2 408 10

Бареков в УНСС - 200 марки и едно прасе

На дъното

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да поканиш Николай Бареков на публична лекция за фалшивите новини пред студенти в УНСС е цинично. То е като да поканиш Гьобелс да говори за свободните медии и правата на малцинствата. Бареков е човекът, който имаше основна поддържаща роля в една от най-големите фалшиви новини в България през последните години - Костинбродския скандал с "фалшивите" бюлетини за изборите през 2013. Тази история повлия на резултатите от вота тогава и помогна на власт да дойде коалицията "Орешарски".

Това коментира в. „Капитал“.

Появата му в ролята на лектор по тази тема е абсурдна от гледна точка на почтения човек, но има обяснение откъм перверзната логика на проправителствената пропаганда. От години медиите около Пеевски следват стратегия, която в шаха се нарича "огледална защита". В нея се повтарят едно към едно действията на противника. Например някой нарича Пеевски "олигарх" и веднага всичките му хартиени и електронни гласове започват да плюят на 360 градуса към различни хора, че са олигарси. Някой нарича медиите му "кафяви" и моментално хорът му отговаря със същото.

Този конгломерат от медии, бизнес и политика (един от запъртъците на който е Бареков) от самото начало е корпорация за фалшиви новини. И псевдовойната им срещу тях е просто поредната цинична огледална защита. Появата на Бареков пред студентите от УНСС обаче е вредна по особен начин - защото им казва, че пътят на въпросното, хм, лице е достоен за следване. Казва им, че успехът в България днес е да лъжеш, да участваш в схеми за крадене на публични пари и да го правиш с много наглост. Показва им, че да си слуга на олигархията се възнаграждава щедро.

За УНСС трудно може да се каже, че това е падение - университетът, който трябва да образова бъдещите икономисти, отдавна лази по дъното. Толкова отдавна, че преди повече от 12 години "Ъпсурт" го възпяха по начин, който, изглежда, още е верен. "Примоция в УНСС: три изпита за 200 марки и едно прасе." Сега не става дума за изпит, а за лекция, марките изчезнаха, но схващате идеята.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • отвратен
  Отговор
  1 15:10  04.12.17
  Без коментар!!!
 • гост
  Отговор
  2 15:52  04.12.17
  Май не бяха фалшиви бюлетините от Костинброд.
 • синя трева
  Отговор
  3 15:53  04.12.17
  ПА АКО И ИЗСВИРИ НЕЩО НА ДУДУК, ЦЕНА НЕМА ДА ИМА.
 • jambazina
  Отговор
  4 16:03  04.12.17
  Бареката е долен няма спор, ама е български евродепутат - и за това няма спор, като такъв са го поканили в унсс-то.

 • me be re
  Отговор
  5 16:19  04.12.17
  Автора, покали са точния човек. Сам казваш, че е участвал в най-голямата фалшива новина, амо човека разбира, знае как ... мен ли да поканят.
 • Радо
  Отговор
  6 17:03  04.12.17
  Не обиждайте Гьобелс, сравнявайки го с български политици.
 • иван
  Отговор
  7 18:03  04.12.17
  ТРИ ИЗПИТА ЗА 2 КЕБАПЧЕТА И ЕДНО КУФТЕ
 • Барекоф
  Отговор
  8 18:28  04.12.17
  Пак да гласувате за мен !
 • 9 22:51  04.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гощо
  Отговор
  10 08:01  06.12.17
  Стига с този палячо беее...... Голям го вадеше като Цветан Василве му даваша мангизи!?!? Сега е господин никой стига го лансирахтя този Пинокио!!!! Лекций ще чета ахахахахахах той изобщо може ли да чете?!?!

Напиши коментар:


Публикувай