4 Декември, 2017 10:59 2 637 15

Проблемът си има име - антициганизъм

  • роми-
  • цигани-
  • интеграция-
  • общество

Някои роми обаче успяват да се измъкнат от блатото на бедността и изолацията

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те са най-голямото малцинство в Европа и въпреки това са дискриминирани и маргинализирани - най-вече в училище, но също и на трудовия пазар. Някои роми обаче успяват да се измъкнат от блатото на бедността и изолацията.

Оженили го, когато станал на 16. Семейството му живеело с 250 евро на месец. За себе си казва не без гордост: „Аз бях първият ром от нашата махала, записал се в университет”.

Атанас Стоянов днес е на 30 години, израснал е в малко село в Северна България. Произхожда от ромската общност от групата на ножарите, наброяваща около 10 хиляди души. Неговият дядо, прадядо и прапрадядо са били ножари. С рухването на комунизма в България ножарската професия запада. Така бащата на Атанас става механик и тракторист. Никой от предците му не е имал по-високо образование от него.

„В нашата общност е нормално да те оженят на 14, 15 или 16 години. Затова и повечето нейни представители не завършват дори осми клас”, казва Атанас Стоянов. Когато той изкарал основното училище, никой не очаквал от него да продължи да учи, макар че неговото село имало и средно училище.

Малцинството на малцинствата в Европа

Ромите са най-голямото малцинство в Европа. В повечето европейски страни те са подложени на дискриминация и живеят в бедност. 80 процента от ромите са застрашени от бедност. Много от тях са отритнати от обществото, живеят в гета, а децата им учат в сегрегирани училища. По данни на Европейската комисия (ЕК), 60 процента от ромските деца в България, Унгария и Словакия посещават точно такива училища и нямат контакти с другите деца.

Атанас Стоянов обаче е успял. Въпреки сключения твърде рано брак, той започва да следва против волята на родителите си. „Никога не съм се виждал като тракторист. Не че не мога да върша и това, но исках да следвам и да си намеря работа в администрацията”, казва той. Сега Стоянов работи в Брюксел в една неправителствена организация за ромското включване.

Българските власти: не са дискриминирани!

Нямаме проблем със сегрегираните училища, казва за „Дойче веле“ заместник-министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова. „В някои малки села все още има няколко такива училища - поради предимно ромското население. Но сега ние реформираме образователната система. Привлекли сме в училищата над 17 000 ромски деца. Подпомагаме ги финансово, а в някои случаи им осигуряваме храна, облекло и учебници”, допълва Русинова.

Означава ли обаче това, че няма и дискриминация? Наскоро българският вицепремиер Валери Симеонов, който е и председател на Националния съвет за интеграция на етническите малцинства, беше осъден от български съд за обида и насаждане на омраза срещу ромите. Той беше заявил, че ромите са „арогантни, надменни и диви човекоподобни същества”, а жените им били с инстинкт на „улични кучки”. По този повод Зорница Русинова казва: „Всички правителства в Европа искат да се грижат за своите граждани. Ние също искаме да ги запазим. За нас е много важно, че българското правителство не е дискриминиращо правителство. В България няма дискриминация на ромите”.

Вътрешен проблем?

България многократно е обвинявана в дискриминация на ромското малцинство. Институтът Open Society European Policy обвинява в свой меморандум България, че просто разрушава ромски селища. По данни на института, между 2010 и 2016 година властите в България са разрушили над 500 къщи, 97% от които са били собственост на роми.

Атанас Стоянов също знае за подобни случаи. „Много роми бяха преселени в гета, за да работят в близките фабрики. Те живеят там вече второ поколение, но нямат нотариални актове за къщите си. В един момент кметът решава тези сгради да бъдат съборени и казва на ромите, че нямат право да живеят там”, казва той.

Лъжи ли са тези доклади? Българската зам.-министърка на труда и социалната политика отговаря така: „Да. Всички граждани трябва да спазват законите. Всички нуждаещи се семейства и граждани получават подкрепа от правителството. Затова ние стартирахме програмата за изграждане на социални жилища”.

Съгласно последния доклад на ЕК, положението с водоснабдяването и електроснабдяването в ромските квартали в България и Румъния се е подобрило.

Маргинализирани в Румъния

Румънката Кармен Танасе също е израснала в сегрегирано ромско селище. У дома всички говорели романес. Когато родителите ѝ я завели за първия учебен ден, учителката ги върнала обратно с аргумента, че в класа нямало място за ромски деца. Приканила ги да дойдат по-късно.

„Когато отидохме отново, вече бяха организирали отделна класна стая в друга сграда - на около 3 километра от нормалното училище. Учителите ни бяха други. Нямахме учебници и понеже бяхме само роми, говорехме помежду си на романес”, споделя Кармен.

Въпреки това Танасе държала да продължи образованието си и станала единственото ромско дете, записало се в средното училище. Родителите ѝ я подкрепили, след което изкарала също и висше образование. Въпреки университетската си диплома обаче Кармен не успяла да си намери работа.

Малцинство на малцинството

„Виждам, че в Румъния не мога да оцелея, защото съм мургава. Не можех да си намеря работа. Проведох на няколко телефонни интервюта, разпращах автобиографията си - правех всичко необходимо. Но когато се стигаше до интервю за работа, ми заявяваха: "Съжаляваме, но не можем да ви назначим”, казва Кармен Танасе.

И тя не е изключение. Съгласно данните на Европейската агенция за основните човешки права, 63 процента от ромите на възраст между 15 и 24 години са безработни, не ходят на училище и не получават професионално образование. Ромите, които са най-голямото малцинство в Европа, са най-малочислената група на трудовия пазар и са подложени на постоянна дискриминация. Затова Кармен Танасе заминава първо за Будапеща, а след това за Брюксел. Тя също работи за неправителствена организация, която се застъпва за правата на ромите.

„Спомням си думите на дядо, който ми казваше, че трябва се доказвам три пъти повече, защото съм ромка. Но си мисля, че когато човек е достатъчно силен, може да постигне това, което иска. Дори и тук обаче често трябва да се доказвам десет пъти повече. Само защото съм от ромски произход”, уверява Кармен Танасе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хайл

    44 3 Отговор
    Абе я да спретнем един холокост за м....стите,да видят какво е дискриминация ...
  • 2 Гост

    39 4 Отговор
    Костов също се измъкна от блатото.
  • 3 коки

    46 3 Отговор
    този, който е писал статията да си ги взима всичкото сиган и да си ги гледа,те циганите живеят по-добре от българите тука седнали да ми реват за тях
  • 4 !!!

    43 3 Отговор
    DW-Меркел пропаганден машинен отново в атака с изсмукана от пръстите толерастка статия!
    Аз не разбирам от какво се оплакват !? Това т.н. циганско малцинство на практика е освободено от всякакви задължения към държавата, съдебно недосегаемо и т.н. и т.н. неща с които всички други български граждани са до болка запознати ! Искат и имат само права, но никога и задължения!
    Много е лесно, когато седиш далеч на дебелия си немски г.з в удобния си офис да раздаваш акъли и присъди! Елате уважаеми толерасти да поживеете малко с това малцинство и не съм убеден дали мн. бързо няма да ви хрумнат идеи, като от преди 50 години ???
  • 5 ГГГГГ

    36 1 Отговор
    Дискриминирани са всички други, но не и те! Аз и вие плащаме данъци, осигуровки, винетки, ток, вода ......а, те не! М....лите знаят само едно- имам права, но не и задължения!
  • 6 Azzzz

    30 2 Отговор
    Помийната яма DW пак се е разплискала
  • 7 Различен

    24 3 Отговор
    Кой ли в България може да се върже на тези простотии??
    То не бяха години, десетилетия и столетия на ромското включване,
    не бяха безплатни жилища, ток,вода, дърва, детски, социални помощи от всякъде и привилегии, а резултатът--Нищо!!!!!!!!!!!
    За да може няКОЙ да постигне нещо с тях, то трябва тотално и за всичко да ги приравни с останалите хора, граждани, данъкоплатци, гласоподаватели и т.н.н.!
    Без грам привилегии!
    Тогава може да има някакво раздвижване и интеграция. Докато всичко им се дава на готово, това ще е резултатът. Безогледно размножаване и идване на момента в който, паразита ще изяде гостоприемника си, сиреч НАС!
  • 8 арбайт махт фрай

    20 2 Отговор
    Кво малцинство бе, след 10 години циганите ще са мнозинство, ние българите ще станем малцинство, защото сме подложени на геноцид от западните и нашите блюдолизци, които никога не са желаели силна България. Иначе циганите са най-привилегированата прослойка в българското общество! М....стите не плащат: ток, вода, данъци, данък сгради, живеят, където им е кеф, не плащат наем, осигуровки, не плащат гражданска отговорност, глоби всякакви, данък МПС, получават помощи в големи размери и най-вече получават най-леките присъди, за това има м...ли с по 150 присъди, които си крадат на воля и продължават да си правят, каквото си искат. Няма ли кой да им каже на западните идиоти, за какво става на въпрос????????????

    Коментиран от #9

  • 9 Хванат от геноцида

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "арбайт махт фрай":

    Те много добре виждат, но така им оттърва и се правят на ударени в името на крайната цел - нашето унищожение. Ако го допуснем значи си го заслужаваме.
  • 10 Нафарфорий

    11 1 Отговор
    Брях как се наричаше това умение , при което познаваш съдържанието на един текст само като видиш името на автора??
  • 11 Morgoth

    12 1 Отговор
    Нещо не успях да я разбера тази статия. Къде е сега проблема? Както заглавието твърди - антициганизма? Както статията разказва женитбите на по 14-15 години и нежеланието на родителите децата им да учат? Или пак си говорим за жилищата на циганите, където се "усвояват" най-добре евро парички?
  • 12 ГНЕВЕН

    12 1 Отговор
    Вярвайте още на Д.Веле..вярвайте им-от тях досега няма една статия да е реална и справедлива-постоянно ни обливат с по.ия...
  • 13 Ььььььь

    13 1 Отговор
    Бай Тошо им трябва на ромчетата,Бай Тошо...че тогава бяха по-ниски и от тревата-а и всички бачкаха там където българите не се хващаха на работа. А ако дигнат джамбуре-в милицията и излизаха синьо-жълти от там...
  • 14 Krasimir Velchev

    14 2 Отговор
    Информационната агенция Дойче веле олицетворява залезът на западната цивилизация.Това е поредната поръчкова статия в която всичко написано е обратното на истината.В България има жестока дискриминация ,но тя не е спрямо циганите а спрямо българите.Българсият народ пъшка и стене под циганско иго.Турското робство е било един весел пикник в сравнение с това,което се случва в България в наши дни.Българският народ много скоро,ще загине от изнемощение да храни и пои ,тази сган.
  • 15 СЛОНЪТ МОЙ ПРИЯТЕЛ

    0 0 Отговор
    Няма кво да се лъжем, държавата остава на тях . По добре да ги изучим , и ги възпитаме. Иначенставаме индостан и кучето мой приятел. Минаваме дейсвително на конска мощност, ДИИИИЙЙ маркооооооо