2 518 7

Църквата ни вежливо отказа на македонската

Радан Кънев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Простете, но не споделям ентусиазма около позицията на БПЦ. На дипломатически език, тя е вежлив, сърдечен, но категоричен отказ.

“Ще направим всичко възможно гърците, сърбите и руснаците да ви признаят” означава “на куково лято”.

И не, въпросът не е каноничен, а политически. Защото за руската и сръбската църкви е такъв. Защото те са (а и гърците) политически инструмент на държавите си. А нашата се колебае между ролята на духовен инструмент на вярващите (което е прекрасно) и политически инструмент на ... друга държава.

Боя се, че БПЦ съзнателно и натрапчиво забравя и загърбва миналото си. А Българската екзархия - тази, която слага основите на националността и държавността ни, която полага границите на бляновете ни, която буквално просвещава и оформя модерната ни нация, която спасява евреите ни и чиито мъченици все още не честваме - е схизматична.

Както днешната МПЦ, тя не е призната. Екзархията е плод на два политически акта - на волята на миряните от Македония до Добруджа и на един султански берат.

Заявеното от Синода намерение да води дипломация чрез комисия, в която поне двама са открити чужди агенти, няма да преодолее изолацията на МПЦ. Най-много да доведе до признаване на върховенството на Сръбската патриаршия, т.е на политическата окупация на Вардарските епархии от преди век.

Питам се, защо въпросът да не бъде решен така, както са определени границите на Екзархията - чрез плебисцит на миряните, а не чрез договорки зад дебели врати?

*от профила на Радан Кънев във фейсбук

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 09:32  03.12.17
  Уж църквата ни била православна а се измъкват с иезоитски приоми!
 • вес
  Отговор
  2 09:36  03.12.17
  Радан винаги е компетентен по всички възможни въпроси
 • Роден Конев
  Отговор
  3 10:20  03.12.17
  Радан съсипа партията си и свали миналото правителство, като за малко да ни управляват социалисти сега, от тази гледна точка смятам че на практика се получава обратното на което мисли Радан, което означава че "Българската църква наистина ще помогне много на македонската"
 • незнайко
  Отговор
  4 12:06  03.12.17
  Браво на българските църковници. Това да не е "сопчикар", което значи кой каквото иска да го получава. Македонците са кофти народ, независимо, че говорят развален български.
 • Ядеитн
  Отговор
  5 15:02  03.12.17
  Попските работи бавно стават, понякога и за илядо години. Никак не са прости владиците и поповете... и за никъде не бързат. Нерде Радан, нерде Синода... толкова е малък, милия, че се не вижда. Ама бърза, бърза пак да си фърли фъшкията (тъй де, мнението - по модерно му).
 • Antimediator
  Отговор
  6 16:56  03.12.17
  Мазните каскети и тук взеха да ръсят мозък. Оправяйте бакиите на руската църква, без туй сте родоотстъпници. Няма нужда да се занимавате с Р.Кънев , а по-добре се опитайте да изчистите тъмното приватизационно минало на другарката Курнелия от село Крушовица.
 • гост
  Отговор
  7 21:02  03.12.17
  БПЦ - МИЖИТУРКИ В РАСО

Напиши коментар:


Публикувай