2 011 8

Какво не ни казва Борисов?

Бюрокрацията се е глобализирала, но се е откъснала от народите

Снимка: БТА/АР, Архив
Снимка: БТА/АР, Архив
проф. Димитър Иванов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво не ни казва Борисов в навечерието на председателството?

Много активният на международната арена наш лидер Бойко Борисов дотолкова се е влюбил в г-жа Меркел и г-н Юнкер, че вижда общия ни европейски дом в розова краска. Но дали има основания за оптимизъм. Според американския политолог Франсис Фукуяма няма такива основания, защото:

1. Европейският съюз е направил много малко за създаването на обща идентичност. Никой от живеещите в него не се чувства първо европеец, а след това според собствената си националност; често регионализмът, а не европеизмът се поставя на първо място: красноречив е примерът с Шотландия, Каталуния, с Брекзита.

2. Популизмът се засилва сред простолюдието, когато институциите се управляват от малобройни и безконтролни елити.

3. Проблем в съвременния свят е неравенството при икономическата интеграция; нещо повече - тази интеграция не води до културна и още по-малко до религиозна интеграция сред половинмилиардното население на Европейския съюз.

4. Не само печалбата движи хората и обществата, културата и идентичността имат голямо значение. Това не го разбират вече три десетилетия във Вашингтон и Брюксел, затова и бюрокрацията се е глобализирала, но се е откъснала от народите, от религиозните и културните общности.

5. Миниатюрният елит, който управлява и се обогатява от властта си, смята себе си за световен гражданин, за който географията, историята и културата са без значение, защото са удавени в утопията на еднополюсния глобализъм. Изгодите от тази глобализация, тип „Вашингтонски консенсус”, не са споделени равноправно в икономическо и социално отношение, което задържа хората на национално и регионално равнище на мислене и чувстване. И отдалечава, а не приближава интеграцията върху „евро-атлантическите ценности”.

И това е неумолимата истина – за днес и утре!

Проф. Димитър Иванов

Източник: epicenter.bg

България


Още по темата

 • ЕС и Великобритания не се разбраха

  ЕС и Великобритания не се разбраха

  ЕС и Великобритания не успяха да постигнат споразумение за излизането на страната от Съюза, съобщи Би Би Си. Това обяви председателят на ЕК Жан ...
  4.12.2017
  1 465
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • европееца
  Отговор
  1 12:11  30.11.17
  Той и да ни каже нещо, в повечето случаи не е вярно.
 • Грую
  Отговор
  2 12:16  30.11.17
  " Да гребем с пълни шепи от Великия Съветски съюз.........." Тодор Живков опааа грешка Европейски съюз и Бойко Борисов.
 • един
  Отговор
  3 12:21  30.11.17
  Единственият човек, на когото вярвам в тази държава, е г-н Борисов! Отговорността му е огромна, за всичко е обвиняван, всеки му търси отговорност за какво ли не без никакви доказателства, разбира се, просто ей така, за да се радват Корнелия, Елена Йончева и техните подопечни! И колкото повече това продължава, толкова по-незаменим става г-н Борисов! Какво казва и какво не, само той си знае. Да се прониква в съзнанието и мислите му сигурно е резултат от опита на големи таланти, но не чак толкова доказали се! Да е жив и здрав, защото е последната надежда на България. Ако не, Путин пристига на бял кон, а на седлото зад него г-жа Нинова. Радев на любимия си самолет кръжи тържествено над тях! Това е мечтата на подчинените на червените госпожи.

  Коментиран от #5, #8

 • 123
  Отговор
  4 12:44  30.11.17
  Разбира се, Московският консенсус е най-добър. И оттам следва неумолимата истина - от поне 150 години рублите се услаждат на много българи...

 • Мунчо
  Отговор
  5 14:04  30.11.17

  До коментар #3 от "един":

  Ти тая сутрин пи ли си хапчетата? Къде изобщо видя, през последните 28 г. политик, на който може да се вярва? Предишните соц. години ги изключвам, понеже тогава нямахме алтернатива и по задължение "вярвахме" на Партията и правителството. То, само 5% от всичко, което чухме като обещания през "демократичните" години да беше изпълнено всичко щеше да е коренно различно. ДА, ама НЕ! (лека му пръст на Петко Бочаров)
 • миниелектро
  Отговор
  6 19:40  30.11.17
  Само да попитам това онзи Димитър Иванов от Държавната сигурност ли е?Ако е така по-добре да не четем...
 • Шаран БГ
  Отговор
  7 07:19  01.12.17
  Българинът ги разбра тия неща, още на втория ден след като други двамата "чисти" българи го вкараха - и в НАТО, е В ЕС !! Без някой да го пита, разбира се..... Все си е друго, г-н Фукуяма да ни го подреди и напише ЕнтЕлЕгЕнтно ! Проф.Д.Иванов ни го е превел и написал - надявам се точно! Само по 2-ра и 4-та точка имам възражения и искам време за реплика !!!
 • Патриот
  Отговор
  8 21:20  01.12.17

  До коментар #3 от "един":

  Още като чухме, че спира проверката във фабрика Леденика му вярваме безрезервно. За саджуците и филето Елена му вярваме. За 20-те милиарда пръснати за 6 месеца също му вярваме.

Напиши коментар:


Публикувай