор
  2 11:38  28.11.17
  Балканите единствено при турците си живееха мирно и спокойно цели 500 години..и от сто години само смърт,глад и насилие

  Коментиран от #3, #4, #5, #14

 • 3 11:51  28.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Анонимен
  Отговор
  4 12:02  28.11.17

  До коментар #2 от "Хасан":

  Ти откъде знаеш за това данеби да си Шотландският боец.

 • стоян георгиев
  Отговор
  5 12:32  28.11.17

  До коментар #2 от "Хасан":

  хасане тва дето през тема пускаш е лъжа.при турците на балканите бе постоянна касапница и регрес.преди идването на турците балканите бяха центъра на християнския свят .при турците станахме ориенталска дупка.османската империя и ислямска държава нямат никаква разлика .никаква!на теб живее ли ти се в ислямска държава такава квато е в сирия и ирак?

  Коментиран от #7

 • Хасан
  Отговор
  6 13:49  28.11.17
  Аз просто си казвам своето мнение...от сто години малки народи от по пет милиона само се правят на велики и се хващат гуша за гуша..

  Коментиран от #12, #15

 • Хасан
  Отговор
  7 13:54  28.11.17

  До коментар #5 от "стоян георгиев":

  Балканите център на християнския свят!!!глупости...кой християнски_православен,католици,протестанти..кои???това са отделни понятия..

  Коментиран от #8, #17

 • Християнин
  Отговор
  8 15:19  28.11.17

  До коментар #7 от "Хасан":

  То и вие сте "отделни понятия" шиити, сунити, алиани, помаци и какви ли не още, ама ние не ви се бъркаме в работите. Бъдете си каквито искате и не се бъркайте в нашите християнски работи. Ние акъл не ви даваме и такъв не искаме от вас. Гледайте си земите, жените, живота и каквото там искате и не ни се пречкайте в НАШИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ДЪРЖАВИ, защото това е опасно.

  Коментиран от #10

 • Хасан
  Отговор
  9 15:39  28.11.17
  Добре ..прав си...излезте тогава да празнувате деня на гейовете и лесбийките...

  Коментиран от #18

 • Хасан
  Отговор
  10 15:44  28.11.17

  До коментар #8 от "Християнин":

  Да ама французите се пречкат в Алжир и Либия, американците се пречкат в Ирак,руснаците се пречкат в Сирия..и след това всички тия бежанци идват на Лъвов мост или Париж...

  Коментиран от #11

 • мда
  Отговор
  11 15:53  28.11.17

  До коментар #10 от "Хасан":

  Да идват насам а не ходят по арабските страни. Защо ли ти си отговори. И да предпочитам педерасите отколкото това жена ми да не може да излиза свободно да се разхожда, шофира и т.н. защото ще я пребият с камани ;-) Ако искаш твойте дъщери да са увити в парцали и да жевеят в хареми твоя си работа но Това няма как да стане в ЕВРОПА
 • Капитан Петко
  Отговор
  12 18:36  28.11.17

  До коментар #6 от "Хасан":

  Хасанчо гледам че мечтаеш за Велика османска ердоганска Турция ама като гледам и там скоро ще ядат лабута......Като толкова мечтаеш за Велика Турция що не идеш в Анадола и да си живееш по живо по здраво ами даваш акъли тука.

  Коментиран от #13

 • батко бугар
  Отговор
  13 20:31  28.11.17

  До коментар #12 от "Капитан Петко":

  Защото е на хранилка от нещастниците, затова! Стои тук, създава определени настроения и се опитва да втълпява неща, които не са истина! Това е съвременния протурски хибриден боец. Но за негов късмет, няма да се срещнем очи в очи!
 • Ощърбий
  Отговор
  14 21:47  28.11.17

  До коментар #2 от "Хасан":

  Циганин за турци приказва, нищо че турците ги има като понятие от Ататюрк насам. :) Трябвало е навремето да ги изринат от Европа. Рязаните у азия. Оттатък босфора! А Константинопол свободен от алахопочитатели!
 • К.С.Б.
  Отговор
  15 23:54  28.11.17

  До коментар #6 от "Хасан":

  България ли наричаш "малка" бе ! Ти знаеш ли че България е най-старата държава в света! Когато я е имала България като нация всички други са били диви и уродливи племена (като вас турците) например! А твоята страна напоена с кръвта на милиони невинни християни е основана в началото на 19 век сл. Хр. Осъзнаваш ли какви ги бръштолевиш! Мението ти е на недоразвит сополанко с абсурдно отрицателно IQ!
 • мето
  Отговор
  16 23:57  28.11.17
  ще си мечтаете още много за рязаните в. Азия
 • К.С.Б.
  Отговор
  17 23:58  28.11.17

  До коментар #7 от "Хасан":

  Ти на колко гидини си бе сополкьо? Питай майка ти и баща ти и те ще ти кажат че всичките изброени от теб религии са една и съща но с различни догми!

  Коментиран от #22

 • teoоgeoo
  Отговор
  18 06:33  29.11.17

  До коментар #9 от "Хасан":

  Стягане багажа и марш в анадола
 • Дедо Гошо
  Отговор
  19 10:31  29.11.17
  Сите дека не им е арно тука и са големи разбирачи могат да идат в анадола, манадола па ако щат и на луната.
 • Владо
  Отговор
  20 11:03  29.11.17
  Анадола не е Турция.Западните християнски ценности а с6здават(османската империя),Разнивайки Византия,Константонопол.От алчност и от завист.За какви Западни ценности гововим.

 • Хасан
  Отговор
  21 17:10  29.11.17
  Що обиждаш?аз не те обиждам...
 • Хасан
  Отговор
  22 17:12  29.11.17

  До коментар #17 от "К.С.Б.":

  По принцип и християнството,исляма и юдеизма са също едно и също...Един Бог..

  Коментиран от #23

 • Шопа
  Отговор
  23 18:47  29.11.17

  До коментар #22 от "Хасан":

  Да ама исляма го тълкува лошо. Фереджета, забрадки, безправие и подтисничество на жените, пребиване с камъни и тъй нататък и тъй нататък. Мисля тези които идват в Европа, идват точно поради тази цел, да избягат от уродливите правила и закони на исляма.
 • Хасан
  Отговор
  24 13:59  30.11.17
  Не е баш така...на Запад по същия начин се казваше и за социализма..все се показваше негативното..сега .по същия начин и за исляма...защо???да си намерят ооравдание пред обществото си защо им разбиват държавите,крадат петрола и им продават оръжие

Напиши коментар:


Публикувай