2 225 10

София с коледен призрак, вместо дух

Градът ни никога не се е славил с хубава коледна украса

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В деня, в който официално ще бъде запалена коледната елха на София, решихме да ви припомним наш коментар отпреди точно 1 година. За съжаление нищо не се е променило и градът ни, в навечерието на най-семейните, любими и цветни празници, изглежда тъжен и тъмен. Коледната украса е банална, почти незабележима и една и съща от години. Това припомня Борис Бонев от неправителствената организация „Спаси София“.

В навечерието на най-семейните, любими и цветни празници, София изглежда тъжна. Забързаните пешеходци и безкрайни колони от автомобили са се отправили към поредния мол, като единствено място, на което наистина може да бъде усетен коледния дух. И няма съмнение – търговските центрове полагат огромни усилия да привлекат повече хора с разнообразни и богати украси, събития, музика и хапване.

Дори коледният немски базар в градската градина не може да измие срама от крайно недостатъчната, банална и остаряла коледна украса, поставена от Столичната община – украса, която всяка година е абсолютно една и съща и е поставена на същите места. Защо никой на Московска 33 не счита създаването на празнична атмосфера за важно и необходимо остава неясно, но от тази незаинтересованост губим всички ние.

А защо коледната украса е важна?

Всеки със своите причини, но повечето хора обичат да виждат украсени градовете, в които живеят. Често времето около коледните празници е единственото, през което мнозина пазаруват с удоволствие – с чаша греяно вино в ръка, слушайки коледни песни и разхождайки се под красиви и искрящи коледни светлини. Затова не е случайно, че градските администрации по света харчат стотици милиони евро годишно за коледна украса. Най-очевидната полза от това е радостта, която се създава у живущите.

Много е просто: коледната украса и светлини правят хората щастливи. А колкото по-впечатляваща е тя, толкова по-големи са създадените радост и щастие. Сигурно някой ще си каже, че при всички други проблеми, едва ли броят и видът на няколко гирлянда е от особено значение, но нима столицата на най-нещастната нация в Европа не заслужава малко радост?

В крайна сметка коледната украса носи и редица други позитиви – в цял цвят градовете се надпреварват, за да създадат най-голямото и красиво коледно шоу, защото знаят, че това привлича вниманието, чудесна безплатна реклама е и най-важното – привлича повече туристи. Коледният дух и доброто настроение са и важни предпоставки за повече харчене и благотворителност, което води и до по-жива местна икономика.

Коледа в София – тъмна, тъжна, евтина, банална…

Градът ни никога не се е славил с хубава коледна украса. Всяка година, ако човек следи процеса по украсяване, ще остане с впечатлението, че някакви нещастни хора правят нещо насила и въобще не ги интересува крайният резултат. На малкото украсени улици и булеварди, почти изцяло в центъра на града, висят опоскани и скучни гирлянди или светлинки. Знакови сгради като Народното събрание или Общината или не са украсени, или е необходим бинокъл, за да се забележат едва мъждукащите сини светлини точно под “Съединението прави силата”. Единственото изключение правят БНБ и главният вход на президентството, но и там украсата е една и съща от много години.

Как изглежда Коледа около нас

Лесно ще бъде да сравним София с Ню Йорк, Мюнхен или Париж и да кажем, че база за сравнение няма. Но това е нормално, мащабите са различни. Трудното идва, когато започнем да сравняваме София с градовете на Балканите. Трудно, защото отново ще установим, че сме далеч назад дори в сравнение с по-малко и по-бедно Скопие. Там, чудесната им украса струва едва 190 000 евро, но явно София, въпреки бюджета си от 1,2 млрд. лева, няма сили да отдели подобна или малко по-голяма сума, за да ни направи по-щастливи и усмихнати.

Затова пък в градове като Букурещ и Белград всяка година коледната украса е по-пищна, а коледните празненства са навсякъде. В Любляна пък запалването на светлините е сред най-важните събития на годината и основна туристическа атракция. Засега ни остава да въздишаме и да се надяваме, че и ние някой ден ще настигнем поне балканските ни съседи по отношение на грижа на Общината за доброто настроение на жителите.

В крайна сметка отново стигаме до големия проблем – Столичната община напълно е абдикирала от задължението си да се грижи за хората, които живеят на територията на София. Грижа, която трябва да се изразява не само по отношение на физическото оцеляване, но и по отношение на емоционалното им състояние.

Комичната коледна украса на София е просто поредният симптом на тежката и към момента неизлечима болест, от която страда Столичната община, а именно базово неразбиране за важността на градската среда за добруването на хората. Тази болест е навсякъде около нас, подхранва се от нашите пари и благодарение на нашето безхаберие – некачествени ремонти, нередовен, мръсен и бавен градски транспорт, презастрояване, липса на добри публични пространства, липса на пешеходни зони, силно замърсяване на въздуха.

Всичко това е лечимо, но трябва да поискаме лечението, а това не става с успокоение ала “по-добре е от преди”. София има нужда от революция, а не от бавна еволюция, защото закъснението, което следва да наваксаме е твърде голямо. Хубавото е, че нещата наистина зависят от нас.

Пожелаваме ви прекрасни и щастливи семейни празници и нека пършивата коледна украса на София не ви разваля доброто настроение.

* Със съкращения

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Фриман
  Отговор
  1 06:59  06.12.17
  Авторе! Отдавна ли си излизал в центъра? В сравнение с миналата година имаме новогодишна украса и точно толково, колкото трябва.
 • Към автора
  Отговор
  2 07:39  06.12.17
  Ако София е тъмна, тъжна, евтина и банална то останалите градове в БГ са в зоната на здрача. Винаги може и още, но да не бъдем максималисти. По важно е дали съответства коледната украса на действително направените разходи.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 08:10  06.12.17
  Ква коледна украса? по-важно е да се краде! е тая година дори най-важното е да се гепи като за последно че др.година е на кантар както е тръгнало
 • Ла ла ла
  Отговор
  4 09:00  06.12.17
  Аман от нещастни активисти които трябва да отчитат дейност за да заслужат европейските си заплати

 • впечатлен
  Отговор
  5 09:04  06.12.17
  Смешен плач! Лигаво и тъпо! Каква революция ти се е прищяла? След револцията какво ще стане? Нинова на дръгливия кон на БСП, след нея Йончева и цяла гвардия тъпи синчета и дъщерички на живковата номенклатура. Европа веднага с гръб към тъпата ни държава, а колкото до коледната елха, никаква! Както беше години наред! Какви молове, бе човече, навсякъде има пазари, пълни с какво ли не? А колкото до "съседния" ни Ню Йорк, не може и сравнение да става, защото у нас традициите тепърва се създават, докато там са от векове. Но поплачи си, поплачи си! Ще ти олекне! Нине Господине, коледарю!
 • КОЙ
  Отговор
  6 09:54  06.12.17
  другарката КУРнеляи ли писа това или другаря кадиев ?
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  7 12:48  06.12.17
  Като не ви харесва коледната украса в София- идете в Перник, ей го къде е.
 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  8 17:49  06.12.17
  Така е от даскал кмет не става.
 • Кака Гинка
  Отговор
  9 00:41  07.12.17
  То само украсата да беше!На доста от вътрешните улички и то в центъра няма обикновено улично осветление,та разчитаме на светлината от прозорците да не се пребием в тъмното...

  Коментиран от #10

 • Патриот
  Отговор
  10 19:40  07.12.17

  До коментар #9 от "Кака Гинка":

  Така е за да се вижда украсата как свети

Напиши коментар:


Публикувай