799 1

България между пазара и автархията

Управляват ни хора, които взимат решения ден за ден

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И най-добрата, и най-дългата положителна стопанска конюнктура няма да замени необходимостта от стратегия - стратегии за национално развитие, в които държавата има ключово значение. България се управлява от хора, които взимат решения ден за ден.

Това коментира в профила си във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

Те разглеждат държавата като съвкупност от "свои хора",

които трябва да бъдат поставени на различни места в институциите. Стратегия без институционално мислене и без разбирането за това, че днес трябва да се прави нещо, за да се постига резултат, който очакваме след 5-7-10 години, не може да има.

Регионалното развитие е много видим пример за това. Дянков го формулира точно - магистрали без хора няма да свършат работа. За да останат хората там трябват стратегии на регионално и локално ниво. Стратегии за развитие и за укрепване на общностите.

Държавата не може да се управлява само отгоре - надолу. Както обществото, така и държавата се градят дългосрочно отдолу нагоре.

Необходими са стратегии за развитие на общностите,

а икономическите решения трябва да следват, а не да водят процеса с дълбокомъдрения нонсенс - "Така казва пазарът". Пазарът ще ви покаже среден пръст, когато се затрият общностите, които трябва да излязат на пазара.

Някой трябва да им помогне да излязат на пазара - защото те са извън него. И във Видинско, и в Разградско, и в Ловешко... Препитават се в затворено сиромашко стопанство и това се нарича автархия.

И така - във всички други сфери на националния живот.

Не се оправдавайте с пазара - използвайте го за целенасочени стратегии за развитие. Стратегия не означава "концепция", не означава административно разпореждане на министерство, не означава отпуснат бюджет според лобисткия натиск. Стратегия означава визия за бъдещо състояние на обществото и държавата и разгърната програма за преследване на поставената цел чрез операционализирани под-цели на ежедневно равнище.

Стига сме гледали безсъдържателните ви спорове, игрите ви на управляващи и опозиция, прозиращата зад речите ви неграмотност и нескритото ви желание и днес да мръкне и вие да сте си на власт.

Айде стига имитация на държава и на всичко останало. Светът е доста по-сложен от състоянието, в което изпитвате кеф от живота, който водите..

*Заглавието е на редакцията

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Безволев
    Отговор
    1 10:38  05.12.17
    Този т.нар. "вопъл" си е направо глас в пустиня, тъй като не изнася на потенциалните адресати.

Напиши коментар:


Публикувай