5 932 36

Глупавият мит за "умните" българи в чужбина

Престъпно е да се внушава на децата, че единственият път е навън

Венцислав Михайлов

Митичните българи в чужбина. Едно фантастично животно - умно, красиво, будно, преуспяващо, което е недостижимата ни по-добра версия. От години в обществото ни пълзи устойчивото виждане, че българите в чужбина са някакви други българи, не такива като нас - смачкани, търпеливи, заблудени, прости. Те са най-доброто от най-доброто, което имаме, и понеже са най-доброто, са навън. Защото най-доброто няма какво да прави тук.

Това коментира за actualno.com Десислава Любомирова.

Първо, не всички са умни.

Зад граница се изнася както блестящият бъдещ астрофизик/кардиолог/финансист, който не може да работи перспективно по специалността си у нас, така и не особено образованият бояджия/шофьор/барман, защото нискоквалифицираният труд тук е още по-нископлатен. И никой не може да каже коя армия е по-голяма - тази на икономистите - компютърни специалисти или тази на чистачите - берачи на боровинки. Второ, българите в чужбина са "успели", защото са професионално реализирани, а не защото са морално или психологически по-различни. С каквото и да се занимават, те са сигурни за прехраната си. Живеят в по-добра финансова сигурност и в уредена среда.

За тази уредена среда обаче се е борил някой друг.

Борил се е и ѝ е плащал цената обикновеният германец, англичанин, швед. Ние отиваме наготово. Отиваме някъде, където законите работят и се спазват, някъде, където корупцията е сравнително изкоренена, някъде, където на политическия елит му пука какво искат гражданите. И тук е основната разлика между нас и българите в чужбина. И ние, и те, носим едни и същи страхове, комплекси и обременености. Само че ние трябва да се борим с тях и да ги преодоляваме, за да се опитваме да направим страната си по-добро място за живеене. На тях не им се налага.

Тяхната страна вече е по-добро място за живеене. Ако им се наложи да се борят, ще разберат, че са същите като нас. И те са "болни" от малодушие, апатия и негативизъм, но в подредения свят, в който живеят, това няма значение, защото някой друг се е погрижил всичко да върви. Затова и на избори резултатите са едни и същи - защото "материалът" е един и същ.

Просто емигриралият е професионално, а не морално и психически по-развит.

Българите, които избират съзнателно да останат в България, знаят, че

промяната ще бъде трудна и дълга. Вероятно няма да я дочакат.

Вероятно ще инвестират усилия, за да бъде по-добре за децата и внуците им. И това ще трябва да им е достатъчно. Има обаче хора, за които не е. Те искат своето щастие сега, искат всичко, което могат да имат днес, в своя живот. И тъй като това не е възможно тук, отиват някъде, където е възможно.

Тези хора са прави, разбира се. Всеки има само себе си и своето щастие и трябва да го преследва така, както усеща за правилно. Напусналите България плащат висока цена за избора си така, както плащаме и ние, останалите, за своя. Той обаче не е достатъчен аргумент разни хора да разделят обществото и народа ни на "тук" и "там", на "ставащи" и "неставащи". Всеки път, когато грешим и когато не сме това, което искаме, трябва да говорим. Да ни се внушават лъжи обаче, да ни се внушава чувство за малоценност, че сме нефелни остатъци, от които нищо не става, е не просто обидно, престъпно е.

В България има безброй добри хора, безброй добри специалисти, безброй смели, свестни и честни българи, които искрено вярват, че това е единственият дом, който са избрали, и че ще работят и ще се борят, за да стане той по-добър и по-хубав. Престъпно е тези хора да бъдат наричани "некачествени".

Престъпно е да се внушава на децата им, че единственият път е навън.

Няма от какво да се срамуваме, защото правим всичко, което ни е по силите днес и сега, за да подредим страната си. То може да не е много, но толкова имаме. Българите в чужбина също толкова имат, но техният дом вече е подреден и не се налага да застават лице в лице със себе си и общата ни нефелност. Затова стига с митовете и легендите.

Никой няма да дойде отвън и да ни извади от блатото, ще трябва да се извадим сами.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лексус (гост)
  Отговор
  1 16:13  28.11.17
  Много хубава статия. Хареса ми.
 • Диди е-- (гост)
  Отговор
  2 16:23  28.11.17
  Типичен пример за "умен"българин зад граница..
 • Лопатата (гост)
  Отговор
  3 16:31  28.11.17
  За съжаление, поднесеното в статията е силно нафъскано с леко поизветрелия парфюм на национализма. Ние нямаме безброй качествени хора остнали в страната, а много от напусналите си тръгнаха, за да се спасят от скрития геноцид на комунистите-неокапиталисти след 1990.
  И - не, не правим всичко по силите си, за да си оправим държавата, а сме се оставили на течението. И не се усещаме, че сме във застояло блато, където течението всъщност са само вълни по повърхността, причинени от крокодилите, които въртят лодката в кръг, представяйки се за наши спасители.
 • англичанина (гост)
  Отговор
  4 16:35  28.11.17
  И на мен ми харесва да си взимам 4 хилки заплата, а някой да се прави на умен
 • умен (гост)
  Отговор
  5 16:38  28.11.17
  Глупости. Тогава защо все налитам на 80-те % ?
 • kolew (гост)
  Отговор
  6 16:55  28.11.17
  За съжеление една статия написана от височината на пълната безхаберност и политическа проституция!Това е мантрата на всички политически партии без изкл. Бояджии , берачи на плодове,строители са нискообразовани според дамата.Лош човешки материал който не бива да излиза в обетованата земя ,тя е за политическите проститутки които пичат статии!
 • Гошо (гост)
  Отговор
  7 17:03  28.11.17
  Това дали българите в чужбина са по-умни се разбира по професионалните им постижения. Не сме чули за някой милиардер, има към пет милионера, останалото е среднячество и посредственост.

  Коментиран от #18

 • Morgoth (гост)
  Отговор
  8 17:08  28.11.17
  Аз съм умен, при това доста или поне така казва IQ-то ми, пък иначе казва ли ти някой. Оцелявам в България доста добре въпреки че нямам начален старт и не съм вързан с някакъв престъпен бизнес. В чужбина бих печелил повече, но дали бих стоял по-високо спрямо околните - надали, а това също е важно. Може би дори по-важно от точната стойност на приходите ми.
  Защо останах? Може да звучи глупаво, но не мога да живея за постоянно в страна в която не говорят български. Или може би защото никой не дойде специално да ме покани да се преселя. Но пък ако бях потърсил, щях да намеря, хора като мен се търсят.
  По-интересният въпрос е какво ще кажа на децата си. Страната ни не е преуспяваща, но си има и положителните страни. Може да се живее добре и тук. Само че циганите се множат, а опита показва, че подминат ли определена критична маса нещата рязко тръгват надолу. Аз няма да се меся на децата, защото вярвам, че така е правилно, но ако ме питат надали ще им кажа да останат.

  Коментиран от #9

 • 321 (гост)
  Отговор
  9 17:22  28.11.17

  До коментар #8 от "Morgoth":

  Статията е интересна и ако някой направи статистика по нея ще установи, че на всеки един реализиран лекар, физик, финансист отишъл да работи в чужбина има още поне 1000 човека, които са нискоквалифицирани, лошо образовани и доста неграмотни, поради които свои характеристики не са си намерили работа в България. Тези 1000 човека работят за смешните 1000 евро на месец, които са смешни дори в някои райони на България (София), та какво остава за всяка друга ЕС държава.
  Освен това за българина чуждото е винаги по-хубаво. И евала за изказването - много си точен в оценката за ситуацията и съотношенията.

  Коментиран от #33

 • Ivan (гост)
  Отговор
  10 17:35  28.11.17
  " ще трябва да се извадим от блатото сами" - E aиде извадете се де , откога чакаме. Хората от чужбина са имали късмета да не преживеят комунизма, затова те не знаят какво е брутална корупция и какво означзва брутално дебелокожи политици. Тези които ни довлякоха комунизма ни върнаха един век назад.
 • майна (гост)
  Отговор
  11 19:08  28.11.17
  схемаджий и тарикати управляват раята
 • Преуспял (гост)
  Отговор
  12 19:30  28.11.17
  Брей каква пропаганда. За себе си не говоря - свръх преуспял съм дори по западните стандарти. Но имам приятел българин, работи в Германия като бояджия. Жена му е там и не работи и имат малко дете на 2г. Нямат никакви финансови проблеми - да, живеят под наем, най- вероятно няма да могат да си купят собствено жилище, но с всичко друго - кола, храна, спестявания и т.н. нямат проблеми. Според мен те никога няма да се върнат в БГ .
 • Различен (гост)
  Отговор
  13 19:33  28.11.17
  Истината е, че тези които не могат да успеят в България, бягат в чужбина! Успелите в България, със сигурност биха били по-успели и в чужбина!
  /Под успели не разбирам протежетата на разни политици и мошеници, а нормални, умни и работни хора!/

  Коментиран от #19, #20

 • Кумчо Вълчо (гост)
  Отговор
  14 19:37  28.11.17
  " Няма от какво да се срамуваме, защото правим всичко, което ни е по силите днес и сега, за да подредим страната си. "
  Деси ,Деси ,нищо не правим за да си подредим територията,НИЩО и трябва да се срамуваме ,че избираме боклуци които се гаврят с нас и децата ни и ги принуждават да напуснат територията наричана България.
  Сигурно си малка и нямаш деца навън но знай че е тежко, много тежко да нямаш аргументи с които да поискаш от тях да се вънат или да не отидат навън. Тези боклуци провеждат геноцид спрямо целият български народ , млади стари и деца.
  Жалко е че тъпим като телета пред кланица.

  Коментиран от #15

 • Нищо (гост)
  Отговор
  15 19:50  28.11.17

  До коментар #14 от "Кумчо Вълчо":

  До каквото се е докоснал балканеца се руши !
  От Черноморието - евтин секс алкохолен курорт , от планината -неуредици по постите , нискокачествена храна и хигиена присъща само за скъпи места с много звезди / само в БГ хогиената е въпрос на звезди - !
  От държавата направихме територия пустиня - всичко , вкл / и аз съм виновен !
  Малко са хората които спазват правилата ,ама и на тях ще им писне !
 • 16 20:40  28.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ами (гост)
  Отговор
  17 20:44  28.11.17

  До коментар #16 от "Гост":

  Ами остава, като стъпиш на пешеходната пътека ,да се молиш да пресечеш !
  Пък после, запълвай ниши в нашата регламентирана , некорупционна и еднакво прилагаща правилата за всички територия !
 • Светльо Чернев (гост)
  Отговор
  18 21:40  28.11.17

  До коментар #7 от "Гошо":

  Успеха в този живот не се измерва само в пари.

  Коментиран от #25

 • Светльо Чернев (гост)
  Отговор
  19 21:52  28.11.17

  До коментар #13 от "Различен":

  Това не е цялата истина. Има хора успели в България, които предпочитат да не живеят тук. Защото не им понася дебилщината, която се среща всеки ден, на всеки ъгъл.
  И пътя на успеха в ЕС в повечето случаи е доста по-различен от този в България
 • Рамзес (гост)
  Отговор
  20 22:00  28.11.17

  До коментар #13 от "Различен":

  Кой е успял в България без да е шуре или баджанак с някой корумпиран обвързан с власта.Нямаш ли хора зад гърба си никой...
 • 1234 (гост)
  Отговор
  21 23:14  28.11.17
  От поне десетина години, България е само едно географско понятие. Поради това намирам статията за безмислена.
 • Джебчия (гост)
  Отговор
  22 00:03  29.11.17
  Всеки има право на избор и това важи и за качествените и за некачествените, но е и факт, че в България неграмотността взима връх. Нивото на образование пада. Това не се дължи на глобалното затъпяване. И при ниско платените (ако са такива) по-качествените заминават, а некадърните остават. Повечето кадърни строители не са в България. Даже джебчиите в чужбина са по-добри от тези в България. И ако не си го кажем, ще се излъжем. За да почнат качествените да остават в България, трябва да се промени средата в България, но с мафията начело на държавата, няма как да стане. Показателен пример е един колега, който се учи 5 години в САЩ, дойде си, за да работи в България. Отне му една година да си легализира дипломата. И какво направи, вдигна си чуйалата и сега работи в чужбина. Сигурно има и идиоти в чужбина, но и те са по-добри от тези, които са останали тук :) Жалко за България
 • 123 (гост)
  Отговор
  23 01:05  29.11.17
  Има и верни неща в статията, за жалост са малко. Разбира се, че всеки избира сам къде да живее! Само има разлика, която е доста голяма. От България и страна в западна европа. Знаете ли колко чисти софиянци са напуснали България от 1990 година до сега. 1 милиона от тях са на вънка. Сега са заместени от 1 милион от други части на страната. Е само заради това не бих се върнал обратно в София. Това вече не е град, а огромно село. Там са дошли хора който си мислят,че всичко е както на село. А хората напуснали БЪЛГАРИЯ се приобщават към законите колтурата и начина на живот в държавата която са отишли да живеят! Другият голям проблем на България е безнаказаноста,всеки сульо прави каквото си иска. А в европа не може тъка . За това живеят по добре,спазват се законите. А които не ги спазва го загазва. Тука няма татко няма батко. Влизаш още съштият ден на топло. Присъдата ти идва до няколко месеца. Няма давност няма болен съм.
 • Румяна Костова (гост)
  Отговор
  24 02:07  29.11.17
  Статията е добре написана,адекватна,не налага авторитарно мнение ,оставя всеки да се позамисли.
 • Аааа (гост)
  Отговор
  25 02:51  29.11.17

  До коментар #18 от "Светльо Чернев":

  В живота , приятелю , най - важно е
  ЗДРАВЕТО , след това са парите !
  Който не го признава , или е тъп , или демагог ( а може би и двете ) !
 • Пеньо (гост)
  Отговор
  26 09:14  29.11.17
  Не мога да коментирам, дали всички "умни" са навън, но е факт че повечето от тези които са останали не са много умни!
  Онзи ден един познат гледайки кооперацията ни окичена с кабели коментираше, че това не може да се случи в Германия. Той самият бе паркирал колата си напречно на улицата и върху тротоара блокирайки го целия, при положение че имаше много свободно място на улицата! Това сме ние!
 • един (гост)
  Отговор
  27 09:39  29.11.17
  Типичният български манталитет е тарикатлъкът. Делим се на будали и хитреци. Хитреците се гордеят със себе си, гледат отвисоко, особено ако институциите ги закрилят, както в случая с партията БСП. Многобройни икономически и всякакви престъпления след "прехода", пък и преди него, без никакви последствия! Да вървим напред, казват представители на тази партия, миналото си е минало! А дали е така?! Ако беше така, светът отдавна да е изчезнал, защото без правила и правосъдие не може да се живее, държавата просто рухва, обезверяването е изключително вредно, хората живеят ден за ден, корупцията е заразителна, тя е нещо като епидемия, щом ти лъжеш и аз ще те лъжа, щом ти крадеш, и аз ще крада, само че ти на едро, а аз на дребно. Но дребните кражби у нас са най-жестоко наказваните за разлика от големите. Това наблюдаваме вече толкова години, омагьосан кръг. Когато отидеш в чужбина, се успокояваш, особено ако намериш подходяща работа в зависимост от ценза си. Проумяваш, че спазването на правила е жизнено необходимо и така се живее много по-добре! За да бъдеш лекар, икономист и всякакъв от престижните професии, трябва да се докажеш, изпити, учене, самоиздръжка, няма как да учиш и да работиш съвестно. Много не успяват и просто се завръщат, за да продължат както си знаят. Защото, както казват чужденците, в България всичко може! Други зарязват професията си и се хващат с нискоквалифициран труд само и само да не не са в България! , Тарикатлъкът и липсата на дисциплина у
 • останал (гост)
  Отговор
  28 10:03  29.11.17
  Защо бягат хората от България? Добавете политическата ситуация в България , която е абсолютно неадекватна към държавното управление. Целта на всички политици, които се стремят към държавен пост е описана най-добре от Алеко Констатинов и за съжаление от тогава до ден днешен нищо не се е променило. Нерде социализъм, нерде неокапитализъм - тук е България.
 • бягам бързо (гост)
  Отговор
  29 11:27  29.11.17
  Венци, като не разбираш от едно нещо по добре си мълчи? Доста глупости си наприказвал. По голямата част от българите са умни, най-малкото говорят един чужд език, някои по два-три и повече!
  Второ, за уредената среда, не са се борили само англичани, германци и др, имигрантите се БОРЯТ всеки ден, да не мислиш, че там ей така им тикат парите в ръцете?????? В Лондон, доста исторически сгради са строени от РОБИ, това знаеш ли го?
  Трето, в България НЯМА промяна, има имитация на дейност, няма и да има, поради редица фактори, общоизвестни.
  Четвърто, живееш в заблуда, че в България има много способни и умни лекари и специалисти, имало ги е, но вече ги НЯМА, знаеш ли колко лекари заминават в чужбина????? Скоро няма да има лекари, ще обучават цигани, да ни лекуват, това ясно ли ти е?
  Пето, при условие, че почти 30 години промяна няма, а нещата тъпчат на едно място, ти какво очакваш, хората да си оставят децата да робуват на олигарсите и десетата????? Да им плащат борчовете и задълженията???? Който има малко мозък да го осъзнае, БЯГА! Да не би аз да съм похарчил тия милиарди, че да ги връщат моите деца??? Те кога ще живеят бе Венци или според теб трябва да киснат в Бълхаристан, да слугуват и да слушат, кой кого убил, колко е откраднал, кой разксъан, изнасилен и размазан на пешеходна пътека????? Това ли е бъдещето?
  Сори ама си се олял в някакви кривомислици. Тъпо, много тъпо Венци!

  Коментиран от #30

 • бягам бързо (гост)
  Отговор
  30 11:32  29.11.17

  До коментар #29 от "бягам бързо":

  Сега видях, че Венци само го е пейстнал, иначе умната глава сътворила тоя пасквил е Деси интелъгентната и умната, тва да не е Деси Шпека, на нея ми прилича?
 • ГРН (гост)
  Отговор
  31 16:47  29.11.17
  С хора раснали и възпитани до 89-та България НЯМА да се оправи. Примери - където погледнеш. Тъй че....
 • NO COMMENTS (гост)
  Отговор
  32 17:01  29.11.17
  ОТ 17 ГОДИНИ СЪМ В ЧУЖБИНА.......
  И САМО ЕДНО ЩЕ ВИ КАЖА....ПЪК И ТЕЗИ КОИТО СА НАВЪН ЩЕ МЕ РАЗБЕРАТ....

  В ЧУЖБИНА...,,ДАЛЕЧ ОТ БЪЛГАРИ''

  ПСУВАЙТЕ,СЛАГАЙТЕ МИНУСИ...ВСЕ МИ Е ТАЯ....АЗ СЪМ СИ ОПРАВИЛ ЖИВОТА....
 • Гого (гост)
  Отговор
  33 07:16  30.11.17

  До коментар #9 от "321":

  Нещо много ги смяташ, 1000 души по 1000 евро, а да ти дойде на ума че всички тези изпращат или носят кеш в България? И какво би станало ако тези пари ги няма?
 • qqqqq (гост)
  Отговор
  34 20:30  30.11.17
  Престъпно или не моето дете още на 6 годинки го изпратих на вън с майка му а аз след 3-4 год. ще замина. Защото не виждам вече бъдеще в тази държава, яд ме е че не заминах по рано. Загубих си полвината живот тук. Все се надявах че нещо ще се оправи, но няма. В България нямаш ли връзки или да бутнеш рушвет нищо не става, ако ще да си най добрия мозъчен хирург.

  Коментиран от #35

 • ОНЯ СЪЩИЯ (гост)
  Отговор
  35 10:16  01.12.17

  До коментар #34 от "qqqqq":

  ПРАВ СИ......САМО ГЛЕДАЙ КОГАТО ЗАПОЧВАШ РАБОТА ДА СИ С ТРУДОВ ДОГОВОР....
  ТОГАВА ВСИЧКО Е ТОЧНО.....
  НЕ СЕ ХВАЩАЙ НА ЧЕРНО.....
  И РАЗЧИТАЙ САМО НА СЕБЕ СИ......

  ПО СКОРО ЧУЖДЕНЕЦ ЩЕ ТИ ПОМОГНЕ ОТКОЛКОТО ТВОЙ СЪНАРОДНИК....

  УСПЕХ !!!
 • The TRAPPER (гост)
  Отговор
  36 11:24  01.12.17
  Казахте го точно и ясно , - отивате някъде , където законите се спазват, няма корупция, и на политическият елит му ПУКА за народа. Две неща са много важни- ОТНОШЕНИЕ и ДОВЕРИЕ . Предполагам че виждате отношението на политиците ни към народа и доверието на народа към политиците ни. В Германия например гражданите имат доверие в съдебната система , там когато се случи нещо германецът ще се обърне към съда , - няма да взима закона в свои ръце като тук в БГ . И второ , вярвам че Българите в чужбина ще допринесат до известна степен за промяната на Българският манталитет, тоест за нашата Бай- Ганьовщина. Аз лично понеже бях много години навън съм си променил манталитета и своя мироглед. Надявам се по- скоро ние-Българите да станем по-добри , и по- ЗАДРУЖНИ като нация.

Напиши коментар:


Публикувай