1 885 4

Васил Василев: Саудитски миражи

by Fakti.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на Борисов в Рияд напомня за предупреждението на Вергилий в "Енеида " - пази се от данайците, дори когато ти дават подаръци. В нашия случай - пази се от саудитците, когато ти обръщат толкова внимание. То може да има убийствено висока цена. Това пише в свой коментар за epicenter.bg Васил Василев.

Да видим разгласените области за развитие на отношенията, реалистични ли са публично изразените намерения и какво подозираме, че се крие зад тях.

Инвестиции?
Ако са като американските Марици, ЕРП-тата, разните Дъндита, търговски вериги и Софийски води - не, мерси. Няма нужда. Излизат ни през носа, през устата, през джоба и то за поколения напред. Но и тези тлъсти дробчета свършиха. А като няма такива колосални печалби, като при горецитираните, саудитците няма да се хванат. Те на дребно не играят.

Ще им продаваме оръжие?
Нашата стока е за по-бедни клиенти. Рияд купува С-400, ще купи от същия доставчик и калашници, ако му трябват, защо ще ги взема от нас ? А и Европейският парламент онзи ден гласува за оръжейно ембарго на Саудитска Арабия поради войната в Йемен.

Туризъм?
Много са разглезени, за да идват тук. Може някой да им е предлагал секстуризъм, но за това няма нужда от срещи на високо равнище.

Транспорт?
Московски продължава отчаяно да пробутва летище София. Да се надяваме, че саудитците няма да се въвлекат в очевидно корупционна сделка в момент, в който се хвалят, че са обявили война на корупцията.

Образование?
Борисов позволи на турския Дианет да оплита в мрежите си българските мюсюлмани, защо да не позволи на саудитците да ги обучават в тайните на шериата?

Строителство?
По-лесно камила ще мине през иглени уши, отколкото български фирми да бъдат допуснати до многомилиардното саудитско строителство.

Тероризъм?
Сътрудничеството в тази област може да бъде полезно, но и много опасно. Саудитците познават по-добре от всеки друг разните ал-Кайди и могат да ги възпират, но и да ги насъскват. Все едно да разчиташ на тигър в джунглата. Може да те пази от хиените, но ще го прави, докато огладнее.

Земеделие?
Ние внасяме картофи от Франция и чесън от Китай, та ще произвеждаме храни и фуражи за саудитците? Глупости. Ще изнасяме агнета? Колкото изнесохме за Катар.

Най-вероятно зад благите приказки за инвестиции и сътрудничество в земеделието се крият саудитски намерения да изкупуват българската земя. Това изглежда основната причина за визитата. Няма друго логично обяснение за подчертаното внимание и ласкателствата, обект на които беше Борисов.

За да вникнем в смъртната опасност, която ни грози, да видим някои цифри.
Саудитска Арабия добива 10 милиона барела петрол дневно. При цена 50-60 долара за барел тя получава на ден по половин милиард.

България има 38 милиона декара обработваема земя. При 1000 лева декара това прави около 20 милиарда долара. Или с добива си за малко повече от месец Саудитска Арабия може да изкупи цялата българска обработваема земя.

Сегашното законодателство създава известни пречки, но те могат да бъдат преодолени с помощта на добре платения парламентарен лобизъм, който да оформи и пробута съответните промени в закона. От друга страна, никой не може да попречи на един саудитски принц с европейски паспорт и сега да си купи няколко милиона декара. После може да внесе пакистанци да ги обработват. И за това има законна обосновка.

Така с няколко последователни операции кралството на практика ще се вмъкне в Европейския съюз, а ние, българите, ще ликвидираме делото на Аспарух и постепенно ще бъдем насочвани към Канада.

Какво прави в картинката бившият цар?

Очевидно е посредничил за уреждане на посещението срещу някаква изгода. Изглежда, че правителството му отстъпва имотите на бившето Интендантство, а той осигурява реклама и условия за бизнес на властта. Нищо чудно и да е заел място сред комисионерите при продажбата на българската земя.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • преводача
  Отговор
  1 16:19  02.12.17
  Бойко договори инвестиции в петзвездни хотели. За "реинтеграция" на ислямисти. Ще идват със саудитски паспорти, да си "почиват" у нас. Няма да минават под оградата.
 • За съжаление е прав
  Отговор
  2 19:10  02.12.17
  Познавайки нашите партийци, Василев ми изглежда прав. Особено Симиончо от КГБ. Да каже някой какво точно е направил досега агентът на КГБ. Освен че издигна Бойко и допусна кражби по-големи от тези на комунистите.
 • шофьор
  Отговор
  3 03:02  03.12.17
  В.Василев да не дава акъл ! Този е един от хората с червените куфарчета на Луканов! Доносник ! В.В. унищожи ХЛАДИЛНОТО П-ВО в БГ! Нарушавайки оръж. ембарго на ООН -лепна петно на БГ ! С цялата си НАГЛОСТ направи комитет -В.Левски !..Да пътува с Порше-тата и Бентлито си към АДА !
 • ВАЙ ВАЙ ВАЙ
  Отговор
  4 22:39  03.12.17
  Ние просто неможем да им угодим на луксозните изисквания. Абсурд саудитец да посети българия като турист. Преставете си позлатен хотел ..... Обслужване на най високо ниво .....вай вай вайййййй

Напиши коментар:


Публикувай