1 Декември, 2017 17:00 977 3

Председателството няма да е шведска маса

  • николай слатински-
  • председателство
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Аз свикнах и се примирих - къде ще ходя! - със свалянето на летвата и с все по-ниските топки в поведението на хора, облечени с огромна власт.

Така е, няма спасение:

- ще казваме, че ЕС за Запада сега е каквото бе Варшавският договор за Изтока тогава (а не СИВ);

- ще твърдим, че БВП на Индия, Китай, Русия и Иран е повече от БВП на Г-7 (седемте имат около 2/3 от световния БВП, т.е. всички други над 200 държави имат заедно 1/3);

- ще превръщаме откриването на тоалетна в събитие от национално значение;

- ще кощунстваме за самия Апостол Васил Левски (относно граничната ограда, самата тя, впрочем, черна финансова дупка);

- ще се заявяваме като лидери днес на Запада и Изтока едновременно;

- ще оправдаваме невинни шегички с фашизма (както ми каза онзиден в метрото един човек - това е все едно да правиш неприлични и недвусмислени движения зад гърба на майка си - за да разсмееш компанията с тази невинна шегичка) и т.н.

Примирил съм се и толкоз. Живея си в своя едноличен свят, чета си умните книги. И нямам представа как нещо може да се промени.

Но в същото време, заедно с примирението, изпитвам ежедневно една нарастваща и все по-силна тревога.

Защото много скоро ние за 6 месеца ще станем лицето на Европа, на ЕС - и то в изключително трудни за Европа и ЕС времена. За 6 месеца от нас ще се искат лидерство, идеи, адски отговорно поведение, мъдрост и висока култура.

Тези 6 месеца няма да са безкраен празник, вечно заредена обилно шведска маса, панаири-панаири и думба-лумба. Те са изпитание от най-висша степен по скалата на държавничеството и лидерството.

Може да се каже, че макар и заради ротационния принцип, но никога България не е получавала толкова колосална и архисложна задача.

Тревогата ми е как ще съчетаваме непрекъснатото сваляне на летвата и все по-ниските топки в поведението на хората, облечени с огромна власт у нас, с мисията, която пада на нашите плещи. Като казах плещИ и наистина се притеснявам страшно много - да не би така, както свободно и волно се плЕщи, да вземем да кажем или направим нещо, което да ни изложи като държава, нация, народ и общество!

Наистина съм притеснен, наистина ме е страх. Лично мен ме очакват от 1 януари 6 месеца на още по-големи притеснения и още по-сериозни страхове да не вземем да се изложим. Ще ми се, ако може, да затворя очи и като ги отворя, да е 1 юли 2018 г.

*от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Песимист

    10 1 Отговор
    Че къде повече да се изложим. Страната, в която науката се унищожава, едва ли може да бъде хвалена за нещо.
  • 2 Песимист2

    1 0 Отговор
    Че къде повече да се изложим? Страната, в която правата на децата не се спазват. "Демократичната" страна, в която съдебните решения са просто лист хартия. Страната наричана от гражданите си Кенефа и Кочината.
  • 3 незнайко

    0 0 Отговор
    Броят се на пръстите на ръцете ни мафиотите в БЪЛГАРИЯ, но никой не е наказан или в затвора !!! Докато това продължава, БЪЛГАРИЯ ще загива !!! 40 години се мъчехме да постигнем нещо, сега за 25 успяхме да го унищожим !!! И ГОСПОД НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА НИ ПОМОГНЕ !!!