30 Ноември, 2017 01:33 2 559 12

Експерти: САЩ да засилят военното си присъствие на Балканите

  • сащ-
  • балкани-
  • военно присъствие

Политическата несигурност и широко разпространената корупция са рецепта за радикализиране на младото мюсюлманско население в региона

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Необходимо е постоянно военно присъствие на САЩ в Югоизточна Европа, за да се стабилизира регионът, твърди доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Атлантическия съвет, който също предупреждава за засилените руски опити за влияние в този стратегически регион.

Това пише „Болкан инсайт“.

Докладът предупреждава, че слабите държавни институции на балканските страни са под натиск от потока от мигранти и бежанци, а постоянната безработица, политическата несигурност и широко разпространената корупция представляват "рецепта за радикализиране на младото мюсюлманско население в региона".

Атлантическият съвет също така предупреждава за засилено влияние на Русия. През последните две години са забелязани опити на Кремъл да се възползва от продължителните патологии на региона за подкопаване на европейския проект.

В доклада се казва, че

политическите сътресения на Балканите отново са се превърнали в основен проблем.

В него се цитира неуспешен руски преврат в Черна гора, влак, украсен със сръбска пропаганда, спрял на границата с Косово, поредица от протести срещу корупцията след първата победа на Александър Вучич на президентските избори в Сърбия и прекъсване на напрежението в Македония след горчиво оспорваните избори доведоха до конституционна криза.

Авторите смятат, че установяването на постоянно военно присъствие на САЩ в региона ще "закрепи способността на Белия дом да повлияе на развитието", както и да изпрати ясен сигнал, че САЩ са поели ангажимент да "предотвратяват безразсъдния ревизионизъм на съществуващите граници".

Базата "Бондстийл" в Косово е идеална за тази цел. Разположените там войски ще бъдат използвани както за укрепване на способностите на местните власти за борба с тероризма чрез обучение и споделяне на най-добрите практики, така и за оказване на помощ при хуманитарни катастрофи, ако те възникнат.

САЩ трябва да преследват по-активно "историческото сближаване" със Сърбия,

но Белград може да се превърне в близък партньор и съюзник в региона, ако започне "да се отдалечава значително от Русия".

Според доклада Вашингтон трябва да помогне на Сърбия и Косово да постигнат "окончателно споразумение" през 2018 г.

В Босна и Херцеговина влиянието на Русия е "особено злокобно". Москва „си отглежда“ Милорад Додик, лидер на доминираната от сърбите Република Сръбска в Босна.

"Руснаците многократно са подкрепяли опитите на Милолард Додик да проведе референдум за независимост, като Путин лично е домакин на босненския сръбски лидер два пъти в Москва през изминалата година", се казва в доклада.

Русия е обвинена, че и "играе игри" в Косово, тъй като правителството на Прищина твърди, че руските разузнавателни агенти присъстват в доминирания от сърбите север.

Освен това

Русия е обвинена, че се намесва в Македония.

В доклада на Атлантическия съвет се твърди, че нейните дипломати в Скопие са "изостряли ситуацията", като подкрепиха тогавашната управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ по време на политическата криза в страната.

Като поставя под въпрос легитимността на Босна и съществуващите граници на Косово, Русия се надява да създаде възможност за по-широко обсъждане на границите със своите западни събеседници. В този контекст Кремъл иска да спечели точки за своите позиции по спорното анексиране на Крим и Донбас, но дори и да заговори за промяна на статуквото и в Прибалтика, се казва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 empire strikes back

    27 5 Отговор
    Русия ще ви разкаже играта смешни краварски идиоти
  • 2 Vasik Atanasova

    27 1 Отговор
    интересно ми е как ще стане със Сърбия като ги бомбандираха
    и толкова семейства затриха там
    русия ги подържа за да не отидат към САЩ сърбите
    ама и те са продажни като нас
    но пък са патриоти
  • 3 И да засилят и да не засилят

    20 6 Отговор
    СЛАВА РОССИИ И СССР !
  • 4 Бибиян

    3 27 Отговор
    Много се радвам, че нито с коментари, нито с минуси са ви "наградили" останалите форумници, три безродни Кремълски трола! Оставили са ви да стърчите в слугинството си. Това заслужавате - апатия и неизговорено презрение. По-скоро обръщайте рублите в някакви истински пари, че краят на Джуджето е близо.

    Коментиран от #10

  • 5 Един

    21 2 Отговор
    Нали разбирате , че това означава , че ние се оказваме на "фронтовата линия" между САЩ (НАТО) - Русия !!!

    Така че "да се радваме на братския огън"! Няма значение дали ще е руски или американски!

    А кои са тези експерти - кой ги храни?
  • 6 Ядеитн

    24 4 Отговор
    Окупацийка, а? Византийци, турци, немци, руснаци са се изредили, па сега и американци. Елате бре, макя ви! Секакъв гад е минал през земята ни, ама НИЕ сме останали.
  • 7 Пъдарен Демократизатор

    8 1 Отговор
    Няма да дойдат защото Волен ще им иска наем за базите.
  • 8 чичо

    15 3 Отговор
    Ами просто САЩ си изпълняват плана - разсипаха преди години Югославия, постепенно смазват православието в региона, осигуриха си чисто съдебно минало чрез т.н. трибунал в Хага, създадоха няколко "независими" , и нестабилни ислямски държавици на Балканите и сега ще пращат войски да ги омиротворяват! Ха познайте от първия път, кои ще са "враговете"-дали ислямистите или православните християни?!? И познайте, къде ще са т.н. нашенски политици от типа на мутрагуньо- бойко? Дали няма да навирят задници в очакване на поредното онождане от големия черно-бял брат!!!
  • 9 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Не е лошо даже Пентагонът да се премести някъде из Ямболско- там има хубави равни полета. И летище могат да си направят.....
  • 10 Симеон

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бибиян":

    Трудно е да се спори с хора чиито мозък е заместен от вашингтонска фекалия. Как да обясниш на подобен чокундур че не САЩ, НАТО и ЕС са ни освобождавали от турските ни по НАТО съюзници. Всъщност самото наименование НАТО е показателно (Нагла Арогантна Терористична Организация). В същност НАТО е прости инструмент на краварите за да държат в подчинение ЕС. Време е САЩ да си ходят изобщо от ЕС. Както се разбра член 5 от договора за НАТО изобщо не означава че САЩ биха се намесили веднага и че изобщо би се намесила.Нещо повече американски експерти твърдят че САЩ изобщо не са готови да защитават Прибалтика, източна Европа и дори най верният им фелационист - Полша. Е, за какво ги ручахме жабетата тогава.Да си ходят.Ние от Русия ще се пазим сами.
  • 11 Румяна Костова

    4 1 Отговор
    Историческо сближаване на САЩ със Сърбия?!То и в малоумието трябва да има граници.Да бомбардират и унижават един народ и после да говорят за сближавате!Няма начин,поне докато по стадионите сръбските запалянковци пеят руския химн.И докато САЩ открито и тайно подържа албанците!
  • 12 Ааааа ПУСНАХА АРАБЕЛИТЕ НАСАМ

    3 0 Отговор
    СЯ ША НА СПАСЯВАТ ОТ ТЯХ. ПРАЙМ ВИ ПРОБЛЕМ ПОСЛЕ ВА СПАСЯВАМЕ. РЕКЕТИРАЩО БАНДИТСКА ДЪРЖАВА СА ГОВЕДАРИТЕ КО ЛИ СА ЧУДИМ СЪЗДАДЕНА Е ОТ РОБОВЛАДЕЛЦИ И КРИМИ МАСОНИ.