1 187 7

И Полша срещу отоплението на въглища

Стефанаки Йоанис
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още една област в Полша - Долна Силезия, забрани изгарянето на въглища за домашно отопление и наложи ред ограничения за горенето на дърва и на използването на пернишки печки и кюмбета и други източници на силно въздушно замърсяване. Забраната не е моментална, а постепенна и някои мерки ще се въведат през 2028 години.

Това коментира в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

Според него, съществуващите инсталации вероятно ще си останат на доизживяване. Забраната е резултат на много силна гражданска кампания и политическо осъзнаване. Подобни забрани никак не са лесни, защото рязкото им въвеждане удрят най-бедните.

Затова въвеждането им трае много години и изисква широка гражданска нетърпимост, но и гражданско съгласие за мерки, които са непопулярни за много хора.

Днес въздухът в София, Пловдив, Хисаря и други градове е много мръсен. Мръсен е и на места в Германия и на много места в Полша. Въпросът е ще се съгласим ли, че въглищата и мокрите дърва трябва веднага да бъдат забранени? Ще се съгласим ли, да не бъдат внасяни стари коли? Ще се съгласим ли сградите да се санират поне частично с пари на данъкоплатеца? И ще се съгласим ли всяка кола, която не отговаря на стандартите да бъде спирана от движение, независимо колко важна е тя за малкия бизнес на шофьора?

Ще се съгласим ли също така да финансираме печки с пелети за енергийно бедните? И ще се съгласим ли, че е важно да наклеветим всеки съсед, който гори каквото му падне? Тези съгласия са необходими за чистия въздух.

Полша


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 09:44  01.12.17
  За да не умрем от натравяне, хронични заболявания и за да не станем като Китай и Индия, трябва да се съгласим. Вижте страните където е замърсявано и какви проблеми имат, вижте страните където не е замърсявано, колко чисти и приятни са те. Трябва да се предоставят по-добри алтернативи преди да има забрана. Например: трябва да има газ преди да се забранят въглищата; трябва да има ниски лизингови вноски преди да се забранят старите коли, трябва да има стимул за употреба на изправни коли, а не на боклуци. Първо е стимул и алтернатива, после забрана, инак не се получава. Трябва, да, или ще умрем всички млади.
 • СОС с Фандък
  Отговор
  2 17:28  01.12.17
  За София може да се каже, че не въглищата са виновни. Няма сериозен град, където не се мият улиците, не се контролират камионите, които непрекъснато внасят кал в града и т.н. В София основните замърсители са колите (вкл. и градския транспорт), които са принудени да карат през центъра и то със средна скорост около 5 км, не чистенето и не контролирането. В центъра и повечето от комплексите се ползва парно. Така че не твърдото гориво е виновно. Колкото и невероятно, но велоалеите са вредни :) Т.к. велосипедисти няма и никой идващ в града с кола няма да подкара колело (погледнете на Московска пред общината, колко от работещите там карат колелета), зимата колелета не кара никой в София, но алеите пречат на другия транспорт и има задръствания в целия град и от там замърсяване на въздуха. Но нали сме комсомолци, важното е да изпълним заръките на партията, а не дали е добре за хората. Даже изкараха паветата виновни за мърсотията, а не тези, които не чистят и допускат мърсотията да се внася в града. Кога общината ще си свърши работата?
 • Путин
  Отговор
  3 18:47  01.12.17
  Да ви предложа газ?
 • РАМБО
  Отговор
  4 20:21  01.12.17
  До #1 Да разбирам ли , че в Индия , Китай и др. замърсени страни вече няма живи хора ?? Да разбирам ли , че като махнем печките на дърва и старите коли въздухът като с вълшебна пръчка ще стане кристално чист ??? Стотици години София и др. населени места се отопляваха само на дърва , въглища , нафта - КАК СМЕ ОЖИВЕЛИ ТОГАВА ??? Тогава замърсяване изобщо не е имало - ами никой не го е мерил , не сме нарушавали никакви еконорми - ами не е имало норми !!! Човекът със стария автомобил като му вземеш бизнеса ще може да си диша чист въздух - в гроба , умрял от глад !!! С какво се отоплява двуетажна къща с 13 живущи в нея ? Да купя апартамент - панелен плъх няма да стана ! И тоя гръцки автор оправи Гърция и дойде в България да ни учи нас - простите българи !?!?!? #2 много правилно е писал !
 • РАМБО
  Отговор
  5 21:28  01.12.17
  А пелетите да не ръсят течен кислород във въздуха ???
 • един
  Отговор
  6 01:29  02.12.17
  Хора, качете се на нависоко и погледнете наоколо. Така че разберете за какво става дума. 4000 самолета на ден х 1 тон докато прекосят страната ... това са 200 тира изгорял керосин в небето. Какви добавки има в керосина четте в нета. и не забравяйте че самолетите нямат катализатри, DPF, даже и гърне нямат :)
 • Амлет
  Отговор
  7 07:39  02.12.17
  Да забранят въглищата и дървата,ще горим гуми,джапанки старо масло пластмаси и въобще,каквото ни падне. Студ се не трае,колкото и да санираш няма ли,какво да топли не е сериозно.

Напиши коментар:


Публикувай